Továbbra sincs duplázás Killingtonban: Gut-Behrami nyerte az óriást

Fordulatos, izgalmas versenyt hozott a szezon első női óriás-műlesiklása. A nap végén kisebb meglepetésre Lara Gut-Behrami ünnepelhetett. A svájciak klasszisa már elsőre is remekül ment, helyi idő szerinti délután pedig újabb fokozatba kapcsolt, amire már nem volt ellenszere az olimpiai bajnok Sara Hectornak, akit végül Marta Bassino is megelőzött. Petra Vlhová elégedett lehet negyedik helyével, különösképp úgy, hogy a hazaiak kedvence, Mikaela Shiffrin csupán a 13. helyre tudott befutni. A nap szenzációja Albánia történetének első Világkupa-pontja volt, amit a honosított olasz sztárnövendék, Lara Colturi szállított egy vaskos 17. helyezéssel.

A söldeni nyitóverseny törlése, pontosabban annak Semmeringbe helyezése után egy hónappal végre az óriás-műlesiklóknak is megindult a szezon. Sokáig a megannyi ismert filmben is feltűnő luxusparadicsom, a Sziklás-hegységben található Aspen helyébe 2016-ban lépett a Világkupa-naptárba a keleti partvidék ékköve, Killington. Azóta óriás-műlesiklásban négy győztest avattak, s az azóta visszavonult Rebensburg kivételével mindannyian (sorrendben Worley, Brignone és Bassino) ott voltak a mai 63 fős mezőnyben. Nem úgy Stephanie Brunner, aki bár ott van a helyszínen, de az edzések alapján úgy ítélte meg, térde még nem állt készen.

Forrás: la Repubblica

Két héttel ezelőtt még erősen kérdéses volt a vermonti versenyhétvége megrendezése. Hó egy centi nem esett, a hőmérséklet pedig erősen enyhének volt mondható. Mostanra legalább ez utóbbi megfelelt az évszaknak, ennek megfelelő ragyogó síidőben tarthatták meg a mai futamokat. Más kérdés, hogy az erős szélmozgás gondot okozott, ami miatt lejjebb kellett helyezni a starthelyet. Kezdésnek a 3 évvel ezelőtti győztes Federica Brignone (13.) próbálhatta ki az olasz edző által tűzött, ritmusos pályát. Mi tagadás, nem sugárzott róla a magabiztosság idei első siklásán, Petra Vlhová (4.) rögtön bő másodperccel verte a taljánt. Ragnhild Mowinckel (2.) még szebb technikával oldotta meg a meredeket, hogy aztán egy ronda megbicsaklás nyomán kis híján el ne adja előnyét. Marta Bassino (5.) két nagy hibát is elkövetett, nemhiába, a rövidke lejtő miatt nincs tér óvatoskodásra. Ezzel együtt versenyben maradt. Mikaela Shiffrin (10.) eddig valamennyi szlalomot megnyerte Killingtonban, óriásban viszont „csak” két dobogóra futotta. Kissé túlóvatoskodta a dolgot, így noha minden gond nélkül leért, de csupán Fede’-t előzte meg.

Sara Hector (1.) átütően síelt, akár az előző idény javában. Voltak ugyan korrekciói, de lendülete oly erőteljes volt, hogy ezzel együtt mintegy 4 tizedet kiosztott az addig vezető norvégnak. Tessa Worley (7.) szakági címvédőként nem rúgott labdába első menetével. Dinamikában maradt el a svédtől, Shiffrint éppen megverte. Valérie Grenier személyében megszületett az első kieső: túldöntötte léceit, nem bírt íven maradni. Lara Gut-Behrami (3.) az utóbbi hetekben odahaza kifejezetten óriásra készült, s ez meglátszott csúszásán. Egyedül a legmeredekebb részen kapott érdemben Hectortól, végső soron Mowinckeltől épp csak elmaradva a 3. helyre sorolt.

Forrás: l’Équipe

Coralie Frasse Sombet jó nagyot bucskázott, miután a legelején telibe trafált egy piros kaput. A viharos szintet súroló szél az eleve gyors műhóval kombinálva kemény kihívás elé állította a lányokat. Röpke technikai szünet után Michelle Gisin (17.) került sorra. Minekután sem lendületben, sem pontosságban nem hozta a tőle elvárhatót, senkit nem előzött meg az addig leérkezettek közül. Minimálisan ment jobban Ramona Siebenhofer (14.) . Rendre kisodródott kapuvétel közben, a sok-sok térvesztés megpecsételte sorsát. Thea Louise Stjernesund (13.) két remek levi versenynappal a háta mögött óriásban is vállalhatót ment. Két necces kapuvétellel is befért az alulteljesítő sztárok közé. Maryna Gaşienica-Daniel (20.) zökkentőkben bővelkedő menettel jelentkezett, a sor végére került. Megeshet, hogy komolyabb széllökéseket kellett elszenvednie. Katharina Truppe (19.) szintén a másfél másodpercen túli hátránnyal rendelkezők táborát növelte.

