Hazai örömünnep Sestriere-ben

Mint technikai számokban eddig valamennyi alkalommal, izgalmas versenyt hozott az óriás-műlesiklás. Az első futam után hatan követték egymás fél másodpercen belül, s délutánra sem nyílt ki túlontúl az olló. Kockázatvállalóbb habitusának hála Marta Bassino fordítani tudott Petra Vlhovával szemben, sőt a szlovákot még a legjobb délutáni futamot síző Sara Hector is megelőzte. Remekelt másodjára Fede’ Brignone is, aki éppen csak lecsúszott a dobogóról. Worley az ötödik, Shiffrin a hatodik, míg Gut-Behrami a hetedik helyen zárt.

Valamivel kevesebb, mint három év elteltével tért vissza a Világkupa mezőnye a 2006-os olimpia és az 1997-es világbajnokság helyszínére, Sestriere-be. A meredekség tekintetében igencsak hullámzó, a Fiat alapítójáról, Giovanni Agnelliről elnevezett lejtőt hosszas munka után tudták versenyzésre alkalmassá tenni. Az éjszakai fagy meglehetősen kompakttá tette a hóminőséget, ezzel együtt a ragyogó napsütés és a pályára a korábbi napokban hullt hómennyiség gondot okozhatott idővel.

Forrás: Neve Italia

Marta Bassino (2.) sok-sok látványos hibával kezdett, különösen fájó volt a lejtő végi lankás részen elkövetett túlfordulása. Nyilatkozata szerint alaposan meg kellett szenvednie a buckákkal. Utóbb azért kiderült, hogy zaklatott menete kiváló sebességének volt köszönhető. Tessa Worley (3.) szintén megrogyott a letörésnél, a szlovénok edzője igazán trükkös kombinációt tűzött oda. Amikor már úgy tűnt, simán élre tud állni, meglátogatta a porhanyós havat, ott be is szedett bő fél másodpercet. Mikaela Shiffrin (4.) brutálisan betámadta a meredeket, ám a folytatásban túlontúl pontatlannak bizonyult. Szorosan tartotta a többieket, de mégis csak harmadikként ért célba. Federica Brignone (7.) a szűk balos hajlattól kezdve nem találta a ritmust. Sokszor került mélyre a lejtő 2020-as győztese, esetében a 8 tizedes hátrány már soknak tűnt.

Sara Hector (6.) szép stílusban oldotta meg a nehéz szakaszokat, nála egy picike tempó hibádzott. Különösen a legvégén, így az aktuális dobogóról is lecsúszott. Igaz, ami igaz, per pillanat négyen követték egymást 4 tized környékén. Sejthető volt, hogy az agresszív sízéssel operáló sportolók jók lehetnek ezen a nyomvonalon. Petra Vlhová (1.) szektoridői minden egyes szakaszokon zöldültek, különösen a ritmustalan részeken volt acélos. Pár századdal élre állt a szlovák. Ragnhild Mowinckel (5.) a tágra tűzött kapuknál gyengélkedett inkább, szemre ő is úgy állt a dologhoz, mint többek előtte: nem délelőtt akarta megnyerni a versenyt.

Forrás: News in France

Az első hat helyezett között kereken 5 tized feszült, roppant szoros folytatásra volt tehát kilátás. Thea Louise Stjernesund (15.) – talán az akklimatizáció okán – meglehetősen tompának tűnt. A 2 s-es differencia már jelentős volt. Míg szlalomban már szerzett egy meglepetésdobogót, óriásban egyelőre nagyon nem találja meg a fonalat Katharina Truppe. Az osztrákok első reprezentánsát annak ellenére megelőzte Corálie Frasse Sombet (25.), hogy egy alkalommal csúnyán keresztbe álltak lécei. Michelle Gisin (9.) a jelek szerint kezd magára találni. Bevállalós menetet rittyentett, így csak alig szorult másodpercen kívülre. Lara Gut-Behrami (8.) killingtoni sikere ellenére nem került az elitcsoportba. Meggyűlt a baja a buckákkal, kanyarátmenetei pedig rendre térvesztéssel jártak. Legalább a tempója rendben volt, de amikor ennyire szoros az eleje, az 1-es elmaradás a jóskönyvek szerint nem ígért sok jót. Finoman szólva haloványan szerepeltek az osztrák lányok. Ramona Siebenhofer (21.) , majd Katharina Liensberger (29.) egyformán súlyos gondok adódtak a léctartással. Ekkortájt a hátsó négyesből hármat nyugati szomszédjaink adták. Maryna Gaşienica-Daniel nem a szerencse kegyleltje, ami a rajtszámhúzást illeti. Sokadjára a 15-ös rajtszám környékén volt kénytelen indulni. Épp ezért alaposan feltekerte a tempót, a meredeken Vlhovát is verte. A szűkre tűzött kapuknál azonban besokallott, s hamar a pályán kívül találták volna.

