Parázs csata várható a női összetettért (a VK-finálé előzetese)

Egy világjárvány elmúltával (?) és egy veszedelmes háború árnyékában rendezik meg az Alpesi Sí Világkupa döntőjét a jövő évi világbajnokság franciaországi helyszínein, vagyis Courchevelben, illetőleg Méribelben. A gyorsasági számokban vadonatúj pályán hangolódnak a specialisták a vb-re, míg a technikai szakágaknak az 1992-es Albertville-i olimpiai lejtő ad otthont. A nőknél tavalyhoz hasonlóan ádáz küzdelem várható az összetett elsőségért, ezúttal az alighanem klasszikussá nemesülő Shiffrin-Vlhová párharc dönt a legnagyobb kristálygömbért. Ami a szakágakat illeti, míg Szuper-G-ben és szlalomban már eldőlt a legfontosabb kérdés, lesiklásban pedig könnyű helyzetben van Goggia, óriás-műlesiklásban rendkívül kiegyenlített a versenyfutás Hector és Worley között. A férfiaknál az összetett eldőlt, hasonlóan a Szuper-G-hez és az óriáshoz, de szlalomban és különösen lesiklásban még tartogat izgalmakat a záróverseny. Fogadjátok szeretettel a VK- finálé előzetesét!

A hét versenyprogramja:

Forrás: Tripadvisor

A helyszín: Courchevel/ Méribel

A Nyugati-Alpok területére, a történelmi Savoya francia oldalára érkezik zárásként a Világkupa mezőnye, a Tarentaise-völgybe. Változatos vidék ez, a mediterrán partvidék barátságos éghajlata a folyóvölgyekben messzire felnyúlik, pár kilométerrel arrébb (és főként: pár kilométerrel feljebb) viszont már ott láthatjuk az örök hó birodalmáig nyúló hegycsúcsokat. Évszázadok óta lakott területek, a síterepek fejlesztése viszont az elmúlt évszázad terméke. A Tarentaise-völgy síelésben betöltött jelentőségéről sokat elmond, hogy Courchevel és Méribel több más helyszínnel együtt a világrekorder “három völgy”, a Les Trois Vallées része, melynek egymással összekötött síterepei mintegy 600 km-nyi lejtőt foglalnak magukban, 18,5 km²-en. És, ha ez nem lenne elég, a Tarentaise-völgyön belül találunk még két hasonló nagyságrendű síterepet, a Paradiskit (Les Arcs-La Plagne) és az Espace Killyt (Val d’Isère-Tignes).

A szokásos francia szerénységgel a helyiek által a világ sífővárosának nevezett Courchevel 2017 óta hivatalosan önálló település. Előtte Saint-Bon-Tarentaise része volt, mígnem egy huszár- (vagy inkább testőr-) vágással Saint-Bon területével és La Perrière-rel együtt létre nem hozták új közigazgatási egységként Courchevelt. A régi település helyett tehát a síterep neve vált hivatalossá – adminisztratív apróság, ám jól jelzi, milyen késhegyre menő, már-mára Pajkaszeg-Pajkarét szintű gerillaharcok folynak ezen a vidéken azért, hogy melyik síterepé az elsőség az egyenlők között. Courchevel még az alpi síterepek mércéjével mérve is fiatal szülemény, 1942-ben születtek meg az első tervek a létrehozására. Precízen, szépen meg is épültek különböző tengerszint feletti magasságokban Courchevel 1300, Courchevel 1550, Courchevel 1650 és Courchevel 1850. Napjainkban a már korábban írt szerény megfogalmazásokon kívül saját repülőtér, 11 luxushotel és 7 Michelin-csillagos étterem jelzi, hogy főképp az egyszerű munkásemberek úticéljának szánják ezt a síterepet…

Közigazgatásilag Méribel nem önálló település, Les Allues része. A síterep elődjét egy apró falucska, Morel jelentette. A skót Peter Lindsay az 1930-as években indította meg a síterep fejlesztését. Az 1950-es évek óta sílift köti össze Courchevel síterepével. Napjainkban már 53 sílift üzemel a területen, és szolgálja ki a 2952 m és 1450 m közötti tengerszint feletti magasságban fekvő 76 sípályát.

