Egy törés sem állíthatja meg Goggiát!

Kéztörés, dobogó, műtét, győzelem – valahogy így nézett ki Sofia Goggia elmúlt 24 órája. Az olasz klasszis a milánói műtéte után visszatért ma reggel St. Moritzba, és lehengerlő sízéssel nyerte meg, az immár egész pályás, második lesiklást. A dobogó második foka sem kis sztori: négy szezon után állhatott pódiumra Ilka Štuhec! A harmadik helyet szoros versenyben Kira Weidle szerezte meg Mikaela Shiffrin előtt, nyomukban egy hármas osztrák különítménnyel és a tegnapi győztes Curtonival.

Erős kontrasztban állt a mai verseny a tegnapival, ami az időjárást illeti. Aki látta a pénteki versenyt, sejtheti, ez csak pozitív változást jelenthet. Felhőtlen, gyönyörű napos idő köszöntötte ma reggel a sízőket az Oberengadinban, azaz az Inn felső, 2000 méter körüli magasságban elterülő völgyében. A makulátlan körülmények azt jelentették, a női mezőny ma már a teljes Corviglia lejtőt síelhette St. Moritzban. A nagyszerű síidőről Tina Weirather kamerafutmán keresztül is meggyőződhettünk.

A tegnapi versenyről annyit mindenképp még egyszer meg kell említeni, hogy Sofia Goggia, úton a második hely felé, a harmadik kapunál kezét törte. Az olasz még tegnap Milánóba utazott, ahol megműtötték és kilenc öltéssel összevarrták a sebet. Goggia már tegnap kijelentette, amennyiben lehetséges, mindenképpen szeretne elindulni a szombati versenyen is. Eltökéltsége nem hagyott alább, reggel már a hegytetőn várta a 10:30-as rajtot, a teljes mezőnnyel együtt.

forrás: blick.ch

Egy hazai versenyző, Priska Nufer (20.) rajtolhatott elsőként a mai délelőtt. Komolyabb rontást első blikkre nem láthattunk, de nagy kérdés volt, mire lesz majd elég ez az alapidő. A svájci szurkolóknak pedig nem kellett elhalkulni a folytatásban sem – Jasmine Flury (10.) jóval nagyobb tempót mert elvállalni, de nem egyszer lecsúszott az ívek kedvezőtlen, alsó részére. Ennek ellenére a második svájci vette át a vezetést, közel sem hibátlan menettel.

Federica Brignone (35.) a kanyarokat ugyan szép magasról tudta kezdeni, de mindezt jelentős sebességvesztések árán érte el, nagy hátrány és pontnélküli verseny lett a vége. Lara Gut-Behrami (12.) a pálya elején nem bírt honfitársával, ezt követően azonban szárnyalt, kis híján megfordította közel 8 tizedes hátrányát. Nina Ortlieb (6.) precíznek bizonyult felül, így félpályánál már előnyben volt, és egy kisebb hiba ellenére is tovább növelte előnyét – fél másodperc előnynél állt meg az óra.

forrás: blick.ch

Kira Weidle (3.) volt az első, aki a jó tempót már nagyobb megingás nélkül tudta végigvinni a pályán. Komolyabb hibája nem akadt, jelentős előnye pedig mutatta, ma egy dobogónál kevesebbel biztos nem éri be. Breezy Johnson (25) hatalmasat mentett, egy kanyart lényegében fenekén és csípőjén csúszva vett be, ez a hiba viszont az időmérő órán is jócskán visszaköszönt. Ragnhild Mowinckel (18.) sokat szenvedett a pálya első felében, amit a lentebb megtalált tempóval is maximum csak kozmetikázni tudott.

Mintha mi sem történt volna, Sofia Goggia (1.) ismét hihetetlen sebességet vállalt el. A nehezebb kanyarokban sem csúszott le a megfelelő ívekről, dacára hatalmas tempójának. A buckásabb felső szakaszokon is kontrollálta léceit, míg a cél előtti részeken hihetetlen sebessége révén építette tovább előnyét – fél másodperc feletti előny és hihetetlen ováció fogadta a célban!

forrás: lequipe.fr

Joana Hählen (9.) kissé küzdelmesebb kezdést követően remekül magára talált, precíz íveken tartott a cél felé. Mirjam Puchnert (7.) egy bucka dobta el rossz irányba, ami nagy sebessége miatt nem volt teljesen meglepő. Egy későbbi késés viszont már dobogójába került. Ahol az előbb Puchnert, ott Cornelia Hütter (5.) is lesodródott, de a hatalmas sebességet ő később is meg tudta tartani. Lejjebb volt ugyan egy-két kövérebb kanyar, de így is váltotta Ortliebet a pillanatnyi dobogó alsó fokán.

