Akinél nincs idény végi forma: Odermatt bajnokhoz méltó sikere óriásban

Marco Odermatt behúzta idénybeli ötödik sikerét óriás-műlesiklásban, minek köszönhetően olyan pontmennyiséggel zárta a szezont, amire egy idényt leszámítva maga Marcel Hirscher sem volt képes. A napi dobogóra még Lucas Braathen és Loïc Meillard állt fel, míg a szakágiban Kristoffersen és Feller végzett a TOP3-ban. Pinturault a hatodik helyen végzett, vagyis már csak egy (halovány) esélye maradt arra, hogy 11. szezonjában is győzelmet ünnepelhessen.

Nem maradt nyitott kérdés a férfiak utolsóelőtti versenynapjára. Marco Odermatt már a Kranjska Gora-i hétvégén bebiztosította szakági elsőségét, szerdán pedig mindenfajta matematikai számítást kizárt az összetettet illetően. Egyetlen fontos presztízsmérkőzés maradt nyitott, mégpedig a Nemzetek Kupája férfi összesítése. A tegnapi csapatversenyen aratott győzelmükkel Svájc átvette a vezetést, szerény tíz ponttal álltak előrébb, mint a nagy rivális osztrákok. A hazaiak pedig Pinturault-nak szurkolhattak, hogy 11. szezonját se zárja nyeretlenül.

A rajtlistáról csupán a még Söldenben megsérült Roland Leitinger hiányzott, viszont idén először Kilde is elrajtolt óriásban. A ragyogó időben megrendezett délelőtti futam nyomvonalát horvát edző tűzte, az 50 kapuból 47 volt fordító.

Forrás: Vikendi

Marco Odermatt (1.) remekül száguldott le a szűkre tűzött kapuk szorításában. Egyetlen megingását, egy érintőre vett akadályt pazarul korrigált. Justin Murisier (3.) egy felső szektorban fogott többet honfitársán, a meredeken azonban nem igazán tudta tartani őt. Manuel Feller (22.) alaposan bekezdett a számos ritmustöréssel megspékelt lejtőn. Ez gyakorta átcsapott zaklatottba, a letörésnél például beleakadt egy kék kapuba, ott majdnem elszállt. Alexis Pinturault (6.) felemásan szerepelt. Egyrészt Odermatt leggyengébb szektorán több mint 3 tizedet vert a svájcira, ugyanakkor átlagos kanyardinamikája messze elmaradt az övéétől, így még Murisier is megelőzte. Luca de Aliprandini (16.) egész közel tartotta az éllovas fent, csak aztán nem tudta hozni a francia szektorát, ráadásul közvetlenül a laposon elkövetett egy nagyobb rontást.

Forrás: Aftenposten

Lucas Braathen (2.) három zöld szektort tolt, a végén aztán beszedett fél másodpercet. Kiesett koncentrációjából a végére, pedig mind a meredeken, mind a sebességőrző szakaszon nagyot ment. Henrik Kristoffersen meg-megbillent az elején, ezzel együtt zöldre fordította az időkülönbséget. A nagy tempónak ezúttal kiesés lett a vége, túldöntötte léceit egy letöréshez tűzött jobbos kijáratánál. Az összetett harmadik helyét így esetleg csak holnap biztosíthatja be. River Radamus (13.) bevágásokra épülő stílusa nem igazán harmonizált a tavaszias havon. Ezzel együtt kevéssel szorult másodpercen kívülre. Gino Caviezel (7.) lendülete a végére fogyatkozott meg, vagy írhatnánk azt is, hogy ott volt lekövethetetlen Odermatt. Alig-alig kapott ki Pinturault-tól, vagyis pódiumesélyeit életben tartotta. Alexander Schmid (9.) egy kétkanyaros késedelmet leszámítva végrehajtotta céljait, hatodik sízőként zárt szekundumon belül.