Forrás: Ski Basics

A Világkupa-döntőről

A Világkupa-döntőre kvalifikálni kell, nem indulhat el ott akárki, ahhoz be kell férnie adott szakág VK- pontversenyének első 25 sízője közé. Fontos kiemelni, hogy ha sérülés, visszavonulás, vagy egyéb okból kifolyólag valaki kihagyja a nagydöntőt, a létszámot nem egészítik ki a 26., 27., stb. helyezettekkel. Vagyis itt valóban adott szakág krémje indulhat el, azok, akik egy teljes idény alatt igazolták rátermettségüket, tehetségüket a legjobbak közt.

Indulási jogot szerez aktuális junior-világbajnok is. Giovanni Franzoni azonban inkább az EK-döntőt preferálta. Továbbá minden, az összetettben legalább 500 pontot szerző síző is elindulhatna elvileg valamennyi számban. Ennek megfelelően rajtolhat el Shiffrin és Vlhová lesiklásban.

A Világkupa-döntő különleges szabályok közt kerül megrendezésre, ami a pontszámítást illeti. A kis létszámú mezőnyök miatt itt csak a legjobb 15 sízőt pontozzák, mégpedig a jól ismert rendszer szerint. A 15. helyezett 16 ponttal gazdagszik, talán ez a legfontosabb.

Alábbi táblázatunkban megtekinthető a VK- döntő mezőnye. Pirossal jelöltük azokat, akik már megnyerték adott szakág kristálygömbjét, félkövér betűvel, akik még harcban vannak a trófeáért. Narancsos háttérrel az olimpiai bajnokok szerepelnek, a szakági címvédőket pedig aláhúzással jelöltük be. A kihúzott versenyzők sérülés miatt nem indulnak el a VK-döntőn.

Forrás: Alpine Start Gate

Összetett Világkupa (nők)

Tavalyhoz hasonlóan a végére hagyták a lányok a legfontosabb trófea, a legnagyobb glóbusz sorsát. Egy éve ilyenkor Vlhová vezette az összetett száz ponton belüli előny birtokában azzal a Lara Gut-Behramival szemben, aki önkívületi formának örvendett a gyors számokban és óriás-műlesiklásban is, így simán benne volt a fordító lehetősége. Ehhez képest az időjárás eldöntött mindent, azzal, hogy törölték mindkét gyors számot, a svájci lényegében teljesen sansztalanná vált.

Épp ezért kiemelten fontos, mit szolgáltatnak az égiek az előttünk álló hétre. A verőfényes napsütés 10 fok fölötti hőmérsékletet idéz elő a térségben. Ez önmagában aligha fog előidézni problémát, a helyiek nyilván fel voltak készülve rá, a lejtő állapota közel kifogástalan lesz. Megint más kérdés, hogy a gyorsasági számok napjain már be fog borulni az égbolt, hétvégére pedig jó eséllyel esőre, havasesőre, havazásra lesz kilátás. A programmódosítás benne van a pakliban, bár a tavalyi tapasztalatokból kiindulva a pénteki csapatversenyt aligha törlik egy-egy (fontosabb) egyéni szám kedvéért.

A röpke meteorológia után nézzük az esélyeket!

Mikaela Shiffrin várja némi lépéselőnyből az utolsó hetet. Három év után emelné újra fel a nagy kristályglóbuszt az amerikai, egy olyan szezon végén, melynek során eddig mindösszesen négyszer csendült fel tiszteletére az amerikai himnusz. Újévig olybá tűnt, hogy a gyors számokban is egyre versenyképesebb klasszis minden gond nélkül behúzza az összetettet, mivel Vlhová mindent az olimpiának rendelt alá, Brignone komoly hullámvölgyben volt, Gut-Behramit több betegség sújtotta, míg Goggia nem hozta a várt eredményeket óriás-műlesiklásban. Aztán jött a Covid, a karantén, majd az a borzalmasan sikerült olimpia. Lenzerheide szerencsésen alakult a számára, hogy aztán mintha Årében megint visszatért volna a kavargó örvénybe.

