Szőllős Noa 9. kombinációban, legyőzték Eggert

Szőllős Noa a hatodik legjobb szlalomos idővel a 9. helyen végzett alpesi összetettben a junior-világbajnokságon! Az izraeli-magyar olimpikon egy tegnapi rontás után “csak” a 17. helyről várhatta a mai folytatást. Mai nagyszerű sízésével az ifjúsági olimpiai érmei után immáron a juniorok között is megmutatta magát. Az aranyérmet némi meglepetésre a francia Marie Lamure szerezte meg, miután a 23. pozícióból messze a legjobb menettel megelőzte a szlalomot az élrő kezdő Magdalena Eggert. A bronz a svájci Aline Höplinek jutott. Nyberg, Ljutić, Pohjolainen a további sorrend. Emma Aicher kiesett.

Verőfényes, igazi téli időjárásban rendezték meg a junior-vb harmadik női számát, a kombinációt. A rajtlistát a tegnapi Szuper-G tabella inverzeként állították fel, vagyis nem alkalmazkodtak az előző felnőtt világversenyek divatjához, ezáltal kitartott az izgalom egészen a harmincadik indulóként. A lányoknál csupán egy visszalépés történt, az eredendően lesikló cseh Novaková nem látta értelmét a 28. helyről bohóckodni.

A spanyol Vallcorba (19.) nyitotta a menetek sorát, de mint az várható volt, az első ütőképes menetet nem ő, hanem Rosa Pohjolainen (6.) produkálta. Jó dinamikával, rezzenéstelenül síelte meg a meredeket, úgy, miként egy VK-pontszerző szlalomostól elvárná az ember. A finn lány jelentős előrelépésben gondolkodhatott. Calaba (16.) és Nielssen (17.) a kapuk tövétől távol, nagyobb megrázkódtatás nélkül teljesítette a pályát, rajtuk érződött, hogy szoktak edzeni műlesiklásban, még ha nem is sokat. Zrinka Ljutićnak (5.) viszont ez a főszáma, ennek megfelelően keményen támadta a kapukat. Habár többször megbicsaklott a mozgása, lendületben valamicskét felülmúlta a finn lányt, ezzel együtt tartotta hozott előnyét.

Nem tűnt elégedettnek a célban, tudta ő pontosan, hogy egy extra menettel ma érmet szerzett volna. Aline Höpli (3.) gyakorlatilag ugyanazt síelte időben, mint finn és horvát vetélytársa, mozgása utóbbinál valamivel stabilabb volt. Marie Lamure (1.) részéről feljegyezhettünk jónéhány ritmustévesztést, kövér ívet, de ez egyértelműen mindenkinél nagyobb sebességének volt a következménye. Hat tizeddel verte a második legjobb műlesiklást síelő svájcit, fel volt adva tehát a lecke a többieknek.

Forrás: La Dauphiné Libéré

Lesiklók adták át egymásnak az Oldtimer nevet viselő lejtőt, ennek megfelelően jódarabig nem volt veszélyeztetve az első három helyezett. Pykalainen (14.) maga szintjén összeszedett menete után Rossi (29.) kész csoda folytán ért csak le, míg a francia Breche a legelején lépett kapura. Kiara Alexander (11.), a kvitfjelli győztes húga, majd Marschel (10.) két-két másodpercet szedett össze a francia éllovastól.

Forrás: Szőllős Péter

Szőllős Noa (9.) részéről sem volt elvárható kéttizedes előnye megőrzése, ill. a TOP3 maga mögött tartása. Ami nagy szó, hogy az előbbieket egytől egyig megverte szlalomban. Nyilván voltak túlfordulásai, elsősorban a meredeken, de a ritmusból egy pillanatig nem esett ki. A hatodik legjobb műlesiklás az övé volt, ami veretes fegyvertény, még úgy is, hogy a mezőny java nem a szlalomosokból került ki. Így azért egy kicsit fájhat szíve a Szuper-G-s futam végéért, ahol egy konkrét hiba folytán egy TOP10-es eredményt és uszkve fél másodpercet dobott el. De ez így is fantasztikus eredmény, 19 évesen, egy korosztályos világversenyen. Mondhatnánk úgy is, Szőllős Barni olimpiai szlalomja után a hugica is megmutatta, mit tud.

