Kilde hengerelt a Ciaslaton, ma sem valósult meg a Clarey-álom

Mint oly sokszor hosszú pályafutása során, egy banánhéjon csúszott el a még nagyobb siker Johan Clarey számára. A 41 esztendős francia veterán szinte tökéletesen síelte meg a Saslongot, ám azon a bizonyos Ciaslaton, vagyis a négy kanyarból álló hullámvasúton sokat, nagyon sokat hagyott, így megadta az esélyt Kildének, hogy negyedik győzelmét arassa a szezonban. A dobogó harmadik fokára állt síző személye kétszeresen is meglepetés, hiszen egyfelől botrányosan szerepeltek rajta kívül az olasz sízők, másrészt Mattia Casse még sosem végzett a TOP3 közelében a Világkupában. A franciáknak ellenben remekbe szabott napjuk volt, hiszen négyen zártak a legjobb 15-ben, hatban pedig hárman, köztük 32-essel Théaux, majd 61-essel Sarrazin. Marco Odermattnak ezúttal meg kellett elégednie egy hetedik hellyel, vagyis tucatnyi verseny után megszakadt pódiumsorozata. Az osztrákok a vert mezőnyben. Szőllős Barnabás Izrael színeiben 61. helyen végzett.

A pályamunkások lélekemelő munkájának hála elsőrangú állapotba hozták a Saslongot az előző napok időjárási zűrzavara után. Az égiek is megsegítették a mai lesiklást, hiszen verőfényes napsütésben startolhattak a sízők. Igaz, ez Val Gardenán, avagy Grödenben, avagy a ladin nyelvterülethez miatt inkább Gherdëinán relatív fogalom. A napsugarak fokozatosan világítják meg a lejtő neccesebb részeit, többek közt ezért sem múlhat el a helyi verseny vaskos meglepetések nélkül.

Bryce Bennett (23.) a „große Mauernél” rögtön hatalmasat kellett mentenie, jókora kapálózással oldotta meg a tisztes talajfogást. Egyébiránt nem állított fel releváns alapidőt, honfitársa, Travis Ganong (7.) a Saslong minden kritikus szakaszán súlyos tizedeket osztott ki neki. A végére meglepő módon némiképp elfogyott, így másodpercen belüli előnnyel állt csak élre. Romed Baumann (17.) még a Ciaslat előtt vett csúnyán széles ívet, mire korrigált, odalett versenye – dacára markáns sebességének. Matteo Marsaglia (40.) ma sem tudott épkézláb menetet összerakni. A fenti ugratóról rosszul ért talajt, a bukkanókat sem tudta stabilan megoldani. Szörnyű formában vannak az olaszok, a születésnapos Christof Innerhofernak (36.) csak momentumai voltak, szegény Dominik Paris (42.) pedig a Ciaslat bejáratánál épp csak befért a szűk sikánba. Teljesen belassult, újabb rontott verseny került számlájára.  Hihetetlen, de egyikőjük sem szerzett ma pontot.

Forrás: France Bleu

Beat Feuz (18.) ugyanott csúszott mélyre, mint a dél-tiroli, a zömök svájci egy árnyalattal azért jobb sebességgel ért a Ciaslatra. A kompresszió aztán távol volt az optimálistól, idei első dobogójára tovább kell várnia. Johan Clarey (2.) egészen a Ciaslatig győzelemesélyes menetet mutatott be: végletekig kicentizett, koordinált ugratók, tükörsima, magasról vett kanyarok. A huplirengetegben azonban egyszer súlyosan hátrabillent, s noha a végsebességgel bő fél másodperccel verte az amerikait, a hőn áhított VK- sikerért össze kellett kulcsolnia kezeit. A csütörtöki Vincent Kriechmayr (32.) sem sebességben, sem koncentrációban nem volt ma topon. A Ciaslat bejáratát ő is neccesre húzta, a tempóveszteségre pedig rendesen ráfaragott. Niels Hintermann a „teveugratóknál” rogyott össze, szerencsésen elkerülte a védőhálókat. Matthias Mayer (12.) súlyos tizedeket szedett be szektorról szektorra, egy majdhogynem tökéletes Ciastlatnak hála azonban fél másodpercet osztott ki a franciának. Az aktuális harmadik hely ellenére a dobogó nem volt benne a pakliban, annyi azért kiderült, hogy csoda kell a francia győzelméhez. Daniel Hemetsberger (31.) odafönt egy teljes szekundumot kapott a gall éllovastól, a Ciaslat bejáratánál pedig beleesett többek hibájába, ő is ment a süllyesztőbe.

