Három mosolygós sportoló: Mowinckel a nap, Fede’ a Szuper-G, Shiffrin az összetett győztese

Begyógyulóban az olimpián ejtett sebek, netán Kilde közelsége idézte elő a szezon véghajrájának nem várt izgalommentességét? Akárhogyan is, Mikaela Shiffrin nem várta meg, hogy szombaton szembe nézzen démonjaival szlalomban, a gyors számokban bezsebelt 180 ponttal kérdést nem hagyott a továbbiakra. A mai, egyébiránt tétnélküli Szuper-G-n századok választották el attól, hogy legyőzze Ragnhild Mowinckelt, de mivel Vlhová ismét pont nélkül zárt, mindez nem osztott, nem szorzott. A napi dobogóra még Michelle Gisin fért fel, míg a szakági összevetésben a kristálygömbös Federica Brignone mögött Curtoni és Shiffrin végzett pódiumon.

Soha nem rendeztek még ilyen sok, szám szerint kilenc szuperóriás-műlesiklást egy Világkupa-szezonon belül. A szakági trófea már eldőlt Federica Brignone javára, de a – jobb híján – szintén fontos második és harmadik hely sorsa még nyitott volt. Nem is szólva az összetett pontversenyről. E tekintetben sokan valószínűsítették, hogy Shiffrin a tegnapi sikerével döntő csapást mérte ellenfelére. A 150 pont fölötti hátrány tudatában Vlhován volt a sor, hogy villantson valamit. Az esélyeket jól érzékeltette, hogy míg az amerikai az elsők közt választhatott rajtszámot, a szlovák csak húszon túl, utolsóelőttiként rajtolhatott.

A rajtlistáról többen hiányoztak. Breezy Johnson és Cornelia Hütter sérült, Wendy Holdener a hét további részére készül. Sofia Goggia pedig a részéről befejezettnek tekintette a szezont, kockás ingben a célarénában figyelte az eseményeket. Őt speciel totál hidegen hagyta a Szuper-G-ért nyerhető ezüst-, vagy bronzérem. Olasz edző állította össze a mai nyomvonalat, a 36 kapuból 33 volt fordító. Tartósan fagypont fölé emelkedett a hőmérséklet a térségben, a pályamunkásoknak volt is rendesen dolga a karbantartással, de nagymértékű romlás a női verseny idején nem volt felfedezhető.

Forrás: Argovia Today

Romane Miradoli (5.) remek formába lendült a szezon végére. Korrekt íveket húzott kezdésül, a pályával pedig nem nagyon kellett ismerkednie, mivel a tűzés alig-alig tért el a tegnapi lesikláson látottnál. Szuper-G-ben kulcskérdés, ki mennyit mer vállalni, s hogy ez mekkora hibákkal is jár együtt? Michelle Gisin (3.) megmutatta, lehet dinamikusabban síelni a franciánál, még ha cserébe több kanyart igencsak mélyről abszolvált a szám olimpiai bronzérmese.

Forrás: Mynewsdesk

Sokáig nem üldögélhetett ő sem a szponzorszéken, mivel Ragnhild Mowinckel (1.) menetében arany középútként jelentkezett a tempó és a tiszta ívek aránya. Viszonyítási pontnak elsőrangú volt a norvég csúszása, Ramona Siebenhofer (12.) például beszedett tőle egy komplett másodpercet. Igaz, esetében igencsak ingatag kanyarívek követték egymást. A szintegyenetlenségek próbára tették Tamara Tipplert (10.) is. A kompresszióval küszködő osztrák lánynak sem volt esélye az első három hely valamelyikére. Alice Robinson (18.) szokása szerint rengeteget vállalt, ami a kanyarok kimenetének kiszélesítése közben és egy túlhúzott ugrató kapcsán megmutatkozott. Senkit nem előzött meg az új-zélandi.

Forrás: Le Dauphiné Libéré

Federica Brignone (19.) ívei is távol voltak az optimálistól, ezzel együtt a másfél másodpercet meghaladó hátrány soknak tűnt, betudható volt a roncsolódó pályának is. Maradjunk annyiban, a szakág bajnokától nem ehhez szoktunk idén. Jasmine Flury (9.) valamivel több alaptempót adagolt az elején, a nyújtott kanyarokat azonban nem tudta normálisan megoldani. Igaz, az osztrákokat legalább a rend kedvéért megelőzte. Elena Curtoni (15.) különösebb erőlködés nélkül teljesítette a pályát, a célját, vagyis a szakági második helyhez szükséges pontokat gond nélkül behúzta. A technikás sízőknek felettébb kedvez az Eclipse elnevezésű lejtő. Ezt ma elsőként Tessa Worley (4.) igazolta. Két szektora is zöldült fenn, remek kanyarsebességének hála egy-két enyhe túlfordulással együtt is felfért az aktuális dobogóra, pár századdal megelőzve Miradolit.

