Garmischi duplájával Kristoffersen vezeti a szlalom szakágit

Megszakadt egy komoly sorozat, hét különböző győztes után duplázni tudott Garmisch-Partenkirchenben Henrik Kristoffersen, amivel nemhogy átvette a vezetést a szakágiban, de közel félszáz pontos előnnyel rendelkezik két versennyel a vége előtt. A norvég mellett a kiváló második futamot síző Dave Ryding, valamint a hazaiak nagy örömére Linus Straßer állhatott fel a dobogóra. Míg Schwarz idei legjobbjával előrelépett az 5. helyre, a délelőtt még dobogós helyen álló Meillard- Zenhäusern- Strolz hármas egyformán kiesett. Joaquim Salarich tegnapi nyolcadik helyét még egy pozícióval megjavította, jelezve, hogy a fele sem tréfa, s a spanyolok világszínvonalú szlalomossal büszkélkedhetnek.

A tegnapihoz képest jóval szebb időben, ragyogó napsütésben, fagypont alatti hőmérséklet mellett rendezték meg a délelőtti futamot. A tűzést olasz edzőre bízták, míg délután Ryding trénere alakíthatta ki a pálya nyomvonalát. A szezon nyolcadik versenyének úgy vághattunk neki, hogy egyetlenegy pont feszült a pontverseny első két helyén álló norvég között, s továbbra is egy dolog volt biztos a tabellán, mégpedig a totális bizonytalanság. A szakági címvédő Marco Schwarz mindenesetre kiszorult a ranglista első hét helyezettje közül, helyét Yule vette át. Ma is hiányzott a rajtlistáról Garmisch egykori VK- győztese, Manfred Mölgg, mégpedig Covid-fertőzés miatt.

Forrás: La Dauphiné Libéré

Kemény, jeges pályán kezdte meg a menetek sorát Manuel Feller (6.) . Az ember, aki bár a legtöbb dobogós helyezést (hármat) gyűjtötte e hektikus idényben, győznie viszont még nem sikerült. Számos kövér kapuval, alapvetően mégis stabilan, jó tempóban hozta le a pályát. A tegnapi győztes, vagyis Henrik Kristoffersen (8.) néhány századdal kikapott az osztráktól. Úgy, hogy a nyitószektorban közel 4 tizedet osztott ki neki. Nem volt elégedett a célban. Loïc Meillard (1.) a Gudiberg legmeredekebb részére is átmentette fent szerzett előnyét, sőt rá is tett egy lapáttal. A 8 tized józan számítások szerint elegendőnek tűnt két nagy riválissal szemben.

Linus Straßer (16.) hasonló dinamikában próbált meg síelni, mint a svájci. Sok-sok rontással járt ez együtt, ami a lankára tűzött vertikális kapuknál csapott át kellemetlenbe. A hazaiak reménysége kiszállt a győzelemért folyó versengésből. Daniel Yule (11.) szemre tetszetősebben húzta az íveket, az megint más kérdés, hogy nem tudott szűken maradni. Ő is másodpercen túl zárt. Sebastian Foss-Solevåg (6.) alaposan elszúrta a felső részt, külső lécei nem látták el a támaszték szerepét. Aztán viszont ritmust talált, s tartotta Meillard tempóját. 8 tizedről még maradt keresnivalója. Az olimpiai bajnok dupla nullázással távozott Garmischból. Clément Noël korán késésbe került, majd stanglira lépett.

Forrás: Eagle-Tribune

Marco Schwarz (26.) gond nélkül, sok éllel síelt célba, senkit nem tudott megelőzni. Meillard a felső meredeken tarthatatlan volt, Johannes Strolz (2.) is beszedte a maga közel fél másodpercét ott. A folytatásban nem nyílt tovább az olló, így besorolt a második pozícióba. Ramon Zenhäusern (2.) társaságában. A svájci óriás nem síelt ilyen erőteljesen a szezonban, mint ma. A sorozókapuknál elemében érezte magát, egyedül az alsó rész ritmustalansága miatt érezhet keserűséget. Lucas Braathen (24.) mára sem érzett rá a meredekre. Pozitívum, hogy legalább megélte a célvonalat, de csak Schwarzot tartotta maga mögött. Dave Ryding (19.) tegnap épp csak beverekedte magát a TOP-30-ba. Ma ilyen gondja nem volt, de az átütőerőt mára sem sikerült megszereznie. A szakági éllovas megelőzése nem volt akkora fegyvertény. Alexis Pinturault (5.) szebbik arcát mutatta. Akadt egy topszektora középen, így lényegében fent begyűjtött hátrányával ért célba – az előkelő 4. helyen. A reklámszünetig két olasz próbálkozott. Alex Vinatzer (17.) becsülettel támadt, de nagyon nem ment neki a meredeken, Giuliano Razzoli (14.) legalább idővel rátalált a kellő ritmusra, így 7 tizedre egerészte magát a dobogótól.

