Két elsőző Killingtonban: mától Holdener és Swenn-Larsson is szlalomgyőztesek!

Hatalmas szenzációval ért véget pár a killingtoni műlesiklás: nem elég, hogy holtverseny alakult kiaz első helyen, egyszerre két új győztest avathattunk! A második futamban Anna Swenn-Larsson az ötödik, míg Wendy Holdener a második helyről tudott győzni. Holdener ezzel véget vetett 30 dobogó óta tartó nyeretlenségi szériájának! Az első futamot nyerő Shiffrin nem tudta megszerezni hatodik killingotni győzelmét, a dobogóról is lecsúszott. A harmadik helyet, és ezzel az idei első osztrák dobogót, Katharina Truppe szerezte meg.

A killingtoni technikai hétvége zárásaként szlalomot rendeztek, a harmadikat idén. A nap favoritja minden tekintetben Mikaela Shiffrin volt, elvégre múlt hétvégén Leviben sikerült neki a duplázás, az eddigi öt vermonti versenyt pedig egyformán ő nyerte meg.

Az első futam pályáját norvég edző tűzte, a 60 kapuból 59 volt fordító. Mint a meteorológusok mondani szokták, változóan felhős égbolt fogadta a sízőket. A hőmérséklet túllépte a fagypontot, így a mesterséges hó romlását azért kilátásba kellett helyezni. A szélmozgás enyhült tegnaphoz képest, igaz, szlalomban ennek kisebb a relevanciája.

Katharina Liensberger (3.) választotta az egyes rajtszámot. A letörésnél csúnyán belehibázott, s bár szemre gyorsan korrigált, súlyos tizedeket bukott ott. Cserébe végig gyorsnak tűnt. Mikaela Shiffrin (1.) hozta szokott délelőtti csúszását, vagyis csökkentett intenzitással, de tűélesen síelt. A szűk 3 tizednyi előny ismeretében megadta a sanszot a többieknek. Például az első futamok specialistájának, Lena Dürrnek (6.). No, eme titulus ma nem igazolódott, a német lány visszafogottan, sok éllel síelt. Bő hat tized lett érte „jutalma”. Petra Vlhová (4.) dinamikusan kezdett, ám rendre távolkerült a stanglik tövétől. Néhány századdal az osztráktól is kikapott, noha győzelmi esélyeiről nem kellett lemondania. Wendy Holdener (2.) féltávnál még vezetett, s minthogy nem akart kiesni a ritmusból, egyetlen századdal befért még a szőke osztrák elé. Gyakorlatilag négyen álltak 3 tized környékén. Ana Bucik (7.) ugyanakkor kerek egy másodpercet szedett be az amerikaitól. A támadó szellemiséget díjazta egyelőre a lejtő, Anna Swenn-Larsson (5.) jó ritmusban adagolta a tempót, ötödikként csatlakozott be az esélyesek közé.

Katharina Truppe (8.) ellenben ment a sor végére, mert bár érdemi rontást nem követett el, a tempó sem volt az igazi. Laurence St-Germain (36.) pattogósabb stílusban síelt, csakhogy a letörésre tűzött kék kapunál kifordult a bukótérbe. A 3 s-en túli hátránya után izgulhatott a továbbjutás miatt, hiába. Martina Dubovská (17.) a meredek második felében került többször mélyre, ami megpecsételte sorsát. Mina Fürst Holtmann (18.) nem mozgott komfortosan a kvázi hazai tűzésen. Többször szétcsúsztak lécei, így csak a kanadait tudta megelőzni. Ali Nullmeyer (12.) valamivel több vagánysággal tette a dolgát, ami egy tíz környéki helyezésre volt érdemes. Michelle Gisin (24.) érdemi hiba nélkül, de lassacskán teljesítette a lejtőt. Leona Popović (9.) remek formája a tengerentúlra is kitartott. Az alsó részre elfogyott picit a szuflája, elmaradása ezért csusszant szekundumon kívülre. Sara Hector (11.) stabilan tudja a TOP10 körüli futamokat, ezúttal sem adta alább.

Forrás: Sportske novosti

A Shiffrin- Vlhová- kettős dominanciája a jelek szerint elolvadt, a semleges szurkolók örömére per pillanat öten küzdöttek a győzelemért, s Lena Dürrt sem volt szabad leírni. Katharina Huber erős nyitószektor után keresztbe álltak lécei, s már nem bírta befordítani. A drukk Paula Moltzan (42.) kapcsán is érződött. Sajnos elvitte a hév, a legmeredekebb szakaszon oldalára dőlve fejezte be szereplését. Újraindult, de nyilván nem volt esélye már semmire. Camille Rast (25.) nincs különösebben jó formában, ma is fásultan mozgott, csak a két nagyot hibázott lányt előzte meg. Kristin Lysdahl (15.) ígéretes nyitány után nagyon belassult a meredeken, hogy aztán a végén ismét belelendüljön. A 2 s-en belüli hátrány dicséretes volt 19-es rajtszámmal. Thea Louise Stjernesund (13.) pár tizeddel jobbat ment honfitársánál. Itt-ott homokszem került gördülékeny sízésébe, összességében nem volt oka búslakodásra. Amelia Smart (16.) aránylag kulturáltan, Nastasia Noens (22.) sok-sok térvesztéssel tudta le a meredeket.