Žan Kranjec (13.) az elejétől kezdve megszenvedett a kanyarokkal, a szlovén inkább az üldözők közé sorolt. Stefan Brennsteiner (5.) egyedül a felső szakaszát kárhoztatja, onnantól összekapta magát, a végén például senki nem tudott ennyire közel maradni Odermatthoz, mint ő. Pinturault-t megelőzte. Matthieu Faivre (18.) próbálta támadni a kapukat, de abszolút nem volt ritmusban, így csupán Fellert utasította maga mögé. Loïc Meillard (4.) a lanka elején rontott egyet, amit nagyon sajnálhatott, mert ezzel együtt alig 5 tizedet kapott Odermatt-tól. Akinél a legvégén meglepő módon egy picivel gyorsabb is volt. Filip Zubčić (20.) kapcsán egyedül az első törést követő szakaszt lehet kiemelni, egyébiránt nem volt ma (sem) versenyképes.

Forrás: Der Standard

Rasmus Windingstad (19.) egy jókora rontással már egészen korán leírta mai esélyeit, hiszen csupán Fellert előzte meg. Erik Read (12.) viszont kulturált, viszonylag tiszta menetével befért az aktuális TOP10-be. Atle Lie McGrath (11.) rendre a kelleténél közelebbi kapcsolatba került a kapukkal, ami idővel megtépázta lendületét. Patrick Feurstein (20.) szemlátomást nincs jó passzban, végig nagyon bizonytalanul mozgott. Marco Schwarz (15.) esetében a végére nyílt ki az olló, ami azért kellemetlen, mert a svájciak eközben remekeltek, hiszen négyen álltak a legjobb hét között. Trevor Philp (10.) több energiát pumpált a meredekjébe, amiért egy TOP10 lett a jutalma. Giovanni Borsotti, majd kettővel utána Raphael Haaser gyorsan teret vesztett. Kettejük közt Thibaut Favrot (17.) ment egy középszerűt. Aleksander Aamodt Kilde (23.) jobb híján kipróbálta magát óriásban, de érződött az edzéshiány, hiányzott a kellő lendület sízéséből.

Alexander Steen Olsen (8.) nehéz programot síelt márciusban. Múlt héten fejeződött be Kanadában a junior-világbajnokság, ahol a két technikai számban aranyérmet akasztottak a nyakába. Hét elején pedig Andorrában szerepelt az Európa Kupa nagydöntőjén. Szlalomban másfél másodperccel oktatta a mezőnyt, míg óriásban szoros versenyben az 5. helyen zárt. A délelőtti pályára nagyon ráérzett, a meredeken például súlyos tizedeket adott Odermattnak. Egy sor klasszist megelőzve csupán negyed másodperccel maradt el a dobogós helyektől.


A szezon utolsó óriás-műlesikló pályáját a svájciak edzője állította össze. Első blikkre valamivel lendületesebben síelhető nyomvonallal kellett megbirkóznia a srácoknak. Kilde (12.) rögtön fent bemutatott egy bravúros mentést, s noha szemre mintha nem találta volna a ritmust, Fellert (16.) meglepetésre ezzel együtt megverte, nem is kicsit. Az igazsághoz tartozik, hogy az osztrák nem tűnt motiváltnak. Kilde síelte meg a délután  legjobb futamát. Zubčić (14.) jelentős térvesztései miatt hat tizedet bukott egyetlenegy szektor alatt, lényegében ott dőlt el, hogy a norvég mögé kerül. Patrick Feurstein (7.) december óta végre összerakott egy életerős menetet. Különösen a végére lehetett büszke, így már számíthatott pontszerzésre. Windigstad (19.) ugyanúgy engedte léceit fent, mint Kilde, a letörést összeszedetlen zuhanással tudta csak megoldani, amire ráment egy teljes másodperce. A francia közönség nem lett elkényeztetve, előbb világbajnokuk, Faivre (22.) ment csapnivalóan, majd Favrot (20.) révén már két gall foglalt helyet a lista végén. Utóbbiért nagy kár, mivel egy tökéletesen megoldott letörés után került hátra súlypontja, a lesodródás után két kapuval került vissza ritmusba. De Aliprandini (23.) már fent eldobta versenyét, ezzel együtt a szakági pódiumot érintő utolsó szalmaszálat.

