Ha szlalom, Norvégia – ezúttal Braathen

Immár zsinórban ötödik alkalommal nem találtak legyőzőre a norvég szlalomosok. Lucas Braathen remek második futammal nyerte meg a szezon első műlesiklását, megelőzve Manuel Fellert és Loïc Meillard-t. Az első futam után még vezető Henrik Kristoffersen ideges második futamával a hatodik helyre csúszott vissza.

Val d’Isère-be szombat délután megérkezett a jósolt hideg, ami vasárnap délelőtt már keményre fagyasztotta a pályát. A hó tegnap óta hullott, és a verseny rajtjára sem hagyott alább. A pályát Joaquim Salarich tavalyi pontjai jóvoltából spanyol edző tűzte, nem túlzottan bonyolultra.

A rajtot áramszünet miatt halasztották, végül közel 20 perc után sikerült elindítani Lucas Braathent (2.). Gyors volt, gondja nem akadt, talán kissé szögletes volt egy-egy kanyarvétele. Henrik Kristoffersen (1.) a pálya alján tudta begyújtani a rakétákat, ott fordította a maga javára a versenyt. Loïc Meillard (5.) az elején jól síelt, utána viszont folyamatosan kapta a tizedeket. Manuel Feller (3.) szokásos módon rontott neki a pályának, felül emiatt épphogy befért csak, majd halmozódtak a tizedek. Az alján viszont visszajött fél másodpercre.

Clement Noel is megbillent ott ahol Feller gellert kapott, és a második szektorban is sokat kapott, majd végül rálépett egy kék kapura. Atle Lie McGrath nem kezdett gyorsan, a folytatásban pedig ő is kapura lépett. Linus Straßer (15.) már az elején sem találta az ütemet, és a folytatásra sem tudta összerendezni mozgását. Dave Ryding (9.) sem igazán találta a ritmust, de erős középső szakaszával másodperc környéki hátrányt kapott csak. Johannes Strolzból ma sokat nem láthattunk, néhány kapu után egyre rálépett, idő előtt búcsúzott.

forrás: blick.ch

Tommaso Sala (21.) már az elején nagy hátrányba került, a célba érésekor senkit nem tudott megelőzni. Hosszú idő után Alexis Pinturault-tól (6.) láthattunk ismét ütőképes menetet. A cél előtti szakaszon lassult le nagyon, odáig a dobogó is kinézett neki. Marco Schwarz (7.) hasonlóan acélosan tudott síelni, nála azonban egy kisebb hiba is volt, amivel a francia mögé sorolt be. Sebastian Foss-Solevåg (12.) nekirontott a pályának, de hamar be is fékezett – nem épp az a menet, amire a legbüszkébb lehet. Alexis Vinatzer (11.) egy necces kapuvétel után inkább biztos célbaérés üzemmódra váltott, így is befért a norvég világbajnok elé.

Daniel Yule (8.) végig szorosan tapadt az élen álló norvégokra, azonban a végére belassult, és közel fél másodperccel megtoldotta hátrányát. Michael Matt (34.) öreguras tempóval debütált Marcel Hirscher lécein, ez ma továbbjutást sem ért. Timon Haugan (14.) stabil közepest síelt, az alján viszont ő is sokat kapott. Adrian Pertl (15.) a pálya első harmada után fékezett egy jókorát, onnantól biztosra próbált menni. Albert Popov (10.) is közepes időkkel szolgált egészen az utolsó szektorig, ahol remekül bujkált a kapuk közt.

Kristoffer Jakobsen (4.) az első szektort nagy tempóval is túlélte, utána pedig már nem akadt gondja, a dobogóról is épp csak lemaradt. Teljes nevén Joaquim Salarich i Baucells (33.) következett saját edzője pályáján, de sokat nem kamatoztatta ezt a tényt. Már fent hatalmas késésbe került, ahonnan nem volt számára visszaút. Filip Zubčić továbbra is tragikus formában, néhány kapu után kiesett. Luca Aerni mintha ezzel próbált volna versenyre kelni, még hamarabb kiesett, mint a horvát. Ramon Zenhäusern (24.) a meredeken jól síelt, a folytatásban viszont már kevésbé.

forrás: lesoir.be

Luke Winters már az elejétől nem találta a ritmust, végül gyorsan ki is esett. Fabio Gstrein (18.) második futamért síelt, amit be is biztosított magának. Erik Read (30.) a pálya tetején lassított be nagyon, épp csak meglett a továbbjutás. Armand Marchant (28.) is kicentizte, neki a meredeket követő rész sikerült különösen lassúra.  Samnuel Kolega (18.) magabiztos futammal hálálta meg előkelő rajtszámát. A legjobb harminc sorát Marc Rochat zárta, két erős szektor után esett ki.

A számos kieső révén adott volt a lehetőség a később sízők számára is. Közülük a legjobban az immár görög színekben síző AJ Ginnis (13.) teljesített, aki 49.-ként érkezve is alig maradt el a bővebb élmezőnytől. Azonban nem ő volt az utolsó, aki bejutott, Tobias Kastlunger (26.) előtt ugyanis már 66-an síeltek. A 23 éves olasz 9. nekifutásra jutott második futamba világkupán. Rajtuk kívül harmincban végzett még Istok Rodeš (17.), Tanguy Nef (20.), Stefano Gross (22.), Anton Tremmel (23.), Victor Muffat-Jeandet (24.), Sebastian Holzmann (27.) és Aleksander Steen Olsen (29.).