Filip Zubčić (35.) nem rúgott ma labdába, első sízőként került két szekundumon kívülre. Időhátrány tekintetében jobban járt Tommaso Sala (25.), a szebb napokat látott Michael Matt pedig már becsatlakozott a középmezőny sűrűjébe. Kristoffer Jakobsen zsinórban hetedik versenyén zárt helyezetlenül. Ezúttal már azt sem mondhatjuk, hogy vagányan síelt volna. Luca Aerni, majd Albert Popov pillanatok alatt elhullott. A svájci kapura lépett, a bolgár túlsodródott. Atle Lie McGrath l(23.) eért ugyan, de vérmes reményei nem lehettek délutánra.

Forrás: SiOL

A tegnapi délelőtt óvatosságra intett, de azért nehéz volt elképzelni, hogy bárki felnőjön a kimagaslót nyújtó Meillard mellé. Alekszander Horosilov (22.) gondolatai gyaníthatóan egészen máshol járnak ezekben a napokban. Ezúttal nem esett ki, ellentétben az olimpiai indulásról épp lemaradt Fabio Gstreinnel. Timon Haugan (13.), majd Tanguy Nef (11.) nagyot síelt, mindketten befértek az aktuális legjobb tíz közé. Marchant és Rochat kiesett, Maurberger (36.) lista végére sorolt, s bár úgy tűnt, Stefano Gross (31.) továbbjutása nem forog veszélyben, végül fél tizeddel mégis kiszorult a veterán.

Harmincon túlról elsőként Erik Read (20.) kvalifikált, de többen még nagyobb dobással szolgáltak. Istok Rodeš (34-essel a 9.), majd a már-már teljesen elfeledett Marc Digruber (38-assal a 10.) villantott nagyot. Teljesítményüket azonban zárójelbe helyezte Joaqium Salarich (49-essel a 4.). A spanyol sízőt századok választották el attól, hogy dobogós helyről várja a folytatást, a záró szektorban tizedeket vert Meillard-ra! S nem mellékesen, honfitársa, Juan del Campo (53-assal a 27.) szintén síelhetett délután. A továbbjutók listáját Dominik Raschner (39-essel a 30.), Samuel Kolega (41-essel a 21.), Benjamin Ritchie (44-essel a 18.), a francia Paco Rassat (50-essel a 28.) és a svájci junior vb-ezüstérmes Fadri Janutin (56-ossal a 29.) neve tette teljessé.

Szőllős Barnabás (47.) ismét 71-es rajtszámmal síelhetett le. Az alapfeladatot, vagyis a célvonalat teljesítette, 4 másodpercet kapott Meillard-tól. Ami lényegesebb, hogy csak kettőre volt a továbbjutástól. Nem akarjuk elkiabálni, de lesz ez még ennél is jobb… A hazai publikumtól mindenesetre hatalmas biztatást kapott Barni, arrafelé ugyanis az a hagyomány, hogy amit a német sízők megérdemelnek, azt az utolsóként lesíelt sportolónak is kijár.

——————-

Délutánra fordult annyit a napállás, hogy megvilágítsa a Gudiberget. Raschner nem emiatt csúszott meg két kaput követően, egyszerűen nem terhelte eléggé léceit a még jegesebb pályán. Így Janutin (17.) állította fel az alapidőt. Nem kockáztatta be első VK-pontjait. Rassat sajnos elbukta ugyanezt. Fent elkövetett hibája után még hegyet mászott, de nem húzta sokáig. Del Campo sem élte túl a meredeket kapura lépés nélkül. Marco Schwarz (5.) jó ritmusban, stabilan hozta le a pályát, több mint egy másodpercet kiosztva a svájci sporttársnak. A szakág tavalyi győztese idén először fitogtatta képességeit, délutáni idejét senki nem múlta felül. Sala (19.) kínkeservesen teljesítette a pályát, ment is a lista végére.

Forrás: BBC

Lucas Braathen (4.) már sokkalta stabilabban ment, sőt a lankán egyértelműen felülmúlta Schwarzot, kis előnnyel élre is állt a norvég. McGrath (21.) a fenti széttűzött kapunál vágódott ki a bukótérbe. Újraindult, s a továbbiakban tartotta honfitársa szektoridőit. Horosilov (14.) sajátja nem a kemény pálya, másodjára sem mozgott komfortosabban rajta. Kolega (18.), majd Read (16.) sok korrigálással tudta le a nyomvonalat. Dave Ryding (2.) elsősorban a meredeken használta ki a saját tűzés nyújtotta előnyöket. Pattogósan síelt, de a végéig csak leadott mintegy 5 tizedet fórjából. Ritchie (20.) amerikai létére meglepő visszafogottsággal viseltetett a lejtőn. Leért, de a hegymászó norvégon kívül mást nem tartott maga mögött. Vinatzer (9.) feszegette a határokat, ez a lanka kivételével nem igazán sikerült. A hazai publikum hangja felerősödött, Linus Straßer (3.) ugyanis nagy harcban volt Ryding menetével. A legvégén maradt el a brittől egy kevéssel.