Forrás: Szőllős Péter

Bernardi búcsúzott a meredeken, Bürgler (18.) pedig egy nem túl versenyképes idővel eltűnt a mezőny sűrűjében. Lisa Nyberg (4.) nem az éllovas Lamure-ral volt partiban, noha pattogós sízést mutatott be a svéd sportoló. Lendülete kitartott a lankáig, ennek köszönhette, hogy két századdal megelőzte Ljutićot, így még halványan reménykedhetett egy éremben. Richardson (21.) komótos tempóban, de valahogy legalább leért, a lesiklás bronzérmese, Macugát viszont alaposan megtréfálták a vertikális kapuk. Chevrier (13.) reálisan pozíciója megtartásáért küzdött, amit körülbelül teljesíteni tudott. Schillinger ugyanott, a sorozóknál lépett kapura. A svájci lesiklólányoknak nyilván semmi esélyük nem volt, Darbellay (22.), majd Durrer (33.) inkább a túlélésért küzdött.

Szőllős Noa 29:15-től

A kanadaiak leginkább Sarah Bennettben (7.) bízhattak. Lényegében előnyéből élt, már ami Noával szembeni összevetését illeti. A dobogóra neki sem volt valós esélye. Cassidy Gray (15.) óvatosabbra vette a figurát, tisztes tempóban le szeretetett volna érni, többet nem vállalt. A cseh Labastová sokadik necces szituációjából már nem tudott kikecmeregni, őt is a sorozóknál érte el a végzet. Emma Aicher volt a verseny favoritja, ami érződött is görcsös mozgását. Másodpercen túli előnyéből illet volna valamicskét megőriznie. Nagyjából a felét a meredeken leadta, amit nyilván érzékelt, mert a lankás átkötőn ritmust próbált váltani. Ennek két késve vett kapu, majd kiesés lett a vége. Lamure lassan dörzsölhette tenyerét…

Olivier (12.) szlalomosként nem említhető egy lapon az elejével, a kellő rutin is hiánycikk volt nála. Jemison (8.) neve mellett szerepelt néhány erősebb műlesikló eredmény a kontinentális kupasorozatból. Tegnap bizonytalanabbul mozgott a nagyátlagnál, inkább Noával volt versenyben. Az addig látottak fényében nem tűnt elegendőnek Magdalena Egger (2.) csaknem 2 s-es fórja. Ennek megfelelően próbált jó ritmusban menni, így is odalett előnyének háromnegyede a meredeken. Az arany elúszott, de az érmet viszont magabiztosan szállította az osztrák lány.

Az ifjúságiak közt (U18) Zrinka Ljutić győzött Kim Marschel és Victoria Olivier előtt.

Részletes eredménylista

Marie Lamure ott volt az idei VK-szlalomok többségén, emellett az Európa Kupában szállított négy TOP10-helyezést, vagyis tudvalevő volt, jó formának örvend a három évvel ezelőtti EYOF ezüstérmese. A Szuper-G-ben nem alakultak ki jelentős időkülönbségek, a kérdés inkább az volt, mire lesz képes a környékén induló sízőkkel szemben. Ljutić rontása is kellett ehhez az amúgy megérdemelt sikerhez. Magdalena Egger hetedik érmét szerezte a junior-világbajnokságokon, eddigi mérlege 5-1-1. Aline Höpli képviselte a remek svájci kombinációs hagyományokat. Zsákszámra gyűjtögette idén az EK- pontokat, két éve pedig bronzérmet szerzett a nemzeti bajnokságon kombinációban.

A címlapkép forrása: Szőllős Péter

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s