Slokaré az idei utolsó szlalom, Vlhová két hónap után kézhez kapta a kristálygömböt

Szláv örömünneppel ért véget a méribeli női szlalom: Andreja Slokar a 6. helyről tört előre, és szerezte első győzelmét a szakágban. A szlovén maga mögé utasította az első futamot ismét megnyerő Lena Dürrt, illetve a szakági világkupát már jóval a verseny előtt megnyerő Petra Vlhovát. A dobogó mögött Ana Bucik végzett a 4. helyen, míg a junior világbajnoki címmel indulási jogot szerző Zrinka Ljutić a szenzációs 5. helyet szerezte meg. Brillíroztak a kanadai fiatalok is, Nullmeyer és Smart is tízben zárta a versenyt.

A nők világkupa-döntős programja rendszerint nem a leggyorsabb számtól tart a legtechnikásabb felé, hanem a szlalomot és az óriást általában felcserélik az utolsó két nap. Így rendezték ma a szezon utolsó málesiklását. Igaz nagyobb tétje már nem volt a versenynek, Petra Vlhová ugyanis közel két hónapja megnyerte már a szakági világkupát, és Mikaela Shiffrin második helye is szinte biztos volt. A harmadik helyért viszont Liensberger, Dürr, és egy esetleges dobogóval még Holdener is harcban volt.

Az első futam pályáját osztrák edző tűzte. Ami az időjárást illette, a látási viszonyokra nem lehetett panasz, azonban az enyhe idő miatt éjszaka is épp csak ki tudott fagyni a pálya, így a később rajtolóknak már nagyobb bravúrra is szüksége lehetett egy-egy jó eredmény eléréséhez. A délelőtti első rajtoló Michelle Gisin (2.) volt. A svájci látható hiba nélkül, és szemre jó tempóban síelte meg a pályát. Ana Bucik (3.) ezzel együtt is komoly kihívónak bizonyult. A szlovén lány jobban kezdett, mint Gisin, de megszerzett előnye pár százados hátrányba fordult a finisig. Petra Vlhová (4.) révén tovább sűrűsödött az élmezőny. Végig szorosan tapadt a svájcira, de megelőzni ő sem tudta.

forrás: blick.ch

Három, szinte azonos erősségű menet után érkezett Mikaela Shiffrin (5.), aki a pálya közepén tűnt bizonytalannak. Ugyan hajrázni ezúttal jól tudott, de így is elmaradt pár tizedre az eddig sízőktől. Lena Dürr (1.) ismét remek első futamos formát húzott elő a kalapból. A német a pálya elején még csak kis előnyt síelt ki, középen viszont messze a legstabilabb volt, ami révén közel 4 tizedes előnnyel meglépett a teljes mezőny elől. A múlt heti győzelem nem hozta meg az áttörést Katharina Liensberger (12.) számára, aki visszatért a szezon során inkább rá jellemző hibázós futamokhoz. Wendy Holdener (7.) kezdése is bizonytalan volt, a de a pálya alsó felére ráérzett a ritmusra.

Ali Nullmeyer (15.) nem tudta kihasználni előkelő rajtszámát, nagyot hibázva nyitott, és ebből nem tudott érdemi menetet összerakni. Katharina Truppén (8.) is inkább a pálya felső része fogott ki, az alsó szakasz viszont neki jól sikerült. Martina Dubovská (16.) komoly késésekkel síelt, senkit nem előzött meg az addig leérkezők közül. Katharina Huber (11.) ugyan nem volt a legélesebb edzője pályáján, de az egyre sűrűsödő középmezőnyt tudta ő is erősíteni. Nem így Leona Popović, aki túlontúl agresszívnek bizonyult, emiatt kaput tévesztett.

forrás: sciaremag.it

Az utóbbi pár menet alapján már úgy tűnhetett, a top10 is ritkaságszámba mehet. Nem így gondolta viszont Andreja Slokar (6.), aki végig nagyon bátran, komoly rontás nélkül síelte meg a pályát. Remek menete helyezésben is kifizetődött, Shiffrin és így a közvetlen élmezőny után az ő neve szerepelt az eredményjelzőn. A kiesés-top10 sorminta folytatódott, Mina Fürst Holtmann is besokallt, Anna Swenn-Larsson (10.) viszonyt korrekt menettel rukkolt elő. Paula Moltzan (17.) sokat hibázva került egyre nagyobb hátrányba, de ő legalább eljutott a célig, ellentétben Katharina Gallhuberrel.

