Szűkül a különbség, de még mindig Kilde-Odermatt a sorrend lesiklásban

Tovább várat magára Marco Odermatt első lesikló győzelme. A svájciak ifjú sztárja egy kevéssel ismét közelebb került az áhított célhoz, ezúttal 6 század választotta el Aleksander Aamodt Kilde etalonjától. A norvég sikerét fokozza, hogy pár napja még lázasan feküdt ágyában. James Crawford először karrierje során VK-dobogóra állt lesiklásban, miután az osztrákok duója, Mayer és Kriechmayr elkapott egy széllökésekkel terhelt periódust, ezáltal esélyük nem volt előrébb végezni.

Pénteken még viharos erejű széllel hózápor érte el a coloradói Beaver Creeket, mára szerencsére ebből mi sem látszódott. Változóan felhős égbolt alatt, egy kevéssel fagypont alatti hőmérséklet mellett kezdődött el a verseny. A lejjebb hozott starthelyen azért fújdogált a szél, kétséges volt, fordul-e az iránya idővel. A valamivel puhább pálya nagyfokú improvizációt várt el a sízőktől.

Forrás: Canadian Olympian Committee

Romed Baumann (6.) látványos hiba nélkül, száz másodpercen túl síelte le a lejtőt. Az osztrákból németté lett specialista nem az az óvatos alkat, így élhettünk a gyanúperrel, hogy nem is ment lassan. James Crawford (3.) az ugratónál rossz irányban landolt, a sok kövérebb kanyarvétel mellett ezzel tartotta közel magához Baumannt. A végén két tizeddel állt élre a kanadai. Matteo Marsaglia (16.) valamivel szűkebb ívekkel operált, de ez inkább megakasztotta itt-ott lendületét, mintsem előnyére vált volna. Bryce Bennett (26.) nem kezdte jó passzban az idényt, ahol nem csak a csúszáson volt a hangsúly, ott sokat kapott. Annyit azért le lehetett szűrni, hogy Jack a kezdő lankán erélytelennek bizonyult. Josef Ferstl (14.) a lankát követő letörésen szedte össze hátrányát, a lejtő végén senki nem síelt nála gyorsabban korábban senki.

Aleksander Aamodt Kilde (11.) nyitotta a kiemelt sízők sorát. A brutálisan meredek tempós kanyarokat ledominálta, mint szokta. Erőnek erejével vágódott le az arénába vezető ugratóról, a 8 tizednyi előny önmagáért beszélt. Daniel Hemetsberger (11.) kevésbé érzett rá a „Ragadozómadárra”, mint előző héten tette azt Kanadában. A kevesebb rizikóvállalás mellett a szintegyenetlenségekkel is meggyűlt a baja. Az újabb dobogóról máris lecsúszott. Johan Clarey (18.) szélesebb úton oldotta meg a fenti nyújtott kanyart, s a folytatásban sem érződött rajta az ellenállhatatlanság. Dominik Parisnál (20.) már gyanússá vált a szélirány megváltozása, igaz, azt a fajta dinamikus kirobbanást sem nyújtotta, mint a norvég. A kanyarokban darabosan mozgott, végső soron csak Bennettet előzte meg.

Forrás: Arcinfo

Marco Odermatt (2.) vagányan síelt végig, valósággal berobbant a kanyarokba. A finom lécmozgásra épülő részen súlyos tizedeket osztott ki riválisának, csak aztán a legmeredekebb szakaszon érvényesült a papírforma. Sebességét visszanyerte remek ívekkel, így csupán 6 századdal kapott ki Kildétől. Beat Feuz (9.) nincs még harapós formában, az átütő erő hiánya szembeötlő volt nála. Hiába kapott erőre a végén, a dobogós helyektől távolkerült. Vincent Kriechmayr (5.) rögtön bekapott egy széllökést, szűk 8 tizedről kellett valamit kisajtolnia. Megtette a tőle telhetőt, hiszen a leggyengébb nyitószektor után a pódium környékére terelte magát. A végén aztán volt egy rossz ívváltása, valamint a Harrier Jumpot elmérte, ott bukta el a TOP3-at. Matthias Mayer (4.) kontrollált, ám gyors menetével gyakorlatilag lekopírozta honfitársáét. Nála egy picike sebesség hibádzott a végén. No, és egy század a dobogóért. Niels Hintermann (9.) szintúgy megszenvedett a tetejével, a bukkanónál teret vesztett, a végére viszont rittyentett két topszektort. Így zárt századdal azonos idővel Feuz-cal. Ryan Cochran-Siegle (7.) kevesebbet kapott fent, mint az őt megelőző klasszisok. Ezután következett a letörést, amit Odermattot leszámítva senki nem nyomta meg oly intenzíven, mint a hazai síző. Kellett volna az osztrákoktól látott zárás a dobogóhoz, ez elmaradt.

