Shiffrin 75-szörös VK-futamgyőztessé lett Leviben

Az amerikai klasszis megtörte Petra Vlhová két éven és négy versenyen át tartó veretlenségi sorozatát Leviben. Shiffrin egy megbízható és egy átütő menettel nyerte a szezon első női VK-versenyét. A szlovákot végül a gyakorlatilag hazai körülmények közt síző Anna Swenn Larsson is megelőzte, így Vlhovának kezdésnek egy harmadik hely jutott. Lena Dürr délelőtt a legjobb időt síelte, másodikra viszont – nem először – leblokkolt, így még a pódiumról is lecsúszott. Holdener az ötödik, míg az alaposan megtépázott szlovén csapat képviseletében Bucik a hatodik helyen zárt. Remekül szerepeltek a svédek, ifjú tehetségük, Aronsson Elfman a 9. helyen szerezte meg. A horvátok lassan másfél évtizeden keresztül a kezüket összetették volna, ha a nők között TOP10-es sízőjük lesz. Ezt ma Popović érdemelte ki, ezzel együtt keserű lehet a szájuk íze, hiszen Ljutić egy még nagyobb eredmény kapujában hibázott.

Bő egy hónap spéttel, de végre a nők számára is elrajtolhatott a legújabb Világkupa-szezon. A söldeni óriás, a komplett zermatti hétvége, valamint a lech/zürs-i parallel törlése után dupla szlalommal indítják az évet. Helyszín a sarkkör vidéke, Lappföld ékköve, Levi. A helyi „feketeöves” lejtőn már két hete gyakorolnak a válogatottak, szerencsére minden gond nélkül zajlott a felkészülés.

A favorit természetesen a szakág két korszakos egyénisége, a címvédő, ötszörösi levi győztes Vlhová, valamint az összetett tavalyi győztese, Shiffrin, de az immáron Livio Magonival edző világbajnoknő, Liensberger is kimondott győzelmi célokkal érkezett Finnországba. S ott van még a változatlanul élete első szlalomos sikeréért hajtó Holdener, aki edzőjével kissé átformálta meredeksízését az előző hetekben. A tél másik nagy kérdése, mire lesznek képesek a fiatalok, nevesítve: a horvátok gigatehetsége, Ljutić, a németek ásznövendéke, Aicher, s minden idők legeredményesebb junior-vb-szereplője, az osztrák Egger? S akkor még nem szóltunk Daniela Ceccarelli albán színekben berobbant lányáról, Lara Colturiról.

75 síző szerepelt a rajtlistán, míg az első futam pályáját a német Markus Lenz tűzte – a 63 kapuból egy híján mindegyik fordító volt. Borús égbolt alatt, szélcsendben, s bőven fagypont alatti hőmérséklet mellett kezdhettek a lányok.

Forrás: Novi list

A tűzőmester tanítványa, Lena Dürr (1.) nevéhez fűződött az első hivatalos női csúszás a télen. A letörésnél megbicsaklott, a továbbiakban nehezen, de megtalálta meg a ritmust a meredeken. Elmondása szerint tudatosan csökkentett terheléssel síelt ott, ami kifizetődött, hiszen a többiek csak a hátát nézték. Wendy Holdener (5.) ígéretéhez híven bátrabban merte támadni a meredeket, ez azonban rendszeres térvesztéssel járt. Súlyos tizedeket szedett be a saját menetével valamiért szemlátomást elégedetlen némettől. Michelle Gisin direktebben oldotta meg a trükkös letörést, de ez sem bizonyult jó megoldásnak. A sorozók előtt aztán megbillent, oldalára dőlve fejezte be versenynapját.

Ana Bucik (5.) egyedül maradt a márciusban még roppant impozánsnak tűnt szlovén csapatból. Hrovat visszavonulása, Slokar és Robnik súlyos sérülése után komoly edzőtárs nélkül nehéz feladat előtt állt. Nem ment fergetegesen, de abszolút versenyben maradt, a svájcival századra azonos idővel zárta a délelőttöt. Petra Vlhová (4.) nem az első menetben akarta megváltani a világot. A meredeken többet kapott, mint bárki korábban, a záró szektorban viszont versenyben tartotta magát. Mikaela Shiffrin (3.) magabiztosabban abszolválta a letörést, majd követte nagy ellenfelét, ami a kompresszió elégtelen voltát illeti. Két századdal előzte meg a szlovákot. Katharina Liensberger (16.) nagyon megcsúszott a letörésnél, onnantól fogva nagyon csapkodóvá vált mozgása. A másfél másodperces hátrány birtokában vérmes reményei nem lehettek.