A címvédő mindent feltett az olimpiai aranyéremre. Petra Vlhová épp ezért január végéig nem állt rajthoz gyors számokban, azt is csak a pekingi kombináció miatt vállalta fel, gyakorlásként. Ezzel együtt versenyben maradt, minekután a szlalomot kíméletlenül dominálja idén, s ha lassan is, de óriás-műlesiklásban is visszatalált világbajnoki formájához. Sokatmondó volt, hogy egy vélelmezett sérülésre hivatkozva visszalépett a kombinációtól, a tervezettnél hamarabb visszatért a Magas-Tátrába. A hírek szerint rehabilitáció helyett kemény edzések következtek, a szlovákok büszkesége ugyanis a hőn áhított olimpiai aranyérem után a VK- címvédést tűzte ki célként. Lenzerheide aztán balul sikerült. Szuper-G-ben alaposan eltaktikázták a dolgot edzőjével, hiszen ahelyett, hogy néhány pontmorzsával letudják a napot, erősen technikás nyomvonal mellett döntöttek, ami egyértelműen Shiffrinnek ízlett jobban. A másnapi óriáson pedig nem kiesett délelőtt. Holtversenyből így lett 100 pontot meghaladó hátrány. Ez mondjuk nem szegte a kedvét, Årében a GS- sikerrel visszavette a kezdeményezést, hogy aztán szlalomban tovább csökkentse elmaradását. Igaz, több is volt a helyzetben.

A differencia 56 pont. Tekintélyesnek nem nevezhető, de azért számolgatáshoz épp megfelelő nagyságrendű. Lesiklásban nem várható ponteső egyikőjüktől sem, papíron a TOP15 nem elérhető nekik. Ha viszont bármelyikük összehozza, a másik pedig nem, fontos lélektani előnyhöz juthat. Shiffrin a családi tragédiát megelőző hetekben VK-győzelemig vitte a királyszámban, idén viszont csak Lake Louise-ban állt rajthoz. Két futam, öt pontocska – nem releváns. Vlhová januárban indult háromszor lesiklásban, de egyszer sem zárt a legjobb 15-ben. Szuper-G-ben már jobban kinyílhat az olló. Sok múlik majd a nyomvonal jellegén. Alapesetben mindkettő sízőtől elvárhat a pontszerzés. A várakozások szerint csütörtökön előnyt kell építenie Shiffrinnek, elvégre Cortina d’Ampezzót kivéve mindig a legjobb hat között végzett. Vlhová esetében idei két 18. helye nem mérvadó, az előző két szezonban állandó tagja volt a TOP10-nek.

Amennyiben valahogy száz pont fölé tornázná előnyét az amerikai, nyugodalmas szombat elé nézhet; ha viszont tovább közeledne a szlovák, szembe kell néznie démonjaival. Merthogy a pekingi kálvária nem múlt el nyomtalanul. Shiffrin mindkét Åre-i szlalomfutamán bizonytalannak mutatkozott. Délelőtt nagyon érződött, hogy félt a korai kieséstől, délután szintén óvatosra vette a figurát. Ezzel szemben Vlhová nyilvánvalóan biztonságra rendezkedett be, még ha alighanem többet akart a negyedik helynél. Alapvetés, hogy egy újabb kiesés egyet jelentene Shiffrin vereségével. Tény, hogy ha maximumot megy, Vlhovát nem verheti meg más, csak a jenki lány, de könnyen lehet, ő sem. A gyorsasági számok, majd az első SL- futam dönti el, mennyit kell a szlováknak vállalnia.

A zárószám az óriás-műlesiklás lesz. Az amerikai stabilabb, a szlovák január óta valamivel gyorsabb. A mezőny kiegyenlített, így benne van a pakliban, hogy néhány tizednyi eltérés jelentős pontkülönbséget fog jelenteni. Vélhetően az utolsó pillanatig nyitott lesz a küzdelem. Ha a Szuper-G-ben hozza magát, és szlalomban célba ér, akkor, megítélésünk szerint, Shiffrin letaszíthatja a trónról Vlhovát. Minden más esetben címvédésre kell felkészülni.

Presztízsértékkel bír az összetett dobogója, annak harmadik foka. E tekintetben Federica Brignone számít favoritnak, a 80 pontos előny bőségesnek tűnik, főleg ha figyelembe vesszük, hogy ő várhatóan mind a négy számban rajthoz fog állni. Gisin szintén teljes hetet síel, és bármelyik nap dobogóra állhat, de a 200 pontos hátrány rengeteg. Goggia és Hector pedig elsődleges szakágára fog koncentrálni.