Forrás: Allgäuer Zeitung

Tizenöt sízőt követően tehát a skót vezetett Linus és Braathen előtt. Matt zaklatott sízésébe idővel némi ritmikát is belecsempészett, ez a legjobb három ellen már édeskevés volt. Giuliano Razzoli (6.) határozottan jobban teljesített, mint délelőtt, pechére a századok nem pártolták. Röpke stangliigazítás után Haugan (11.) vette birtokába a lejtőt. A kellő dinamika hiányzott sízéséből. Yule támadó szellemben nézett a kihívások elé. A nagy igyekezetnek ritmustévesztés, és kapura trappolás lett a vége. Nef ugyanezt reprodukálta a második stanglinál. Szombat után ismét nullázott ígéretes délelőtti futamát követően. Digruber (13.) jókora belefékezéssel túllendült a kezdő meredeken, majd a vertikális kapuknál késésbe keveredett. Így is pozitív napot zárt. Istok Rodeš (8.) kövér íveken megúszta a nyitószektort, természetesen minden fórját eladta. A folytatásban már tartotta a britet, a vége bíztatóra sikerült.

Forrás: Alkhalijimallcom

Nem változott tehát semmi a dobogós helyek tekintetében a legjobb nyolc sízőig. Brit-német-norvég hármas foglalta el az első három helyet. Henrik Kristoffersen (1.) koordinált meredeket produkált, ami már előirányozta, hogy jó lehet a brittel szemben. Fél másodpercet osztott ki neki a lankán, minek java a végéig kitartott. Feller (15.) nagyon elszúrta a meredeket, kiment a porhanyóra, ráadásként az átkötő rész elején is tempót vesztett. Eltűnt a középmezőnyben. Foss-Solevåg egy korai élváltás révén kapura lépett, lenullázva ezzel hétvégéjét, s gyaníthatóan szakági esélyeit. Pinturault (12.) megfogta léceit, így bár simán leért, jelentősen visszaesett. Joggal rázta fejét felesége a tribünön. Joaquim Salarich (7.) nagyobb gikszer nélkül megúszta a nyitó szektort, sőt a lankán vissza is fordította az időkülönbséget. A végén késésbe került, de helyezésére így sem lehetett panasz. Néhai olimpiai bajnokuk, a hetvenes években aktív “Paquito” Ochoa óta nem volt ilyen magasságokban spanyol férfi síző.

Strolz beleesett sokak hibájába, amikor elkapkodta fent az ívváltást. A lába közé vett kapuval biztossá vált Kristoffersen dobogója. Zenhäusern viszonylag pofásan oldotta meg a meredeket, ezzel együtt sem tűnt reálisnak még csak a TOP3 sem. Aztán a svájci számára legkedvesebb részen, a vertikális kapuknál bonyolódott bele a dolgokba. Egész pontosan beakadt lába az egyik stangli tövébe, aminek jókora hóra vágódás lett a vége. S hogy a svájciak végképp csalódottak legyenek, Meillard sem bírta idegekkel. A brit edző legizgalmasabb kombinációján döntő késésbe került. A svájci különítmény elképesztőt betlizett, végül csak Janutin teljesítette mindkét pályát.

Forrás: Blick.ch

Henrik Kristoffersen karriertörténeti 25. győzelmére azon nyomban rápakolt még egyet, amivel beérte az örökranglistán Ivica Kostelićet és Franz Klammert, avagy a nőket is beleértve Tina Mazét és Michela Figinit. Sokat érhet számára ez a mai siker, mert hirtelenjében mintha elszakadt volna egy kicsit üldözőitől. Ha jövő héten Kranjskán is ezt a formát hozzá, bebiztosíthatja újabb kis kristálygömbjét. Dave Ryding ötödik alkalommal végzett dobogón, s harcban van a szakági elsőségért, akárcsak a nyolcadik pódiumát jegyző Straßer.

A férfiak a jövő hétvégén Kvitfjellben gyűlnek össze három gyorsasági verseny kapcsán, hogy azt követő héten egyrészt a flachaui szlalommal, másrészt a Kranjska Gora-i óriás-műlesikló hétvégével hangoljanak a Világkupa-döntőre.

A címlapon szereplő kép forrása: 24ur.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s