A reklámszünet után életerősen nyitott Wendy Holdener (13.), utóbb nyílt csak ki igazán az olló. Valérie Grenier (11.) több élt használt nála, ezzel biztosabb íveket tudott húzni. Ricarda Haaser (19.) megelőzte ugyan honfitársait, sok örömöt ebben sem lelhettek sógoraink. Maria Therese Tviberg (26.) szavatossága egy parádés felső szektorra odalett, a Truppe-Liensberger duót előzte csak meg. Paula Moltzan (10.) jól osztotta be erejét és tempóját, minek hála – amolyan „Shiffrinesen” – huszáros hajrát tolt, s befért a TOP10-be másfeles hátránnyal. Camille Rast (14.) küzdelmes, Ana Bucik (18.) összeszedettebb menetet csúszott. A továbbjutást bebiztosították, de ennyi.

Forrás: Idaho Press

Harmincig a rajtpozíció tartása, ezáltal a kvalifikáció volt a cél a lányoknak. Holtmann második GS-n esett ki délelőtt, Ellenberger (20.) erős középszert nyújtott, a sokadik szalagszakadása után visszatért Brunner (30.) pedig senkit nem előzött meg. Wild (22.) a továbbjutásban joggal reménykedhetett, Huber (46.) a gyalázatos osztrák szereplést (akkortájt Haaser 16. helye volt a plafon) konzerválta, Nina O Brien (42.) is csak ez utóbbit előzte meg. Alice Robinson (17.) hozta vagány formáját: leért, de 2 s-en túli hátránnyal. Franziska Gritsch (16.) egy hajszállal hátrébb tolta az új-zélandit, így legalább a TOP15-be befért egyetlenegy osztrák síző.

Harmincon túl két olasz lesikló próbálkozott a délutáni folytatással. Sofia Goggia (40.) bántóan zaklatott menetével erre semmi esély nem kínálkozott; Elena Curtoni (41.) óvatosabb habitusával még rosszabbul ment. A folytatásban Estelle Alphand (33-assal a 22.), két olasz, Roberta Melesi (40-essel a 24.) és nagy bravúrral Asja Zenere (43-assal a 12.), valamint az osztrák Elisabeth Kappaurer (46-ossal a 28.) biztosította be második futamos indulását.


Érdemben nem változtak a körülmények délutánra. A második nyomvonalat a norvégok finn edzője állította össze. Nem túl hízelgő módon négy osztrák nyitotta a programot. Szegény Brunner ma sem járt sikerrel. Eleve kezdetektől fogva csak kereste a megfelelő íveket, sokadik késve vett kapujában fejezte be. Liensberger (27.) leért ugyan, de mindenfajta átütőerő nélkül, így nem okozott nagy meglepetést, hogy Elisabeth Kappaurer (14.) – jókora egyensúlyvesztése ellenére – másodperc feletti előnnyel verte. Truppe (25.) szintúgy sansztalannak mutatkozott, annyiszor lesodródott az ideális ívről. Tviberg le sem ért a buckásabb szakaszig, a bukótérben ragadt. Frasse Sombet (15.) ugyanott bukott kis híján, lelkesedésén ez nem látszódott, közel tudott maradni az osztrákhoz. Melesi (28.), majd Wild (26.) sem igazán találta a ritmust, mindketten alaposan megküzdöttek a pályával. Alphand (23.) már jóval stabilabban mozgott, még így is voltak kínlódóbb kanyarjai. Siebenhofer (17.) taszította le a svéd-francia lányt a virtuális pódiumról – osztrák kollégáinak az instrukciói azért érződtek mozgásán. Ellenberger (20.) a meredeken letisztultnak tűnt, a buckákat szépen megoldja, a végén azonban sokat hagyott. Haaser (19.), majd Ana Bucik (13.) átran engedték léceiket, a szlovénnél ez pár késve vett kanyar ellenére fényesen megtérült a végén. Hajszálnyival, de átvette a vezetést. Robinson (16.) förtelmesen megszenvedett a pályaegyenetlenségekkel, s még szerencséje sem volt. Alig szenvedett kéttizedes veszteséget, mégis bukott három helyet. Gritsch (17.) pedig még egyet: nem tett jót időeredményének a lankán elkövetett térvesztés.