A honfitársakkal ellentétben Ramona Siebenhofer (18.) inkább a precíz íveket tartotta szem előtt, ami viszont ma nem bizonyult kifizetődőnek. Corinne Sutert (14.) a felső harmadban lévő buckák jócskán megtréfálták, és lejjebb is jöttek az újabb hibák, így idén először nem állhatott dobogóra lesikláson. Elena Curtoni (7.) végig kövér kanyarokat húzott, ezúttal nem volt sok esélye a dobogóra, vízszint sebessége megvolt ahhoz, hogy a dobogó körül tobzódó osztrák különítmény mögé besoroljon.

forrás: blick.ch

A folytatásban előbb Romane Miradoli (29.), majd Nadia Delago (26.) síeltek gyenge meneteket és bár a ranglista legjobbjai már a célban voltak, a verseny korántsem ért véget. Ilka Štuhec (2.) a felső szakaszokon hatalmas tempót vállalt el, meg Goggiát is felülmúlta pár századdal. Utána ugyan az olasz íveit nem tudta tartani ezzel a sebességgel, de nem sokkal maradt csak el tőle, Weidle elé is befért pár századdal!

Michelle Gisin (15.) magabiztos, bár nem épp a leggyorsabb menettel teljesítette a mai lesiklást – minden bizonnyal így edz az alpesi összetett vb-re. Laura Pirovano (17.) végig egy erős top10-es helyért síelt, de az utolsó kapunál földet érve szétcsúsztak lécei és elesett (még ha a beérkezés egyébként szabályos is volt). Mikaela Shiffrin (4.) a rajt után gyönyörű íveket húzott meg, két szektor után pár százados előnyben volt, csakúgy, mint az előbb Štuhec! Bár a folytatásban nem tudta teljesen tartania az élen állok tempóját, így is csak századokkal maradt le a mai dobogóról.

A sorminta folytatódott, két álmosabb menet után – amit ezúttal, Laura Gauche (22.) és Kajsa Vickhoff Lie (24.) szolgáltatott – következett egy újabb dobogóesélyes futam. Tamara Tippler (13.) két szektor után egy tizedel vezetett is, de a pálya alsó harmadában érkeztek a hibák és így végül a tízből is kicsúszott. Mindössze a pontszerzésért küzdött Nicol Delago (28.), Marie-Michelle Gagnon (27.), vagy épp Ariadne Rädler (30.) is, sikeresen. Hoppon maradt viszont Nicole Schmidhofer (36.). A harmincas mezőny zárásaként viszont egy igen erős menetet láthattunk még Isabella Wright-tól, majd pedig Stephanie Veniertől (16.).

A reklámszünet után hárman is következtek, akik az összetett pontszámuk révén kaptak előkelő rajtszámot. Azonban mind Marta Bassino (33.), mind Wendy Holdener (32.) századokra maradt le a pontszerzésről, míg Petra Vlhová kiesett. Ami az utánuk indulókat illeti, Christina Ager (21.) szerepelt a legjobban, míg a legmagasabb rajtszámmal, 43-assal Emma Aicher (23.) szerzett pontot. Más már nem fért be a harmincba a mai napon.

Sofia Goggia nemcsak azt a bravúrt hajtotta ma végre, hogy törött kézzel, frissen műtve is versenyt nyert, de már a 20. sikerét aratta világkupában, ezzel beérte Federica Brignonét, azaz most megosztva ők ketten a legsikeresebb olasz női alpesi sízők. Ilka Štuhec egy hónap híján négy éve állt legutóbb dobogón, ma 18-ra növelte top3-as helyezései számát. Åre világbajnoka tette mindezt Kästle léceken, amivel, rövid kutatásunk alapján úgy tűnik, utoljára 25 éve szereztek dobogós helyezést a VK-ban. Kira Weidle ötödik alkalommal ért fel a dobogóra, mindannyiszor lesiklásban érte el ezt az eredményt a stuttgarti lány.

A szakági világkupában Goggia jelentősen növelte előnyét a hibázó Suterrel szemben, immár jócskán 100 pont feletti a távolság kettejük közt. Összetettben Goggia ugyan zárkózott, átugorva Holdenert és Vlhovát is, de Shiffrin épp a mai 50 pontjával vezet az olasz előtt.

Holnap a tervek szerint szuper-G-vel zárul a program, ami a hölgyek számára az utolsó verseny lesz karácsony előtt.

Borítókép forrása: Sofia Goggia/@iamsofiagoggia/Insagram

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s