A harmadik etapból leginkább a junior-korú sízőkre figyeltünk. Előttünk még Chiara Mair (20.), majd Maria Therese Tviberg (10.) volt soron. Az osztrák keveset vállalt, a norvég lány viszont jól elkapta a ritmust, csapatában a legjobb kiindulási pozíciót szerezte. Zrinka Ljutić (14.) óvatosabban kezdett, nyilván előre tervezett módon. A meredek második felében fokozta a tempót, futamát pedig a legerősebb záró szektorral fejezte be. Bőven 2 másodpercen belül. Hanna Aronsson Elfman (21.) már nem tudott újítani. Harmincig egy-egy svájci (Danioth), brit (Guest, 35.) és osztrák (Sporer) búcsúzott, míg Neja Dvornik (19.) magabiztosan hozta a kvalifikációt.

Forrás: WCBD

Harmincon túlról keveseknek adatott meg a továbbjutás. Közéjük tartozott Federica Brignone (31-essel a 28.), egy másik olasz, Marta Rossetti (44-essel a 26.), aztán Franziska Gritsch (32-essel a 30.), valamint két svájci, Melanie Meillard (34-essel a 27.), s Elena Stoffel (38-assal a 29.). A legjobban a német Andrea Filser (36-ossal a 23.) szerepelt közülük, míg a germánok tehetségének, Emma Aichernek (33-assal a 32.) ezúttal sem sikerült második futamot síelnie.


Franziska Gritsch (8.) remekül használta ki, hogy elsőként síelhette meg a svájci mester által, 60 kapuval kijelölt pályán. Annak fényében ért sokat kontrollált, és ezzel együtt gyors menete, hogy a hőmérő már +7°C-t mutatott, így nagy előrelépésben bízhatott. Ez be is következett, ugyanis az első reklámszünetkor, azaz 15 sízőt követően is vezetett az osztrák, annak ellenére, hogy az első futam 16. helyezettje, Amelia Smart (16.) már 1,2 másodperces előnyt hozott magával. Persze a két lány közt akadtak még bőve sízők időközben.

A Gritsch-csel még szinte azonos körülmények közt induló Elena Stoffel (20.) és a kissé bizonytalanabb Federica Brignone (24.) is jelentős hátránnyal értek célba. Melanie Meillard (17.) volt az első, aki másodpercen belülre került az osztrákhoz képest, de ez olt az egyetlen elmondható pozitívum. Marta Rossetti (18.) a pálya alján lassult le annyira, hogy végül az iménti svájcitól is kikapott. Camille Rast (23.) sokat bizonytalankodott, ahogy tette azt honfitársa, a formáját továbbra sem találó Michelle Gisin (26.) is. Andrea Filser (27.) jelentős rontásait sem lehetett 100%-ban csak a pálya állapotára fogni, senkit nem előzött meg az addig leérkezők közül.

Nastasia Noens (12.) és Hanna Aronsson-Elfman (11.) már érdemben tudták szorongatni az osztrákot. Előbbi a pálya végén került hátrányba, míg a svéd épp a korábbi szektorokat bánhatta, mivel a záró szakaszon még faragni is tudott addig megszerzett hátrányából. A hasonlóan bíztató síelések viszont már elmaradtak a folytatásban: Chiara Mair (21.) és Neja Dvornik (19.) is sokszor kényszerül korrigálásra, míg Mina Fürst Holtmann (25.) jelentőseket hibázott is. Martina Dubovska (22.) hátránya is kapuról kapura dagadt, míg végül elértünk a reklám előtti utolsó sízőhöz, a már említett Amelia Smarthoz.

forrás: CroSki/Facebook

A reklámszünet után síelni ilyen körülmények közt mindig valamelyest előnyt jelent, de Kristin Lysdahlon kifogott egy bucka, és a második futam első kieső ő lett. Zrinka Ljutić (15.) bődületesen indított, de hatalmasat kellett fékeznie a meredek előtt jó pár kapuval. Végül ez a hiba sokba került, nem volt esélye a pillanatnyi vezetésre, pedig a folytatást is remekül meg tudta nyomni.  Thea Louise Stjernesund (13.), talán az iménti hibákat is látva, kissé visszafogta magát, nála épp ezzel szállt el mindenféle remény Grisch-csel szemben.

