A svájci sikerét hozta Odermatt és Kilde első valódi összecsapása

Marco Odermatt egy szinte tökéletes menettel utasította maga mögé norvég riválisát, aki a középső, bukkanókkal teletűzdelt szakaszokon szokás szerint nagyon elemében volt. Ők ketten kiemelkedtek a mezőnyből, a dobogó harmadik fokára felkapaszkodott olimpiai bajnok Matthias Mayernek már köze nyolctizednyi hátránya volt. Mauro Caviezel visszatérése sajnos borzasztóra sikerült. Bukott az egykori szakági kristálygömbös, agyrázkódás gyanújával szállították kórházba.

A tegnapi szürke, de egyébként kifogástalan időt követően mára a köd keserítette meg a sízők – és ezzel együtt mi, nézők – dolgát. Ami pedig ezt is tetézni tudta, hogy a pályabejárás alatt is látható volt, visszatért a hóesés is Lake Louise-ba. Szerencsére a rajt időpontjára mind a havazás, mind a köd enyhített szorításából, így rendben elrajtolhatott a verseny, melynek tűzéséért az osztrákok egyik edzője felelt. Sepp Brunner 45 kaput fúratott a hóba, melyből 40 volt fordító.

Blaise Giezendanner (34.) kisebbeket hibázgatott ugyan, de szégyenkeznie nem kellett a menete miatt. Dominik Paris (18.) lécei ezúttal a sízőn maradtak, és a gyors tűzésben láthatóan komfortosabb volt, mint egy átlagos szuper-G versenyen. Ahol célegyenes előtti szakaszon brillírozott az olasz, de a pálya végi csúszós szakaszon meglepetésre nem volt elég lendülete. Ezt ki is használta Romed Baumann (17.), aki a technikásabb szakaszokon verte Parist, majd a célegyenes előtti szakaszon el is vesztette megszerzett előnyét. A célra viszont más, nagyobb sebességet eredményező ívet választott, amivel megszerezte a vezetést.

Az első helynek azonban nem örülhetett sokáig a német – a technikás kanyarokban Alexis Pinturault (12.) agyonverte az eddigi két gyorsszámos sízőt, azonban lesikló szuper-G-tudásának hiánya meglátszott az utolsó szektorban, ahol fél másodpercet hoztak rajta vissza Baumannék. Justin Murisier-nek (45.) hatalmasat kellett korrigálnia ahhoz, hogy ne a hálóban kössön ki, ez pedig rányomta bélyegét a folytatására is.

Forrás: Le Matin

Marco Odermatt (1.) hozta el az első igazán mértékadó menetet. A pálya felső részén Pinturault-val szemben is 6 tizedet szerzett, amit a technikás középső részen is tartott, a záró részen pedig überelni tudta még Baumannt és Parist is – tetemes előny és vérmes győzelmi remény lett az eredménye a végén. A pálya végén valamit láthatóan nagyon eltaláltak a svájciak: ugyan Stefan Rogentin (9.) a felső részeken nem tudott konkurálni iménti honfitársával, de a végén hasonlóan remek sebességgel csúszott a célba.

Mauro Caviezel két biztató szektor után esett hatalmasat. Lécei hirtelen szétcsúsztak egy kisebb ívváltás közben, majd bukott előre és ezt követően úgy tűnt, már eszméletlenül csúszott bele a hálóba. Szerencsére magát a hálót már nem nagy sebességgel érte el. Később láthattuk felállni a svájcit, akinek arcát sérülésnyomok tarkították. A húszperces kényszerszünet azzal ért véget, hogy helikopterrel elvitték a pályáról Caviezelt.

Ezt követően rajtolhatott el Matthias Mayer (3.), aki a hosszú várakozás ellenére is korrekt menettel rukkolt elő. Ugyan a pálya közepén az osztrák olimpiai bajnok is sokat kapott Odermatt-tól, de később még faragni is tudott, így az első és második közt tátongó űrbe érkezett meg. Raphael Haaser (15.) sebességére ugyan nem lehetett panasz, de volt egy jelentős hibája a pálya felsőbb szakaszán.

Aleksander Aamodt Kilde (2.) a parádés rajt után az ugratókon brillírozott és ahol, amivel még Odermatt kulcsszektorában is tartotta a svájcit. A záró szakaszon viszont nem talált elegendő tempót, amivel 12 százados hátrányát megfordíthatta volna. Odermatt nem véletlenül szabadult fel a piros lámpát látva – a győzelmére legnagyobb veszélyt jelentő síző ért be épp a második helyre. Vincent Kriechmayr (4.) a pálya felső részét bánhatja kissé, ott nem volt elég gyors ahhoz, hogy jó alsó szektoraival a dobogóért végül megelőzhesse Mayert.

Forrás: CTV News Calgary

Beat Feuznak (40.) papíron ugyan kedvezhetett volna a gyorsabb tűzés, de láthatóan nem találta a pálya ritmusát, tetemes hátránnyal ért célba. Ryan Cochran-Siegle (35.) sem volt hibátlan. le-lecsúszkált az ideális nyomról, aminek természetesen sebessége is kárát látta. James Crawford (10.) felemás menettel zárta hazai hétvégéjét: két nagyobb hiba mellett is voltak figyelemreméltó pillanatai, amivel erős pontszerzéssel örvendeztette meg a helyszínre kilátogató kanadai szurkolókat.

