Shiffrin bravúros sikert aratott lesiklásban! Goggia kezében a királyszám trófeája

Mikaela Shiffrin igazolta, nem véletlenül ment oly remekül az edzéseken. Rendkívül szoros versenyfutásban kulcsfontosságú győzelmet aratott lesiklásban, miközben a nagy rivális Petra Vlhová 16. helyével ma pont nélkül maradt. A másfélszáz egységnyi előny három versenynappal a vége előtt tetemes differencia. Az utolsó szakági csörtéből Sofia Goggia került ki győztesen. Corinne Suter nem tette nehézzé az olasz dolgát, miután három sízőt követően harmadikként állt, ami már önmagában elégtelen volt az üdvösséghez. A napi dobogóra még Joana Hählen és Christine Scheyer állhatott fel, mindketten annak a második fokára.

Ökölszabály, hogy a lesikló edzések eredményeiből dőreség kiindulni, még inkább, mint egy random F1-es szabadedzésből. Épp ezért szemlélhettük szkeptikusan Mikaela Shiffrin előző két napi meneteit, mert bár az világosan kitűnt, hogy hamar ráérzett a világbajnokságra épült lejtőre, bátran, életerősen megy rajta, de a legjobb lesiklók szokás szerint ellazsálták a tréningeket, így valós viszonyítási alapunk nem volt. Ehhez képest ezen a rendkívül kiegyenlített versenyen mégis az amerikai örülhetett…

A női lesiklás Világkupa-döntőjét Ester Ledecká nyitotta, különösebb gond nélkül adta meg az alapidőt (7.). Stephanie Venier a pálya második felén jócskán elmaradt a cseh lánytól, igaz, az utolsó szakaszon fél másodpercre csökkentette lemaradását (17.). Győzelmi kényszerben indult Corinne Suter, ám a pálya felére fél másodperces hátrányt szedett össze, a kanyarokban nem találta meg az íveket. 7 tizedes hátránnyal ért célba, az aktuális harmadik helyen, Goggia ezzel megnyerte a szakágit (19.). Az alighanem élete formájába lendülő Romane Miradoli is csak követni tudta Ledecká tempóját, felülmúlni nem, a végén egyetlen tizedre csökkent a lemaradása (8.).

Forrás: Fresno 24 English

Sofia Goggia tét nélkül örömsízést mutatott be, persze csak önmagához híven; vagyis őrült kockáztatás nélkül, szép ívekkel bejött 4 tizedes hátránnyal Venier elé (12.). Joana Hählen brutális tempót vállalt, végig tartotta a cseh tempóját, az alján pedig kihozta a pályából, ami benne volt, 0,18-cal átvette a vezetést (2.). Ramona Siebenhofer a második szektorát sajnálhatta, egyébként sokáig tartotta a lépést az élen állókkal, az aljára viszont nagyon belassult (13.). Végre villant egyet Ilka Štuhec, a pálya feléig vezetett, az alján viszont nála is hiányzott a sebesség (14.). Mirjam Puchner remek rajt után szélesre vett kanyarokkal hátrányba került, majd eltűnt a mezőnyben (20.). Christine Scheyer jobban megtalálta az íveket, egy századnyi előnnyel fordult az utolsó szakaszra, hogy aztán a vége holtverseny legyen (2.). Nadia Delago sebessége végig elmaradt a többiekétől, senkit nem előzhetett meg (25.).