Forrás: Idaho State Journal

Ali Nullmeyer (16.) konzervatívabb stílusból váltott ritmust az átkötő részen, aminek majdnem kapuralépés lett a vége. Katharina Huber (20.) kevéske tempót adagolt a kulcsrészekben, ennek megfelelően ment a sor végére. Paula Moltzan vagánykodásának egy lába közé vett stangli vetett véget, s bár Sara Hector (9.) is hajszálra került a kieséstől, alig szorult másodpercen kívülre. Komoly technikai bravúr volt, amikor egy amolyan szörfmozdulattól hozta vissza magát a rendes kerékvágásba. A sarkvidéki hó természetszerűleg kedveznek a skandinávoknak, ezt Anna Swenn Larsson (2.) még inkább igazolta. Jól állt a lábán, kedvére váltogatta a dinamikát. Befért Dürr és a két ász közé. Mina Fürst Holtmann (13.) kövérebb ívekkel próbálkozott, ami az erős középmezőnyhöz, az osztrákok megelőzéséhez épp elegendő volt. Merthogy a norvég után Katharina Truppe (18.) sem tudott újítani a meredeken. Leona Popović (12.) szemnek tetsző stabilitással vágta léceinek elejét az ívekre, így masszív TOP10-eséllyel kalkulálhatott.

Az első reklámszünet után Martina Dubovská (13.) megbízható arcát csillogtatta. Érdekes mód megszületett a harmadik holtverseny a tabellán. Camille Rast (26.) széles íveken ment, azt sem túl nagy meggyőződéssel. Hátránya túllépte a két másodpercet. Laurence St-Germain (60.) a meredek tövében vágódott a bukótérbe. Becsületből, no és gyakorlás céljából bevállalt egy kis hegymászást. Kristin Lysdahl (34.) keresztszalag-szakadás miatt egy komplett szezont kihagyott. Ennek fényében akadtak bíztató momentumai, még ha senkit sem tudott megelőzni. Az egyre népesebb kanadai csapat képviseletében Amelia Smart (19.) került sorra. Egészen lendületes meredekjével besorolt a szoros középmezőnybe. Nastasia Noens (30.) inkább a leszakadók közé került, Maria Therese Tviberg pedig egy egylábas ívváltás után sodródott az egyik edzői stáb közé. Remélhetőleg épen megúszta a norvég.

22 sízőt követően tehát némi meglepetésre Lena Dürr vezette a tabellát, a Shiffrin-Vlhová párost pedig még Swenn-Larsson is megelőzte. Igaz, négyüket alig fél másodperc választotta el egymástól. Chiara Mair (13.) alaposan lerontotta rajtszámát az előző évadban, ehhez mérten jót tehetett önbizalmának, hogy az osztrákok közül ő várhatta a legelőkelőbb pozícióból a folytatást. Thea Louise Stjernesund (11.) remekül elkapta a meredek ritmikáját, bizonyos szakaszain jobban ment, mint például Shiffrin. Charlie Guest (9.) még erre is rátett egy lapáttal, a skót lánynál a záró szektor is jól működött, így alig-alig csúszott másodpercen kívülre. Hectorral újabb holtversenyt állítottak fel.

A tinik közül Emma Aicher (39.) csekélyke aktivitással viszonyult a meredekhez, így hátránya meg sem állt 3 s-ig. A legnagyobb energiaitalgyártó támogatását élvező német lány kissé megilletődöttnek tűnt, így nem lehet harmincba kerülni. Aline Danioth (24.) szintén sérülésből tért vissza, egy komolyabb megbillenést kivéve korrektül. Zrinka Ljutić (7.) egyszerre volt összeszedett (pengésen mentett egy széles kanyarvétel közben) és agresszív (pillanatok alatt tett szert toptempóra utána). A meredek végén harmadik legjobb időt síelve mindössze 2-2 tized választotta el Vlhováéktól a 18 esztendős horvátot. Marie-Therese Sporer (28.) nem tudta javítani az inkább gyászos osztrák összképet, szlovén részről Neja Dvornik (23.) pedig egy biztosnak tűnő továbbjutásra volt elég.

