Vissza a régi kerékvágásba: újabb győztest avattak szlalomban

Újabb norvég győzelem született szlalomban, a tegnap esti flachaui villanyfényes versenyen. A szezon kilencedik versenyén ötödször győztek az északiak, de ismét új győztest avattunk – Atle Lie McGrath sikerét hozta a szerda este. Az első futamos vezetés továbbra sem garantál győzelmet, Johannes Strolz egy másodperccel vezetett ugyan féltávnál, gyenge második futama révén viszont a dobogóról is lecsúszott. McGrath mögött Noël és Yule végzett dobogón. A szakági éllovasok nem remekeltek, Kristoffersen és Braathen is pontszegény versenyt zárt, matematikailag továbbra is ötesélyes küzdelemmel érkeznek a szlalomspecialisták a VK-döntőre.

Az újév után pár nappal, Zágrábban igen botrányosan félbeszakadt műlesiklásra Flachau jelentkezett be pótlásként, két hónappal csúsztatva a versenyt. A salzburgi városka januárban egyébként elvesztette hagyományos villanyfényes női versenyét a magas Covid-számok miatt, így Flachau is pótolta lényegében saját versenyét. Partenkircheni kettős győzelmével Kristoffersen az idei évben jelentős, 49 pontos előnybe került a szakági világkupában. Ezzel együtt is még majd’ tízen reménykedhettek a kis kirstálygömbben. Bár szerencsés esetben Kristoffersen is idő előtt eldönthette volna a maga javára a versenyt. Az utolsó VK-döntős helyekért is nagy volt a tülekedés. A tavalyi szakági dobogós Zenhäusern, vagy épp a garmischban brillírozó Salarich sem érezhették magukat biztonságban. A nagy meccse viszont Aerni, Popov, Horosilov, Gstrein, Read és Marchant között volt várható – ötük közül ketten a várakozások szerint lemaradtak a záró versenyről. Horosilov viszont az ukrán háború miatt idén természetesen már nem állhatott rajthoz – ettől függetlenül viszont helyet elvehetett volna a courcheveli indulásra ácsingózók elől.

Forrás: ArcInfo

A megszokottakhoz képest kivonatolt beszámoló következik – a hétvégi versenyekre már visszatérünk a szokott formátumra! A német edző által tűzött pályán a szakági éllovas Henrik Kristoffersen (28.) rajtolt elsőként, a pálya végén hatalmasat hibázott. Pályán maradt ugyan, de hogy versenyben is, azért izgulnia kellett. Sebastian Foss-Solevåg (8.) bicskája is majdnem beletört az utolsó letörésbe, de az aktuláis világbajnok hibája kisebb volt. Dave Ryding (5.) a felső szakaszokon nem volt olyan átütő, viszont a végén, hiba nélkül majd’ kilenc tizedet adott Solevågnak, így át tudta venni a vezetést. Manuel Feller (6.) hasonlóan síelt, de felül voltak kisebb késései. Clement Noël (3.) sem tudta überelni a brit 2. szektorát, utána viszont magabiztosabb volt – szűk vezetés lett az eredménye. A folytatásban Meillard (14.) rontott, míg Straßer (12.) a ritmust nem kapta el.

Forrás: Racer Ready Magazine

Alexis Pinturault (10.) nagyobb hibáktól mentesen, de nem is túl agresszívan síelt végig. Johannes Strolz (1.) remek tempót mert elvállalni a nem túl egyszerű pályán, és mindezt hiba nélkül teljesítette. Egyedüliként érzett rá tökéletesen a pálya ritmusára – egy másodperccel előzte Noëlt. Közelebb a későbbiekben is mindössze egy síző fért már hozzá – Atle Lie McGrath (2.) korrekt felső szakasszal, és remek záró hullámokkal maradt egyedüliként másodpercen belül. Hátránya így is 99 századra rúgott. A szakágiért harcolók közül Lucas Braathen (7.) számára nyílt jó lehetőség, hogy beérje Kristoffersent. Bőven dobogóesélyes kiindulási helye volt késő estére. Az egyébként nem túl erős svájci teljesítményt Daniel Yule (4.) feledtette, elsősorban nagyon stabil sízésének köszönhetően.

Forrás: Mynewsdesk

Az újdonsült spanyol sztár Joaquim Salarich (10.) ezúttal sem vallott szégyent, ismét top10-re pályázott, jó eséllyel. A hazaiak közül Marco Schwarz (9.) ugyan idén formaproblémákkal küzd, de tapasztalatát érvényesítve jó pozícióban várta a folytatást. Michael Matt (26.) épp csak továbbjutott, míg Fabio Gstrein (15.) viszonylag erős futammal vette célba a top25-ös szakági helyezést. Ellenfelei közül Popov kiesett, Haugan (16.) viszont szorosan tapadt rá. Marchantnak (26.) viszont sokáig a továbbjutásért is izgulnia kellett. Luca Aerni (20.) sem épp acélos futamon volt túl, ráadásul kezdhettek aggódni, ugyanis Tanguy Nef (13.) második futamos előre lépéssel beférhetett volna a VK-döntősök közé. Közben viszont kezdhetett izgulni Zenhäusern (19.), aki ezúttal sem tudott átütően síelni. Továbbjutott három horvát is, Zubčić (23.) és Kolega (24.) viszonylag magabiztosan, míg Vidović (30.) Rodešt (31.) kiszorítva jutott tovább. Befért még a továbbjutók közé Rochat (21.), Read (27.) és Razzoli (36.) is.