Forrás: News in France

Gröden védjegyévé vált a fény-árnyékviszonyok váltakozása. Ryan Cochran-Siegle (25.) nem volt kellőképp pontos, a bukkanóknál sokat vesztett. Aleksander Aamodt Kilde (1.) brutálisan bekezdett, fent szerzett pártizedes előnyét a „tevepúpoknál” sem adta le. A Ciaslat bejárata előtt 4 tizedes hátránynál állt a norvég, ám amit ezután abban a négy kanyarban produkált, arra szavak nincsenek. Egy komplett másodpercet osztott ki a franciának, tanári módon uralta a huplikat, mégpedig kegyetlen tempó mellett. Onnan nem volt kérdés, a norvég nyerte a versenyt. Marco Odermatt (7.) a „tevepúpoknál” kevesebbet vállalt a kelleténél, ám aki 1 s-es elmaradása láttán kételkedett a svájci újabb pódiumában, rosszul gondolkodott. A passzázson alig-alig maradt el a norvégtól, írhatnánk úgy is, hogy szebben, s egy kevéssel kisebb dinamikával síelte meg a Ciaslatot. Végtempóban pedig Clarey-t idézte, így Ganonggal holtversenyben megint csak a TOP3-ban kötött ki.

A reklámszünetre szükségünk volt egy kis gondolatösszegzés erejéig. Stefan Rogentin (24.) a kezdeti csúszós, sebességszerző részen, valamint a Ciaslaton is világosan elmaradt a norvégtól. Ha már világosság, mind a lejtő alján mind szélesebb sávban világította meg fényével a pályát a nap. Talán ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy James Crawford (5.) szintúgy gyenge kezdés után nagyot fordít a Ciaslat kimenetétől kezdve. Egész pontosan a francia etalonját hozta a legvégén, ezzel megfosztva Odermattot zsinórban 13. VK- dobogójától. A németek közül Josef Ferstl (28.) korrekt minőségben, Dominik Schwaiger (51.) csapnivalóan síelt, utóbbi ment is a lista legvégére. Otmar Striedinger (12.) abszolútértékben nem ütötte meg a kiváló szintet, ám mivel a látási viszonyok folytonosan javultak, felért Mayer mellé holtversenyben. Cameron Alexander (44.) felejthető sízéssel, majd Andreas Sander (22.) erős alsó szakasszal rendelkező siklása után – egy újabb szünetet követően – a csütörtöki nap meglepetésembere, Nils Allegre (11.) durrantott még egyet. Sokat számított, hogy előre beláthatóvá váltak a Ciaslat szintegyenetlenségei, de azért kiválóan kellett húznia léceit. Blaise Giezendanner (36.) nem nőtt fel honfitársai színvonalához, nem úgy az újabb amerikai próbálkozó.

