Megvan a norvég jövő a technikai számokban; Úry Bálint 30. szlalomban

A technikai számokban minden jel szerint adott lesz a dicső norvég szereplés a jövőben is. Alexander Steen Olsen az óriás-műlesiklás után a szlalomot is könnyedén besöpörte. A legrövidebb számban bő egy másodperccel utasította maga mögé a svéd Fabian Ax Swartzot, illetőleg a német Linus Wittét. Az osztrák férfiak megint érem nélkül maradtak, legjobbjuk, Joshua Sturm az 5. helyen végzett. A magyarok közül Úry Bálint elsősorban a második futamban tett ki magáért, akkor alig két és fél másodpercet kapott a győztes norvégtól, ami összességében egy szépnek mondható 30. helyet eredményezett a számára. Bányai Attila kiesett az első futam során.

Kronológiailag a női óriás-műlesiklás előtt rendezték a férfiak búcsúversenyét, az időjárási helyzet éppoly kielégítő volt, mint a lányoknál. Összesen 105-en csúsztak le a Hayfeveren, illetve másodjára az Old timeren.

Elsőként az osztrák Kilian Pramstaller (10.) igyekezett minél több tempót vállalni, de ez számos megbillenéshez, s temérdek hátrányhoz vezetett. Joshua Sturm (3.) lécei jóval stabilabban kanyarodtak, a majd’ másfél másodperces időkülönbség önmagáért beszélt. Reto Mächler (11.) hátránya inkább annak volt betudható, hogy nem vállalt sokat a meredeken. Ajhara Siro (11.) tálalásában a jellegzetes japán cikázást láthattuk. A túlmozgásos stílus nem igazán bizonyult eredményesnek. Fabian Ax Swartz (2.) kapcsolt még egyet a sebességváltón, s minthogy különösebb galiba nélkül leért, kérdés nélkül átvette a vezetést. Tommaso Saccardi eleve megfogta léceit a meredeken, de így sem tudta elkerülni a kapura lépést.

Alexander Steen Olsen (1.) a meredeken még némiképp elmaradt a svédtől, a végére azonban úgy belendült, hogy némileg váratlanul a maga javára fordította a dolgot. Isaiah Nelson (20.) lomhán szedte lábait, nem igazán volt versenyképes a Szuper-G bajnoka. Gianlorenzo Di Paolo (5.) agilis menetében nem volt rest keresni a rizikót, ekkor még döntő hiba nélkül. 15-össel nagyot hasított még Linus Witte (4.), utóbb még két francia, Alban Elezi Cannaferina (20-assal a 6.) és a nagyon fiatal Auguste Aulnette (16-ossal a 7.) került bizakodásra okot adó pozícióba. 28-assal szépen ment Trvtko Ljutić (28-assal a 15.), Zrinka testvére. Ki tudja, a Kostelić-testvérek után újabb sikeres családi vállalkozás kerekedik a kroátoknál?

Úry Bálint (66-ossal a 39.) megküzdött a pályával, rontogatott rendesen, de legalább mert vállalni. Kiindulópozíciónak megfelelő helyről várhatta a folytatást. Bányai Attila 90-es rajtszámmal síelhetett, de ezúttal nem ért célba. Akárcsak a legjobbak közül a norvég Zimmer, vagy épp a kanadai Lessard.

Délután az első erős menetre nem kellett sokat várnunk, a svéd Williams Jonsson (18.) másodikként repesztett egy minőségit, ami jelentős előrelépéssel párosult. A legjobb második futamot francia síző szállította. Antoine Azzolin (12.) tucatnyi helyet javított helyzetén hála bátor sízésének. Feurstein (11.) vette át tőle a vezetést, de ez inkább hozott előnyéből fakadt. Egyértelmű volt, hogy érem nélkül utazik haza az osztrák férfi küldöttség papíron legjobbja. A svéd Ermeskog (7.) rögtön elébe vágott. Tény, nem többször kicentizte, amolyan Jakobsen-féle kamikazesízéssel rukkolt elő. Eirik Hystad Solberg (6.) esetében a pontosság többet ért, a végén a maga javára fordította szoros küzdelmüket. Mächlernek (9.) nagyot kellett volna mennie ahhoz, hogy az amúgy gyér svájci reményeket életben tartsa. Nem így történt, előbbi két skandináv megelőzte. Pramstaller (8.) sízése szemre sem nézett ki jól, súlypontja úgy ingadozott össze-vissza, hogy kész csoda, célba ért. S nem is túl rossz idővel. Siro Ajhara (10.) komikusnak ható pattogós stílusával ugyancsak elérte a célvonalat, többen azért nem reménykedhetett.

Forrás: Panorama 2022

Jesper Pohjolainen döntős késedelembe került a legelején, nem is húzta sokáig, az ifjú Aulnette (14.) pedig csak jókora belefékezésekkel tudta abszolválni a meredeket. Elezi Cannaferina (4.) ellenben azonnal elkapta a tűzés ritmusát, még ha a felső szektorban talált iramot azért nem tudta átmenteni az igazán meredekre. A bőséges előny így is meglett, bízhatott haloványan az éremben. Annál is inkább, mert Di Paolo (37.) csak némi hegymászás tudott lecsorogni a célba. Linus Witte (3.) koncentrált sízéssel jelentkezett másodjára, így pedig simán gazdálkodni tudott hozott előnyéből. Sturm (5.) alaposan bekezdett, csak aztán jöttek a korrigálások szép számban, ami nemhogy a német, de még a francia ellen sem fért bele.

Ax Swartz (2.) nagy előnnyel kezdett, de ő nem is az addig leérkezőkkel volt versenyben. Korrekten ment, se több, se kevesebb nem volt elmondható menetéről. Steen Olsen (1.) viszont megsíelte a harmadik legjobb délutáni menetet, nem hagyott kétséget, ki a jobb. Összességében egy szekundummal verte a mezőnyt.

Úry Bálint (30.) mozgása másodjára állt össze igazán, a 29. legjobb délutáni idő becsületére legyen mondva, no meg az is, hogy alig két és fél másodpercet kapott csak a győztestől, következésképp az ezüstérmestől csak másfelet. A TOP30-as helyezés a magyar küldöttség legjobb eredménye Panoramán.

Az U18-as kategóriát Ax Swartz nyerte Oscar Andreas Sandvik (27.) és az albán Denni Xhepa előtt.

Részletes eredménylista

Witte természetesen a 3. helyen végzett.

A címlapkép forrása: Racing ski magazine

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s