Forrás: Idaho State Journal

Tizenöt sízőt követően tehát Bucik állt élen, mögötte a nap legjobb osztrákja, Kappaurer, valamint Frasse Sombet. Stjernesund (21.) novemberi összeszedettségét egyelőre nem képes átmenteni decemberre. Erősen tolta le a meredeket, a végébe belehibázott, sokat vesztett. Rast (22.) szintúgy sokat kapott az alsó két szektorban, nyilván őt is megterhelte a fentebbi buckázás. Wendy Holdener (10.) remekbe szabott íveken vészelte át a nehezét, s minthogy a zárásra is maradt szufla, alig-alig maradt el Kappaurer etalonjától. A vezetést pedig simán átvette. Asja Zenere (11.) vagányságából mit sem vesztett élete első VK-pontszerzésének a kapujában. A 25 esztendős olasz a hét elején Európa Kupa-fordulót nyert Svájcban, meggyőző formáját pedig ma két alkalommal is igazolta. Gond nélkül befért Holdener mögé. Grenier (12.) rossz szögben meglovagolt egy buckát, már az nagy szó volt, hogy pillanatok alatt irányba állította léceit. Paula Moltzan (8.) széles íveken, de kellő gyorsasággal haladt lefelé, különösen a meredek alján dőlt el, hogy immáron amerikai név díszeleg a tabella tetején. Gisin (24.) több nagyságrenddel lomhábban síelt ugyanott, megérdemelten zuhant vissza 15 helyet a sorban.

A legjobb nyolcat megelőzően Moltzan vezette a versenyt, mögötte Holdener és a meglepetésember Zenere foglalt helyet. Gut-Behrami (7.) a nyitányt és a köztes lankát meggyőzően hozta, aztán rettenetesen befordította léceit. Így már nem volt oly meglepő, hogy a remek záró szakaszt teljesítő amerikait épp csak maga mögött tudta tartani. Federica Brignone (4.) koncentráltan, de agilisan tette dolgát. Iszonyúan engedte léceit, s úgy megoldotta a buckás részt, mintha tenyerén ismerte volna, hol mire kell figyelni. Súlyos tizedekkel verte még Kappaurer addigi legjobbját is.

Forrás: SportFace

A hazaiak ovációja hamar elcsendesedett. Sara Hector (2.) még egy kicsivel rásrófolt a színvonalra, az árnyékba szorult meredeken világosan felülmúlta az olaszt a szám olimpiai bajnoka. Mowinckel (9.) elszúrta a lankát, a meredeken pedig hiányzott a kompresszió a jégréteggel. Magyarán úgy dobálták a buckák, hogy az valami hihetetlen. Shiffrin (6.) a meredeken esett ki koncentráltságából. Alig fért be az egyik kék kapuba, onnantól fogva már az csoda volt, hogy legalább Gutot megverte. Tessa Worley (5.) letisztultan síelt végig, ezzel együtt közelítőleg sem vállalt annyi kockázatot, mint korábban Brignone, pláne Hector. Egyelőre ott volt a TOP3-ban, pódiumára azért dőreség lett volna feltenni vagyonunkat.

Marta Bassino (1.) érezte, sokat kell vállalnia a meredeken, s minthogy nagyobb zökkenők nélkül letudta azt a részt, előnyét eladta ugyan, de nem került méretes hátrányba. A zárás parádésra sikerült, így robbanhatott az olasz hanggránát! Petra Vlhová (3.) esetében a meredek nem tűnt optimálisnak, inkább csak a dobogó alsó fokáért volt versenyben. Ezt azért aránylag simán behúzta Brignonével szemben.

Részletes eredménylista

Forrás: Idaho State Journal

Marta Bassino a 2021 januári Kranjszka Gora-i duplázás után nyert újra a Világkupában, szám szerint hatodik alkalommal. Először hazai közönség előtt. Miután Killingtonban másodikként zárt, megérdemelten vezeti a szakági összevetést. Sara Hector tucatnyi dobogónál tart, ő is egy fokkal feljebb lépett a pódiumon, két hete az Egyesült Államokban harmadik helyen zárt. Petra Vlhová tizenötödik szakági TOP3-nál jár, legutóbb a márciusi méribeli szezonzárón ugyancsak harmadikként végzett.

Holnap szlalommal zárul a sestriere-i hétvége.

A címlapkép forrása: Sportal.it

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s