Meglepetésgyőztes Crans Montanán; holtverseny összetettben!

Tegnapi meglepetésszámba menő 4. helye után ma életében először dobogóra állt a Világkupában, mi több győznie is sikerült a pekingi olimpiára ki sem utazó Priska Nufernek. A svájciak öröme azért felemás, mert noha kiválóan szerepeltek sízőik, hiszen négyen is a TOP10 közt zártak, Corinne Sutert néhány századdal verte Sofia Goggia, akinek így karnyújtásnyira került a szakági kristálygömb. Tegnapi győzelme után ma másodikként zárt Ester Ledecká. Az összetett ennél izgalmasabbra nem sikerülhetett volna, miután Petra Vlhová egalizálta Shiffrinnel folytatott párharcát nyolc futammal a szezon vége előtt.

Crans Montana 5 csillagos időjárással, fergeteges hangulattal kedveskedett a hölgyeknek, mondhatni, szombat után ma sem lehetett rossz versenyt rendezni.

Forrás: Tribune de Genéve

Mirjam Puchner (13.) önmagát is meglepte tegnapi menetével, lévén két pocsék edzéssel a háta mögött mintegy varázsütésre érzett rá a lejtő titkára. Összeszedetten ment az olimpiai bronzérmes, célba érését követően csak a szokásos kérdések motoszkáltak az emberben: mennyire lehet feljebb tekerni a tempót? A válasz: sokkal! Priska Nufer (1.) tegnap még harminc környékén startolhatott, s majdnem megcsípett egy dobogós helyet. Ma sem adta alább, fergetegesen bekezdett, a sebesség mellett az ívekre is kellőképp ügyelt. Egyértelműen bejelentkezett a pódiumért.

Forrás: Sport.sk

Ramona Siebenhofernek (22.) alaposan meggyűlt a baja a kanyarívekkel. A traverzről kijövet, majd az arénába vezető passzázson is túlhaladt pár pillanatig a kék vonalon. Petra Vlhová (16.) nem fogta vissza magát, hiszen zöld szektorral nyitott. Bár akadtak nehéz pillanatai, egyértelműen magabiztosabban mozgott, mint tegnap. A gyengébbik osztrák megelőzése például bíztató momentum volt. Corinne Suternek (4.) nagyot kellett villantania, ha életben akarta tartani reményeit a kristálygömbre. Szűk rádiusszal kanyarodott, ami fent még egy ronda elfékezéssel járt együtt. Sebessége azonban kitartott, így fokozatosan olvasztotta el 5 tizedes hátrányát. De nem eléggé, Nufertől elmaradt egy kevéssel.

Forrás: Zürcher Unterländer

A helvét publikum megfelelő érzelmi állapotban tobzódott az arénában, s a lejtő különböző rézein. A kettős hazai vezetés fokozta a jókedvet. Benne volt a pakliban az első három hely besöprése is, de Jasmine Flury (15.) lendülete a zárásra elfogyott, így Vlhovát is csak pár századdal hagyta maga mögött. Sofia Goggia (3.) a szombati taktikus sízés után ma nem engedhette meg magának ugyanazt. A keresztsíző részt kegyetlenül megnyomta, hogy remek tempóval folytathassa menetét. Az ugratóról rá jellemző módon katapultált, amire ráment a következő kanyarja. Lendülete fennmaradt, így bár kikapott Nufertől, a legfontosabb célját, vagyis Suter maga mögött tartását elérte. Egész pontosan 4 századdal. Marie-Michéle Gagnon (11.) újabb minőségi lesiklást teljesített. A dobogósokra nem volt igazán veszélyes, de a toppozícióval ma sem maradt adós a kanadai. Kira Weidle (25.) a tegnapi futamot kihagyta az edzésen elszenvedett bukása után. Az esés meglátszott mai teljesítményén, nem mert annyit vállalni, mint szokott. Elena Curtoni (14.) megfelelő agilitással, de sok-sok széles kanyarvétellel operált. Ami lényeges, hogy Vlhovát egy kevéssel megelőzte.

Forrás: Sportal.it

Nufer vezette tehát a versenyt tíz sízőt követően, de még sok nagy név várakozott a startállásban. Példának okáért a pekingi bronzérmes Nadia Delago (21.) , aki azonban nem tudott úrrá lenni tegnap is tapasztalt problémáim. A célaréna felé irányuló széles kanyart szépen meghúzta, szebben, mint bárki, de a traverznél és a záró S-kanyarokban nem bizonyult eléggé versenyképesnek. Federica Brignone (7.) jóval hatékonyabban sáfárkodott a tempóval, ami a szűk ívekkel együtt dobogóért kiáltott. Századokon múlt, de elmaradt végül Sutertől.

Forrás: Rai Sport

Ester Ledecká (2.) nem tudta annyira stabilan megsíelni a fenti nyújtott kanyarokat, mint tegnap. Sebességben ugyanakkor nem adta alább, így a végéig nyílttá tudta tenni a versenyt. Bő egy tizeddel szorult Nufer mögé, aki élete első dobogóját lassan már nyugodtan elkiabálhatta. Tamara Tipplernek (17.) pódiumambíciói nem voltak. Az ugratókat rendre elmérte, a záró szektorban pedig késésbe keveredett. Cornelia Hütter (36.) kiváló formának örvendett, amit igyekezett is kiaknázni. Végig kéttizednyi hátrány környékén követte Nufert. Több kanyart kicentizett, aztán jött a baj az épített ugratónál. Mélyre került a súlypontja, ami egy félfordulatot követően nagy eséshez vezetett. Lécei lecsatoltak, úgy gurult be a célba. Beverte a fejét, de saját lábon, vérző orral távozott a helyszínről.