Harmincon túlról egy újabb tinédzser, Hanna Aronsson Elfman (36-ossal a 8.) síelt nagyszerűen. A letörést és a záró szektort élvonalbeli színvonalon oldotta meg, hátránya alig csusszant másodpercen túlra. Eredményét még inkább kiemelni, hogy rajta kívül keveseknek adatott meg a továbbjutás. Név szerint Jessica Hilzinger (33-assal a 21.), egyedüli olaszként Anita Gulli (47-essel a 22.), a junior-vb-n már megismert amerikai tehetség, Ava Sunshine (45-össel a 25.), még egy német, Andrea Filser (35-össel a 27.), s végül a szebb napokat látott Franziska Gritsch (31-essel a 29.) folytathatta délután. Lara Colturi (53-assal a 33.) nagyon közel került Albánia történetének első VK-pontszerzéséhez, alig egy tized választotta el tőle. Holnap ez is meglehet neki. Hozzá hasonlóan sajnos a finnek sem jártak sikerrel, legjobbjuk, Erika Pykalainen (65-össel a 46.) is alaposan elmaradt a TOP30-tól.


A változóan ködös látási viszonyok kitartottak a második futam kezdetéig. Ennek megfelelően a villanyvilágítás ellenére nem volt könnyű dolga Noensnek (26.). Nem vállalt túl sok kockázatot a mezőny egyetlen franciája, ennek megfelelően Gritsch (25.) egy amúgy messze nem hibátlan menettel is elébe került. Sporer (16.) már jóval masszívabb sízést tett le az asztalra. Bátorsága jelentős előrelépéssel kecsegtetett. Filser (24.) a meredek elejével, Rast (22.) annak végén sokallott be. Sunshine (21.) megfelelőképp ötvözte a lendületet a biztonsággal, így a Világkupa-debütálás pontszerzéssel párosult. Danioth (18.) a lejtő végére kapott erőre, ott aztán csaknem ledolgozta soktizedes elmaradását. Dvornik (23.) keveset vállalt, ehhez képest nem is esett annyira vissza. Az olaszok ellenben nulláztak az első levi szlalomon: Gulli (28.) vesztét kombinatív kanyar okozta. Leért, bőven limitidőn túl. Jószerivel századonként követték egymást ekkortájt a hölgyek, egy-egy kiemelkedő menettel sokat lehetett javítani. Hilzinger (16.) a meggyőzően megoldott letöréssel alapozta meg azt, hogy végül holtversenyben élre tudjon állni. Nem állt a századok jó odalán Huber (19.) , kevés korrigálással tarkított menete végén így még az aktuális dobogóra sem ért fel. Smartnak (27.) ilyesféle reménye nem volt, miután a letörésnél a bukótérből kellett visszasurrania. Még az első pauza előtt sorra került az osztrákok két ásza. Truppe (15.) kiköszörülte némileg a csorbát azzal, hogy jó lendülettel, kevés hibával abszolválta Mauro Pini, vagyis Vlhová edzőjének a nyomvonalát. Druszája menetére még rásrófolt alaposan Liensberger (11.) . A jelek szerint sikeresen átbeszélték edzőjével a délelőtti hibákat, ezúttal remekül átültette lendületét a kanyarívekben. Nullmeyer (14.) menetére sem lehetett panasz, szerencséjére egy századdal épp befért Truppe elé.

