6-ból 6! Odermatt ismét dobogón – fölényes győzelemmel!

Odermatt fölényére jellemző, hogy mindkét futamon ő szállította a legjobb időeredményt, tetejében úgy, hogy délután érzésre nem is ment teljes intenzitással. A másfél másodperces differencia önmagáért beszélt. Manuel Feller egy erős és egy taktikus futammal szállított dobogót, míg Žan Kranjec kiváló második futamának köszönhetően a 11. helyről kúszott fel a dobogóra. McGrath néhány századdal szorult le onnan.

Története 100. világkupa-versenyét rendezte ma Val-d’Isère, a szokásoknak megfelelően szombaton, óriással. A csapadékos, hideg idő Európa azon részét sem kerülte el, sok friss hó volt a pálya környékén. A havazás még mutatta magát az első futam alatt is, borús-ködös, épp fagypont alatti hőmérsékleten rajtolt el a verseny.

Thibaut Favrot távollétéről korábban már beszámoltunk, várhatóan az egész szezont kihagyja a francia. Nem szerepelt viszont a rajtlistán Aleksander Aamodt Kilde sem, aki inkább az amerikai túra és Val Gardena közt a pihenésre szavazott.

Forrás: The Toronto Star

Az első futam tűzéséért svájci edző felelt, elsőként azonban Lucas Braathen (7.) síelhetett rajta. A norvég a meredeken hibázott bele jelentősen, ott egy nagyobb fékezést láthattunk tőle. Marco Odermatt (1.) hiba nélkül, a szokott könnyedséggel teljesítette a kanyarokat – meg sem lepődhettünk a másfél másodperces előnyön. Manuel Feller (2.) a meredeken nem hibázott, és ugyan a laposon hátrabillent egy pillanatra, ez láthatóan még gyorsította az osztrákot.

Žan Kranjec (11.) precíz, kimért ívekkel operált, de ez ma közel sem bizonyult eredményes megközelítésnek. Loïc Meillard (5.) meredeke is kissé dadogósra siekrult, de 1,4-es hátránya még mindig elég volt a pillanatnyi dobogóra. Henrik Kristoffersen (5.) síelt hibátlanul. Kissé zaklatottabb menete épp ugyanakkora hátrányt eredményezett, mint Meillard előbbi, kimért sízése.

Forrás: Krone

Alexis Pinturault-tól (8.) várhattunk volna még egy Feller-féle menetet. Ha ez nem is volt meg, a laposabb szakasz kezdetéig a pillanatnyi dobogó benne volt. River Radamus (24.) három kapun át korrigált egy hatalmas késést – a továbbjutáson kellett innentől izgulnia. Az aktuális világbajnok Mathieu Faivre (18.) egyáltalán nem találta el a tűzés ritmusát. Sokatmondó, hogy látványosan nagy rontás nélkül is alig előzte Radamust. Gino Caviezelnek (28.) már ez sem sikerült: többször is a lejtővel keresztbe kellett fordítania léceit, hogy egyáltalán befűzze magát egy-egy kapuba. Azért azt tegyük hozzá, hogy a köd talán valamelyest jobban nehezítette ekkor a sízők dolgát.

Ez a köd azonban cseppet sem zavarta Alexander Schmidet (3.), aki remek tempóval síelt, és ezzel együtt minimális hibái voltak csak – le is szorította a dobogóról Kristoffersenéket. A látási viszonyok egy csapásra javultak időközben, így Stefan Brennsteiner (8.) sziporkázhatott felül, utána viszont akadtak kisebb késések a menetében. Sérülése után viszont nem szégyenkezhezett visszatérő menetével. Filip Zubčić a rajt után pár kapuval az oldalára billent, és bár ezután még folytatta, végül egy újabb hibát már nem tudott korrigálni. A tegnapi horvát örömmámort ma nem követte újabb.

Luca De Aliprandini a meredeken billent ki egyensúlyából, ami miatt már a soron következő kapu alatt találta magát – kettőből két kiesésnél tart már az olasz. Justin Murisier (12.) többször késésbe keveredett a pálya felső szakaszán, azért küzdött, hogy két másodperces hátránnyal valahol 10-15 körül végezzen majd a futam végén. A reklámszünet után Atle Lie McGrath (4.) folytatta a versenyt. A norvég stabil sízéssel igazolta meglévő remek formáját, nem sokkal maradt le a pillanatnyi dobogóról.

