Szlovén uralom az oberhofi szezonzáró hétvégén, Marita Krameré a világkupa!

A szlovén dominancia jegyében zajlott a női síugró világkupa-sorozat utolsó hétvégéje Oberhofban, ahol mindkét napon Ursa Bogataj bizonyult a legjobbnak és a hatból öt dobogós helyezést szlovén ugrók vittek el. Ez a hajrá viszont már későn jött ahhoz, hogy veszélyt jelentsen Marita Kramer összetett-elsőségére, aki a tavalyi balszerencsével elszalasztott siker után idén most már tényleg megnyerte a Világkupát!

A németországi Oberhofban zárult a lányok számára a Világkupa. A szezon végül rövidebbre sikerült, mint azt előre tervezte a mezőny. Januárban eredetileg Japánba, Sapporoba és Zaoba utaztak volna a hölgyek, azonban a versenyeket törölték a koronavírus miatt. Emiatt egy teljes hónap szünet volt a Világkupában. A FIS másik helyszínnel nem pótolta a kiesést, és a kimaradó négy versenyből is mindössze egyet pótoltak. Majd az aktuális világpolitikai helyzet is befolyásolta a szezon alakulását, néhány nappal ezelőtt az oroszországi Blue Bird Tournament is törlésre került, amely pótlására más helyszínen szintén nem kerül már sor.

Így alakult, hogy Oberhof rendezhette meg a szezon utolsó két versenyét.

Az első napot a szlovének uralták, Ursa Bogataj (98m) és Nika Kriznar (96,5m) személyében. A két szlovén versenyzőt az első sorozatban csak fél pont választotta el, miután pár méterrel elugrottak Katharina Althaustól (93,5m) és a mezőny többi tagjától. A második sorozat végére Bogataj (98,5m) előnyét növelte pár ponttal Kriznarral szemben (95,5m), ezzel Hinzenbach után megszerezte második VK sikerét. A harmadik helyen maradt Katharina Althaus, aki így hazai közönség előtt állhatott dobogórra.

Az első sorozatban még a hetedik helyen állt, de a második sorozatban nagy ugrást tudott bemutatni Sara Takanashi (87,5m 93,5m), amivel megszerezte a negyedik helyet.

Az ötödik helyen ismét egy szlovén versenyzőt találunk. Ema Klinec egy 90 és egy 89 méteres ugrással a harmadik legjobb szlovén volt szombaton. Öt ponttal lemaradva mögötte Marita Kramer lett a hatodik (87,5m, 86,6m), aki ezzel az eredménnyel be is biztosította összett Világkupa sikerét. Előnye ugyanis matemakilag is behozhatatlanra nőtt Kriznarral szemben. A szlovén ugyan 155 pontra megközelítette a szezon második felében történő menetelésével, de ez nem volt elég ahhoz, hogy elkapja Kramert.

A rend kedvéért ejtsünk szót a top tíz további versenyzőiről: a hetedik helyen Yuki Ito (87,5m, 83,0m) végzett, mögötte Lisa Eder (83,5m, 89,0m), Frida Westman (91m, 82m) és Pauline Hessler (91,5m, 81m) zárták a sort.

Az első verseny eredménye

A vasárnapi szezonzáró ismét szlovén dominanciát hozott, ráadásul ezúttal a teljes dobogót lefoglalták délnyugati szomszédaink ugrói. Ugyan az első sorozat után még Kriznar vezetett, de végül a győzelem, akárcsak szombaton, ismét Ursa Bogatajé lett aki a két sorozatban 95,5, valamint 100 métert repült. Kriznar a remek 97,5 méteres első ugrása után egy 93 méteres kísérletet mutatott be a második sorozatban, ezzel végül második lett, míg a dobogó harmadik fokára Ema Klinec (91,5/96,5 m) állhatott fel, aki az első kör után az ötödik helyről küzdötte magát előre a pódiumig.

A Világkupa-győztes Marita Kramer (93,5/92,5 m) egy negyedik hellyel zárta a szezont, megelőzve Katharina Althaust (90/96,5 m 5.), valamint az első sorozat után még harmadik, végül a hatodik helyig visszacsúszó Spela Rogeljt (100/87 m). Az elmítetteken kívül Sara Takanashi (7.), Lisa Eder (8.), Frida Westman (9.) és Silje Opseth zárták még a legjobb tíz között a vasárnapi viadalt.

A második verseny eredménye

Az összetett pontversenyben Marita Kramer végül 1316 ponttal zárt az élen, ezzel a szezonvégi díjátadó átvehette pályafutása első nagy kristálygömbjét. A második és harmadik helyen két szlovén, a tavalyi győztes Nika Kriznar (1191 pont), valamint Ursa Bogataj (1151 pont) osztozik.

Világkupa összetett

HELYVERSENYZŐORSZÁGPONTSZÁM
1.Marita KRAMER1316
2.Nika KRIZNAR1191
3.Ursa BOGATAJ1151
4.Katharina ALTHAUS906
5.Sara TAKANASHI 843
6.Silje OPSETH731
7.Ema KLINEC 680
8.Yuki ITO449
9.Lisa EDER420
10.Jacqueline SEIFRIEDSBERGER 393

A sok jó egyéni teljesítmény fényében nem meglepő, hogy a nemzetek kupáját Szlovénia nyerte 4570 ponttal, megelőzve a 3823 pontot gyűjtő osztrákokat és a 2213-ig jutó japán csapatot.

VK összetett
Nemzetek kupája

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s