Forrás: Corriere

Jared Goldberg (9.) anno itt síelte élete legjobbját, a tengerentúli sportemberek eleve remekelni szoktak a Saslongon. Pattogósan tudta le a Ciaslatot. Gilles Roulin (53.) felejtésre érdemes produktuma után jött az olasz csattanó. Az addig vérszegényen szereplő házigazdák negyedikszámú embere, Mattia Casse (3.) teljesen váratlanul olyat hasított, mint életében talán sohasem. Kegyetlenül bekezdett, amiben nyilván közrejátszott a napsütötte, jegesedő pálya is. Minthogy hibát nem követett el, úgy érkezett a Ciaslat bejáratához, hogy egálra állt Kildével. A passzázson természetesen nem volt konkurencia, de így sem adta alább a bravúros dobogónál! Adrian Smiseth Sejersted (10.) frenetikus, ezzel együtt kezelhetetlen tempót diktált, aminek levét a Ciaslat bejáratánál itta meg. Komolyan túlfordult, de így is TOP10-be került. Matthieu Bailet (46.) nagyot rontott a „tevepúpoknál”, Martin Čater (45.) gyengén teljesített, Miha Hrobat (19.) pedig egyéni legjobbja környékén zárt.

Leért az első harminc síző, de még várakozott a startállásban egy nagy név. Adrien Théaux (4.) remekül szerepelt csütörtökön, a franciák pedig látványosan hengereltek ma, ennélfogva várható volt a nagy durranás. Ami meg is érkezett, sérülése előtti formáját felidéző dinamikával szelte a kanyarokat, mintegy két tizeddel szorult csak le a dobogóról. A továbbiakban sem adták alább a tengerentúlien, pontot szerzett Brodie Seger (33-assal a 20.), Sam Morse (39-essel a 15.), Broderick Thompson (44-essel a 16.). Jó volt látni a szebb napot látott Urs Kryenbühl (46-ossal a 14.) szereplését, a svájci csapatból még pontzónában zárt Lars Rösti (38-assal a 20.) és Alexis Monney (41-essel a 26.), míg az osztrákoktól Julian Schütter (58-assal a 29.) mondhatta el magáról ugyanezt. A legnagyobb bravúrt 61-es rajtszámmal Cyprien Sarrazin (6.) szolgáltatta. Az eddig zömmel óriás-műlesiklásban szereplő VK-dobogós nem akart elmaradni gall társaitól, ami a Ciaslatot illeti, helyezési számának megfelelő részidőt ment ott.

Szőllős Barnabás (65-össel a 61.) síelt le utoljára a Saslongon. Stabilan, túlzottan stabilan oldotta meg a kétperces száguldást, nagyjából a tavaly látott szinten. Az utolsó előtti szektorban azért majdnem bekerült a legjobb harminc közé, ott valamit nagyon eltalálhatott. További sportsikereket ezután is!

Részletes eredménylista

Forrás: SciareMag

Aleksander Aamodt Kilde impresszíven nyitotta a szezont, hiszen már négy győzelemnél jár. Jó úton jár afelé, hogy megdöntse tavalyi egyéni csúcsát, egy esetleges nyolcadik sikerrel. Összességében 17 VK-sikernél jár, ebből kilencet szerzett lesiklásban. Gröden nagy kedvence, ötödször nyert itt. Nem nagyon látni, ki tud konkurálni vele idén a szakági pontversenyben, így pedig Odermatt nem nagyon engedheti meg magának a lesikló versenyektől való távolmaradást.

Johan Clarey 10. alkalommal állt dobogóra a Világkupában, e tekintetben nyilván ő minden idők legidősebb alpesi sízője. A győzelemre viszont tovább kell várnia. Mattia Casse tizenegyedik alkalommal végzett a TOP10-ben, dobogó közelébe eddig inkább Szuper-G-ben került, legjobbja egy negyedik pozíció volt – még 2015 decemberi Beaver Creek-i hétvégén. Egy éve Grödenben hetedikként zárt, ott és akkor érzett rá igazán a lejtőre. Mai egyéni sikere azért szólt még nagyobbat, mivel ez lett az olasz alpesi síelés 1000. VK- dobogója.

A férfiak előtt még hosszú program áll karácsonyig. Holnap és hétfőn óriás-műlesiklást rendeznek Alta Badián, jövő csütörtökön pedig Madonna di Campiglión tartanak szlalomot.

A címlapkép forrása: The San Diego Union-Tribune

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s