Harmincon túli rajtszámmal az 55.-ként síző Laurie Taylor (17.) zárt a legjobban, ráadásul később induló már be sem jutott a második futamba. Bejutott még Winters (18.), és Tremmel (20.) is. Manfred Mölgg tiszteletére a teljes mezőny felsorakozott a célban. 2008 szakági világkupagyőztese semmit sem kockáztatva síelt el a pálya végéig, ahol egyik lécét lecsatolta, és így haladt át még egyszer utoljára a célvonalon. A társaktól kiadós pezsgőfürdő várta a veterán, háromszoros futamgyőztes olaszt. A rajtban várt Szőllős Barnabás (48.) is, továbbra is zárkózik a VK-mezőny színvonalához, ezúttal nem fogott ki túl jó napot Barni.


A második futamban Henrik Kristoffersen (16.) másodikként indulva megsíelte a futam legjobb idejét, de a nagy különbségek miatt ezzel sem tudott beférni a legjobb 15 közé. Read (18.) és Matt (19.) még kis előnnyel nem tudták megelőzni, Samuel Kolega (13.) viszont ismét megvillantotta tehetségét, alig vesztett pár századot a norvéggal szemben. A vezetésnek ő sem örülhetett sokáig, Luca Aerni (10.) hasonló idővel állt az élre, és VK-döntős helyét is biztosította. Ugyanígy tett a második futamban a helyét megtartó Gstrein (12), és a hibázó Zenhäusern (21.), illetve Salarich (24.) is. Sőt, Luke Winters (7.) surranópályán állt előre a 24. helyre, hármas holtversenyben. Menetével hosszú ideig vezette a versenyt. Olyanokat előzött meg, mint Meillard (17.), Haugan (11.), vagy Nef (22.). A norvég így is utazhat jövő hétvégén Franciaországba, a svájci viszont nem. Az amerikai még Pintuarult-t (14.) és Linus Straßert (9.) is ki tudta szurkolni. Marco Schwarz (5.) viszont láthatóan szép lassan maga mögött hagyja sérülése hatásait, és idén először két erős futamot síelt egymás után. Sebastian Foss-Solevåg (8.) hibával indított, de volt esélye az első helyre. Végül a záró hupliról nem tudott kellő tempót átmenteni.

Forrás: Sport.ch

Lucas Braathen (15.) többször is hibázott, így végül csak 1 pontot hozott Kristoffersenen. Manuel Feller (6.) folyamatosan támadott, nagyon szoros meccsben volt honfitársával. Végül 7 század hiányzott Schwaz-cal szemben. Dave Ryding erősen kezdett, de pálya közepén korán fordította be léceit, kiesett. Daniel Yule (3.) egyértelműen a győzelemért támadta a stanglikat. Végig nagyon erősen síelt, 7 tizedes előnye is volt már, de az utolsó huplin hibázott, tempót vesztett, mindössze 5 század előnye maradt. Clement Noël (2.) hasonlóan erős volt, mint a svájci, még egy kisebb bizonytalanság is belefért középen. A záró szakaszon viszont nem hibázott, átvette a vezetést. Atle Lie McGrath (1.) lényegében nem hibázott, a huplikon átsíelve pedig minden alkalommal remek tempót mentett át. Ugyan a norvég erős menetet síelt, de Johannes Strolz (4.) másodperces előnye tetemesnek tűnt. Az osztrák azonban elidegeskedte. Nem nagy hiba révén, egyszerűen ritmustalan sízéssel csúszott le a dobogóról is.

Forrás: Mynewsdesk

Atle Lie McGrath karrierje során negyedik alkalommal állt dobogóra, de először annak legfelső fokára. A 21 éves, vermonti születésű norvég schladmingi második helye után az újabb villanyfényes versenyen egy helyet előrelépett. Clement Noël Val-d’Iséreben aratott győzelme óta nem állt VK-dobogón, igaz, az olimpián nyerni tudott. Viszont az azt követő két versenyen kiesett, így olimpiai bajnokként első dobogóját ünnepelhette. Daniel Yule 12. dobogós helyezését szerezte, ami újabb svájci csúcs szlalomban. Idén másodjára végzett a legjobb háromban, legutóbb Wengenben. A szakágiban Kristoffersen előnye 48 pont Braathen előtt. Straßer már 64 pontra követi, míg Feller 70, Yule 88 pontos lemaradással már csak matematikailag nyerheti meg a kis kristálygömböt.

A címlapkép forrása: Mynewsdesk

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s