Shiffrint nem érdekli a szakág – szuper-G-ben is bármikor nyer…

Mikaela Shiffrin nyerte a St. Moritz-i hétvége záró versenyét, megelőzve a pénteki győztes Elena Curtonit és Ramone Miradolit.

Az Engadinban tegnap óta tart az ideális síidő, ma is verőfényes napsütés és hideg idő köszöntött St. Moritzra. A pálya tűzéséért ezúttal a norvégok egyik trénere felelt. 39 kapuval kellett megbirkóznia a hölgyeknek, ebből 34-szer fordította őket más irányba a nyomvonal. A tűzés egyébként trükkösen ötvözte a lesiklásban szükséges gyorsaságot, és az óriásban szükséges kanyarodási készséget. A kanyarok nem voltak ugyan szűkek, de a sebességet megtartani nem volt egyszerű, így talán a technikásabb sízők kerültek némi lépéselőnybe.

Ramona Siebenhofer (10.) szolgáltatta az alapidőt, kisebb bizonytalanságokkal. Ennek ellenére is Jasmine Flury (19.) előtt tudott maradni, aki túlontúl a sebesség irányából próbált viaskodni a pályával. Cornelia Hütter nekirontott a pályának, de elmért egy kanyart, és elesett. Szerencsére egyből saját lécein csúszott le a völgybe. Michelle Gisin (4.) jóval megfontoltabban síelt. Rendkívül precíz íveket húzott, így nem volt kérdés a nagyobb előny.

Nicole Schmidhofer (9.) tanult az elsők hibáiból, kisebb tempóval próbált ő is inkább a kanyarvételekre koncentrálni. Corinne Suter (15.) már az elején szerzett pár tized hátrányt, a pillanatnyi dobogó viszont a cél előtt elmért ugratón ment el. A technikás pálya elvileg kedvezett Mikaela Shiffrinnek (1.), aki érvényesítette is a papírformát. Ugyan egy-egy alkalommal kisebb korrigálásra kényszerült felsőtesttel, de arra is csak nagy sebessége miatt. A kanyarokban alig vesztett a lendületéből, ami a mai pályán kulcsnak bizonyult.

Forrás: ESPN

Sofia Goggia (5.) a pálya elején jól síelt, a kanyargós részeken jött ki talán a sérülés – hátránya nagy részét ott szedte össze. Elena Curtoni (2.) remek tempóban, látható hiba nélkül síelt végig a pályán. Folyamatosan egy tized körüli hátrányban volt Shiffrinnel szemben, ami a célban is megmaradt. Federica Brignone (11.) formája továbbra sem ért a zenitre, hamar nagyobb hátrányba került, ami szinte folyamatosan tagadta a végéig. Ragnhild Mowinckel (6.) a középső kanyarokban alapozta meg mai erős pontszerzését.

Romane Miradoli (3-) az elején bizonytalanabb volt, utána viszont rákapcsolt, és remek íveket síelve a pillanatnyi dobogót is megcsípte. Ami kissé meglepőbb volt, hogy ezt a helyezést meg is őrizte Lara Gut-Behrami (8.) menetét követően. A svájci két kapuról is jócskán lekésett, amivel el is szállt minden esélye a mai dobogóra. A svájcit még Mirjam Puchner (7.) is megelőzte, igaz ő nem a késések, inkább a gyengébb összteljesítmény miatt került hátrányba. Tamara Tippler (24.) zárta a legjobbak sorát, mondjuk úgy, felejthetőbb menete.

Forrás: France Bleu

A folytatásban érkeztek még technikásabb sízők, közülük rögtön Tessa Worley (18.), de mindössze a kanyargósabb szektorban volt versenyképes. Marta Bassino két szektorban igazolta jobb formáját: féltávnál vezetett, de hibázott és kiesett. Ariane Rädler (16.) és Joana Hählen (13.) a pálya második, talán valamivel tempósabb felében voltak erősebbek. Remekül kezdett mind Kajsa Vickhoff Lie (21.) és Wendy Holdener (21.) is, de a pálya közepe mindkettőjükön kifogott – a komolyabb pontszerzés ott szállt el. Szinte alapvetés volt, ha valaki nagy elánnal kezdett, az később vagy hibázott, vagy kiesett. Utóbbi kategóriába tartozott Nina Ortlieb és Marie-Michelle Gagnon is.

A franciák Miradoli mellett Laura Gauche (12.) újabb remek eredményének is örülhettek, míg Alice Robinson (14.) egyelőre úgy tűnik, óriás helyett szuperóriásban mutat jobb formát. Kira Weidle egy számára jól siekerült futam végén esett ki, nem sokkal a cél előtt. Zárásként Breezy Johnson (34.) síelt felejthetőt, míg Stephani Venier (25.) pár pontot hozott össze.

A legjobb harmincat követően is akadtak még pontszerzők. Közülük a legkiemelkedőbben a tegnapi dobogós Ilka Štuhec (17.) teljesített, ráadásul az 59 fős mezőny szinte legvégén síelt, 57-essel. Így nemcsak a legjobb harmincon túli volt ma, de a legkésőbb érkező pontszerző is. Rajta kívül pontoknak örülhetettek még Karen Smajda Clement (23.), Christina Ager (27.), Laura Pirovano (28.), Juliana Suter (29.) és Roberta Milesi (30.) rajongói is.

Mikaela Shiffrin idei harmadik, összességében már 77. sikerét aratta. Szuper-G-ben az ötödik versenyét nyerte, utoljára 2020 januárjában, Banskóban nem talált legyőzőre a szám årei világbajnoka. Elena Curtoni kereken tizedik dobogóját ünnepelte ma, a hatodikat kanyargósabb számában. St. Moritzban negyedszer végzett ilyen előkelő helyen, míg ez az első hétvege pályafutása során, amikor egynél többször lett dobogós. Romane Miradoli a lenzerheidei VK-döntőn aratott győzelme után állhatott ismét dobogóra, azaz karrierje mindkét pódiuma ebből a számból származik.

A hölgyek a karácsony előtti héten már nem versenyeznek. Legközelebb a karácsony utáni kedden, Semmeringben állnak rajthoz, a söldeni verseny pótlásaként.

Borítókép forrása: https://cdn.dmcl.biz/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s