Tizenöt sízőt követően tehát Hector vezette a versenyt, őt néven követték a kb. 5 tizedes tartományon belül. Katharina Liensberger (6.) kellő vehemenciával síelt, s noha megdobta egy hullám, hatodikként befért másodpercen belülre. Míg a szöszke osztrák feljövőben van, Wendy Holdener (15.) már Leviben igazolta remek formáját. Ma elsőre erős kezdés után sok volt a térvesztés, kicsúszott a TOP10-ből. Maria Therese Tviberg nullázott Lappföldön, s ennek elkerülése érdekében lagymatag, óvatos, direkt sízést nyújtott. Jó 1 s-mal maradt el az utolsóelőttitől. Ricarda Haaser (8.) precízen, kulturáltan síelt. Mást ne írjunk, épp befért Worley és Shiffrin közé. Egy hónapja még a titkos favoritokat keresgéltük a szlovén óriás-műlesiklók közt, aztán jöttek a sérülések és Hrovat váratlan visszavonulása. Ana Bucik (9.) maradt hírmondónak, s miként Leviben, úgy ma sem maradt adós a jó menettel. A hazaiak sztárját például még egy hellyel hátrébb sorolta. Paula Moltzan (16.), majd Camille Rast (29.) nem váltották meg a világot.

Forrás: Gazeta Dita

A 30-as rajtszámig kevés erősebb időeredményt láthattunk. Wild (17.) szerepelt a legjobban, ő vastagon befért 2 s-en belülre, és Estelle Alphand (21.) is viszonylag kényelmesen megoldotta a továbbjutást. Huber (23.), Ellenberger (24.), a nagy visszatérő O Brien (26.) és Gritsch (28.) a sor vége felé sorolt, Holtmann pedig kiesett. Alice Robinson (22.) csapnivaló előző idénye okán csak harmincadikként startolhatott el. Széles kapuvételekkel simán leért, de ma sem hozta azt, amire képességei felhatalmaznák.

Harmincon túlról keveseknek termett babér. No, Clara Direz (35-össel a 11.) speciel két marokkal szakított belőle, mindösszesen hét századdal kapott ki Shiffrintől. A többiek az éppen továbbjutottak közé kerültek. Név szerint az amerikai Katie Hensien (49-essel a 25.), az olasz Roberta Melesi (37-essel a 28.), és sokáig úgy tűnt, hogy a kanadai Britt Richardson (41-essel a 31.) folytathatta helyi idő szerint délután. Csak aztán jött 58-assal az albánok olasz származású tehetsége, Lara Colturi (27.), s élete harmadik Világkupa-futamán kiütötte őt a TOP30-ból. Nyolcadik részidővel nyitott, s még egy kiadós térvesztéssel is befért a legjobbak közé. Német síző nem kvalifikált a folytatásra, legjobbjuk Jessicca Hilzinger (43.) lett.


Rast (21.) próbálta ki először az osztrák tűzést. Látható hiba nélkül leért, csak épp csekély lendülettel. Roberta Melesi (11.) bátorsága közel fél másodperces előnyt eredményezett. A szél intenzitása egyébiránt mérséklődött délutánra. Gritsch (20.) jóval több élt használt olasz kolleginájánál, nem úgy Lara Colturi (17.), aki egy cseppet sem hezitált a pontszerzés kapujában. Vagány stílusban ment lejtmenet, így hibái ellenére simán befért a második helyre. Megszületett Albánia első Világkupa-pontja alpesi síben! Két olasz és  két amerikai szendvicsében állt össze a tabella ekkortájt, mivel O Brien (23.) és Hensien (27.) is roppant zaklatott sízést mutatott be. Ellenberger (19.) sokat bizonytalankodott a meredek szakaszon, Huber pedig szektorról szektorra kapta a fél másodperceket. Robinson (14.) (valamiért a 92-es rajtszámmal a testén) keményen betámadta a pályát, amivel egészen a legvégéig partiban volt az olasszal. Alphand (26.) ingatagabb arcát mutatta, léchasználata végig dadogott, ment is a lista végére. Maryna Gaşienica-Daniel (8.) keményen adagolta a kakaót, ami apróbb balanszproblémák ellenére elsőséget ért számára. A záró szektorban szintet tudott lépni. Truppe (22.) ívváltásai távol voltak az ideálistól, széles átmenetekkel komoly visszaesést kellett elkönyvelnie. Gisin (25.) kifejezetten enervált, lassú volt végig, Wildnél (28.) legalább a vagányságát lehetett díjazni. Igaz, cserébe a bukótérből kellett visszatérnie. Moltzan (18.) nyilván nem fogta vissza magát, a végén nyílt ki nagyon az olló.