Forrás: VG

Rasmus Windingstad nagyon alulra került egy balosban, messziről nézhette, ahogy elszáguld mellette a soron következő kék kapu. Erik Read (22.) túlságosan visszafogta a léceit a meredeken, csak ott összeszedett három másodperces hátrányából kettőt. Marco Schwarz (10.) korrekt, összeszedett menettel ért be a top10 környékére, tovább sűrítve a 2 másodperc körüli lemaradással beérőket. Patrick Feurstein (22.) is először csatolt lécet versenyen sérülése után. Brennsteinerhez képest kevésbé volt precíz, de a továbbjutás nála sem tűnt kérdésesnek.

Trevor Philp (27.) joggal tárta szét karjait a célban – többször kellett korrigálnia, míg a cél felé tartott. Jól mutatja, hogy mennyire rájárt tavaly a rúd az osztrákokra, hogy Roland Leitinger (20.) egyéves sérülés után térhetett vissza. Ugyan a pálya eleje meg hagyott maga után kívánnivalót, a második felére összeszedetté vált Leitinger sízése. Mint ma már oly sokan, Tommy Ford (48.) sem tudta a jeges pályán időben bevenni a kanyart. Becsületből csúszott be a célba.

Victor Muffat-Jeandet (15.) bátran kezdett, amit inkább sajnálhatott, hogy ezt nem tudta teljes egészében kamatoztatni a pálya második felében. Giovanni Borsotti (20.) összeszedett menettel biztosította a továbbjutást. A folytatásban viszont többen is elhullottak: Raphael Haaser (33.), Leif-Kristian Nestvold-Haugen (34.), vagy épp Štefan Hadalin (38.) az óra ellen vérzett el, míg Adam Žampa egy gyenge, Joan Verdu pedig egy meglehetősen ambiciózus szektor után esett ki.

A viszonylag sok kieső révén adott volt a lehetőség a harminc után sízőknek. Közülük is ezzel a legjobban Brian McLaughlin (13.) élt ezzel. Az amerikai fergeteges alsó szakasza révén majdnem a tízbe is bekerült. Épp csak elmaradt ettől a menettől a belga Sam Maes (14.), aki épp a pálya alját bánhatja. Felső szakaszok után még a legjobb tíz is kinézett neki. Sziporkázott a svájci utánpótlás is: Livio Simonet (16.) 47-essel síelt kiváló meredeket, míg a szlalomban már korábban is többször megvillanó Fadri Janutin (17.) a cél előtt brillírozott. Semyel Bissig (26.) és Thomas Tumler (29.) révén pedig végül nyolc svájci jutott tovább a második futamba. A legutolsó, továbbjutó menetet a 49.-ként érkező Filippo Della Vitétől (19.) láthattuk, meglehetősen jó részidőkkel. A továbbjutók közül nem említettük még Fabian Wilkens Solheimot (25.) és Simon Maurbergert (30.).


Délutánra eltűntek a fellegek, remek látási viszonyok közepette, s a várakozások szerint jobb pályafeltételek mellett síelhettek a srácok. Az enyhe idő azért kétségessé tette mindezt. Az osztrák edző keze nyomát viselte a tűzés.

Simon Maurberger (13.) 5 perc spéttel rajtolt el, mivel a pályamunkásoknak kellett még egy kis idő az előkészületekre. A dél-tiroli tisztes menetet rakott le, bátran engedte léceit, így az őt követő Tumlert (14.) rögtön meg tudta előzni, mivel a svájci több helyütt elmérte az ideális nyomvonalat a legmeredekebb részen. Caviezel (21.) nagy nehézségek árán sem mindig tudott ideális íven maradni. Szemmel látható hiba nélkül, igaz, kevésbé engedett lécekkel síelt Philp (26.), majd Bissig (25.). A másodpercen túli hátrány nem volt benne a látottakban, így erősen aggályosnak tűnt adott pillanatban a verseny fairsége. Solheim több lendületet vitt sízésébe, oldalára dőlve fejezte be menetét. Radamus (16.) minőségileg más szintet képviselt, mégsem volt esélye a vezetés átvételére. Read (15.) a kevésbé direkt sízést megkövetelő pályák mestere. Szépségdíjasan tette dolgát, az utolsó kapuknál viszont hiányzott a lendület. Az osztrákok nem remekeltek: Feurstein (21.) lécei rendre szétcsúszkáltak a meredeken, míg Leitinger (27.) részéről már a célba érés is nagyot szólt, akkorát mentett. Az olaszok vad meneteket húztak.

