Kilde a királykategória bajnoka, Odermatt behúzta az összetettet

Hiába győzte le Beat Feuz mintegy három tizeddel legnagyobb riválisát, nem sikerült zsinórban ötödik alkalommal elhódítania a lesiklás kristálygömbjét. A harmadik helyen zárt svájci egyetlen pozícióval múlta felül azt az Aleksander Aamodt Kildét, aki – Kjus, Svindal és Jansrud után – negyedik norvégként lett a királyszám szezonbajnoka. Véglegesen eldőlt az Összetett Világkupa sorsa. Marco Odermatt mai második helyével 300 pont fölött tartotta előnyét Kildével szemben, ami három verseny alatt végképp behozhatatlannak számít. A napi győztes a kétszeres világbajnok Vincent Kriechmayr lett.

Forrás: Tacoma News Tribune

A Világkupa-döntő első versenyét Beat Feuz nyitotta, hatalmas ugratókkal, érezhetően mindent beleadva, hogy nyomást helyezzen Kildére. Egy szélesebb ív szemre is csúnyának tűnt, de leért, megadta az alapidőt (3.). Ryan Cochran-Siegle nem vetekedett a svájcival, de látszódott, hogy az a széles ív majd fél másodpercet jelentett, az amerikai viszont csak itt tudott jobban síelni (8.). Aleksander Åmodt Kilde őrült tempóval kezdett, épphogy túlélte az első ugratót, de nem vett vissza. A kritikus kanyar neki is szélesre sikerült, majd hiába hozta vissza a hátrányát, egy újabb lesodródással 0,31-es hátrányt szedett be (4.).

Forrás: Taiwan News

Max Franz harmatos menete (15.) alatt rápihenhettünk a folytatásra, vagyis Matthias Mayerre. Királycsináló szerepe maradt csak ekkorra, egy hatalmasra vett, oldalra dőléssel súlyosbított kanyarral inkább Kilde malmára hajtotta a vizet (12.). Biztatóan kezdett Daniel Danklmaier, ám a pálya második felén nem mindig találta az íveket, épp csak a honfitársait előzte meg (9.). A leggyorsabb első szektorral nyitott Dominik Paris, ám a kanyarok neki sem ízlettek, kerek egy másodperc lett a vége (6.). Travis Ganong a másodpercen túliak táborát gyarapította, századokkal kapott ki végül Danklmaiertől (10.). Marco Odermatt két szektor után vezetett, a kanyarokból kihozta a legtöbbet, és a végén is megtartotta két tizedes előnyét (2.). Nem biztos, hogy Svájc felhőtlenül ünnepelt, hisz így Kilde maradt a szakági tabella élén…

Forrás: Stuttgarter Zeitung

Dominik Schwaiger a másodperces hátrány feletti mezőnyt gyarapította (12.), Mayerrel azonos időt ért el. Az első reklámszünet után Vincent Kriechmayr következett, brutális felső szakasszal, fél másodperc feletti előnnyel. Az alján hagyott a pályában, de 0,34 másodperc megmaradt (1.). James Crawford sem kezdett rosszul, de a végére másfél másodperc fölé került (7.). Niels Hintermann egy jobbosban fél lábon kihordott egy lecsatolt lécet (a nézők pedig egy infarktust), nagy esést úszott meg, az első kiesést persze nem. Romed Baumann az utolsó helyre csorgott be (16.), majd meglepetésre Johan Clarey néhány századdal még őt is alulmúlta (17.).

Matteo Marsaglia is beleszürkült a mezőnybe, de legalább a pálya második felére összekapta magát (11.). Daniel Hemetsberger fordított ívet járt be, a kanyargós részen szedett be nagy hátrányt, így is ő lett a második legjobb osztrák (5.). Otmar Striedinger a mezőny végét gazdagította (14.), Bryce Bennett pedig már 3 másodpercen is túlra csorgott (20.). Christof Innerhofer is csak szenvedett (21.), a verseny érdemi része láthatóan már lezárult. Az utolsó ötöst Stefan Rogentin nyitotta, nem volt esélye pontszerzésre (18.). Martin Čater már a 4 másodperces hátrányt ostromolta (23.), és Boštjan Kline is csak hozzá képest síelt jól (19.). Cameron Alexander az utolsó előtti helyre érkezett (22.), zárásképp pedig Josef Ferstl besorolt a kanadai és Čater közé (23.).

Forrás: Breaking News

Vincent Kriechmayr 11. győzelmét aratta a Világkupában, ebből az ötödiket lesiklásban. Legutóbb a Lauberhornrennent nyerte meg Wengenben. Három dobogót szerzett idén a királyszámban, sok volt a pocsékra sikerült versenye, ezért is fontos a sikeres zárás. Marco Odermatt negyedik alkalommal állt a szakág dobogójára, mindannyiszor idén és rendre a második fokára. Mivel háromszáz pont fölé növelt előnyét összetettben, hivatalossá tette szezon végi győzelmét. Beat Feuz immáron 46 pódiumát szerezte a leggyorsabb számban.

Forrás: Skiweltcup.TV

Aleksander Aamodt Kilde megszakította Feuz négy szezonon át tartó sikersorozatát. Azt kell mondanunk, megérdemelten. Három győzelme mellé egy további dobogót nyolc darab TOP8-as helyezést gyűjtött be. A stabilitás szólt mellette, no és az, hogy Feuz nem tudta azt a magabiztosságot hozni, ami az előző években jellemezte. Az olimpiai bajnoki címmel mégsem lehet szomorú szezonja miatt. A szakági pódium harmadik fokára Dominik Paris állhatott fel. Minimális különbséggel előzte meg az Odermatt- Mayer kettőst. Esetében kiemelendő, miként szedte össze magát fokozatosan egy hatalmas bukást követően.

A címlapkép forrása: Eurosport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s