A második futam felénél tehát lengyel vezetésre állt a dolog, Melesi és Robinson állt a képzeletbeli dobogón, Colturi pedig még mindig negyedik volt. Holdener (16.) egészen a legvégéig szépen tette léceit, ott azonban korrigálnia kellett, ami csaknem egy teljes szekundum hátrányt jelentett. Siebenhofer (12.) szintén belehibázgatott a záró szakaszon, nála legalább nem fogyott el oly látványosan a lendület. Hiába remekelt Brignone (9.) a meredeken, az 5 tized is kevésnek bizonyult a polák finisével szemben. Fél tizeden múlt a dolog. Időközben ismét fokozódott a légmozgás felül, gyaníthatóan a szerencsén is múlt, melyik sízőt mennyire hátráltatta. Stjernesund (10.) beékelődött a két olasz közé jó ritmusú siklása végén. Direz széles kapuvételekkel operált, vélhetően így sem lett volna esélye az első helyre. Akkor sem, ha a cél előtt nem sokkal egy előrebillenés szövődményeként nem kerül pályán kívülre. Shiffrin (13.) nem igazán tudott erőre kapni délután. Hiába a nézőtér buzdítása, az átütőerő ezúttal is hiányzott nála, még a legendásan erős végtempója sem látszott, per pillanat hat helyet vesztett. Bucik villámgyors kiesésével érkeztünk meg az utolsó reklámszünetre.

Forrás: Radio-Canada.ca

Változatlanul Gaşienica-Daniel vezette tehát a versenyt, megelőzve Brignonét és Stjernesundot. Szemlátomást élvezte a lüktetőbb tűzést Haaser (15.), más kérdés, hogy két csúnya oldalra dőléssel odalett a nagy eredmény esélye. Tessa Worley (7.) hozta a kötelezőt, vagyis csekély különbséggel ugyan, de élre állt. Túlfordulása után szépet hajrázott, dobogóban azért felesleges volt bíznia. Liensberger (5.) rögtön átvette a vezetést. Viszonylag tiszta sízéssel oldotta meg a nehéz részeket, s ami fontosabb, nem volt gyengébb szektora. Igaz, kimondottan erős sem. Marta Bassino (2.) igazolta klasszisát, hasonlóan stabilan, ám jóval dinamikusabban ment, mint az osztrák. Bejelentkezett ezzel a pódiumra. Petra Vlhová (4.) sokkal inkább erőből kívánta megoldani a feladatot, s bár az olasztól világosan kikapott, egy nyúlfarknyival befért a második helyre.

Lara Gut-Behrami (1.) a vb óta nem tapasztalt lécbiztonsággal adagolta a tempót a starttól a célig bezárólag. A meredeken, a szélesebb kaputűzésnek is köszönhetően igazán elemében volt. A célban századok döntöttek mellette. Mowinckel (6.) sokat hagyott a felső, szeles szakaszon, a sok hiba után lecsúszott a dobogós helyekről. Sara Hector (2.) rögtön az elején elbukta fórjának javát, a rá nem jellemző lecsúszkálásokból ítélve a szél nem pártolta. A zárásban benne volt a fordulat lehetősége, de elmaradt az újítás: 2 tizedes hátránnyal még Bassinótól is kikapott. Az eredményhirdetés közben a kellékeket is szétfújta a szellő…

Forrás: TSN

Lara Gut-Behrami karrierjének 35. győzelmét aratta a Világkupában, amivel megerősített 9. helyét a női örökranglistán, s már csak egy siker választja el Katja Seizingertől. Hat esztendő elteltével győzött ismét óriás-műlesiklásban, annak idején a söldeni szezonnyitót húzta be. Érdekesség, hogy anno 2015-ben fordult elő utoljára, hogy az USA-ban elsőséget szerzett GS-ben. A szezon végén összetett elsőséget ünnepelt… Marta Bassino 16., míg Sara Hector tizedik alkalommal állt dobogóra óriásban.

Holnap szlalommal zárul a killingtoni hétvége.

A címlapkép forrása: Sportal

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s