Forrás: Tribune de Genéve

Összetett Világkupa (férfiak)

Négy versenyszám van vissza, maximálisan tehát 400 pont gyűjthető. Papíron ledolgozható Marco Odermatt előnye, de ez csak matematikai játszadozás. Aleksander Aamodt Kilde nem fog szlalomban pontot szerezni, de még rajthoz állni sem. Óriás-műlesikláson sem indult idén. A svájci összetett győzelme tehát tényként kezelendő, mint ahogy a norvég ezüstérme sem forog egyáltalán veszélyben. Az évaddobogó harmadik foka vélhetően Kristoffersen és Mayer között fog eldőlni. A norvég közel 40 ponttal áll jobban, ami elegendőnek mutatkozik, ha számításba vesszük formáját, illetőleg az egyes szakágak erősorrendjének alakulását.

Férfi lesiklás

Március 16., szerda (10:00)

Maratoni, 11 futamból álló szezon ér véget szerdán a lesiklóknak. Kiegyenlített, izgalmas küzdelem zajlott a télen, jól jelzi ezt, hogy nyolcan tudtak győzni, a dobogósok száma pedig elérte az egytucatot.

A tabellát Aleksander Aamodt Kilde vezeti 23 ponttal, ami annyit jelent, hogy egy második hellyel megkaparinthatja a királyszám serlegét, illetve elegendő lehet számára, ha közvetlenül a vetélytárs mögött végez. Háromszor győzött, miközben másnak a duplázás sem sikerült a Világkupában. Sokatmondó viszont, hogy bár grödeni kiesését kivéve nem szorult ki a TOP10-ből, dobogóra ezen felül mindösszesen egyszer állhatott fel. Beat Feuz idén is a stabilitás szobra volt. Nála Bormio végződött kieséssel, egyébiránt mindig a legjobb nyolc között zárt, szám szerint hat darab dobogója kiemeli a mezőnyből. Olimpiai bajnoki címéről nem is szólva. Soha korábban nem nyert senki zsinórban ötször lesiklásban szezont, ha ez sikerülne, egy gömbnyire megközelítené a csúcstartó Franz Klammert.

Bár a matematika jelenlegi állása szerint Matthias Mayer és Dominik Paris is odaérhet, de részükről csak a győzelem az elfogadható, illetve további számolgatásra is szükség lenne. Feuznek a hatodik, Kildének a 15. helynél nem szabadna hátrébb végeznie, ha Mayer győzelméből indulunk ki. Parisnál a matek így néz ki: 16., illetve 8. hely. Nem túl reális, inkább a szeszélyes időjárás hozhatná meg szerencséjüket. S valljuk meg, nem is érdemelnék meg a teljes szezon alapján. De a szakági pódium szinte biztosan kettejük fog eldőlni.

Forrás: tag24.it

Női lesiklás

Március 16., szerda (11:30)

Sofia Goggia a szélsőségek embere. Az volt tavaly, idén, s ez aligha fog változni. A két szezon kísértetiesen hasonlatosra sikerült. Mindkétszer négy győzelemmel a háta mögött jött a sérülés. Egy éve Garmisch-Partenkirchenben bukott az ellenlejtőn való bohóckodás közepette, idén pedig a Cortina d’Ampezzo-i lesikláson szenvedett súlyosnak látszó sérülést. 2021-ben elbukta a világbajnokságot, a VK-döntőre viszont tisztességgel felkészült, tök fölöslegesen, mert az időjárás miatt törölték az utolsó futamot. Idén pedig villámgyors rehabilitáció után csodaszámba menően elindult Pekingben, ahol nem sokon múlt az olimpiai címvédés. Crans Montanán két futamot rendeztek, az elsőn középmezőnyben végzett, a másodikon viszont dobogón zárt. Így alakult ki a 75 pontos különbség. Vagyis Goggiától egy TOP10 helyezés minden körülmények közt elegendő lenne a harmadik szakági kristálygömbhöz.

Az egyetlen ellenlábas Corinne Suter, aki tehát a második helynél semmiképp nem adhatja alább. A világ- és olimpiai bajnoknő stabil, de a korábbiaknál eredménytelenebb szezont fut. A TOP10-ben végzett mindannyiszor, de a Világkupában csupán kétszer állt fel dobogóra.

A szakági pódium harmadik fokára hármas versenyfutásra van kilátás. Siebenhofer, Ledecká és Puchner közt 15 pontos a különbség, az aktuális forma egyértelműen a cseh lány mellett szól. Az idény vége pedig Puchnernek kedvezhet, pusztán statisztikai okokból. Elméletileg még Nadia Delago is felérhetne oda, de ehhez az első VK- dobogót mindenképp el kellene érnie. Igaz, bőven rászolgálna a pekingi bronzérmes.

