Kéthetes sprintverseny kezdődik a sírepülő világkupáért — oberstdorfi program

A sírepülő világbajnokság után a hétvégén visszatérünk a világkupához, amelynek az utolsó előtti állomása következik Oberstdorfban, ahol a repülősáncon két egyéni versenyre kerül majd sor.

Az idei szezon furcsasága, hogy a múltheti világbajnokság Vikersundben volt az első sírepülő verseny a programban, innentől viszont nem adják alább: két versenyt reneznek a mostani hétvégén Oberstdorfban, majd újabb két egyénit és egy csapatversenyt a planicai szezonzárón. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy így március végén új sorozat is kezdődik, hiszen a sírepülő versenyek alapján idén is számolják majd külön is a pontokat a szakáig világkupában, ahol a győztes majd a kis kristálygömböt viheti haza a vitrinjébe.

Az oberstorfi, Heini Klopfer (aki egykor maga is síugró volt, ám a 60-as, 70-es években sánctervezőként szerzett magának nagyobb nevet) nevét viselő repülősánc nemrég, a 2018-as világbajnokságra készülve esett át legutóbb nagyobb felújításon, amely során elnyerte mai méreteit. A sánc K-pontja 200 méter, míg a zsűritávolság 235, ami kicsivel kisebb, mint Vikersundben vagy Planicán, de azért 230-240 méter körüli repülések azért itt is lehetségesek.

Heini-Klopfer-Schanze
Zsűritávolság (HS): 235 m
K-pont: 200 m
Sáncrekord: 238,5 m Daniel-André Tande (AUT) 2018. 01. 19.

Program

Március 18. péntek
14:45 Hivatalos edzés
17:15 Kvalifikáció

Március 19. szombat
14:45 Próbasorozat
16:00 1. verseny

Március 20. vasárnap
14:15 Kvalifikáció
16:00 2. verseny

Kvalifikáció rajtlista (péntek)

FIS-Live, Oberstdorf, péntek
FIS-Live, Oberstdorf, szombat
FIS-Live, Oberstdorf, vasárnap

A várható időjárás

Jelezve, hogy lassan közeleg az idény vége, az időjárás is már inkább tavaszias lesz a hétvégén, napközben akár 10 fok körüli hőmérséklettel. Nagyon erős széllel szerencsére nem kell számolnunk, az időjósok kb. 2-3 m/s körüli alapszelet várnak, ami az érkezőlejtő felett valószínűleg enyhébb lesz, azt ugyanis mindkét oldalról elég jól védi az erdő.

Így áll az összetett

A VK állása a múlt héten nem változott, hiszen a sírepülő vb nem része a Világkupának, amiből négy forduló van még hátra. Vikersund olyan szempontból azért mégis érdekes iránymutató lehet, hogy a nagy kristálygömbért küzdő két versenyző közül egyiknek sem volt igazán nagy hétvégéje. Noha Geiger a 8. helyével az egyéni versenyen végülis legyőzte a 13. Kobayashit, igazán messzemenő következtetéseket ebből nem érdemes levonni, az ugyanakkor döntő lehet, hogy melyikük tud előbb visszatérni a dobogóra vagy legalább annak közelébe. Ha Geiger például hazai sáncon hamarabb “ébred” mint a VK éllovas, akkor Kobayashi jelenlegi 58 pontos előnye nagyon hamar el is fogyhat akár, míg fordított esetben akár bajnokavatásra is sor kerülhet vasárnap, amennyiben Kobayashi legalább 200 ponttal meg tud lógni üldözője elől. Az viszont, hogy a két forgatókönyv közül melyikhez leszünk közelebb így előzetesen szinte megtippelhetetlen.

HELYVERSENYZŐORSZÁGPONTSZÁM
1.Ryoyu KOBAYASHI1478
2.Karl GEIGER1420
3.Halvor Egner GRANERUD1176
4.Marius LINDVIK1071
5.Markus EISENBICHLER 896
6.Stefan KRAFT845
7.Anze LANISEK 765
8.Jan HÖRL645
9.Cene PREVC612
10.Robert JOHANSSON 531

Borítókép: https://www.skifliegen-oberstdorf.com/ — OK/Harald Niederhofer

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s