Forrás: Kronen Zeitung

A nemzeti lobogókat változatlanul tépázta a szél, a felhőzet viszont némely pontján a lejtőnek kezdett felszakadozni. Vagyis még korántsem dőlt el a verseny. Otmar Striedinger (17.) speciel nem alkotott maradandót, s ezúttal Thomas Dreßen (24.) sem tudott megragadni az elejében. Christof Innerhofer (37.) egyedül a letörést követő szektorára lehet büszke, azonban ezután oly mértékben elvesztette kontrollját lécei felett, hogy meg sem állt a lista végéig. Dominik Schwaiger (13.) masszív szembeszéllel nézett farkasszemet az elején, cserébe a letöréstől kezdve hátszelet fogott. Épp csak kicsúszott a TOP10-ből. Travis Ganong (27.) körülményektől függetlenül is rosszul ment, ezt leginkább elkalimpált ugratóiból szűrhettük le.

A durvuló viszonyokat elnézve a zsűri úgy döntött, mindenfajta reklámszünet minél hamarabb legurítja a mezőnyt. Míg lehetséges az. Martin Čater (21.) kulturált sízést mutatott be a szélcsendesebb részeken, Blaise Giezendanner (29.) viszont keveseket előzött meg. Mathieu Bailet (8.) meg tudta húzni azokat az egyedi íveket, csakúgy mint az edzéseken. Alig került szekundumon kívülre. Stefan Rogentin (11.) alig kapott pár tizedet kezdésnek, nyilván egyik pillanatról a másikra javultak a körülmények. Sebessége végig erős volt, ezzel együtt kicsúszott a legjobb tízből. Andreas Sander (19.) kevésbé tudott hasznot húzni a jobb látási viszonyokból, mint az előtte indulók. Miha Hrobat (41.) a tökutolsó pozíciót foglalta el, míg Steven Nyman részéről egy atomerős nyitányra futotta. Lent egy túlfordulás során elvesztette támasztékát. Sejersted (15.) , majd Casse (22.) gyűjtögetett fontos pontokat, Jared Goldberg (40.) viszont nem javította a hazaiak összteljesítményét.

Harmincon túlról hiába próbálkozott a pontszerzéssel Alexis Pinturault (33.), Adrien Théaux (50.) és az élete első VK- lesiklásán szereplő Loïc Meillard (45.). A kifejezetten soványka olasz mutatót legalább a pontzónások létszáma palástolta részben: Guglielmo Bosca (35-össel a 30.), Nicolo Molteni (36-ossal a 25.), s végül Florian Schieder (53-assal a 28.) került harmincba. Svájci részről Gilles Roulin (40-essel a 23.) tette teljessé a listát.

Részletes eredménylista

Forrás: Ski Racing Media

Aleksander Aamodt Kilde 15. győzelmét húzta be a Világkupában, a nyolcadikat lesiklásban. A királyszámban eddig veretlen, de jelen állás szerint izgalmas párharcra lesz kilátás közte és a ma hatodjára dobogóra álló Marco Odermatt között. James Crawford remek edzéscsúszásait ezúttal élesben is meg tudta ismételni, így másodjára végzett pódiumon.

Holnap Szuper-G-vel zárul a férfiak – első – észak-amerikai túrája.

A címlapkép forrása: Hamiltom Spectator

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s