Kranjec nem bírta el a nyomást; Braathen győzött Alta Badián

A Gran Risa igazolta hírnevét: láttunk nagy előrelépést (Joan Verdú révén), komoly fordulatot (Odermatt a „semmiből” felkúszott a dobogóra), s nagy összeomlást is. Ez utóbbit ezúttal Žan Kranjec követte el. A szlovén nagy előnyről blokkolt le délután, így még a dobogóról is lecsúszott. Lucas Braathen ellenben olyat tett, amire az elmúlt 10 évben csak Hirscher és Kristoffersen volt képes: zsinórban egymás után behúzott egy-egy sikert a két technikai számban.

A szezon harmadik óriás-műlesiklását síelték meg a fiúk a Gran Risán. Az átlagosnál valamivel kanyargósabb nyomvonalat álmodott meg a németek edzője, ezzel némiképp gátat szabva azon vitákat szító tendenciára, melynek során a GS egyfajta többkapus, rövidített Szuper-G-ként kezdett funkcionálni.

Forrás: The Seattle Times

A hóviszonyok – a mesterséges besegítésnek hála – minőségiek, s ami ennél fontosabb, kiegyensúlyozottak voltak, s ami az időjárást illeti, csodálatos körülmények közt síelhettek a világ legjobbjai. Marco Odermatt (9.), a szakág szinte verhetetlen klasszisa nyitotta a menetek sorát. Egyszerre volt harmonikus és szemre tűpontos a svájci, az utóbb derült csak ki, mit rejtett a pókerarc. No, nem csak a fáradtságot… Lucas Braathen (3.) jóval többet vállalt nála, távolabb volt a kapuktól, a VK-naptár legmeredekebb GS-szakaszán például már a másodpercet súrolta előnye. A célban sem adta alább 7 tizednél, mint a kelleténél biztonságibb menetet produkáló Odermatt. Loïc Meillard (6.) a meredeken nem tudta tartani a norvégot, aki a végére viszont a jelek szerint elfogyott, hiszen hátránya zömét ő (is) lenyírta ott. Žan Kranjec (1.) pazarul síelte meg a meredeket, mint azt kiváló formájából és habitusából sejteni lehetett. Már a legnagyobb rádiuszú rész zárását jobban síelte meg a norvégnál, hogy aztán abszolút legjobb zárószektorral csaknem 8 tizedet osszon ki neki.

Forrás: Kurier

A sízők nyilvánvalóan kiismerték a lejtőt, amin csak úgy lehetett ma érvényesülni, ha bátran engedik, be-bedobják léceiket a kanyarokba. Alexis Pinturault (5.) ennek szellemében oldotta meg a lejtőt. Kinyílt az olló a végére, de az aktuális harmadik helyre így is jó volt. Henrik Kristoffersen (2.) harcosabb stílusát vette elő, két zöld szektor után azért már nem tartotta a lépést a szlovénnel. Akadt pár széles kapuvétele, ezzel együtt ritmusban maradt, így honfitársát azért maga mögé helyezte. Manuel Feller (12.) volt az első síző, aki nem előzte meg a szakág aktuális urát, Odermattot. Igaz, ehhez kellett két késve vett kapu a meredek bejáratánál, illetőleg egy nagy rontás a végén, melynek során kompresszióját vesztve csaknem kivágódott a pályáról.

Forrás: Eurosport

Nem kezdtek jól az osztrákok Alta Badián. A két hónapja sérüléssel bajlódó Stefan Brennsteiner (14.) részéről sok volt a kövér kanyar, elsőként került valaki 2 s-en kívülre. Persze ez a Gran Risán nem feltétlenül jelentett tragikus hátrányt. Justin Murisier (8.) közel került a kieséshez, oldalára dőlve kellett korrigálnia. A svájci kontingens szintjét hozta, megelőzve Odermattot. Alexander Schmid (4.) stílusa – naná, hogy – remekül harmonizált a tűzéshez, a banánkapuk például egészen fölényesre sikerültek. A meredeken érvényesült a tudás- és formakülönbség, de dobogóesélyei reálisnak tűntek – pár századdal kapott ki Braathentól. Gino Caviezel (13.) a meredeken remekelt, az alsó részt viszont alaposan elszúrta, a lendületvesztés okán a négy svájci közül a legrosszabb pozíciót ő szerezte meg. River Radamus került elsőként a kiesők listájára. Komolyabb tempót vállalt a meredeken, mint előbbiek, s ez lett a veszte: oldalára billenve csusszant ki a pályáról. Filip Zubčić (10.) ízléséhez nem idomult a délelőtti tűzés, az ívhasználat pedig idén nem megyeget oly magas szinten a horvátnak, mint pár éve. Luca de Aliprandini (20.) két kieséssel a háta mögött túlóvatoskodta a dolgot, tetejében a ritmusos tűzés roppantmód távol áll attól, amit ő kedvel. Szó, mi szó, nem előzött meg senkit, hátránya már a 3 s-et karcolta alulról. Mathieu Faivre (16.) szintúgy rossz formának örvend. Az ívekre panasz nem lehetett, a kanyardinamikára annál inkább.