Ali Nullmeyer (14.) már másfél másodperces előnyből vágott neki a pályának. A kádakkal azonban ő is jócskán megszenvedett, nagyobb hiba nélül is épp csak befért Ljutić elé. Sara Hectornak (10.) semmit nem kellett védenie, pláne tegnapi győzelme után. Gyors volt, de jelentőseket kellett korrigálnia, így hosszú idő után neki volt először reális esélye az utolsó időmérő pontnál a vezetésre, de végül csak a második helyre síelt be. Maria Therese Tviberg (6.) konentrált tudott végig maradni, ennek megfelelően tetemes, 7 tizedes előnye volt a záró szakaszra. Persze még ez is kérdéses volt, az iménti menetek fényében, de végül Tviberg 4 századot megőrzött ebből.

forrás: Swiss Alpine Ski Team/Facebook

Leona Popović (9.) sokat vállalt, így a meredekig folyamatosan hízott az előnye, de onnantól számos bizonytalanságot láthattunk tőle, ami miatt csak a pillanatnyi dobogó legalsó fokára fért fel – azaz sorozatban harmadik top10-es eredményérhez valakit még meg kellett előznie. Ami nem sikerült a horvátnak a letörés után, az sikerült Katharina Truppénak (3.). Az osztrák szintén előnynöveléssel nyitott, de az ő lábai a meredeken sem remegtek meg, fél másodperc előnnyel állt az élre. Ana Buciknak (7.) a laposon is kellett nagyobbakat fékeznie, ami miatt folyamatosan növekedett hátránya. A pálya végén viszont valamennyire menteni tudta második futamát. Lena Dürr (28.) magabiztos kezdés után hatalmasat rontott, még vissza is kellett síelnie lendületből egy kihagyott kapuhoz, de becsületből lesíelt, és még a 107%-os szabály miatt sem vesztett pontot.

Anna Swenn-Larsson (1.) szinte ugyanott hibázott, mint az előbb a német, de neki csak súlypontja billent hátra, amit egyből korrigálni tudott. Így ugyan előnye jó részét eladta, de azt a kevés maradékot a meredeken meg tudta tartani, így a célban is villant a zöld lámpa a neve mellett. Az, hogy Swenn-Larsson a hiba ellenére milyen rendkívüli gyorsasággal teljesítette a pályát, mutatta az is, hogy Petra Vlhová (4.) jelentős rontás ellenére is hamar hátrányba került, ezúttal nem volt meg a sokszor látható magabiztossága. Katharina Liensberger az első szektorban megbillent, és elvesztett egyensúlya miatt kiesett.

Wendy Holdener (1.) a jó letörés előtti sízése révén szorongatta a svédet. Bár a meredeken már kicsit nagyobbakat kellett fékeznie, de közel sem volt esélytelen. Végül jól sikerült a hajrázás, de Swenn-Larssonnak sem kellett bánkódnia – egált jelzett az óra a célban. Már csak a hazaiak legnagyobb kedvence, Mikaela Shiffrin volt hátra. Talán már Holdener sem tudta számon tartani, hányszor kellett ezt a szituációt végigizgulnia. Shiffrin (5.) ezúttal viszont nem volt olyan átütő, a letörésig szinte teljesn elolvad előnye, a meredeken pedig volt pár nagyobb fékezése, ami a záró szakasz sebességére is hatással volt, a dobogóról is lecsúszott. Ezzel egy olyan mondatot írhatunk le, ami szinte csoda, hogy nem tudtunk leírni az utóbbi 10 szezonban… Wendy Holdener műlesikló világkupát nyert! De persze ugyanez elmondható Anna Swenn-Larssonról is, aki mindezt számos sérőléssel, és betegséggel tarkított időszakot hátrahagyva érte el.

Anna Swenn-Larsson 9. dobogós helyét váltotta karrierje első győzelmére. Ebből 7 klasszikus szlalomban elért, és két parallel dobogót számlál már. A svédek a 2017-es flachai verseny óta vártak újabb műlesikló győzelemre, akkor mindez Frida Hansdotternek sikerült. Wendy Holdener már nem első ízben állt ma dobogó tetejére, ami a világkupát illeti, de először műlesiklásban – korábban két kombinációs és egy parallel sikere volt már. Legerősebb számában viszont eddig 30 dobogós helyezéssel együtt is elkerülte a győzelem – ami már régóta egyfajta negatív rekordnak számított. Ezt hagyta most maga mögött, és 31. alkalommal már győzelmet ünnepelhetett. Kisebb meglepetésre nem Liensberger, hanem egyik névrokona, Katharina Truppe szállította az osztrákok idei első szlalom-dobogóját. A villachi közel három szezon után tért vissza a dobogóra, 2020-ban ugyanis volt már kétszer harmadik, mindkétszer műlesiklásban.

A szakági világkupát továbbra is a Leviben duplázó Shiffrin vezeti, de Holdener jelentősen zárkózott, míg az idei két dobogónál és egy kiesésénél járó Swenn-Larsson felugrott a harmadik helyre. Az összetett első két helyén hasonló a helyzet, viszont a harmadik helyet itt nem Swenn-Larsson, hanem Vlhová foglalja el.

A női mezőny Lake Louise-ban váltja a férfiakat, legközelebb péntek este, lesiklásban láthatjuk őket versenyezni.

Borítókép forrása: ski-nordique.net

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s