Forrás: SPOX

Az olasz sem előzött meg senkit, ez nem csupán az 5-10 fokos hőmérsékletnek és a szikrázó napsütésnek volt köszönhető. Schwarz (10.) például közvetlenül beért honfitársa mögé. Az osztrákok kihozták a maximumot délutánjukból. Radamus (20.) beleesett a norvégok hibájába, a letörésnél akasztotta meg lendületét, mivel alaposan elmérte a bukkanót. (Az alapprobléma persze az volt, hogy egyáltalán elemelkedett a hóról.) Kranjec (17.) kulturáltan oldotta meg a felső részt, kár, hogy a tempót a későbbiekben nem tudta fokozni. Erik Read (13.) szinte tökéletesen haladt át a letörésen, aztán két késve vett kapu és a kevésbé pattogós sízés mégis letaszította a virtuális dobogóról. Kilde változatlanul a TOP3-ban volt! McGrath (8.) rendkívül sokat vállalt, ehhez mérten remekül abszolválta a nehéz részt. Lendületét szemre tartotta, a végén mégsem örülhetett, pár századdal kikapott az osztráktól. A pálya roncsolódása a záró szektorban volt leginkább felfedezhető. Szegény Philp (15.) is ott bukott el súlyos tizedeket. Schmid (18.) másodperc fölé tornázta előnyét a meredeken, hogy aztán a lankába belehibázzon. Onnantól fogva nem volt mese, komolyan hátra zuhant.

Forrás: Le Dauphiné Libéré

Nyolc sízővel a vége előtt tehát továbbra is Feurstein vezette a versenyt, mögötte McGrath, Schwarz és Kilde foglalt helyet. Steen Olsen (10.) legfőbb célját, a pontszerzést csont nélkül megvalósította. A meredeken észnél volt, a vége felé került rendre lejjebb az ideális ívnél. Az aktuális, holtversenyes dobogóra ezzel együtt jó volt. Az osztrák vezetést Gino Caviezel (5.) szakította meg. Kihozta a lejtőből közel a maximumot, a véglendületére azért hagyott kívánnivalót maga után. Haloványan bízhatott a dobogóban. Pinturault (6.) túl sok éllel oldotta meg a letörést, így bár a lejtő másik felére panasz nem lehetett, néhány század híján nem tudta megfordítani a párharcot. Brennsteiner (4.) megírta a kötelező házi feladatot, azaz megelőzte a legrossz pozícióban álló svájcit. Amit lehetett, kihozott a pályából, nagyobb rontás nélkül, megbízható sízéssel ért célba. A svájciak azonnal visszavágtak. Loïc Meillard (3.) részéről középütt fel lehetett jegyezni két mélyről vett kanyart, ezzel együtt kis különbséggel élen maradt. Murisier (9.) túlóvatoskodta a meredeket, komoly visszaesés lett érte a „jutalom”, ráadásul két osztráktól is kikapott.

Forrás: uGGcozy

A norvég mintát követve Lucas Braathen (2.) is engedni merte léceit fent. Nem ment tisztán, de pokolian gyorsan, egy szektor alatt kiosztott négy tizedet, s ez döntőnek bizonyult. Fent jókorát fékezett, ami megadta az esélyt Marco Odermatt (1.) számára. Megduplázta ott az előnyét, onnantól kezdve már nem volt kecmec: rezzenéstelenül, az idény végéhez képest meglepő frissességgel síelt. Fél másodperccel verte a mezőny legjobb junior-korú sízőjét.

Forrás: SkiActu

Odermatt a 11. győzelmét aratta a Világkupában, ennek több mint felét, egész pontosan hatot ezen a télen ért el. Kilenc óriás-műlesiklásból hatot húzott be, ebből egy olimpiai aranyérmet ért, míg a másik három alkalommal is rendre dobogóra állhatott. A szakági kristálygömb önmagáért beszélt, összetettben pedig jó ideje nem látott tartományba került a svájci. Az elmúlt 10 évben csupán egyszer gyűjtött valaki több pontot valaki, Marcel Hirscher 2016-ban megközelítette az 1800 pontot.

Forrás: Exxpress

Lucas Braathen ötödik dobogós helyezésénél tart, ebből négyet ezen a télen jegyzett. Hármat óriásban. Meillard pedig tíz pódiumnál tart, első klasszikus szakágban szerzett győzelmére ugyanakkor tovább kell még várnia.

Ami a szakági TOP3-at illeti, Odermatt mellett Kristoffersen és Feller zárta dobogón a szezont. A norvég elsősorban az olimpiai utáni remeklésének köszönhette ezt, míg az osztrák két felettébb halovány idény után mutatott fel jelentős javulást.

Holnap szlalommal zárul a Világkupa-idény.

A címlapkép forrása: Olympics

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s