Forrás: Sport1

Christine Scheyer (24.) várakozás után startolhatott tehát el. Egy darabig úgy tűnt, beférhet a legjobb tíz közé, de az alpesi átjárónál teljesen elvesztette a fonalat. Lara Gut-Behrami (19.) biztonsági íveket ment, majd mint szombaton, úgy ma is széles kanyarulatokkal tudott csak pályán maradni. Michelle Gisin (8.) határozottan többet vállalt, a passzázson remekül tartotta sebességét. Az arénába vezető kanyarnál bedrifteltek egy pillanatra lécei, így pedig nem volt esélye a dobogóra. Ragnhild Mowinckel (5.) zöld szektorral nyitott, bátorsága pedig nem lankadt a folytatásban sem. Szűk, vagány ívek sorjáztak, a sebesség rendben volt, a záró S- kombinációban került egyszer mélyre. Talán ott ment el az újabb dobogó. Rettentően szoros volt az eleje. Joana Hählen (9.) nagyon megemberelte magát a sikeres pekingi kvalifikáció óta. Topszektorral zárta menetét, melyet fent a keresztsízésnél dobott el.

Forrás: Imago

Említésre érdemes, hogy zsinórban hárman előzték meg Vlhovát, aki aktuálisan 5 ponttal állt jobban Shiffrinnél az összetettben. Nicol Delago abszolút legjobb szektort követően nem bírt pályán maradni. A szűk lassítónál sodródott túl, s már nem akart kockáztatni. Így épp lemaradt a Világkupa-fináléról. Ilka Štuhec részéről ezúttal fel lehetett jegyezni értékelhető pályaszakaszokat. Előremutató volt, amit a szlovén nyújtott, még ha végül csak Hüttert tudta megelőzni. Romane Miradoli (12.) pazar íveket húzott a végén, kár volt a gyengébb felső részért. Stephanie Venier (5.) majdhogynem Ledecká-díjas mutatványra ragadtatta magát. Topsebességre kapcsolt a felső ugratót követően, ami a többekhez hasonlóan őt is megtréfáló nyújtott kanyarig előnyt eredményezett a számára. Onnantól némiképp kiesett a ritmusból, ami századokkal letaszította őt a dobogóról. Alaposan meggyűlt Ariane Rädler (20.) baja a tempós kanyarokkal, így a középmezőnyben zárt, akárcsak Laura Gauche (18.), majd Nadine Fest (23.) . Kristálytisztán látszott, hogy két másodpercet meghaladó hátránnyal ma nem nagyon lehetett pontot szerezni. Jacqueline Wiles (32.), majd Elisabeth Reisinger (38.) nem ugrotta meg ezt a lécet, Francesca Marsaglia (28.) éppen csak teljesítette eme feladatot. Reisinger még épp besurrant, de a másik három lány lecsúszott a VK- döntőről.

Végül harmincegy sízőnek jutott pont, hiszen Jasmina Suter (32-essel a 30.) és a svéd Jonna Luthman (42-essel a 30.) századra azonos idővel, kerek 2 s-es hátránnyal végzett. Harmincon túl Isabella Wright (37-essel a 10.) síelte a legjobbat, a pontszerzők közé még Elvedina Muzaferija (47-essel a 29.) és Karoline Pichler (48-assal a 27.) került. Az amerikai kisegítette Shiffrint, akinek így pontegálból folytatódik a VK- szezon március elején. Wright egyébként így sem kvalifikált Méribelbe, így az a csúfság esett meg, hogy – Johnson sérülése miatt – egyetlenegy amerikai sem verekedte be magát a szezondöntőbe.

A TOP3 menetei

Forrás: Oberösterreichische Nachrichten

Priska Nufer tíz éve tagja a svájci B-keretnek, a 30. életévét a hónap közepén betöltött svájci sportoló azonban nem nagyon vetette meg a lábát a Világkupában, dacára annak, hogy 144-szer állt rajthoz. Egyetlen olyan idény volt, amikor több pontot szerzett, mint csak ezen a hétvégén. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy Crans Montanán eddig is jól ment Nufer, elvégre eddigi hat TOP10-helyezésből négy oda fűződik. Innentől 6/8 lett az arány. Ester Ledecká nyolcadszor állhatott dobogóra a Világkupában, s még harcban van a szakági dobogóért.

Sofia Goggia 27. lesikló pódiuma nagyon fontos, hiszen 75 pontra növelte előnyét a tabellán Suterrel szemben. Így már egy TOP10 esetén egész biztosan övé lesz a kristálygömb. Csak emlékeztetőül: négy századdal gyöngébb idővel 35 pont lenne köztük, ami jóval élesebb végjátékot jelentene. A tabellára pillantva ma nagy szerencséje volt az olasznak.

Vlhová behozta Shiffrint összetettben, így Lenzerheide (SG, GS), Åre (GS, SL) és a méribeli VK- finálé hivatott eldönteni a legnagyobb trófea sorsát.

A címlapon szereplő kép forrása: Bluewin.ch

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s