Shiffrin másodszor, Holdener harmincadszor sem

Mikaela Shiffrin az idény második versenyét is megnyerte Leviben, miután szoros csatában legyőzte a hatalmas második futamot síző Wendy Holdenert, míg Petra Vlhová tegnap után ismét a harmadik hellyel kellett, hogy beérje. Lena Dürr ezúttal a második helyről csúszott vissza ismét a negyedikre, őt Sara Hector követte. Mögöttük a horvátok örülhettek kettős pontszerzésnek – Popović, Ljutić sorrendben.

A koronavírus alakította 2020-2021-es szezon óta úgy tűnik, szokássá válik, hogy Levibe már csak a női mezőny utazik el, a férfiak nem. Legalábbis nem versenyezni, mert a legtöbb szlalomos férfi az utóbbi időben épp Leviben készül, vagy odafelé tart edzőtáborozni. Szóval… az újdonsült szokásoknak megfelelően dupla női műlesiklás második fordulóját rendezték vasárnap a lappföldi síterepen.

A sarkkörön túl továbbra is tartotta magát a hideg idő, és még a nap is előbújt. A kanadai edző által 68 kapuval kijelölt pályát különösebb romlás veszélye nem fenyegette. A sort Wendy Holdener (4.) nyitotta rendezett, stabil sízéssel. Hogy nem is akármilyen menet volt a svájcié, azt mutatja, hogy Mikaela Shiffrin (1.) is csak brutális hajrájával tudta a maga javára fordítani a versenyt. Ana Bucik (17) ennek megfelelően sokáig tartotta is magát, de a lapos záró részen hibázott.

Katharina Liensberger (8.) a letörésnél került mélyre, míg Anna Swenn-Larsson egészen ideáig a legjobb részidőkkel síelt, a széles tűzésnél viszont besokallt és kiesett. Lena Dürr (2.) légiesen könnyedén síelt a meredeken ma is. A végén Shiffrinnel viszont ő sem kelhetett versenyre, de ki tudja, lehet egy második hely féltávnál neki jobb a győzelmi esélyek szempontjából. Petra Vlhová (3.) teljesen más stílusban, léceit beerőltetve fordult a meredek kanyarjaiba, de időben ez is hasonlóan kifizetődőnek bizonyult.

forrás: kicker.de

Mina Fürst Holtmann (20.) nem találta a tempót, míg Ali Nullmeyernek (19.) a széles, improvizált ívei nem hozták ma el az eredményt. Sara Hector (6.) ma is remekelt, megfontoltan, mégis gyorsan síelt. Michelle Gisin (11.) a tegnapi kiesés után ma biztonságira vette a figurát, de így is másodpercen belül maradt. Katharina Truppe (20.) egy fenti trükkös kapun vesztett rajta jócskán, ami miatt később csapkodta is a fejét. Katharina Huber (33.) ugyanezt játszotta el, csak ingatag meredekkel fűszerezve, ami ma továbbjutást sem ért. Martina Dubovská (18.) volt sorozatban a harmadik, aki a lankába belehibázott, pedig a letörésnél a délelőtt legjobbja volt.

Leona Popović (10.) ma is jó formában síelt. Felül jó ritmusban sorozott, míg a meredeken higgadt maradt, csak kevés korrekcióra kényszerült. A folytatásban sem maradtak még el a kiemelkedő menetek. Thea Louise Stjernesund (5.) ritmusosan, kiváló íveket húzott a meredeken, aminek két zöld szektor volt a hozadéka. Épp a zárásra fogyott el a szufla, de a dobógó bőven lőtávolon belül maradt. Honfitársa, Maria Therese Tviberg (9.) az erős meredekének köszönhetően fért be a legjobb tízbe.

forrás: CroSki/Facebook

Majd jött előbb Charlie Guest, aki meredeket követően, még három szektor után is vezetett, parádés sízésének köszönhetően. Jött viszont a laposon egy letarolt kapu, és sorozatban a második nullázás, az egyébként élete formájában lévő skótnak. A harmincas sor végén síelt a junior világbajnok Zrinka Ljutić (7.) aki a délelőtt folyamán a leggyorsabban vágott neki a pályának és előnye még a letörésnél is megvolt! Az ifjú horvát dinamikáját ismét öröm volt nézni, még ha a meredeken meg is bicsaklott párszor.

Az első harminc indulóból nem esett még szó Paula Moltzanról (12.), aki pörgős kezdésének hála még épp befért másodpercen belülre, míg Laurence St-Germain (14.) és Aline Danioth (16.) kiváló meredekkel vétették észre magukat. Kiesett viszont pocsék meredekkel Camille Rast (32.), továbbá Amelia Smart (37.), Nastasia Noens (34.), Emma Aicher (34.) és Jessica Hilzinger (39. ) is. Valamint a célvonalig sem ért el Chiara Mair Marie-Therese Sporer. Kristin Lysdahl (26.) ma valamivel gyorsabb volt, amivel éppen továbbjutott.