Borsotti (24.) még nagyokat belehibázott, Filippo Della Vite (12.) jóval pontosabban síelt emellett. Dinamikája a végéig kitartott, így – némi meglepetésre – pár századdal élre tudott állni. Faivre (23.) a meredeket jobban elkapta, mint délelőtt, egyébiránt régi önmagától még mindig nagyon el van maradva. A svájciak komplett csapattal, tehát nyolc fővel képviselték nemzetüket a második futamban. Janutin (17.) az arany középút környékén teljesített. Vagyis merte adagolni a tempót, pontszerzését ugyanakkor nem kockáztatta. Simonet (19.) remek ritmusban vágta be magát a kanyarokba, épp a legvégére fogyott el látványosan a szufla.

Forrás: Siol.net

A délutáni mezőny felénél tehát kettős olasz vezetésre állt a verseny, mégpedig Della Vite- Maurberger sorrendben. A harmadik helyet pedig Tumler foglalta el. Muffat-Jeandet (18.) reklámszünet után erősen, igaz, kissé kontrollmentesen nyitotta a maga futamát. Fokozatosan olvadt el előnye, a záró szektorban pedig ő is beszedte a maga 5 tizedét az ifjú olasztól. A hónap elején Európa Kupát nyert, jó formának örvendő Maes sokat vállalt, többet a kelleténél. Ívelt kanyar helyett direkt vágódott volna be az egyik kapuba, így nem fért bele. McLaughlin (19.) ésszel, megfontoltan haladt, pontokra váltotta remek délelőtti teljesítményét. Murisier kétszer dőlt oldalára: az első után még egy bottal továbbhaladt, a második kaputévesztéssel abbamaradt versenye. Žan Kranjec (3.) fölényesen uralta a meredeket, kristálytisztán, felülről szelte át a kanyarokat, s minthogy nagyságrendileg lent is hozta az olasz szintjét, egy kerek másodpercet osztott ki neki. Schwarz (8.) gond nélkül befért a kettejük közt kialakult űrbe, így Della Vite hirtelenjében a harmadik helyen találta magát. A TOP10-hez így is csak két sízőt kellett kiszurkolnia.

Kilenc síző várakozott még a startállásban, a 8. helyen ugyanis holtverseny alakult ki délelőtt. Pinturault (11.) lendületben meg sem közelítette a szlovént, kerek másodpercet kapott két futamon tőle. Brennsteiner (7.) kanyarívei dinamikusabbak voltak, csont nélkül befért a második helyre, amire visszatérés gyanánt büszke lehet. Braathen (9.) szintúgy lekéste azt a trükkös kanyart, mint korábban Pinturault, tetejében szétcsúsztak ott lábai, majd a lankán is belehibázott. Meillard (10.) térvesztések sorát követte el, esélye nemhogy Kranjeccel szemben, még az aktuális dobogóra sem volt.

Forrás: The Seattle Times

Kristoffersen (5.) lécei jól szuperáltak délután, még úgy is, hogy egészen más stílusban tette dolgát, mint elsőre. Nem volt gyengébb szektora, igaz, mindenhol kapott annyit a szlovéntól, hogy egy kevéssel mögé szoruljon. McGrath (4.) a tempó oltárán feláldozta a precizitást. Minimális különbséggel szorult a szlovén mögé. Schmid (6.) határozottan harcban volt a dobogóért. A meredeken két nagyobb megingást láthattunk tőle, s a vége sem sikerült optimálisra. A századok nem szerették, csak a negyedik helyre került. Manuel Feller (2.) tetemes fórról startolt, s tőle nagyritkán látható módon profin lehozta a kötelezőt. Ráment a tutira, vagyis szlovén legyőzésére, Marco Odermattot (1.) pedig elengedte. A svájciak ásza légies könnyedséggel vette birtokba a lejtőt. A meredeket végiguralta, mindezt tette úgy, hogy szemre mintha nem is adott volna bele mindent. Akárhogyan is, zárósízőként behúzta a második futamot is.

VAL D’ISERE, FRANCE – DECEMBER 10: Manuel Feller of team Austria takes 2nd place, Marco Odermatt of Team Switzerland takes 1st place, Zan Kranjec of Team Slovenia takes 3rd place during the Audi FIS Alpine Ski World Cup Men’s Giant Slalom on December 10, 2022 in Val d’Isere, France. (Photo by Michel Cottin/Agence Zoom)

Részletes eredménylista

Marco Odermatt 14. győzelmét aratta a Világkupában, ebből a kilencediket óriás-műlesiklásban. Dobogóinak száma elérte a harmincötöt. Idei statisztikája eddig: 6-ból 6! Címvédőként győzött Val d’Iséreben. Manuel Feller 15., míg Kranjec 10. alkalommal állt fel dobogóra. Sölden utána másodjára.

Holnap szlalommal zárul a franciaországi hétvége.

A címlapkép forrása: Sportnet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s