Kettős osztrák dobogóval fordultunk tehát a második féltávra. Megkondultak a harangok, hiszen kvázi-hazai sportoló rajtolt el. Holtmannt (11.) szemlátomást felspannolta a szurkolók hada, rég látott magabiztossággal oldotta meg a meredeket. Jutalma a megszokott: holtversenyes első hely. Dubovská (13.) több élt használt a kelleténél, így a dobogó harmadik fokánál többre nem volt érdemes a cseh a lány. Fellángolása után visszacsöppent tavalyi formájába az osztrákok utolsó embere. Mair (20.) merev, feszélyezett sízésével jócskán hátraesett. A horvátok ellenben örülhettek, hiszen rutinosabb emberük, Popović (10.) másodjára is stabilnak bizonyult. A meredek elejét különösen elkapta, kár azért az egy túlfordulásért. A vezetés így is megvalósult egy rövid időre. Stjernesund (8.) remek meredeksízéssel lemásolta délelőtti mutatványát. A skandinávok remeklését pedig Sara Hector (7.) folytatta. Az óriás-műlesiklás olimpiai bajnoka pár századdal a vezetést is átvette. Charlie Guest még sohasem volt ilyen magasságokban. A nagy tét nem érződött sízésén a lejtő első felében, hiszen simán tartotta hozott előnyét. A szűk ívek aztán a sűrűbb kombinációnál megbosszulták magukat. Női szlalomban egyelőre várat magára a brit meglepetés.

Forrás: Vail Daily

A legjobb nyolc sízővel a vége előtt tehát svéd vezetést, norvég második és horvát harmadik helyezést mutatott a tabella. Aronsson Elfman (9.) vehemensen támadta a pályát, ami éppúgy megnyilvánult egy-egy kövérebb ívvételben, mint remek tempóban. A végén bezárta az ollót, így szorosan besorolt honfitársnője mögé. Megszületett a fiatal svéd első TOP10-helyezése.  Ljutić nem teketóriázott, fent megduplázta előnyét. A kérdés csak az volt, mi lesz a vége: űridő, vagy kiesés? Ma még ez utóbbi, de aligha kell sokat várni az első dobogóra. Holdener (5.) rutinosabban oldotta meg a sűrűbb tűzést, mint a horvát lány. Ennek megfelelően a második legjobb délutáni idővel simán élre állt.

Bucik (6.) egálból kezdte meg menetét. Egy árnyalatnyival kevesebbet vállalt a svájcinál, ez a különbség számszerűen bő 4 tizedet jelentett. Petra Vlhová (3.) a lankán begyújtotta a rakétákat, s minthogy a folytatásban sem voltak problémái, mintegy fél szekundummal javította meg Liensberger addigi etalonját. Mint az várható volt. Mikaela Shiffrin (1.) azonban egy kicsivel szolidabb kezdés után meredeken világosan megverte nagy vetélytársát. Amennyire ezt meg lehetett ítélni, kevesebb felesleges mozdulattal oldotta meg a lejtő nehezét. S hogy az amerikai még boldogabb legyen, a csaknem hazai hangulatban síző Anna Swenn Larsson (2.) is befért a szlovák elé. Illetőleg itt-ott zaklatottabb sízésével nem tudta megtartani fórját. Lena Dürr (4.) első klasszikus VK- sikeréért harcolt egyik kedvenc lejtőjén. Mint oly sokszor, ma is leblokkolt a meredeken. Tompasága nemhogy győzelmébe, még dobogójába is belekerült. Középen egyetlen szektor alatt egy komplett másodpercet kapott. Középszerű, a sorban 14. délutáni menettel nem is érdemelt mást.

Forrás: The Seattle Times

Mikaela Shiffrin ötödik alkalommal nyerte a levi szlalomot, s ami még fontosabb, két év és négy verseny után véget vetett Vlhová itteni egyeduralmának. Nem mellékesen 75. győzelmét aratta a Világkupában, vagyis még 7 választja el Lindsey Vonn női rekordjától. Ami a szlalomot illeti, ott már régen Shiffrin a csúcstartó, per pillanat 48. elsőségnél tart.

Anna Swenn-Larsson minden jel szerint visszatért az elitbe. A mostani kilencedik VK- dobogója, a hatodik szlalomban. A mait látva nem áll oly távol attól, hogy életében először győzni tudjon holnap. Petra Vlhová kereken harmincadik alkalommal állt fel dobogóra legerősebb számában.

Holnap 10:15-s kezdéssel következik a második szlalom Leviből.

A címlapkép forrása: Sport 365

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s