Sífelvonó (Åre + Kranjska Gora)

A jövő héten sorra kerülő Világkupa-döntőt megelőzően még egy hétvége van hátra a szezonból, a hölgyek Svédországba, a férfi Szlovéniába látogatnak el. A férfiaknál valódi téttel nem bír az esemény, mivel Aleksander Aamodt Kilde híján Odermatt összetett elsősége puszta formalitássá vált, illetőleg a svájci szakági győzelme sem lehet kétség tárgya. Női óriás-műlesiklásban sor kerülhet Hector megkoronázására, de benne van a pakliban, hogy teljesen nyílt küzdelemre kell felkészülni Courchevelben. Shiffrin és Vlhová párharca szempontjából viszont kiemelten fontos versenynapok következnek.

A hétvége programja:

Forrás: Kranjska Gora

A helyszín: Kranjska Gora

Horvátország után Szlovénia jön, Zágráb után viszont nem Maribor, hanem Kranjska Gora. Szerencsére, hisz a zágrábi hóhelyzet ismeretében egy valódi hegyi helyszínen talán jobbak a verseny lebonyolításának feltételei. Kranjska Gora, az egykori Kronau a szlovén-olasz-osztrák hármashatár közelében fekszik, a Száva forrásvidékén, a Karavankák és a Júliai-Alpok találkozásánál. Kranjska Gora majd ezer éves története karintiai szlovén telepesekkel kezdődött. Az 5000 lakosú település meglehetősén régen, 1848-ban elnyerte a városi rangot.

A Vitranc hegy híres síközpont, a közelben van Planica síugrósánca, aki pedig nem a havon szórná a pénzt, annak zsebeit szeretettel várja a helyi kaszinó. Kranjska Gora síközpontja 1948-ban nyílt meg. Valójában a szomszédos települések területére is átnyúlik, Mojstrana, Planica és Podkoren is részesül belőle. 20 km-nyi pálya várja az alpesi sízőket, 40 km-nyi pedig a sífutás szerelmeseit, emellett hódeszkás parkot is létrehoztak. Nem járunk túl magasan, 795 m és 1623 m között sorjáznak a pályák.

Forrás: CNN

Kranjska Gora históriája:

A Vitranc-kupa egy egészen 1968-ig visszanyúló patinás verseny, melyet az azonos nevű hegyről neveztek el. Néhány kivételtől eltekintve a Világkupa részeként rendezték meg a viadalt, s bár szlalomnak is rendszeresen otthont ad, alapvetően az óriás-műlesiklásról nevezetes a helyszín.

A nyolcvanas évek derekán a svájci Joël Gaspoz zsinórban három alkalommal győzött a hegyen.

A rendkívül meredek lejtő erőt próbáló volt, nem véletlen, hogy jellemzően a legnagyobbak tudtak itt győzni. Stenmark, Girardelli és von Grünigen mellett természetesen Alberto Tomba sem maradt ki a szórásból.

Az ezredforduló óta többen Kranjska Gora specialistáivá nőttek, ilyen volt elsőként a négyszeres győztes Benjamin Raich.

Az abszolút csúcstartó Ted Ligety a maga hat sikerével, illetve zsinórban szállított nyolc dobogós helyezésével.

Az amerikai érája után előbb Pinturault nyert kétszer, majd Marcel Hirscher húzott be három évet a Vitráncon.

Habár előre nem illik inni a medve bőrére, de azért nem akkor merészség bekockáztatni, hogy a címvédő Odermattnak nem a tavalyi volt az egyetlen sikere Szlovéniában. Legalábbis abból ítélve, miként lerendezte a mezőnyt 2021-ben.

Forrás: Åre Sweden

A helyszín: Åre

Åre mindössze 1.500 fős falucska Közép-Svédországban, Jämtland területén. A lakosságszám persze szigorúan csak az állandó népesség mennyiségét jelöli – telente rendszeresen tízezrek látogatnak ide, Skandinávia egyik legnépszerűbb síterületére. Nem túl változatosak a helyi földrajzi nevek: a település az Åre hegy lábánál, az Åre völgyben, az Åresjön tó mellett helyezkedik el. A domborzat viszont szokatlanul változatos: itt találjuk Svédország egyetlen olyan síterepét, amely a FIS legszigorúbb követelményeinek is megfelelő lesiklólejtőt foglal magában. A Skandináv-hegység síterepei nem véletlenül vetekednek a valódi alpi helyszínekkel. Pedig… Ha csak a hegyvonulatok földtörténeti előéletét nézzük, Skandinávia vonulatai közelebbi rokonok a mi Velencei-hegységünkkel, mint az Alpokkal. Az idős röghegységet a jégkorszak “fiatalította meg”, a jég csiszolta élesre a formákat, majd a jégtakaró alól felszabadult térszín őrült emelkedése eredményezte a napjainkban megcsodálható, alpi jellegű formakincset. A látszat azonban kissé mégis csal: bár vannak valóban alpi jellegű, meredek lejtők – főként Norvégiában –, az itteni gránit és gneisz mégsem tud olyan látképpel szolgálni, mint példának okáért a Dolomitok sziklái.

Åre (női) históriája:

Åre négy világbajnokság házigazdája volt a múltban, emellett az 1990-es évektől kezdve szinte állandó tagjává lett a Világkupa vérkeringésének. Az 1954-es világversenyen Schmith és Klecker győzött a két technikai számban, de erről nyilván nem maradt fenn felvétel. Tizenöt esztendeje rendezett újra vb-t Svédország, ott szlalomban Šárka Záhrobská, míg óriásban Nicole Hosp gyűjtötte be az aranyérmet.

Mikaela Shiffrin szívéhez különösen közel került a svéd síparadicsom, s nem csupán azért, mert 2019-ben zsinórban negyedik vb-címét szerezte ott. A történelmi első Világkupa-sikert is ott aratta, 10 esztendeje. Összességében öt elsőségnél tart, Killington után az Olympia a legkedveltebb lejtője.

A nagy rivális Petra Vlhová sem utálja a helyszínt, mert bár rendkívüli eredményességről itt – Levivel ellentétben – nem beszélhetünk, mégis csak itt aratta 2015-ben első VK- győzelmét, ill. ide kötődik első és egyetlen világbajnoki címe.

A távolabbi múltban visszatekintve, győzött itt csaknem minden nagyágyú, többek közt Schneider, Koznick, Wachter, vagy épp Sonja Nef. A svájciak kiválósága háromszor győzött itt, akárcsak az új évezred elején Janica Kostelić.

Az elmúlt tíz évből pedig Anna Fenninger (férjezett nevén Veith) emelendő ki, hiszen a triplázást egyetlen számban, óriásban könyvelhette el.

Kis színes a social médiából:

Ledecká, ha havat lát, egyből akcióba lendül:

Jansrud búcsú-posztja:

Mindeközben Lenzerheidén Federer ellopta a showt mindkét nap a sízők elől:

McGrath nagy ünneplése pedig a flachaui cikkből kimaradt, de érdemes megnézni. Nagyon átadta magát az érzésnek a célban

Itt pedig Manny Mölgg utolsó futama, a célba éréssel és az ünnepléssel együtt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s