A párharc folytatódott, de Kildével ma sem bírt Odermatt

Vasárnap is folytatódott a Aleksander Aamodt Kilde és Marco Odermatt közötti párharc, amiből ismét a norvég kerekedett ki győztesen. A két klasszis szoros csatáját ezúttal az alsó szakasz döntötte el, ahol Kilde bebiztosította a hétvégi duplázást. Odermatt mögött Alexis Pinturault végzett a dobogón, köszönhetően a számos szakági specialistán kifogó meredekének. A technikás pályán két ifjú norvég, McGrath és Braathen is komolyat villantott, első ízben végeztek a legjobb 10 között gyorsasági szakágban.

Kissé átalakult a korábbiakhoz képest az eddig megszokott program Beaver Creek-en. A lesiklás, szuper-G, óriás hármasát felváltotta két lesiklás és egy szuper-G. Ugyan a lesikló dupla egyikét törölni kellett az időjárás miatt. A tegnapi szél után viszont ma légmozgásnak nyoma sem, és felhők sem nagyon zavarták a kilátást. Német edző tűzte a pályát, a felső meredeken meglehetősen technikásra.

Elsőként Adrian Smiseth Sejersted síelhette meg a pályát. A meredeket gond nélkül oldotta meg, de aztán ahogy kanyarogni kellett, kisodródott, nem fért be egy kapuba. Ugyan Romed Baumann (8.) lassabb meredeket síelt, de övé volt az első célba érés. Alexis Pinturault (3.) villámgyorsan síelte meg az elejét, aztán ugyan megfontolt tempóra váltott, de így mindennemű hiba elkerült menetét. Rég nem látott erős szuper-G-t láthattunk a franciától.

Gino Caviezel (4.) a meredeken kapott négy tizedet, utána viszont gyorsult a svájci. Faragni ugyan tudott, de Pinturault-t utolérni már nem. Dominik Paris (32.) tegnap sem brillírozott kifejezetten, a szuper-G pedig egy ideje már gyengébbik száma, így ma még ennyire sem volt acélos teljesítménye. Ryan Cochran-Siegle már felül másodpercen túl járt, majd egy jobbos ugrató után beleugrott a kapuba, átment a két „kapufa közt”. Katarban már ugye gólt ünnepeltek volna… Stefan Rogentin (15.), ahogy a legtöbb eddigi gyorssíző, úgy ő is kapott a meredeken jócskán, utána már tartani tudta Pinturault-t.

forrás: blick.ch

Raphael Haaser (6.) felül csak negyed másodpercet kap, így a pálya közepén előnybe is tudott kerülni.  A befejezésbe viszont beleremegett, két kanyarban is lesodródott. Matthias Mayer (10.) kevésbé kezdett acélosan a lesiklókat elvéreztető részen, ráadásul utána sem talált magára – és a pálya ritmusára. Meglepetésre Marco Odermatt (2.) sem tudott meccselni felül Pinturault-val. A célra kanyarodva azonban a hátrány elolvadt, majd a végére zölden villant az eredményjelző. Viszont nem volt rá garancia, hogy ez az utolsó zöld lámpa volt ma a célban. James Crawford (11.) minden mindegy alapon nekiront a meredeknek, 0,42 előny lett a vége! Egy ugratónál azonban épphogy befért, onnan pedig már csak szenvedett, oda minden dobogós remény…

Aleksander Aamodt Kilde (1.) „fej-fej mellett” síelt nagy riválisával, pár százados előnye szektorról szektorra megmaradt, a kérdés az volt, mit mutat mindez a célban. Végül Kilde az alján ma begyújtotta a rakétákat és magabiztos, 2 tizedes előnnyel síelt át a célvonalon. Andreas Sander (12.) inkább kisebb tempót vállalt a meredeken, hogy ne hibázzon, utána is szolid menet síelt, de semmi kiemelkedőt. Vincent Kriechmayr (9.) lassú kezdést követően tudott valamelyest faragni a pálya közepén, a zárásban azonban elmért pár ívet.

Beat Feuz (25.) ma sem találta meg egy csapásra a formát – gyengébb számában inkább lett volna ez egyébként is meglepő. Matthieu Bailet nagy hátrány után kezdett begyorsulni, de a nagy akarásnak hamarosan kiesés a vége – ő sem fért be egy jobbos utáni kapuba. Blaise Giezendanner (35.) már a meredek után másodpercen túl járt, és mint tudjuk, ebből nehéz várat építeni… Travis Ganong is hasonlóan nyitott, majd szétcsúsztak a lécei, és a következő balos után le is sodródott a pályáról.

A folytatásban számos felejthető menet következett. Nils Allegre (23.), Justin Murisier (17.), Stefan Babinsky (21.), Mattia Casse (19.), Trevor Philp (27.) vagy épp Broderick Thompson (28.) legalább pontot szereztek. Ez viszont Niels Hintermann-nak (38.), Johan Clareynak (43.), Thomas Dreßennek (37.), Josef Ferstlnek (40.), Christof Innerhofernek (42.) és a kieső Brodie Segernek viszont nem sikerült.

forrás: Aleksander Aamodt Kilde/Facebook

A folytatásban azonban érkeztek még olyanok, akik általában a kanyargósabb pályákon brillíroznak, így még akadt pár erős menet. Ilyen volt elsőként Atle Lie McGrath (5.), aki pálya technikás részei alatt mindössze 13 százados hátrányban volt. A végén viszont nem tudott úgy csúszni mint a legjobbak, de így is épp csak elmaradt a dobogó egy újabb klasszikus számban. A norvég brillírozás pedig itt még nem is ért véget: Lucas Braathen (7.) is hasonló utat járt be, csak a végén nem bírta tartani az iramot a szakági specialistákkal.

A folytatásban Cyprien Sarrazin (12.) is a kanyargós szakaszokon tobzódott, karrierje egyik legjobb szuper-G eredményét jegyezte ma. Szintén az óriás felől érkezett River Radamus (16.) is, aki 57-essel (!) érkezve maradt le épp csak a top15-ről. Ennél később érkező ma már nem is szerzett pontot. A legjobb harmincban végzett ismét Henrik von Appen (14.), Julian Schütter (18.), Jeffrey Read (20.), Martin Cater (22.), Marco Schwarz (24.), Otmar Striedinger (26.), Daniel Hemetsberger (29.) és Guglielmo Bosca (30.) is.

Aleksander Aamodt Kilde továbbra sem tudja eldönteni melyik száma a sikeresebb, tegnapi 8. lesikló győzelme mellé ma 8. szuper-G sikerét is feljegyezhette. Marco Odermatt 34. alkalommal állhatott fel dobogóra, szuper-G-ben pedig jubileumi 10. dobogós helyét ünnepelte. Alexis Pinturault 8 év után tért vissza szuper-G-ben a dobogóra. Akkor ugyanitt volt dobogós, így összesen már négynél jár ebben a szakágban.

A férfi mezőny jövő hétvégén visszatér Európába, Val d’Isère-ben szombaton óriás-műlesiklás következik.

Borítókép forrása: blick.ch

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s