Megizzasztották Goggiát a kanadai jégveremben

Habár a papírformát hozta az első Lake Louise-i lesiklás a nőknél, elvégre a tavaly triplázó Sofia Goggia húzta be a pénteki futamot, mégis váratlanul hatott a verseny szoros volta. Corinne Sutert négy, míg Cornelia Hüttert hat század választotta el az olasztól. Összességében is remekeltek az osztrák, hiszen Puchner a negyedik, míg Ortlieb a hatodik helyet szerezte meg. Az ötödik pozíció kellemes meglepetésre Ilka Štuhecnek jutott.

A Coloradot ért szél- és hóviharnak nyoma sem volt a kanadai Albertában. Azt pedig már megszokhattuk, hogyha hétágra süt a nap arrafelé egy holdfényes éjszakát követően, akkor bizony európai ember számára szokatlan hőmérsékletekkel kell számolni. Ez tegnap mínusz 20 fok volt! Legalábbis a célzónában, afölött, pláne 100 fölötti tempó mellett nyilván inkább a mínusz 30 fokot közelítette a fagy. Nem csoda, hogy a sízők egytől egyig arcmaszkban, arcszalaggal, nyakvédő sállal bírtak csak lemenni a lejtőről.

Ennek megfelelően betonkemény tükörjégen versenyezhetett mind a 43 induló – az apró buckáktól eltekintve. A legnagyobb hiányzó a nyári felkészülés során megsérült Ester Ledecká volt. Esetében a vb-n való indulás a cél, sajnos a keddi első edzésen bukott Roni Remme egész biztosan ki fogja hagyni a teljes idényt. Az előző szezonok bajnoknői, Petra Vlhová és Mikaela Shiffrin pedig úgy döntöttek, hogy inkább az európai versenyekre fognak koncentrálni. Ez az amerikainál részben érthető döntés, hiszen Killington nagyon nem terveinek megfelelően alakult, hiszen még csak dobogóra sem tudott állni. Minthogy nem érezte valami komfortosan magát a lejtőn, Fede’ Brignone sem volt ott a tegnapi rajtlistán.

Kajsa Vickhoff Lie (30.) a 2021-es vb-t követő Val di Fassa-i hétvégén szenvedett egyebek mellett sípcsont- és fibulasérülést. Azóta újra kellett kezdenie mindent, ma tért vissza a Világkupa vérkeringésébe. Nem is rosszul, hiszen a bizonytalanabb ugratók és széles kanyarok ellenére messzemenőkig helyt tudott állni. Laura Pirovano (23.) szintúgy egy komplett évadnyi kihagyás után ment újra élesben. Vagányan haladt, s világos fölénnyel verte a norvég lányt.

Christina Scheyer (32.) másodperc feletti hátrányt gyűjtött össze a csúszkálós részen, onnantól fogva szemernyi esélye sem volt a fiatal olasszal szemben. Mi sem áll távolabb Lara Gut-Behrami (18.) testfelépítésétől és stílusától, mint a Lake Louise-i lejtő. A technikai kihívásokban finoman szólva nem bővelkedő pályán aztán még így is igazolta a papírformát. A tojástartással tartani tudta erősebb kanyartempóból eredő előnyét, így simán megfordította fent még némileg hátramaradó menetét. Michelle Gisin (22.) szebbik arcát mutatta ezúttal. Szép íveket húzott, finom léchasználat ellenére vállalható tempóban ment, így viszonylag közel tudott maradni honfitársához. Majd csak később derült ki, hogy az élvonalhoz ez ma sem volt elegendő.

Nadia Delago (27.) jóval agresszívebben használta léceit, mint svájci kolleginája. Szögletesebb ívek, több bizonytalanság jellemezte menetét, így pedig még a dobogóra sem tudott felállni az olimpiai érmes. Joana Hählen (9.) látványos, s felettébb gyorsabb menettel simán verte klasszis honleányait. Egész pontosan bő 8 tizedet osztott ki Gut-Behraminak. Mirjam Puchner (4.) igazán érzi Lake Louise-t, amit már a felső szakaszon mért 140 km/h-s sebesség igazolta. Fél szekundumnyi előnyét a laposabb részen sem bukta el, sőt a záróetapot addigi legjobb szektoridőkkel abszolválta.

Forrás: Italy 24 Press News

Sofia Goggia (1.) egy éve triplázott a Lajos-tó partján, s ma sem adta volna alább. Rárakott még egy lapáttal az osztrák leányzó iramára. A brutális tempót ráadásul kiélezett szituáció nélkül tudta le, sorra zöldültek szektorai. A végén egy picit szűkült az időkülönbség, de a 35 század azért önmagáért beszélt, hiszen egy erős Puchner-menetet vert meg. Kira Weidle (7.) sebességére nem lehetett panasz, sőt a lanka végén senkinél nem mértek addig magasabb mutatót. Gyakori túlcsúszásaival ugyanakkor nem rúghatott labdába: alig-alig maradt másodpercen belül. Ramona Siebenhofer (28.) részéről a sebességszerzés makulátlanul megvalósult, de a kritikus kanyarokban, pláne a lankát megelőző éles balosban sokat vesztett. (Hátrabillenéséből csúnya esés is történhetett volna.) Csak hátulról fért fel a dobogóra.