Forrás: Ski Racing Media

Női Szuper-G

Március 17., csütörtök (10:00)

Lenzerheidén eldőlt, hogy az alpesi síelés történetében elsőként olasz lány kezébe kerül a Szuper-G kristálygömbje. Federica Brignone három győzelme mellett kétszer végzett a negyedik, s mindannyiszor az első tíz helyen. Miként hátrébb esett eredendő számában, óriás-műlesiklásban, úgy állt össze sízése az eggyel gyorsabb számban. Bizonyára nagyot harcolt volna Goggiával, ha nincs annak sérülése, ennek híján izgalommentessé vált a pontverseny. A technikai képzettség aranyat ért, gyorsaság terén pedig nagyot lépett előre.

A második és harmadik helyért többen hajtanak, a legnagyobb esélye az olasz söprésnek van. Elena Curtoni csak egy jókora betli esetén hullana ki a legjobb háromból, Shiffrin és pláne Gut-Behrami szinte csak győzelemmel férhet fel a pódiumra.

Forrás: Eurosport

Férfi Szuper-G

Március 17., csütörtök (11:30)

Négy év után került vissza norvég kézbe szuperóriás trófeája. Aleksander Aamodt Kilde 2016 után szerzett újra évadbajnoki címet, méghozzá teljességgel megérdemelten. Hat verseny alatt négy győzelmet és egy második helyet jegyzett, kétség sem férhet hozzá, jó helyre kerül a serleg.

Mayer és Odermatt harcolhat meg a második helyért, valódi ki-kiküzdelem várható. Kriechmayrtől extra menet és extra mázli szükségeltetik az éremszerzéshez.

Forrás: NBC4 Washington

Csapatverseny

Március 18., péntek (12:00)

A gyors és a technikai számok közt kerül sorra a koedukált parallel- csapatverseny. Jellemzően nevetségesen kevés csapat jelzi indulását. Itt egy dobogó, a himnusz és csekély pénznyeremény jelenthet vonzást. A nagy sínemzetek eleve kevés sportolót delegáltak a szezonzáróra, akik pedig érdekeltek lesznek a hétvégén, aligha fognak rajthoz állni egy buliversenyen. Nem másodlagos az sem, milyen a fináléra kvalifikáltak diszciplínánkénti megoszlása. Gyorsasági sízőket például aligha látunk majd bohóckodni.

Sokkal lényegesebb, miként áll jelenleg a Nemzetek Kupája! Az már most kijelenthető, hogy Ausztria – két, Svájc mögött töltött évad után – megnyeri a válogatottak presztízsversenyét. Már az nagy szó volt, hogy három évtized dominanciája után volt két szezon, amikor ez másként alakult. Egyedül óriás-műlesiklásban szorultak az alpesi rivális mögé, illetőleg ha földindulás történik, esetleg még szlalomban következhet be fordulat. A második helyen Svájc, a harmadikon Olaszország fog végezni.

A nőknél az osztrák-svájci-olasz hármas fölénye nyilvánvaló, az igazi kérdés a férfiak összevetése lesz. Per pillanat Ausztria vezet, de előnye nem több 19 pontnál Svájc előtt. A harmadik helyre Norvégia fog befutni.

Forrás: SuperSport

Férfi óriás-műlesiklás

Március 19., szombat (9:00/ 12:00)

Aki a szezon valamennyi versenynapján dobogóra áll és hét alkalomból négyszer győzni tud, nyilván tükörsimán nyeri az aktuális évadot. Marco Odermatt múlt vasárnap ért a tél mélypontjára, már ha egy harmadik pozíciót illendő ennek titulálni. Henrik Kristoffersen nagyot zárkózott az olimpia után, s ha behúzza az utolsót, egalizálhatja különmeccsét a svájcival. Egyébiránt második helye biztos a szezonban. A harmadik pozícióra jó esélyei vannak Manuel Fellernek, mivel Aliprandini és Pinturault jókora hátrányból várja a finálét, s nagyot kellene fordulnia a világnak pár nap leforgása alatt, hogy meglepetés szülessen.