Forrás: MeinBezirk.at

Atle Lie McGrath (11.) az ildomosnál direktebb sízést mutatott be a meredeken, így inkább a vert mezőnyhöz csatlakozott. Az megint más kérdés, hogy a másfél másodperces elmaradás még nem reménytelen Alta Badián. Marco Schwarz (7.) összességében stabilan, jó ritmusban tudta le menetét, s még a végére is maradt szufla. Osztrák viszonylatban övé volt a legjobb pozíció. Erik Read (17.) megszenvedett az ívekkel, márpedig ez ma triplán sok időt kóstált. A reklámszünetig igazán versenyképes teljesítményt már nem láthattunk. Rasmus Windingstad (27.), Patrick Feurstein (23.), Trevor Philp (22.) hátránya szintúgy átlépte a 3 s-et, s noha Roland Leitingeré (19.) nem, de abban sem volt sok köszönet.

Victor Muffat-Jeandet (15.) rajtszámához mérten erős kiindulási pontot harcolt ki magának, Tommy Ford (44.) vagány stílusa ugyanakkor két markáns hibával nem ért második futamot. Giovanni Borsotti egy késéssorozat végeztével fejezte be szereplését, Raphael Haaser (33.) pedig csupán Fordot előzte meg. Leif Kristian Nestvold-Haugen (25.) kedvenc lejtőjén sem került vissza a régi kerékvágásba, még ha ő még reménykedhetett a továbbjutásban. Hiába szóltak a hazaiak dudái, Simon Maurberger (40.) nem alkotott maradandót, Thomas Tumler (31.) sem tudott élni relatíve kedvezőbb rajtszámával. Štefan Hadalin a védőhálóban fejezte be zaklatott sízését, így zártuk az első harmincast. Pontosabban az utolsó reklámszünet előtt még elindulhatott Filippo Della Vite (21.) . Az ifjú olasz szépen helyt állt, mert noha közel sem a kapuk tövében, de megfelelő dinamikával oldotta meg a kanyarokat. A stanglik környékén egyébként is méretes kádak alakultak ki addigra.

Aleksander Aamodt Kilde számára – látva a kanyargósabb nyomvonalat – meglehetősen reménytelen volt a helyzet. Ennek megfelelően a meredekre keményebben odatette léceit, így sem érte el a lejtő felét. James Crawford (25.) stabilabb sízéssel reménykedhetett a pontszerzésben, ez Stefan Luitz (18.) kapcsán kétségtelen volt. A német besorolt a középmezőnybe. A roncsolódott pályán sokan már nem kerültek a továbbjutók közé. Név szerint az andorrai Joan Verdú (38-assal a 28.), a szlovák Adam Žampa (43-assal a 29.), a norvég Fabian Wilkens Solheim (47-essel a 24.) és a svájci Livio Simonet (48-assal a 30) folytathatta délután.


Forrás: Le Dauphiné Libéré

Délutánra szélesebb kapukat tűzött a francia edző, még ha itt-ott a nyomvonalba került néhány lassító. Simonet (22.) lentebb érintőre vett egy kaput, egyébiránt tisztességes nyitómenetet láthattunk tőle. Žampa (27.) nagyon lesodródott a fenti banánkombinációban, onnantól kezdve a biztos pontszerzésre fókuszált. Joan Verdú (12.) elejétől fogva pazar tempót diktált, s minthogy érdemi hibát nem követett el, a másfél másodperces hátránnyal jelentős előrelépésben bízhatott. Windingstad komoly késésbe keveredett a meredek elején, nem bírt pályán maradni. Nestvold-Haugen (24.) sízéséből hiányzott a spiritusz, Crawford (25.) pedig beleesett a „sokat akar a szarka” népmesébe, mondjuk, élete első technikai VK-pontjai nem forogtak veszélyben. Solheim (19.) egész korrekt menetet síelt azok után, hogy a nyitószektorban beszedett egy komplett másodpercet. A folytatásban tartotta az andorrait, befért a második helyre. A törpeállam képviselője valami hasonlóra készült, mint egy éve Feurstein (26.). Az osztrák tavaly a 27. helyről kis híján dobogóra tudott állni. Na, erről rögtön lemondhatott, rossz ívváltásaival aktuálisan is csak hatodikként futott be. Philp (29.) semmire nem ment vagánykodásával, sőt a záró lankán úgy belefékezett, hogy a szintidő elérése is kétséges volt. (Sikerült.) Szerényen szerepeltek a házigazdák délelőtt, két továbbjutójuk egymás után síelt. Della Vite (17.) lendületes sízéssel gond nélkül befért a második helyre, de Aliprandini (18.) pedig egy komoly mentést követően – legalábbis időlegesen – dupla olasz dobogóra hozta az állást. Leitinger (20.) a stabilitást előtérbe helyezve biztosan célba ért, majd Luitz (28.) is megkapta a kiutalt 1 s-et a továbbra is utolérhetetlen andorraitól, hogy aztán a legvégére teljesen szétessen mozgása. Csupán Philpet előzte meg a szebb napokat látott német. Read (21.) részidője legalább az első szektor végén zöldült, a meredeket azonban nem találta el. A reklámszünetet két francia fogta közre. Faivre (23.) sízése merő vergődésre hajazott az elejétől fogva, nem csoda, hogy legszívesebben elbújt volna a kíváncsi tekintetek elől a világbajnok.