Magasabb rajtszáma, és idén talán valamivel halványabb teljesítménye ellenére is jól síelt délelőtt Laurence St-Germain (13.), aki a pálya végén biztosította be magának a futambeli legjobb 15-ös helyezést. A folytatásban viszont ez a teljesítmény is ritkaságszámba ment: Camille Rast (20.), Chiara Mair (21.), Erin Mielzynski (19.) és Nastasia Noens (18.) sízése sem ért pillanatnyi pontszerző helyet. Holtmann után pedig újabb svéd, Maria Therese Tviberg is búcsúzott már a célvonal előtt. Ezek a menetek azonban nem rettentették el Amelia Smartot (14.). A kanadai lány ugyan bizonytalanabbul nyitott, a pálya második felére viszont elemében érezte magát. Ennél is nagyobb bravúrt mutatott be a délelőttöt záró Zrinka Ljutić (9.). A horvát lány egy héttel ezelőtti junior világbajnoki címe révén indulhatott el, de láthattuk már idén többször pontokért síelni. Előkelő rajtszámát jócskán meghálálta, és parádés záró szektora révén a legjobb tízbe is beverekedte magát.

A második futam pályájának kialakításáért Mikaela Shiffrin edzője, Mike Day felelt. A délután viszont nem is elsősorban a tűzés, hanem a jócskán fagypont feletti hőmérséklet határozta meg.A tűzésen Chaira Mair (19.) síelhetett elsőként, viszonylag korrekt alapidőt síelve. Camille Rast (18.) ennél valamivel agresszívabb volt, de komolyabb hozott hátránya révén még ez sem ért pontszerzést – nem úgy Erin Mielzynski (15.) menete. A kanadai azonban nem sokáig örülhetett a vezetésnek, ugyanis Nastasia Noens (14.) a hazai közönség előtt másodszorra már jobban síelt, mint délelőtt. Az észak-amerikaiaknak azonban nem kellett sokáig bánkódni: ugyan Noens Paula Moltzant (16.) és és Martina Dubovkát (17.) viszonylag könnyedén utasította maga mögé, a kanadai ifjakkal már nem bírt el.

forrás: cbc.ca

A juharlevelesek közül érkezett előbb Ali Nullmeyer (7.), aki nagyon szépen, és egyben gyorsan síelve a teljes futam legjobb idejét jegyezte a végelszámolásnál. Amelia Smart (9.) nem adta viszont könnyen magát: ugyan előnye hamar hátrányba fordult, de még az utolsó szektorban is megvolt az esélye a fordításra. Lauerence St-Germain (11.) végig tartotta kisebb előnyét, a záró szakaszon azonban ő is elfogyott kissé, így csak két honfitársa mögött ért célba. A hármas kanadai vezetést Katharina Liensberger (13.) hibákkal tarkított menete nem tudta megtörni, ahogy a késések végén kieső Katharina Huber sem.

forrás: gol.dnevnik.hr

Anna Swenn-Larsson (10.) egészen a pálya végéig őrzött valamennyit előnyéből, de az utolsó szektorban a svéd sem tudta tartania a lépést Nullmeyerrel. Zrinka Ljutić (5.) remekelt a pálya felső szakaszán, folyamatosan őrizte előnyét. Ugyan a zárás neki sem sikerült tökéletesen, de a junior-világbajnok így is átvette a vezetést! A horvátok ifjú reménysége ráadásul rögtön meg is előzte a sokat tévesztő Katharina Truppét (12.). Wendy Holdener (7.) már fél másodperces előny birtokában vághatott neki a pályának. Sokáig úgy tűnt, elég is lehet ez a svájcinak, de a pálya második felében voltak késései, így ő is a horvát mögé szorult.

