Kilde nyerte a századok csatáját Lake Louise-ban

Nagy nehezen, de elrajtolt az idei első lesiklás a férfi Alpesi Sí Világkupában, ahol Lake Louise magát nem meghazudtolva ismét a századok versenyét hozta. A szakági címvédő Aleksander Aamodt Kilde parádés alsó szakasszal utasította maga mögé a többi dobogóst. Annak ellenére, hogy mind Daniel Hemetsberger, mind az összetett címvédő Marco Odermatt komoly előny birtokában fordult a pálya záró harmadára. A verseny egyébként erős svájci csapatteljesítményt hozott, de az igazi szenzációt a közel két év után visszatérő Thomas Dreßen 8. helye jelentette!

Nem volt eddig kegyes az időjárás a férfi lesiklókkal az idei ősszel. A sokak által várt, olasz-svájci határt a Matterhorn árnyékában átszelő zermatti lesiklások a hóhiány miatt elmaradtak, míg péntek este az évek óta szokásosnak mondható Lake Louise-i szezonnyitót kellett törölni a köd és a frissen a pályára lehullott hó miatt. Hogy a lesikló edzések ne vesszenek kárba, a mára tervezett szuper-G-t törölték, és helyette a pénteki lesiklást pótolták. Szombat estére, vagyis albertai idő szerint szinte ebédidőre az időjárás már kegyesebb is volt tegnaphoz képest. Ugyan a nap végül nem sütött ki, de a szürke idő immár nem akadályozhatta meg, hogy a világ leggyorsabbjai is lécet csatolhassanak.

A szezon legfontosabb lesiklást illető változása az új rajtsorrend. A sok kritika miatt törölték a világranglista legjobb 10 sízőjének járó, első 10 páratlan rajtszámból való választásának jogát és a korábbi rajtsorrendhez hasonló szisztémát élesztették újra, változtatásokkal. A legjobb 10 ezentúl 6-15 közötti rajtszámokkal érkezik. Míg a világranglista következő tízes blokkja, két részre bontva közvetlenül előttük, illetve utánuk. 21-től továbbra is a harmadik tízes blokk, majd szokás szerint a további rajtlistán szereplők.

Ami a mai versenyt illeti, Romed Baumann (10.) különösebb rontás nélkül abszolválta a pályát,a kérdés Lake Louise-ban szinte mindig a láthatatlan faktor, a tempó. Otmar Striedinger (14.) esetében ez a láthatatlan faktor ugyan megvolt a pálya végén, de a közepén egy bucka meglepte, így elmaradt korábbi honfitársától. Dominik Schwaigernél (12.) sem a sebesség volt a probléma, hanem a hiba, amit nagy kockázatvállalásának köszönhetett. Az viszont látszott a szektoridőkből, hogy Baumann ideje messze nem verhetetlen.

forrás: zeit.de

Másfél szezon után láthattuk ismét léceken a korábbi kitzi bajnokot, Thomas Dreßent (8.). Visszatérő futamnak több mint korrekt volt menete. Ugyan közepén ő sem volt hibátlan, magasabb sebességel zöldre tudta váltani az órát a célban. Bryce Bennett (41.) bármikor képes kimagasló és felejthető futamokra is. Sok korrigálásával ma csak utóbbit tudta.

Az új rajtlista-szabályok alapján rögtön érkeztek már a legjobbak, közülük is egyből a szakági címvédő Aleksander Aamodt Kilde (1.). A norvég álmosabb kezdést követően a kissé technikásabb középső részén valósággal szárnyalni kezdett. A sebesség pedig a pálya végén még tovább kamatozott, másodperc fölötti előnnyel állt az élre. Ryan Cochran-Siegle (9.) volt az első, aki a célegyenesben elérte a 100 km/h-át, de ez sem volt elég ahhoz, hogy a Kilde és Dreßen közt tátongó űrbe beférkőzzön.

forrás: blick.ch

A kezdő szakaszokon Daniel Hemetsberger (2.) hatalmas tempót mert vállalni. Ez egyrészt látványos mentéseket és ami fontosabb, zöld szektorokat jelentett. Épp a pálya végére lassult kissé le, ahol az ellenfelekkel ellentétben rásíelt egy buckára, emiatt végül pár századdal lemaradt a vezetésről. Az osztrákok megtalálhatták a Szent Grált a harmadik szektorban, mert Matthias Mayer (4.) is itt fogott jelentős tizedeket Kildén. A záró szakaszon viszont még Hemetsbergert sem tudta megelőzni, a pillanatnyi doboog legalsó fokát foglalta el ekkor.

