Franzoni már három aranynál jár, Bányai bronzérmes U18-ban

Giovanni Franzoni nyerte meg az alpesi összetettet a Panoramán zajló junior-világbajnokságon, ezzel harmadik érmét és második aranyát gyűjtötte be Kanadában.  Rendkívül szoros volt a küzdelem, hiszen a honfitárs Marco Abbruzzese és a 3. ezüstjét szerző Franjo von Allmen hat-hat századdal szorult csupán az olasz mögé. A Szuper-G után éllovas Isaiah Nelson nagyon elrontotta a szlalomot, visszacsúszott a 17. helyre. Bányai Attila a 35. helyen végzett a 85 fős mezőnyben, míg Úry Bálint TOP30-as eredmény felé haladva kaput tévesztett. Attila az U18-as kategóriában a harmadik helyen zárt.

Kanadai idő szerint 11:30-kor rendezték a fiúk alpesi összetettjének második futamát, a szlalomot, melynek rajtsorrendje a hagyományos módon, a Szuper-G eredményének fordítottjaként került kialakításra. Hat lesikló lépett vissza a versenytől, így összesen 72 sportoló volt érintett a tegnapi versenyen.

Ahogy a hölgyeknél, úgy a fiúknál is erősen benne volt a pakliban, hogy az első néhány síző közül egypáran felkéredzkednek a dobogóra. A TOP30-asok alsó fertálya jelentős előrelépést mutatott be, de az igazi csoda elmaradt. Lukas Paßruger (8.) nem igazán tudta kihasználni a szűz hó nyújtotta sanszot, sok volt a belefékezés sízésében. A VK-mezőnyből is ismeretes Filippo Della Vite (7.) rögtön átvette az osztráktól a vezetést, ám az elsőre látszott, hogy közel sem láttunk tőle fergeteges menetet. Logan Dunn (9.) pár tizeddel elmaradt kettejüktől, a meredeken túlzottan megfogta léceit. Reto Mächler (5.) visszafogott meredek után nagyon felpörgette magát a folytatásra, majd’ fél másodpercet osztott ki ott az olaszra. A vele századra azonos idővel kezdő Kilian Pramstaller (4.) pedig részben megismételte a svájci menetét, annyi különbséggel, hogy mellé a nap legerősebb meredekét pakolta oda. A csaknem hattizednyi előny már kellően impozáns volt az éremszerzéshez.

A folytatásban nem kellett lerágni körmeinket, mert előre lehetett tudni, hogy a TOP3-ig nincs olyan kvalitású síző, aki reálisan konkurálhat Pramstaller menetével. Talán Lukas Feurstein, csakhogy pártizednyi előny birtokában nem nagyon volt miről beszélni az esetében. Egy meredek végi, széles ívnél eleve eldobta léceit. Tollef Haugen (12.) újabb U18-as aranyérmet szerzett, egyébként az első ötöst nem veszélyeztette. Ő, és a déliesen csengő nevű honfitárs, Christian Oliveira Søvik (6.) egy hatemberes kiesési sorozatot foglaltak egyébként keretbe. Nehéz, több ritmusváltással megspékelt pályát állítottak össze, ami alaposan megrostálta a mezőnyt. Søvikre visszatérve: az aktuális dobogó harmadik fokát azért megcsípte.

Lessar (13.), Witte (14.) és Ducros (10.) viszonylag simán leért, de választott sebességük nem bizonyult versenyképesnek. Ők hárman két-két és fél másodpercet kaptak az éllovastól. Az amerikai Puckett vadóc sízése korai huppanáshoz vezetett. A vertikális kapuk láttán szaltózott egy szépet. Bernardi (26.) jófajta lesiklóként merő kínlódásként élt meg minden egyes akadályt. Az ifjúsági kategória ezüstjéhez ez is elegendő volt. Szenvedése legalább célt ért, Rok Aznoh az első kapuk egyikén, Gerrit van Soest a meredek végén került menthetetlen helyzetbe.

Úry 2:00,25-től, Bányai 2:06,20-tól látható

Bár Marco Abbruzzese (2.) sem az a kiköpött szlalomos, neki azért volt már bő másfél másodperces előnye. Ahhoz képest, hogy a meredeken eladta fórjának kétharmadát, váratlan fejleményként hatott, amit a végén produkált. Alig-alig vesztett az osztrákkal szemben, kifejezetten jó ritmusban síelte meg a végén. Innentől fogva új játék kezdődött, hiszen apró különbségekről beszélhettünk. Giovanni Franzoni (1.) valamicskét pontosabban vitte végig a meredeket, így belefért az alacsonyabb végtempó, 6 századdal befért honfitársa elé. Franjo von Allmen (2.) nem konkurált az olaszokkal a meredeke, oda is lett majd’ háromtizednyi előnye. A folytatásban érdemi különbség nem alakult ki, a rosszabbik talján viszonylatában egyáltalán nem. Harmadik versenyén harmadik ezüstérmét szerezte meg Franjo – Holdener-díjas mutatvány. Isaiah Nelson (17.) becsületből végigment, a várakozásoknak megfelelően sansza nem volt.

Harmincon túl nagyot ment a svéd Lucas Sennhofer (16.), a tízedik szlalomidő tulajdonosaként említett amerikait például megelőzte. Úry Bálint nem védett semmit, bátran beleállt a pályába. TOP30-as esélyes részidő után, pár kapuval a vége előtt azonban kisodródott, majd hivatalosan a kizárás sorsára jutott. Bányai Attila (35.) a helyezésének megfelelő futamidőt síelte. Nagy kockázatot azért nem vállalt, hogy ne veszélyeztesse az U18-as kategóriában esélyes bronzérmét.

Részletes eredménylista

Franzoni ötödik érmét, harmadik aranyérmét szerezte a juniorok közt. Von Allmen harmadik ezüstjét, míg Abbruzzese első medáliáját vehette nyakába. Ma este a parallel mixcsapatversenyt rendezik Panoramán.

Címlapkép forrása: FISI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s