Forrás: Krone

Jasmine Flury hasonlóan harmatos menetet mutatott be (23.), Ragnhild Mowinckel viszont remek negyedik szektorral jelezte, hogy sok van még a pályában. Nem volt szerencséje, végül egy tizeddel szorult Hählenék mögé (6.). Michelle Gisin a pálya közepén tempót vesztett, itt ment el a győzelem, hisz végül mindössze 4 századdal maradt le (4.). Priska Nufer is a győzelemért mehetett, az utolsó előtti szektorban került hátrányba egy szélesre vett ívvel, az alján pedig elmaradt az élbolytól (9.). Marie-Michéle Gagnon megszakította a jó menetek sorát, a pontszerzésért küzdhetett csak (21.). A pillanatnyi kisiklás után érkezett viszont Kira Weidle, és a pálya feléig visszatértünk a századok harcához – egy széles ív után viszont elszállt a német (18.). Lara Gut-Behrami is a pálya közepén szedett be tizedeket, az alján hatalmas tempóval 6 századra csökkentette a hátrányt (5.). Federica Brignone ugratói nem nyújtottak esztétikai élményt, és ez egy idő után az idején is meglátszódott, fél másodperc lett a vége (11.). Goggiát így is megelőzte. Végig őrizte minimális lemaradását Elena Curtoni is, az alján viszont nem talált elég sebességet, 3 századdal Brignone elé sorolt be (10.).

Az eddigi eredmények és a rengeteg kanyar láttán sejthető volt, hogy ez a “lesiklás” ízleni fog Mikaela Shiffrinnek. Az amerikai pedig ki is hozta a maximumot a helyzetből, meghúzta a legjobb íveket a kanyarokban, a századok is kedveztek neki, 1 tizedes előnyt mutatott a célban az óra (1.). Marta Bassino a pálya alján remekelt, addigra viszont már majd egy másodperces hátrányt szedett be, így ez csak szépségtapaszra volt elég (14.). Tamara Tippler a másodperces határon mozgott, végül jóval efölé nőtt a lemaradása (22.).

Petra Vlhová hiába próbálta odatenni magát, ma minden az amerikaiakkal volt: hiába csak 0,78 a lemaradása, 3 századdal lemaradt a pontszerzésről (16.). Három osztrák vezette le a napot: Ariane Rädler lefelé kilógott a mezőnyből (27.), Elisabeth Reisinger is csak keveseket előzött meg (24.), a junior-világbajnok Magdalena Egger pedig utolsó előtti helyre érkezett (26.).

Forrás: Olympics
Forrás: Skionline.ch

Mikaela Shiffrin 74. győzelmét aratta a Világkupában, ebből a harmadikat a leggyengébb számában, lesiklásban. Nem tagadható le, nagy szerencséje volt a századokkal ezen az átlagnál rövidebb pályán. Az viszont az érem másik oldala, hogy a jócskán fagypont feletti hőmérséklet papíron nem a később startolóknak kedvezett. Akárhogyan is, az amerikai 156 pontos előnye új alaphelyzetet teremtett. Vlhovának nagyon komolyat kell virítania holnap már azért is, hogy egyáltalán versenyben maradjon az összetettért.

Christine Scheyer hosszú, sérülésekben hemzsegő időszak után került újra TOP3-ba. Öt év elteltével állt újra dobogóra. Joana Hählen neve sem gyakori a pódiumon, harmadszorra mondhatta el ezt magával. Legutóbb két éve Banszkón került a legjobb három közé lesiklásban.

Forrás: CNA

2018 és 2021 után harmadjára emelhette a magasba a királynőszám kristálygömbjét Sofia Goggia. Szezonja a tavalyi sémát követte, vagyis végtelenül lesimázott félidény után jött egy súlyos bukás, amiből nem tudott 100%-osan visszatérni. Az olimpiai ezüstérem mellé ez a trófea azért igazolja a bergamói sportoló klasszisát. Ha akárcsak részben reprodukálta volna az előző évek stabilitását, Corinne Suter behúzhatta volna az elsőségét. Habár sorjáztak a remek helyezések, de dobogóból csak kettő sikeredett, ami nem érdemelhet kristálygömböt. Ester Ledecká két év után újra az idény legjobb három lesiklója közt találta magát, ami nem kis szó, ha figyelembe vesszük, hogy hódeszkás kötelezettségei okán két versenyen el sem indult.

A címlapkép forrása: MARCA

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s