Hazai siker a csapatversenyben: Kanada legyőzte Ausztriát

Kisebb meglepetésre a házigazda Kanada nyerte meg a junior-világbajnokság csapatversenyét Panoramán. Az előzetesen csak a 10. helyre rangsorolt kvartett előbb a németeket, majd az olaszokat, az elődöntőben a szomszédos amerikaiakat, majd a fináléban a topfavorit osztrákokat gyűrték le, így győzelmük abszolút megérdemelt. A bronzérmet Svájc szerezte meg az USA legyőzésével.

Ami felnőtt szinten nyűg, az a fiatalabbaknál impulzusokkal teli, menő megmérettetés. Ennek megfelelően a legerősebb összeállításban álltak össze a csapatok, igaz, többségében azok a technikai sízők voltak érdekeltek a fiúknál 18, a lányoknál 20 s-es rövidke pályán, akiknek a tegnapi volt az első tétversenyük.

A nyolcaddöntők java része a papírforma szerint alakult. Ausztria a hollandokat, a norvégok a lengyeleket, Svájc a briteket, az USA a cseheket simázta le 3:1 arányban, az olaszok pedig a szlovákok ellen mutattak be egy 4:0-s söprést. A francia-finn párharc szintén több futamgyőzelemmel dőlt el, de így is nem mindennapi izgalmak közepette. Az északiak két fiúja 3, illetve 1 századdal győzte le francia vetélytársát. Némi malíciával megjegyezhetnénk, hogy a tavalyi világbajnokságon kihozták volna holtversenyre küzdelmüket… A svédek saját dolgukat nehezítették meg azzal, hogy junior-vb-ezüstérmes szlalomosuk, Boström Müssener meglepetésre rögtön kikapott spanyol ellenfelétől. 2:2-nél Ax Swartz remek futama döntött a skandinávok javára. Az első kör meglepetését a házigazdák okozták azzal, hogy legyőzték a titkos esélyesként kezelt németeket. Az igazsághoz mondjuk hozzátartozik az, hogy míg az európaiaknál Aicheren kívül nem nagyon akadt kiemelkedő síző, a kanadaiak GS- specialistákkal teletüzdelt csapattal álltak ki. Rögtön a VK- pontszerző Cassidy Grey legyőzte a németek legjobbját, ráadásul olyan idővel, amivel a férfiak közt is labdába rúghatott volna. Egész pontosan jó néhány esetben futamot nyert volna. Innentől fogva a német fiúknak kellett volna alkotniuk, bár igazából a másik női párharcbukta után olyan űridőt kellett volna síelnie Wolfnak, amire senki nem volt képes tegnap. Végül kikapott, így kérdés sem volt, 3:1 arányban Kanada lépett tovább a legjobb nyolc közé.

Az első negyeddöntőt az osztrák és a finn csapat vívta. A piros oldal, ha nem is jelentősen, de gyorsabbnak számított. Épp ezért volt fontos mozzanat, hogy Olivier sikere után az erősebbik finn fiú belehibázott menetének végébe. Így viszont Sturm topideje a futamgyőzelemmel együtt felért egy fél továbbjutással. Hiába verte meg pár századdal Eggert a piroson Rosa Pohjolainen, illetve utóbbi testvére a másodikszámú osztrák srácot, a jobb időeredmény egyértelműen az osztrákok mellett döntött.

Szintén 2:2-re végződött Norvégia és Svájc párharca. A lányoknál a svájciak, a fiúknál a skandinávok vitték el mindkét futamot. Steen Olsen  kékpályás sikere a legerősebb idővel rendelkező Mächler ellen nagy bravúr volt, végül nem ért semmit, mivel minimális differencia alakult ki kettejük közt, akárcsak a másik férfi futamban. Svájc elődöntője nem forgott veszélyben az utolsó párosnál.

Az amerikai-svéd találkozó 3:1-es tengerentúli sikerrel végződött, s lényegében a lányoknál dőlt el. Boström Müssener mozgása megint az utolsó három-négy fordulóra esett szét. Ax Swartz topideje szépségtapasznak volt csak jó. A legjobb négy mezőnye Kanada és Olaszország összecsapásán vált teljessé. Gray hozta a papírformát, de a cél előtt elébe vágódó olasz lány miatt be kellett lassítania, így majd’ egy másodperccel ment rosszabb időt, mint a legjobb 16 között. Innentől fogva a másik lánycsatában dőlt el az utolsó negyeddöntő, merthogy a két nevesebb olasz síző (Della Vite és De Paolo) igazolta képességeit. Lamontagne kékről is behúzta, ráadásul nagyot javított idején az első körhöz képest. Végül 8 századon múlt a juharlevelesek továbbjutása.

Az alpesi rangadó 4:0-s söpréssel zárult. Olivier újra remekelt a piroson, Mächlert pazar idővel verte kékről Sturm, így Egger első nyertes párharcával eldőlt minden, a negyedik párban történt dupla kiesés már nem osztott, nem szorzott. Az osztrákok jutottak a fináléba, Svájc pedig a bronzért folytathatta. Szomszédvári csata formálódott a második elődöntőben is. Aminek végére, utólag leírhatjuk, valójában már az első párban pont került. Ezúttal nem vetődött Gray elé a sporttárs, s meg is síelte a 19 s környéki idejét (kék pályáról!), ami úgy 6-7 tizeddel erősebb volt bármelyik lány szintjénél. Na, jó, ténylegesen persze Nelson és Lessard párharcánál, utóbbi másfél tizedes sikerével dőlt el minden. Érdekesség, hogy a kék oldalról győzött mind a négy síző.

A kisdöntő 2:2 után összevetéssel zárult. Mivel Darbellay után Durrer is győzni tudott a lányoknál, ráadásul erős idővel, így a két jenki srác ütőképes futama sem ért semmit. A kilenctizednyi különbséget a lányok hozták össze, az amerikaiak maximum tojástartással tudtak volna olyan időt síelni, ami elég lett volna az üdvösséghez.

Az osztrák-kanadai döntőre szépszámú nézősereg érkezett a helyszínre szurkolni. Gray menetrend szerint durrantott egy acélos időt a kék oldalról. Sturm sem kérdezett Mazellier ellenében, így mivel a fiúknál méretes különbségek ritkán szoktak előfordulni, Egger előtt adott volt a feladat. Hoznia kellett párharcát a kékről, ehelyett kis különbséggel alulmaradt a gyengébb kanadaival szemben. Lessard kegyetlen iramot diktálva nem hagyta odaveszni az aranyérmet, így 3:1 arányban győzött a házigazda.

Eredménylista

Live-stream

Az aranyérmes kanadai csapat összetétele: Cassidy Gray (felnőtt vb- és olimpiai résztvevő, VK-ponts-pontszerző), Justine Lamontagne (NOC-dobogós parallelben), Étienne Mazellier, Raphael Lessard.

Az ezüstérmes osztrák csapat összetétele: Victoria Olivier (második érme Panoramán, U18-asok közt három érem), Magdalena Egger (8. junior-vb-érme, a negyedik Panoramán), Joshua Sturm (a szlalom tavalyi bronzérmese), Lukas Paßrugger.

A bronzérmes svájci csapat összetétele: Delpine Darbellay, Delia Durrer, Reto Mächler, Eric Wyler.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s