A délutáni napos időben lebonyolított második futam pályáját a norvégok edzője tűzte.Elsőként Erik Read (21.) síelt, akit rögtön utána Alexander Steen Olsen (19.), majd Armand Marchant (17.) váltott az élen. Mindhárman megelőzték ezzel a menetükkel az utánuk érkező Sebastian Holzmannt (24.). Tobias Kastlunger (10.) síelte az első igazán kiemelkedő futamot. Az olasz jelentős előnnyel állt az élre, és nagyobb ugrásban bízhatott. Ramon Zenhäusern (14.) délutánra megtalálta jobbik formáját, de a vezetést így sem tudta átvenni. Victor Muffat-Jeandet (18.) kevésbé síelt ezúttal a határon, ami miatt vissza is csúszott pár helyezést. Anton Tremmel (20.) sokat fékezett szinte minden egyes kanyarvételnél, jócskán elmaradt a vezető időtől.

Stefano Gross (22.) a pálya végén, épp egy jól sikerült szektor után rontott nagyot. Kastlunger időközben komoly ellenfeleken kerekedett felül: előbb Tommaso Sala (16.) szorongatta, majd Fabio Gstrein (12.) is erős menettel kapott ki épp csak, míg Tanguy Nef bevállalós menettel célozta meg a vezetést, de belehibázott és kiesett. Az erős menetek után Samuel Kolega (26.) nem tudta folytatni a sort, ezúttal jócskán megszenvedett a pályával. Istok Rodeš (15.) jóval magabiztosabb volt, egyedül a pálya végét bánhatta valamelyest.

forrás: blick.ch

Linus Straßer (13.) a pálya elején hibázott, és az ott eladott előnye révén nem tudta megtartani a pozícióját Kastlungerrel szemben. Adrain Pertl (25.) szintén hamar hibázott, de ő, Straßerrel ellentétben, nem is tudta rendezni utána a sízését. Timon Haugan (8.) szépen osztotta be fél másodperces előnyét, a végén pedig még rá is tudott kapcsolni, így hosszú idő után új síző ülhetett a vezetőnek járó négykarikás szponzorszékbe.

AJ Ginnis remekül kezdett, de nagyon távolra került egy jobbosban, így az esély a vezetésre odalett. Sebastian Foss-Solevåg nem kezdett rosszul, de rátaposott egy kapura. Alex Vinatzer valósággal szárnyalt a pálya feléig, jócskán növelve előnyét, de ő is kapura lépett. Albert Popov (11.) végig jól kisebb előnyben, hol kisebb hátrányban volt Haugannal szemben. Jó sebessége mellett, apró hibáival viszont a vezetést nem tudta átvenni. Dave Ryding (22.) a meredeken messzire repült az egyik kaputól, így alig előzött mm ég valakit.

forrás: blick.ch

Daniel Yule (7.) komolyabb előnnyel kezdett, és az utolsó szektort leszámítva remekelt is. Végső dobogós esélyeit azonban minden bizonnyal utolsó, lassabb szektorában hagyta. Marco Schwarz (9.) a felső részén nem találta a ritmust, viszont a végén még meg tudott újulni, amivel megmentette top tízes helyezését. Alexis Pinturault (5.) ugyan hamar hátrányba került, és bár volt egy necces szituációja is, de a végén Yule-nek négy tizedet adva átvette a vezetést.

Loïc Meillard (3.) jóval tisztább menetet síelt, mint az iménti sízők. Összeszedett, nagyobb hibát nélkülöző menete pedig nagyobb előnyt jelentett számára a célban. Kristoffer Jakobsen (4.) rendkívül pörgősen síelt, de ezúttal talán nem a határon, így erős pontszerzést biztosított be magának. Manuel Feller (2.) a pálya alsó szakaszán bátran engedte a léceit, és itt már a kisebb hibák is elkerülték, így végül a maga javára tudta fordítani a versenyt.

Lucas Braathen (1.) nagyon közelről, mégis hiba nélkül, nagy tempóban kerülgette a kapukat. Mindössze egy nagyobb fékezése volt, aut leszámítva tökéletes futamot síelt. A norvég győzelem már biztos volt, a kérdés csak az volt, ki szállítja mindezt az északiaknak. Henrik Kristoffersen (6.) tudta, hogy engednie kell léceit, de emiatt többször is belehibázott. Zaklatott menete végén még a célba érés is kétségessé vált, a dobogóról is lecsúszott.

Lucas Braathen hatodjára léphetett fel a dobogóra, ennek felében tetejére. Szlalomban másodszor nem talált legyőzőre. Manuel Feller 17. dobogóját ünnepelhette. Legutóbb tavaly Adelbodenben tudott egy hétvége alatt mindkét technikai szakágban 1-1 második helyet szerezni. Loïc Meillard jubilált a pódiumon, ezzel ez zsinórban 5. szezonja, amikor a legjobb háromban végzett. Szlalomban ma harmadszor léphetett dobogóra.

A szakági pontverseny sorrendje megegyezik a mai verseny sorrendjével, míg az összetettet továbbra is a címvédő Odermatt vezeti Kilde előtt. Braathen mai győzelmével viszont feljött a harmadik helyre.

A sízők legközelebb már csütörtökön ismét versenyeznek, amikor Val Gardenán a Beaver Creekben törölt lesiklást pótolják majd.

Borítókép forrása: cbc.ca

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s