Kettős olasz siker, de nem a várt sorrendben – Goggia kezét törte St. Moritzban!

Elena Curtoni második indulóként közel maximálisan kihasználta relatíve a valamivel jobb látási viszonyokat, tehát a tőle telhetőt megtette, még ha normális körülmények közt aligha őrizte volna meg az első helyét. Az idővel fokozódó, majd némiképp ismét elcsituló havazás alaposan megbolygatta az esélyeket, noha a topfavorit Sofia Goggia és a világ-, s olimpiai bajnok Corinne Suter csak felkéredzkedett a dobogóra. Az olasz komoly áldozatot vállalt érte: oly nagy rössel vágódott az egyik kapuhoz, hogy egyes hírek szerint eltörte kezét. Mikaela Shiffrin 6. hellyel tért vissza a lesiklók közé.

Az időjárási helyzet kezdettől fogva távol maradt az optimálistól, borongós, ködös idő kísérte az egyelőre még enyhe hóesést. A lejtőt természetes közel sem teljes hosszában síelték le, a versenyirányítás a startok időközével is próbált sakkozni, mert fokozódó hóesésről érkeztek előrejelzések.

Forrás: Kicker

Jasmine Flury (4.) nyitómenete finoman szólva sem sikerült impozánsra. Amint emelkedett sebessége, úgy csúszkált le az ideális ívről, a sok megbillenés mellé pedig kijutott egy szimplalábas érkezéssel zárult ugratóból. Az, hogy ennyire előkelő helyen végzett, egyértelműen az időjárásnak köszönhette. Elena Curtoni (1.) több meggyőződéssel támadta a kanyarokat, s bár néha túllépte a kékvonalat, sebessége mindvégig kitartott, a több mint 8 tizednyi előny azért már minőséget feltételezett. Michelle Gisin (19.) rengeteg időt vesztett odafent, mihelyst mélyre került a szűk jobbos fordítóban. Jókora korrekcióval, befékezéssel bírt csak befordulni. A jobb végsebességgel már nem ment semmire. Romane Miradoli ugyanott pontosabb ívre erőszakolta volna be léceit, csakhogy a bal lábán lévő lecsatolódott. Szerencsére háton, majd hason fekve megúszta az esetet.

Forrás: SkiActu.ch

A rövid üresjárat rosszul jött a többieknek. Nina Ortlieb (14.) speciel nem tett sokat a jobb eredmény érdekében, hiszen kevés rizikót vállalt. Meg kell hagyni, már az edzések során sem ment fényesen az osztrák lány, nyugati szomszédjaink számára az volt igazán kellemetlen, hogy így is TOP3-ban végzett hazai fronton. Merthogy például Mirjam Puchner (17.) még nehezebben tartotta az íveket, a több rizikó zaklatott kanyarokban nyilvánult meg. Ekkortájt szemlátomást nagyobb pelyhekben hullott a hó, a lejtő pedig nyilván folyamatosan lassult. Corinne Suter (3.) rendesen pórul járt. Erős nyitószektor után küzdelmes sízést láthattunk tőle, már az egyenesben maradás is keménydiónak bizonyult. Bő tizeddel legalább honfitársát megelőzte, de Curtoni ellen sansztalan volt. Sokatmondó arcokat láthattunk: az éllovas húzta a szája szélét, miközben az egyik nagy esélyest kipipálhatta, míg Suter dühösen csóválta fejét. Breezy Johnson (5.) kapcsán elmaradt az eszement rizikóvállalás, ezzel együtt szorosan tartotta dobogósokat. A végén odalett a tempó, egy kelleténél konszolidáltabb kanyart követően. Ragnhild Mowincel (8.) dinamikában elmaradt az előzőktől, cserébe komolyabb gondok nélkül leért a célba.

Forrás: Italy 24 Press News

Ezután röpke kényszünet következett, mivel egy önkéntesként dolgozó svájci katona rosszul esett a bukótérben. A hóvihar pedig tetőfokára hágott, amint elstartolt Sofia Goggia (2.)… Megszokhattuk, hogy sosem ismer lehetetlent, s bizony ma sem fogta vissza magát. Pedig menetét fenttől kezdve hóesés zavarta, a letörés után pedig a köd is besűrűsödött. Az, hogy ezzel együtt csak 25 századot kapott ott, a végén pedig megfelezte hátrányát, egyértelműen világklasszis mivoltának újabb bizonyítéka. Olcsó vígasz, hogy normál szituációban alighanem simán nyert volna, különösen annak fényében, a célterületben fájlalni kezdte bal karját. Frontálisan elkapott egy stanglit, az első hírek szerint törés lett az incidens vége. Még ma kés alá fekszik/feküdt, ezzel együtt holnap már ott szeretni állni a startban.