Forrás: Sportnet – SME

Női szlalom

Március 19., szombat (10:30/ 13:30)

Petra Vlhová mára ugyanolyan dominanciát épített ki szlalomban, mint annak előtte éveken keresztül Shiffrin. A furán összerakott versenynaptár is kellett hozzá, hogy már január elején biztossá váljon a szlovák címvédése. Ötször győzött a szezonban, melléje szerzett két második és múlt szombaton egy negyedik helyezést, s nem utolsósorban egy olimpiai aranyérmet. Mikaela Shiffrin szezonezüstje is biztossá vált, az egyedüli kérdés a harmadik hely sorsa. Ez Liensberger és Dürr között fog eldőlni, még ha nagy bravúrral akár Holdener is felférkőzhet a dobogóra.

Női óriás-műlesiklás

Március 20., vasárnap (9:00/ 12:00)

Ha a női összetettet kivesszük a számításból, a szezonfinálé leginkább kiegyenlített versenyfutás női óriásban várható. Négyen vannak versenyben a kristálygömbért, az első két helyezett közt pedig elenyészően kicsi, 5 pontocska a különbség.

Az olimpiáig úgy tűnt, hogy Sara Hector lesimázza az évadot. Háromszor győzött, rendre tükörsimán, ötször állt dobogóra – fölénye egyértelmű volt. Kirobbanó formáját aztán átmentette az ötkarikás játékokra is, olimpiai bajnoki címe után viszont némi megtorpanás volt megfigyelhető nála. Lenzerheidén a második futamot rontotta, de csak annyira, hogy a dobogót azért meg tudja csípni. Åre-i kiesése, s különösen kisebb sérülése azonban keresztülhúzta számításait.

Tessa Worley pedig köszönte szépen, élt a felkínált eséllyel. Rendkívül masszív szezont síel a kicsi francia, söldeni nyolcadik helyét kivéve minden egyes alkalommal a legjobb öt között végzett. Kétszer győzött, négyszer állt dobogón. Ezért fordulhat elő, hogy az az egy szem kiesés döntő jelentőséggel bírhat. Az öt pont annyit jelent, hogy Hectornak elegendő lesz közvetlenül a francia mögött végeznie, amennyiben ő nem végez dobogón. A kilencedik helytől visszamenőleg több pozíciónyi eltérés is megengedett a svédtől, de ez már extrém forgatókönyv. Nehezen képzelhető el, hogy egyikőjük sem állt pódiumra, ilyesmi Sölden óta nem fordult elő.

Papíron Shiffrin és Vlhová is beleszólhat a kis kristálygömb sorsába. A szlováknál pusztán matematikai esélyről beszélhetünk. Győzelmi kényszerben van, emellett szüksége lenne Worley és Hector nullázásra és arra, hogy Shiffrin ne végezzen dobogón. Az amerikainak egy fokkal jobb sansza van. Győzelme esetén a svédnek az ötödik, a franciának a negyedik helynél nem szabadna előrébb végeznie, s már kezébe is kerülne karrierjének második GS-kristálygömbje. Második helyezés esetén ugyanez a számmisztika 10. és 8. helyre változna. Az első forgatókönyv azért még benne van a pakliban. A dobogós helyeket mindenesetre ők négyen osszák szét egymás között.

Forrás: NewsBeezer

Férfi szlalom

Március 20., vasárnap (10:30/ 13:30)

Káprázatos hetekkel kedveskedtek nekünk a műlesiklók. Kilenc versenynap alatt csupán Henrik Kristoffersen tudott duplázni, tizennégyen végeztek legalább egyszer a dobogón. (A csúcstartó egyébként Kristoffersen és Feller három-három pódiummal.) Öten érkeznek úgy Méribelbe, hogy esélyük van a szakági kristálygömbre, tucatnyian pályáznak az évaddobogóra, melynek különféle variációit felsorolni is nehéz lenne.

Az aktuális forma és a közel ötven pontos előny mindenképp Kristoffersen harmadik szezonsikerét vetíti elő. Mint már sokszor leírtuk, az olimpiát követő öt versenyéből négyet megnyert, közte volt a két garmischi szlalom is. A kakukktojás Flachau volt, de ott is nagyot zárkózott rontott első futama után. A rutin is mellette szól, de ugyebár szlalomban bármelyik pillanatban megcsaphat a kiesés szele. Lucas Braathen helyzetét nehezíti, hogy még mindig nem választhat rajtszámot az első hét közül. Ezzel együtt nagyot kell alkotnia, a negyedik helynél semmiképp nem végezhet hátrébb. Ha győzne, Kristoffersentől kell a dobogó, egy Braathen-féle második hely esetén viszont már a nyolcadik pozíció is elegendő lenne tőle.