Gino Caviezel (38.) darabosan síelt, minden bizonnyal az sem segítette, hogy fél órával előtte testvére bukott a pályán. Travis Ganong (37.) sem érzett rá a pálya ritmusára, folyamatosan növelte hátrányát. Adrian Smiseth-Sejersted rendkívül sokat kockázatott, ami egy ideig ki is fizetődött, de két komolyabb rontásból csak az elsőt tudta menteni, utána kaputévesztéssel kiesett. Andreas Sander (5.) volt hosszú idő után az első, aki ismét a legjobbakkal volt versenyben. Szinte hiba nélkül, kontrollált menettel zárta a napot, és a két osztrák mögé, top10-es helyen ért célba. Matthieu Bailet (5.) a technikás részig remekelt, és ott sem bánkódhatott igazán. Viszont az alsó szakasz bejáratát elrontotta, így lassabb tempója megfosztotta dobogóesélyeitől.

Forrás: Radio-Canada.ca

Két remek menetet láthattunk az előzőekben, de azt azért hozzá kell tenni, hogy az idő is tisztult, ami a folytatás eredményeiben is megfigyelhető volt. Josef Ferstl (27.) remekül kezdett, de a letörésnél hibázott, és onnan már nem tudta menteni saját futamát. Nils Allegre (8.) ugyan le-lecsúszkált néhány kanyarban, de sebességét rendre meg tudta őrizni, így alig szorult másodpercen kívülre. Christof Innerhofer (24.) egy ugrató után érkezett rossz ívre, ami miatt nagyot kellett fékeznie, hogy az ideális nyom felé irányítsa léceit – ez jelentős tizedeket jelentett az olasznak.

Niels Hintermann (22.) előnye legnagyobb részét a középső kanyarokban szedte össze, azt leszámítva remekül síelt, még ha ezt maga az eredménylista nem is tükrözi. Simon Jocher (14.) sem érezte magát túlságosan komfortosan a kanyarokban, de jóval kevesebbet adott ott el. Ennek köszönhetően épp csak lemaradt a legjobb 10-ről. Mire Christian Walder (30.) elrajtolt, úgy tűnt, bezárult a jobb időjárási viszonyokkal fémjelzett ablak, ismét szürkébbre váltott az idő, és újból havazni kezdett. Persze az osztrák nem foghatja csak erre két másodperces hátrányát. Trevor Philp egy elmért kanyar miatt eltalált egy kaput, majd egyből utána el is esett. Szerencsére a pálya széli friss hó lelassította annyira, hogy a hálóba ne teljes sebességgel csapódjon bele – saját lécein egyből a cél felé vette az irányt.

Broderick Thompson (42.) folyamatosan az ideális ívek mellett síelt, mint inkább azon a nyomon, így mindössze a sokat hibázó Murisiert tudta megelőzni. Stefan Babinsky (26.) a felső szektorokban sokat bizonytalankodott, amit Odermatthoz mérhető zárása sem tudott már kompenzálni. Mattia Casse (27.) a épp a nyitánnyal nem szégyenkezhetett, de a középső kanyarok rajta is kifogtak. Thomas Dreßen (31.) zárta a 31 fősre hízó legjobbak sorát, de tegnapi remeklését nem tudta megismételni. A szűkebb íveken rendre nehézsége akadt a kanyarodással.

Lake Louise-ról lévén szó dőreség lett volna pontot tenni a verseny végére, hiszen nem egy alkalommal volt arra precedens, hogy akár a TV-közvetítést követően változott a pódium, vagy legalábbis az élmezőny névsora. A legnagyobbat a tegnapi lesikláson második helyezett Daniel Hemetsberger (48-assal a 7!) szólt, de az olasz Guglielmo Bosca (44-essel a 11.) sem neheztelhet magára, amiért a surranóhelyről beelőzte valamennyi honfitársát. A nagy öreg Johan Clarey (39-essel a 16.) immáron Szuper-G-ben is igazolta remek formáját. Mára is jutott egy aprócska sporttörténelem: Henrik von Appen (41-essel a 18.) teljesen váratlanul zsíros pontokat zsebelt be, ezzel Chile történetében elsőként zárt pontszerzőként alpesi síző a Világkupában! Martin Čater (40-essel a 20.) nem először szerepel jól Kanadában magas rajtszámmal, s a hazaiak örömére a kanadaiak is többen szereztek pontot. Név szerint Jeffrey Read (46-ossal a 21.) és Riley Seger (55-össel a 27.). Az amerikai Kyle Negomir (51-essel a 23.) életében először került pontzónába, az első harminc helyezettet pedig Otmar Striedinger (47-essel a 25.) tette teljessé.

Sajnos harmincon túl sem úsztuk meg bukás nélkül. A 36-os rajtszámmal elstartolt Cyprien Sarrazin éppúgy járta meg, mint tegnap Paris, vagyis jobb lábáról lecsatolódott a léc, csakhogy a francia frontálisan belecsapódott a védőhálóba. Emiatt percekig állt a verseny.

Forrás: Ski-Nordique.net

Marco Odermatt a 13. győzelmét aratta a Világkupában, az ötödiket szuperóriásban. Kiélezett küzdelemre van kilátás közte és a tizennegyedik szakági pódiumát jegyző Kilde között – legalábbis SG-ben. Ha így halad a svájci, az összetett valóban rutinmunka lesz, illetőleg inkább előbb, mint utóbb, lesiklásban is révbe fog érni. Az olimpiai bajnok Matthias Mayer 22. dobogóját ünnepelhette a szakágban.

Az előttünk álló héten a déli szomszédba, a coloradói Beaver Creekbe költözik a mezőny, ahol pénteken Szuper-G-t, a hétvége két napján pedig lesiklást rendeznek majd.

A címlapkép forrása: Swiss Ski

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s