A kapurenoválás után Cornelia Hütter (11.) került sorra. Menetének bizonyos részleteit tévékamerákon keresztül sem volt könnyű nyomon követni. Annyi bizonyos, hogy nagyobb hibát nem követett el, végtempója pedig kielégítő volt. Gyenge napjuk volt az osztrákoknak, Ramona Siebenhofer (37.) végig bizonytalan volt, vélhetően nem kis részben az egészen más körülményekre belőtt lécei miatt volt oly gyámoltalan. Kira Weidle (24.) egy fokkal biztosabban mozgott, egy-két ellenfékezéssel túllendült a nehézségeken. Joana Hählen (16.) igazolta topformáját, még ha ez helyezésében nem is nyilvánult meg. Tovább bővült a nehezen belátható sáv a lejtőn, ehhez mérten tökös iramot diktált a svájci. Nadia Delago (44.) távol a kapuktól, szinte remegő lábakkal tudta le kötelességét. Nem ma akarta összetörni magát egy jobb eredményért. Marie-Michéle Gagnon (28.) ad-hoc módon kerülgette az apró huplikat. Arcából ítélve nem élvezte a dolgot.

Lara Gut-Behrami (8.) nyilván nem tehette meg, hogy óvatosra vegye a figurát. Impulzívabb kanyarbemeneteiben alighanem közrejátszott az is, hogy mintha egy árnyalatnyival javultak volna a látási viszonyok a középső szakaszon. A kezdő csúszós részen ugyanakkor nagyon lassúnak érezte magát. Ilka Štuhec (12.) abszolútértékben dobogóesélyes futamot szállított, jelen helyzetben persze sansztalan volt komolyabb eredményre. Miközben láthattuk a befáslizott kezű Goggiát, újabb osztrák szállta meg a lejtőt. Christine Scheyer (36.) harmatos idénykezdetébe illeszkedett mai produktuma: sokszor lekóválygott a bukótérbe. Priska Nufer (28.) becsülettel megküzdött a körülményekkel, csupán egy csipetnyi pont lett érte jutalma.

Forrás: VailDaily

A svájci után két klasszis váltotta egymást, mindketten remekeltek a helyzethez mérten. Federica Brignone (7.), majd Mikaela Shiffrin (6.) számára is bizonyára jól jöttek a leérkezett társak tanácsai a tejködös részen, de azért a bátorság és a sítudás szerepét sem szabad ignorálni. Az amerikainak egy alkalommal összetűzése támadt megbokrosodott léceivel, de ragyogóan korrigált. A folytatásról sajnos csak az LT alapján tudtunk tájékozódni. Isabella Wright vad menet végén került pályán kívülre, Laura Pirovano (10.) viszont a mind extrémebb állapotok közepette is bravúros TOP10-t szállított. Stephanie Venier (20.) középszerű tempót vállalt, Kajsa Vickhoff Lie (40.) pedig még azt sem. Várható volt, hogy súlyos sérüléséből visszatérve nem ma akar agyamentül száguldozni. Laura Gauche (24.), majd Tamara Tippler (22.) szerzett pár pontot, Ariane Rädler (31.) és Nicol Delago (33.) viszont épp kicsúszott onnan.

Harmincon túlról akadt néhány meglepően erős menet – talán a sízők vagányságának, talán a javuló helyzetnek köszönhetően? A fene tudja! Akárhogyan is, Christina Ager (36-ossal a 13.) élete legjobb eredményét hozta, akárcsak a németek tehetsége, Emma Aicher (40-essel a 15.), avagy amerikai részről Tricia Mangan (50-essel a 17.). A pontzónát a német Katrin Hirtl-Stanggaßinger (38-assal a 27.), az andorrai Cande Moreno (45-össel a 21. – első pontok), a svájci Stephanie Jenal (46-ossal a 26.), s végül utolsó, 52. indulóként  szintén amerikai Lauren Macuga (30.).

Részletes eredmény

Forrás: Mynewsdesk

Elena Curtoni életében harmadszor győzött a Világkupában. 2020 januárjában nyert legutóbb lesiklásban, az a bizonyos banszkói nap sem volt egyszerű, ami az időjárást illeti. Sofia Goggia 25. alkalommal állt dobogóra lesiklásban, e tekintetben sincs párja a jelenlegi mezőnyben. Corinne Suter egy tízessel jár az olasz mögött, de ami ennél fontosabb, tízedik próbálkozásra összejött a pódium Sankt Moritzban.

Holnap újabb lesiklást rendeznek az Engiadinán – remélhetőleg teljes pályán.

A címlapkép forrása: The Washington Post

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s