Ragnhild Mowinckel (25.) keveset vállalt, túlkontrollált sízést mutatott be, így a nagy eredményről lemondhatott. Priska Nufer (29.) remek startja után alaposan visszaesett, lévén rendre lemaradt a kanyarátmenetekről. Goggia mai fiesztáját reálisan csak Corinne Suter (2.) tudta volna meghiúsítani. Négy apró századon múlt a dolog. Sebessége a mérési pontokon nem tűnt versenyképesnek, de nála amúgy is a kanyartempó számít erősebbnek. A felső ugrató lehetett volna kimunkáltabb, egyébiránt nüánszok döntöttek kettejük közt. Breezy Johnson (16.) januári edzésbalesete után tért vissza a Világkupába. Óvatosabbra vette a figurát, a veszélyesebb részeken legalábbis szemmel láthatóan így járt el. Gut-Behrami előtt egy erős 6. helyre így is jó volt.

Forrás: Bluewich.ch

Az újfajta lebonyolítás szerint 15 síző után reklámszünet következett, de azért még akadt jónéhány potens síző a talonban. Marie-Michéle Gagnon (24.) speciel rengeteg hibával síelt, a TOP10 bátorságának számlájára írható. Jasmine Flury (10.) a lapos részen volt igazán elemében, Goggia záróetapjával persze ma sem lehetett konkurálni. Nagyjából ugyanezt a színvonalat képviselte ma Elena Curtoni (8.) is. Korrekt, magabiztos menet, másodperces hátránnyal. Romane Miradoli (11.) a kanyargósabb közbülső részen még a dobogóért harcolt, a csúszósabb szakaszon aztán beszedett uszkve 1 s-et. Megeshet, hogy lécei beállítása okozta az éles kontrasztot. Cornelia Hütter (3.) korábban nem tapasztalt sebességgel érkezett a lapos részre, ami határozottan az ő vadászterülete szokott lenni. Minthogy belehibázni nem volt hajlandó, hajszálon múlt itt is a dolog. Hat, azaz 6 századdal kapott ki Goggiától – ez ma a 3. helyre volt elegendő. Marta Bassino (21.) karcsú testalkatához nem passzol a lejtő, ehhez mérten kevésen múlt a TOP10. Isabella Wright (13.) zúdított egy topsebességet a lejtő végén, ezzel együtt nem nézett ki jól tojástartása, talán ezért mehetett szinte tökutolsó szektort a célegyenesben. Jellemző, hogy így is befért másfeles elmaradással a legjobb tízbe.

Forrás: Laola1.at

Az edzéseredmények fényében mindenképp ki kellett várni a harmadik etapban érkező osztrákokat. Ariane Rädler (15.) is azok közé tartozott, akik piszkosul ráéreztek a lejtőre, amit viszont nagyon bánhat, az a bizonytalan ugrató. Nina Ortlieb (6.) két edzést is nyert a napokban, igaz, kaputévesztéssel. Kegyetlenül támadta a kapukat, erélytelenséggel nem lehetett megvádolni. A szűk fordítót azért érezhetően megfogta, ezzel együtt a remek 5. pozícióban futott be. Elvedina Muzaferija (33.) meglepően alacsony rajtszámmal indulhatott, de mint a gyakorlásokon, úgy ma sem alkotott igazán maradandót. Magyarán ment a sor végére közel 4 s-es elmaradással. Nicole Schmidhofer (19.) tavalyi visszatérő évében nem bizonyult versenyképesnek. Ma bár eltűnt a középmezőnyben, de azért voltak erős momentumai. Egy lépést tett a mentális gát áttöréséhez. Laura Gauche (26.) a biztos pontszerzésen túl többre nem volt képes. Ilka Štuhec (5.) már-már régi önmagát idézte a héten. Ezt a meggyőzőbb formát élesben is igazolta, bár kiszélesítette itt-ott a nyomvonalat, ez frenetikus tempójának volt köszönhető. Évek óta nem volt ilyen magasságban. Elisabeth Reisinger a szűkebb átjáróban megbillent, majd úgy tűnt, mintha terhelés híján dőlt volna el oldalra. Saját lábain csúszott tovább, remélhetőleg nem bánták szalagjai az esetet.

Noha a 30-as rajtszám volt a hátán, Nicol Delagonak (12.) még egy reklámszünetet is végig kellett várnia. Ehhez mérten alig-alig maradt el az első tízestől. Nagyot villantott a svájciak junior-korú tehetsége, Delia Durrer (20.), majd utána Juliana Suter (33-assal a 14.) és Christina Ager (34-essel a 16.) szintén masszív pontszerzést produkált. A továbbiakban senki nem került pontzónába, ehhez némi meglepetésre Emma Aicher (41-essel a 31.) állt.

Részletes statisztika

Forrás: la Repubblica

Sofia Goggia 18. sikerét aratta a Világkupában, ezzel beérte Tamara McKinneyt és Anita Wachtert a ranglista 26. helyén. Még kettő választja el az olasz csúcsot tartó Brignonétól. Mint már szó volt róla, zsinórban negyedszer győzött Lake Louise-ban. Corinne Suter 19., Cornelia Hütter pedig 17. dobogójánál tart a legjobbak között.

Ma 20:30-as kezdéssel újabb lesiklás vár a lányokra.

A címlapkép forrása: EverythingGP

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s