Andreja Slokar (1.) nagyon agresszívan támadta a pályát, folyamatosan építette tovább előnyét. Kisebb rontást láthattunk csak tőle, de ezt is nagy sebessége okozta csak. Bátor futama révén nem volt kizárható még a dobogó sem. A szlovén egyből nagy „skalpot” gyűjtött, miután Mikaela Shiffrin (8.) ma sem tudott ütőképes második futamot síelni szlalomban. Több mint egy másodperccel kapott ki Slokartól csak ebben a futamban. Petra Vlhová (3.) ugyan jobban síelt, mint amerikai riválisa, de Slkar ellen ő sem tudott labdába rúgni.

A szlovén dobogó már biztos volt, a kérdés az volt, melyik lány kaparintja ezt meg. Ana Bucik (4.) inkább a második helyért síelt, de a pálya második felében volt kisebb rontása, így azért küzdött, hogy a pillanatnyi dobogóért megelőzze Ljutićot. Michelle Gisin tudta, biztonsági menettel nem fog az élre állni. Ennek megfelelően bátor volt, szélsebesen is kezdett, de rögtön az első szektor után előrebillent, és bukfencezve esett ki. Lena Dürr (2.) előnye háromnegyed másodperc volt, ezt kellett megőriznie karrierje első győzelméhez. A német talán valamelyest elóvatoskodta a menetet. Ugyan a második hely egy pillanatig nem volt kérdéses, de Slokar idejétől egyre távolabb került.

Andreja Slokar a női szlalomos mezőnyben későn érőnek számít. A 24 éves ajdovščinai lány tavaly év végén villantotta meg először tehetségét, Cortinán meglepetésre végzett az 5. helyen, majd j9ttek az első top10-es eredmények a világkupában is. Karrierje eddigi egyetlen sikerét a lechi parallelen aratta, novemberben. Utána viszont kissé visszaesett a formája, de az olimpián ismét 5. lett ,azóta pedig megfigyelhető volt a formajavulása. A szakágban a Leviben szerzett 4. helye volt a legjobb, ezt javította meg most – egyből egy győzelemmel!

Lena Dürr a szezon előtt minden bizonnyal aláírta volna idei eredménysorát. Azonban a müncheni síző immár zsinórban a harmadik szlalomversenyt nem tudta megnyerni annak ellenére, hogy mindig az élről várhatta a második futamot. Idén negyedszer állt dobogóra, Leviben mindkétszer harmadik lett, ahogy Schladmingban is, így mai eredménye valaha volt legjobbja a szakágban. Emellett 2013-ból van egy moszkvai parallel győzelme. Petra Vlhová az idei 9 műlesiklásból nyolcon állhatott fel a dobogóra. Öt győzelme mellett kétszer volt második, és ma először harmadik. Karrierje 56. dobogós helyezését ünnepelhette.

A szakági világkupát Petra Vlhová már januárban, Schladmingban bebiztosította magának. Lényegében uralta a szezont, és a kis kristálygömb mellett az olimpiai aranyérem is az ő nyakába került szlalomban. 2020-ban már magasba emelhette a szakági kristálygömböt, és tavaly is sokáig úgy tűnt, címet védhet, de Liensberger az utolsó pillanatban elhalászta ezt a Shiffrin-Vlhová kettős orra elől. Ezúttal viszont nem akadt komolyabb kihívó sem, így második szakági elsőségét ünnepelhette ma, tavalyról pedig a nagy kristálygömböt is vitrinjében őrizheti. A szakági pontverseny második helyén Mikaela Shiffrin végzett, aki két versenyt tudott megnyerni, és még háromszor végzett Vlhová mögött második helyen. Idén azonban többször is hibázott, valamint koronavírus miatt versenyt is ki kellett hagynia, így hamar elszállt az esélye az első helyre. Lena Dürr egyértelműen az idei harmadik erő volt szlalomban, így megérdemelten került nyakába a szakági bronzérem, minek után mai második helyével visszaelőzte a tabellán Katharina Leinsbergert.

Összetettben Mikaela Shiffrin már tegnapelőtt nyert, és Petra Vlhová második helye is biztos. A harmadik helyre Federica Brignone az esélyes, nem valószínű, hogy Goggia épp óriásban előzi meg honfitársát.

Holnap női óriással és férfi szlalommal zárul a szezon.

Borítókép forrása: blick.ch

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s