Linus Straßer kezébe szinte csak a győzelem juttathatja a trófeát. Amennyiben sikerrel zárná a vasárnapi versenyt a német, akkor az idősebb norvég nem adhatja alább a 6. helynél. (A 7. hellyel járó 36 ponttal holtverseny állna elő, ez esetben a több dobogó döntene a német javára.) A második hely csak abban az esetben lenne oké, ha Braathen nem végezne előtte, ill. Kristoffersen legfeljebb a 15. helyen zárna.

Manuel Feller egész szezonban remekül síelt, de a győzelem ezidáig még nem jött össze. Ahhoz, hogy Hirscher után újra osztrák kézbe kerüljön a glóbusz, muszáj élen végeznie. Ez esetben Kristoffersen nem végezhet a kilencediknél, Braathen pedig a harmadiknál jobb pozícióban. Második hely esetén előbbinek nulláznia kell, utóbbi pedig nem állhat dobogóra. Szinte hihetetlen, de a nagy zűrzavarban a svájciaknak nem jutott elsőség a télen. Nos, Daniel Yule egyetlen esélye abban van, hogy ez a sorozat megszakadjon. Ha ez bekövetkezik, akkor már „csak” annyi kellene, hogy Kristoffersen nullázik, Braathen ne álljon dobogóra, Straßer pedig ne közvetlenül mögötte végezzen.

Attól pedig megkímélnénk olvasóinkat, hogy az évaddobogó különféle forgatókönyveivel hergeljük idegszálainkat. A jelenleg a 11. helyen álló Strolzcal bezárólag elmondható, hogy egy vasárnapi siker jó eséllyel harmadik helyet érhet, bárkiről is legyen szó.

Forrás: Österreichischer Skiverband

Néhány szó a második vonalról (EK-finálé)

A Világkupa döntő hetével párhuzamosan az Európa Kupa versenysorozata is véget ér. A finálénak az a Soldeu ad otthont, ami helyszínéül szolgál majd a jövő évi VK- döntőnek. Fontos kiemelni, hogy nyílt megmérettetésről van szó, vagyis bárki elindulhat Andorrában. Így szerepelhet ott az olimpiai hatodik helyezett Szőllős Barnabás, és megannyi Világkupa-szintű, de szakága legjobb 25 helyezettje közé be nem került síző.

A nők összetettje már eldőlt, Franziska Gritsch – elsősorban fenomenális februárjának köszönhetően – behozhatatlan előnyre tett szert, amivel egyszersmind kivívta az állandó kerettagságot a következő Világkupa-szezonban. Lesiklásban a svájci Juliana Suter az évad bajnoka, Szuper-G-ben viszont nagy küzdelemre van kilátás két osztrák lány, mégpedig Ager és Gritsch között. (A szintén esélyes Reisinger inkább a VK-döntőt választotta.) Papíron öten pályáznak az elsőségre óriás-műlesiklásban: Simone Wild vezet 20 ponttal egy fiatalabbik svájci, Härri előtt, de három osztrák (Mörzinger, Astner és Gritsch) is beleszólhat a kérdésbe. Szlalomban Aline Danioth négy év után nyerhet újra EK- szezont, de Fermbäck, vagy épp Gritsch még egész nyugodtan elébe kerülhet.

A férfiaknál Giovanni Franzoni vezeti az összetettet. Még ha a 140 pontos előny nem is tűnik feltétlenül soknak, jó tudni, hogy elsőszámú üldözői, Ralph Weber és Fadri Janutin csak két-két számban esélyes a pontszerzésre. Ettől még a háromszoros junior-világbajnok elutazott Soldeuba, noha lesiklásban elindulhatott volna Courchevelben is. Lesiklásban komoly Weber előnye, de sokatmondó, hogy a húszas évei végén járó svájci kilenc évvel ezelőtt (!) már nyert egyszer idényt a királyszámban, a VK-mezőnyben mégsem tudott érvényesülni. Szuper-G-ben Franzoni, óriás-műlesiklásban Joan Verdú már megnyerte a szezont. Szlalomban viszont komoly svájci-német versenyfutásra lehet számítani Noel von Grünigen és Fabian Himmelsbach között. Előbbi a kilencvenes évek zsenijének, Michael von Grünigennek a legidősebb fia.

A címlapkép forrása: Skiweltcup.tv

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s