Magas rajtszámmal ezúttal is Hanna Aronsson-Elfman (15.) bizonyult az egyik legjobbnak. A svéd remek letörést síelt, de a meredeken ezúttal kevésbé volt átütő. Így is éppcsak kikerült a másodperces határon kívülre. Az ifjú francia Marie Lamure (13.) viszont még ezt is túl tudta szárnyalni, ráadásul 47-essel! Akadt viszont még később is továbbjutó: Anita Gulli (48-assal 28.), Cornelia Öhlund (51-essel 27.) és Katie Hensien (58-assal 29.). Továbbjutott még Neja Dvornik (37.), Ava Sunshine (23.), Andrea Filser (24.), Nicole Good (25.) és Chiara Pogneaux (30.) is.

forrás: blick.ch

Délután is tartotta magát a hideg idő, az időjárásra ismét nem lehetett panasz. A tűzésért ezúttal a svédek edzője felelt, aminek a legjobban Aronsson-Elfman és Hector örülhettek. Rajtjukig viszont még számos versenyzőt kellett Per Jonsson mesternek, többek közt Chiara Pogneaux-t (24.), Katie Hensient (26.), Anita Gullit (23.) és saját ifjú tanítványát, Cornelia Öhlundot (22.), aki az élre is állt. Meg is előzte Kristin Lysdahlt (25.), Nicole Gooddal (19.) azonban nem bírt. Andrea Filser (13.) remek letöréssel viszont még erre is rátett egy lapáttal, nagy előrelépésben bízhatott.

Ava Sunshine (27.) nagyot hibázott ma, de már két VK-pontszerzésnél jár, két futamon. Neja Dvornik még nem bírt el Filserrel, Mina Fürst Holtmann (12.) viszont szélsebes zárása révén már igen. Ezzel a norvég vette át a vezetést, és foglalhatta el hosszabb időre a négykarikás piros széket a szponzorfal előtt. Nem bírt a norvéggal Katharina Truppe (21.), Ali Nullmeyer (17.), Martina Dubovská (18.), Ana Bucik (13.), és Aline Danioth (28.) sem.

forrás: blick.ch

A tegnapi remeklést követően ismét a legjobb tízet vette célba Aaronson-Elfmann (11.). Bizonytalan meredeket követően remek alsó szakasszal rukkolt elő. Sokáig viszont nem vezetett a svéd, Laurence St-Germain (9.) ugyanis a meredeken sem mutatott bizonytalanságot. Marie Lamure (20.) a letörésbe túlontúl beleállt, de karrierje első pontszerzése így sem volt veszélyben. Paula Moltzan a pálya nehezét nagyon szépen, és nem is lassan oldotta meg. A kilaposodó részen viszont előre billent és látványos bukfenccel esett ki.

Michelle Gisin (16.) délután sem találta szlalomos formáját, jócskán visszaesett. Leona Popović (6.) önbizalommal telve síelte a pálya első felét, majd a meredeken sem remegett meg. A cél előtt ugyan volt némi bizonytalanság, de újabb top10-es eredményét így is biztosította. Maria Therese Tviberg a letörés előtti kaput taposta telibe, így Leviből két kieséssel utazhatott haza. Katharina Liensberger (8.) a laposon többször rontott, amit meredeken megvillantott technikai tudása sem tudta ellensúlyozni.

Zrinka Ljutić (7.) a meredek elején besokallt, a lapos szakaszokon viszont nem hibázott. Így ugyan honfitársát nem előzte meg, de a karrierje újabb top10-es eredménye biztos volt. Sara Hector (5.) a laposon eladta előnyét, de a meredeken rontással együtt is átszáguldott, letaszítvava horvát kettőst az élről. Thea-Louise Stjernesund (10.) a meredeken túlságosan szépen próbált síelni, ami jelentős sebességvesztésbe került számára.

Wendy Holdener (2.) remekbeszabott íveken síelt végig. Meg sem remegett sehol, míg tempója szinte szemmel látható volt. Hatalmas előnnyel ugrott az élre. A futam értékét mutatta, hogy Petra Vlhová (3.) sem tudott konkurálni vele, holott látható hibája a szlováknak sem volt. Lena Dürr (4.) nem volt elég precíz, többször hibázott, Vlhovát sem tudta megelőzni. Mikaela Shiffrin (1.) folyamatosan csepegtette el előnyét a letörésig, viszont a hajrája ellenében ezúttal sem akadt a mezőnynek ellenszere, így sikerült a duplázás Leviben.

forrás: blick.ch

A Levi duplahétvége óta továbbra is csak duplázó győztesek ünnepelhettek, ezúttal Mikaela Shiffrin győzött szombat után vasárnap is. Ezzel egyébként már hat győzelemért járó rénszarvas büszke tulajdonosa az összesen 76 sikernél járó amerikai. Wendy Holdener formája már tegnap is megvillant, ma pedig alig maradt le karrierje első szakági győzelméről. Végül 30. szlalom-dobogóját ünnepelhette csak. Petra Vlhová két Levi kettősgyőzelmet követően idén kettős-bronzzal utazik el Lappföldről.

Jövő hétvégén a női technikai sízők már Killingtonban versenyeznek, míg a férfiak már péntek este lesiklásban versenyeznek már Albertában!

Borítókép forrása: U.S. Ski & Snowboard Team/Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s