Svájc fiataljai átgázoltak a VK-mezőnyön

Svájc csapata nyerte az idei világkupa-szezon egyetlen csapatversenyét a méribeli világkupadöntőn. Az alpesi ország győzelme annak fényében komoly meglepetés, hogy Európa-kupás kvartettel álltak ki a jórészt VK-ban edződő ellenfelekkel szemben. A döntő igazi csemegét hozott, a svájciak ellenfele Ausztria volt. Az olimpia ezüstérem után ma harmadik hellyel gazdagodott a német csapat.

Immár régi hagyomány, hogy a világkupadöntő pénteki napján, a gyors- és a technikai számok közt megrendezik az év egyetlen csapatversenyét a világkupában, melynek eredménye a Nemzetek kupája összetettjébe számít bele. A formátum a megszokott: két-két női és férfi síző, opcionálisan egy-egy cserével nemenként. A parallelben megrendezett párharcok után az győz, aki több párost nyert meg. 2-2 esetén a csapatok erősebb férfi és női időeredményeit összeadják, és a gyorsabb jut tovább. Az utóbbi időben ennek különös jelentősége volt, mivel az utóbbi pár parallel pályát rendre sikerült úgy tűzni, hogy valamelyik pálya gyorsabb volt. A mai eredmények tükrében viszont elmondhatjuk, a pályának magának ma jóval kisebb szerep jutott, és izgalmas párharcokat láthattunk.

forrás: reuters.com

Mindössze 8 ország nevezett csapatot a mai versenyre. Az olimpiai bajnok osztrák csapat összeállítása változott, mindössze Brennsteiner, Huber és Truppe maradtak a csapatban. A német csapatból is csak Rauchfuß, illetve Dürr indultak ma, míg a norvégoknál csak Windingstad helyét vette át Nestvold-Haugen. Ezzel szemben a svájciak az andorrai Európa-kupa döntőjéről utaztattak át 4 fiatalt a mai versenyre. Az összeállításokat szemlélve az olaszok és a franciák viszonylag erős kerettel álltak ki, de példáult Pinturault és Worley nem álltak ki. A kanadai csapat technikai sízőivel állt ki, viszont Szlovéniának a lesikló Martin Čatert is neveznie kellett, hogy meglegyen a csapat.

forrás: blick.ch

A negyeddöntőkkel vette kezdetét a verseny, ahol meglepetésre Ausztria csak Feurstein jobb idejének köszönhetően jutott tovább Szlovénia ellen. Norvégia és Franciaország közt szintén döntetlen alakult ki, ahol végül a világbajnok norvégok a Stjernesund-Diréz párharcból a jobb norvég időnek köszönhetően jutottak tovább és ejtették ki a hazaiakat. Németország volt az egyetlen csapat, amely nem kiemeltként jutott tovább. Mindössze az EK-ban síző Antonia Kermer maradt alul Brignone ellenében. Svájci részről viszont egyértelmű volt a továbbjutás, minden párharcukat megnyerve léptek tovább a fiatalok.

Az elődöntő Ausztria-Norvégia párharccal indult. Haaser révén egyből az olimpiai bajnokok csapata kezdett jobban, majd Solheim kiesett Brennsteinerrel vívott versenye során. Azzal maradt izgalom a végére, hogy Truppe szoros küzdelemben kikapott Stjernesundtól. Nestvold-Haugennek így jobb időeredményre is szüksége lett volna a győzelemhez, de Feursteint sem tudta megelőzni.

forrás: blick.ch

Hasonlóan az utolsó párharcig maradt esélye Németországnak is Svájc ellen. Ez Dürr győzelmének volt köszönhető. Igaz, utána Livio Simonet nagyon szoros versenyben legyőzte Fabian Gratzot. Andrea Ellenberger révén pedig már vezettek is a svájciak. Rauchfußnak viszont a győzelem egy kevésbé jó idővel is elég lett volna a németek továbbjuttatásához. Fadri Janutin azonban nem engedte, hogy számolgatással dőljön el, rendkívül szoros küzdelemben verte a németet.

A kisdöntőben Stjernesund révén előnybe kerültek a norvégok, ráadásul erős idővel. Rauchfuß azonban verte Sohleimet, majd Dürr is Tviberget, így Németország fordított a döntő párharc előtt. Nestvold-Haugennek egy közepes idő is elég lett volna, hogy döntetlen esetén a norvégok nyerjenek, de Fabian Fratz ismét remekelt, megnyerve a kisdöntőt a németeknek.

A nagydöntő klasszikus Ausztria-Svájc párossal zárta a napot. Ricarda Haaser magabiztosan verte Delphine Darbellayt, ezt követően viszont szintén sima küzdelemben egyenlített Livio Simonet, Brennsteinert legyőzve. A svájci fordításra sem kellett sokat várni, ugyanis rendkívül szoros meccsben Andrea Ellenberger jobban hajrázott és három századdal Truppe előtt ért célba. Simonet űrideje miatt nehéz dolga volt Feursteinnak, de Janutin ezúttal sem hagyott lehetőséget az egyenlítésre, remek alsó szakasza révén 3-1-re győzött Svájc.

A svájci csapat tartalék nélkül, mindössze négy fővel indult. Köztük Andrea Ellenberger volt a legtapasztaltabb, ami a világkupát illeti, ráadásul 2019-ben a világbajnok egységnek is tagja volt. Mellette a múlt héten a junior csapattal bronzérmet szerző Delphine Darbellay versenyzett női részről. Livio Simonet pár hete szerezte első EK-dobogóját, és eddig 3 VK-indulást számlál. Fadri Janutin jóval sikeresebb EK-szereplő, idén remekelt, és Garmischban első VK-indulásán egyből a 17. helyen végzett.

Az osztrákok jóval tapasztaltabb csapattal álltak fel: Haaser, Huber és Truppe alkották a női keretet, míg Brennsteiner, Feurstein és Gstrein szerepeltek férfi vonalon. Utóbbi azonban egy párharcban sem indult el. A németek tartalék nélkül, négyen indultak. Lena Dürr volt közülük messze a legtapasztaltabb. Antonia Kermer VK-n még sosem indult, és EK-ban sem szerzett még pontot. Fabian Gratz múlt héten mindkét óriáson pontot szerzett, míg Julain Rauchfuß nemcsak többszörös pontszerző, de az ezüstérmes olimpiai csapatban is szerepelt.

Holnap a női szlalommal és a férfi óriás-műlesiklással folytatódik a program.

Borítókép forrása: Swiss Alpine Ski Team/Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s