Forrás: France24

A reklámszünet után a nap egyik legfontosabb menete következett. Mikaela Shiffrin (2.) hasonló erőteljességgel nyitott, mint francia kolleginája, utána viszont a kritikus szűk kanyarokban jobban megfogta léceit. A záró etapon aztán szinte teljesen ledolgozta 3 tizedes hátrányát, s csupán 5 századdal szorult Mowinckel mögé. Mindezt Vlhová is látta: innentől fogva tényleg esélyei életben tartása is nagy feladat elé állította.

A franciák nagyszerűen ráéreztek hazai lejtőjükre, még az a Laura Gauche (8.) is sziporkázott, aki alapvetően ódzkodik a kanyargósabb pályáktól. Akkortájt három gall foglalt helyet a legjobb hat között. Lara Gut-Behrami őrületesen kezdett, ám még mielőtt elmélkedni kezdtünk volna arról, mit tud kihozni egyetlen szektor alatt összehozott 3 tizednyi fórjából, az ugratóról a kék vonalon túl érkezett. Nadine Fest (16.) masszív zöld szektoros kezdés után teljesen kiesett a ritmusból, csak keveseket előzött meg.

Corinne Suter (6.) esetében sem az elejével volt gond. A szűk lassítókat korrigálással oldotta meg, ennek megfelelően a dobogós helyekre nem volt esélye. Pusztán teoretikusan ugyanakkor felvethető, hogy ha tegnap is így ment volna, akár nagyobb ellenállásra késztette volna Goggiát. Ester Ledecká (14.)  több lendületet vesztett a kritikus szakaszokon, végül a legjobb tízből is kicsúszott. Az óriás-műlesiklókra ma (sem) lehetett panasz, ennek jegyében akár Marta Bassinótól (7.) is jó szereplés volt várható. Ehhez képest inkább a nyújtott kanyarokban volt elemében. Végül ő lett a nap legjobb olasz sízője, ami oly sok köszönettel azért nem járt. Joana Hählen (11.) agilitását megtörték a szűk kanyarulatok, sok volt a megingás sízésében. Mirjam Puchner (13.) két szektoron át tartotta az iramot, ami adott esetben egy TOP6-ra elegendőnek mutatkozott. Ebből aztán nem lett semmi, a végén idény eleji formát nyújtott. No, nem a rá eddig jellemző pozitív meglepetés végkicsengésre gondolunk. Tegnap is látszott, nagyon nem Kira Weidle (20.) lejtője a Courchevel-i. Enerváltan, az addigi leggyöngébb időeredménnyel ért célt.

Forrás: Sport – Pravda

Petra Vlhová (17.) papíron mindent egy lapra feltéve kellett volna rohamoznia, de erre jelenleg nem képes gyors számban. Hozta azt, ami benne volt, de az nemhogy dobogót, még pontot sem ért. Shiffrin fogadhatta a gratulációkat, eldőlt az összetett! Zárásként még a junior-világbajnok Magdalena Egger (21.) igazolta, lesz még dolga addig, míg a felnőtt mezőnyhöz felzárkózik. Igaz, ma nem volt annyira éles a kontraszt, mint tegnap.

Forrás: KFGO

Ragnhild Mowinckel négy év elteltével győzött újra a Világkupában. Anno Ofterschwangon még óriás-műlesiklásban vitte a prímet, azóta túlesett egy súlyos sérülésen, s csak mostanra érte utol magát. Minden bizonnyal annyi ponttal zárja a telet, mint soha korábban. (Ehhez óriás-műlesiklásban azért még 15-ben kellene végeznie.) Összességében kilencedszer zárt dobogón, ebből negyedszer Szuper-G-ben. Mikaela Shiffrin kilencedszer mondhatja el ugyanezt magáról. Michelle Gisin harmadszorra került TOP3-ba.

Forrás: Ski Racing Media

Csak ismételni tudjuk magunkat: miközben kedvenc számában, óriás-műlesiklásban kiesett a ritmusból, Szuper-G-ben új erőre kapott Federica Brignone. A tempós kanyarokat végig uralta a télen, háromszor győzött, ezen felül rendkívüli kiegyensúlyozottságról tett tanúbizonyságot. Az i-re Lenzerheidén tette fel a pontot. Apró szépséghiba, hogy az olimpián nem jött össze érem, legalábbis szuperóriásban. Vitrinjébe két kombinációban és egy óriás-műlesiklásban szerzett trófeája mellé megérkezett a negyedik kis kristálygömb, az összetett sikeréről nem szólva.

Elena Curtoni karrierje során először végzett bármely szakágban a TOP3-ban. Shiffrin huszáros hajrával kúszott fel a dobogóra, 2019-es kristálygömbje után ez a mostani karrierje legerősebb szezonja, ami a szakágat illeti. A mai napon eldőlt, hogy begyűjti negyedik összetett elsőségét, e tekintetben beérte Vonnt, Zurbriggent, Thönit és Maiert. A részletekre még a későbbiekben visszatérünk.

Holnap déltől a csapatversenyt rendezik, immáron Méribelben.

A címlapkép forrása: Aosta Sera

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s