forrás: nachrichten.at

Már azt hittük volna, a pálya vége tisztán Kilde feleség területe, de érkezett Niels Hintermann (7.) aki addig visszafogottabb síeléséből eredő hátránya után tudott zárkózni ezen a szakaszon. Vincent Kriechmayr (11.) szép íveket síelt, viszont az első szektor kiugróan rossz idejénél nehéz lenne nem a szélre asszociálni. E nélkül sem verhette volna Kildét, de nagy hátránya jócskán kisebb lehetett volna. Marco Odermatt (3.) a pálya középső részén brillírozott, komoly előnyt kanyargott magának össze. Ezeken a részeken technikai tudása még a világ legjobb szakági speciálistái fölé is emelik az összetett címvédőt. A záró szakaszon viszont hiányzott a súlyból adódó lendület, végül Hemetsbergertől is kikapott pár századdal.

forrás: blick.ch

Dominik Paris sokáig közel volt a vezető időhöz, azonban egy bucka leütötte bal lécét. Szerencsére a hálót épp csak érintette léc nélküli cipője, láthatóan nem sérült meg. Beat Feuz (5.) egy szélesre vett kanyarral nyitott, de ebből is előnyre tudta fordítani az állást a pálya közepéig. A technikásabb szakaszon azonban már ismét hátrányt jelzett az óra. Stabil top10-es eredménnyel indította a szezont, de a dobogótól távol maradt. Johan Clarey (6.) zárta a világranglista legjobbjainak sorát. Ugyan egy darabig ő is tartotta a norvég idejét, de egy jelentősebb megingás a franciát is kiírta a dobogóért folyó harcból.

Ugyan a legjobbak már lent voltak, de ez Lake Louise-ban nem mindig jelentette azt, hogy a versenynek vége. Azonban ezt sem Matteo Marsaglia (28.) bizonytalan menete, sem Travis Ganong (13.) rontott nyitánya nem tudta bizonyítani. A trend pedig a továbbiakban sem szakadt meg, a hazaiak legnagyobb bánatára. Reménységüknek, James Crawfordnak (44.) a lécei nem sokkal a rajt után összeakadtak, és fel is borult emiatt. A kanadai ennek ellenére lendületből tovább síelt, és a kvázi esés tükrében meg szinte bravúros is négy másodpercen belüli hátránya.

forrás: oasport.it

Igazán kimagasló eredményre pedig már a folytatásban sem kaphattuk fel a fejünket. Matthieu Bailet (15.) volt az utolsó, aki egyáltalán a pontszerzést jelent első harminc hely első felébe befért, igaz, annak is legutolsó, 15. pozíciójába. Rajta kívül pontszerzőként zárt még Simon Jocher (17.), Christof Innerhofer (18.), Stefan Rogetin (19.),Mattia Casse (20.), a tavalyi győztes Martin Cater (21.), Josef Ferstl (22.), és Maxence Muzaton (23.) is. A pontszerző zónán kívülre szorult viszont a világranglista legjobbjai közül Andreas Sander (31.), Blaise Giezendanner (41.), Jared Goldberg (32.), és Steven Nyman (51.).

A legjobb harmincat követte a két szezonnal ezelőtt összetettet nyerő Alexis Pinturault (39.), aki azonban ezúttal nem tudott pontot szerezni. Megpróbálkozott a visszatéréssel Mauro Caviezel is, de a svájci két bíztató szektor után kiesett. Komoly bravúrt ért el viszont a szlovén Miha Hrobat (16.), aki a legjobb harmincat követő sízők közül nemcsak a legjobbnak bizonyult, de tette mindezt a legmagasabb rajtszámmal pontot szerző sízőként – 51-en síeltek már le előtte a pályán. Rajta kívül pontoknak örülhetett még Gilles Roulin (24.), Nicolo Molteni (25.), Adrien Théaux (29.) és Adrian Smiseth Sejersted (30) is. A házigazdák pontszerzéséről pedig Brodie Seger (26.), és Jeffrey Read (27.) gondoskodott.

Aleksander Aamodt Kilde karrierje 7. lesikló sikerét aratta, így szuper-G-ben és lesiklásban aratott győzelmeinek száma ismét egyenlő. A norvég egyébként eddig még sosem állt még csak dobogóra sem a Lajos-tó partján, korábban egy szuper-G negyedik hely volt a legjobbja Kanadából. Daniel Hemetsberger karrierje legjobb VK-helyezését érte ma el, megdöntve a tavalyi, Streifon elért 3. helyezését. Ezzel kiszámolható, második dobogós helyezésének örülhetett a vöcklabrucki síző. Ahogy Kildét, úgy eddig Marco Odermattot is elkerülte a szerencse Lake Louise-ban. A svájcinak a tavalyi lesikló 4. hely volt eddig a legjobbja a síterepen. Ma ezt javította harmadikra. A szakágban ötödik dobogóját szerezte.

A szakági világkupa természetesen megegyezik a mai sorrenddel, ez legközelebb a jövő héten, Beaver Creekben változhat majd. Az összetettet a söldeni győztes, ma harmadik Odermatt vezeti, 60 ponttal a mai győztes Kilde mögött.

Holnap szuper-G-vel folytatódik a férfiak programja.

Borítókép forrása: Der Standard/derstandard.at

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s