15 sízőt követően tehát Verdú állt az élen, mégpedig úgy, hogy a második legjobb időt síelő Solheimnek is kiosztott több mint egy másodpercet. Mögötte két olasz foglalt helyet. Muffat-Jeandet (15.) reálisan utóbbiakkal volt versenyben. Őket el is verte, a meredeket pedig tartotta az andorrait. Brennsteiner (13.) rodeó módjára gyilkolta át magát a meredeken, a kevéske fékezésnek hála harcba szállt az elsőségért. Pár század még hiányzott hozzá. Caviezel (16.) részéről – 1,75-ös előnyének tudatában – az előző két menetre lett volna szüksége az első helyhez. A meredek végét azonban túlhúzta, a záró lankán pedig belehibázott, így csak az olaszok elé fért be. Senki nem kapott olyan keveset fent az andorraitól, mint Feller (13.). A meredekhez kontrolláltan állt, végtempója azonban nem volt az igazi, így 4 tizedet veszítve a másik osztrákkal holtversenyben került a második helyre.

Forrás: Le Matin

Atle Lie McGrath (7.) izmos teljesítménnyel rukkolt elő. A meredek nyitányán érintőre vett kapu úgy megtaszajtotta, hogy a kiesés széléről kellett korrigálnia. Ezzel együtt piszokerős meredeket tolt, így pedig nem volt kétséges, hogy simán élre áll. Zubčić (10.) baja meggyűlt egy mélyebb vájattal, a bukótérről kellett valahogy visszakapaszkodnia. Az aktuális 2. hely hízelgő volt a horvátra nézve. Marco Odermatt (3.) szokatlanul korán volt kénytelen síelni. Egyértelműen ráment a dobogóra, oly vehemenciával kezdett, mint az andorrai, s a meredeken is inkább a szája íze szerint alakultak a dolgok, mint délelőtt. Aztán egy ritmustöréssel súlyos tizedeket vesztett a svájci, ott bizony a napi győzelem ment el.

A záró nyolcast Murisier (9.) nyitotta, méghozzá totál sansztalanul. A meredek végén két tizedet fogott honfitársán, a végét pedig irtózatosan megnyomta, ami egy virtuális pódiumra elég volt. Utolsó osztrákként Schwarz (6.) némileg kiköszörülte a csorbát. Az utolsóelőtti szektorban hengerelt, legalábbis Odermatthoz képest feltétlenül, hiszen 5 tizedet osztott ki neki, így befért a második helyre. Szorosan követték egymást a svájciak, Meillard (11.) pedig nem alkotott rendkívülit délután. Jó barátja rossz szektorától is elmaradt egy kevéssel. Pinturault (4.) reményteljes kezdés után elkapálózta a meredeket, így dacára Odermatt nagy rontásának, a francia csak nem tudta megelőzni a svájci riválist. Schmid bátran engedte léceit, de nem bírta el hiba nélkül a vállalt tempót. Jókorát fékezett a helvét gyenge szektorában, így a szimpla TOP10-en túl több nem volt mai napjában.

Forrás: Radio Haugaland

Alig hozott nagyobb előnyt, bő 6 tizedet Braathen (1.), mint előtte a német. Két szektor után vezetett a norvég, amire annak dacára rátolt pár tizedet az ominózus szektorban, hogy Schmidhez hasonlóan rondán rátrappolt egy vájatra. Átvette a vezetést, de több helyütt verhetőnek tűnt az ifjú norvég. Kristoffersen (2.) részidői pengeélen táncoltak, egészen a célig, ahol 2 aprócska századon ment el az elsőség. Kranjec (5.) látványosan szenvedett, az esélyesség terhe rányomta bélyegét második futamára. Két szektor után eladta minden előnyét, a meredeken pedig visszaütött a ritmustalanság, még a dobogótól is messzire került.

Részletes eredménylista

Forrás: France Live

Lucas Braathen végképp betört a világelitbe, hiszen egy héten belül második VK-sikerét ünnepelhette, két különböző szakágban. Összességében a negyedik elsőségnél jár, s minthogy a gyorsasági szakágakban sem tűnt elveszettnek gyereknek, rövidesen összetettben is figyelembe kell őt vennünk. Henrik Kristoffersen másodjára áll dobogóra Hirscher-féle lécekkel a kezében, ami eredményes jövővel kecsegtet. Ami a szakágat illeti, 26 pódiumnál tart. Marco Odermatt egyébiránt idén is uralhatja az óriást, hiszen egy „végig aludt” és egy nagy hibával terhelt futammal is mindössze 1 tized választotta el a sikertől. 20. dobogóját szerezte óriásban.

Holnap újabb óriás-műlesiklás következik Alta Badián.

A címlapkép forrása: VG

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s