Folytatódik az őrület férfi szlalomban, Kristoffersen nyert Németországban

Henrik Kristoffersen győzelmével ért véget Garmisch-Partenkirchenben a férfi műlesiklók mai Világkupa-versenye. A legkiszámíthatatlanabb szakág ma is bizonyított, bár Meillard és Feller dobogója nem olyan nagy meglepetés. Nem úgy, mint az, hogy az első futam után Nef vezetett, aki viszont kiesett. A spanyol sí ünnepelhet: Salarich 50-es rajtszámmal bejött a 8. helyre, és del Campo révén dupla pontszerzést produkáltak. Braathen, Foss-Solevåg és Noel kiesett.

Az olimpia végeztével bajor havon, Garmisch-Partenkirchenben volt jelenésük a világ legjobb technikai sízőinek. A nagysánc árnyékában a szezon hetedik és nyolcadik szlalomját rendezik a hétvégén. Mint ismert, rendkívül hektikus idényt futunk, elvégre hat különböző győztest avattak, dobogóra pedig nem kevesebb, mint tizennégyen álltak fel idén. A verseny előtt Braathen vezette a szakágit 37 ponttal honfitársa, Foss Solevåg előtt, de csaknem tucatnyian foglaltak helyet száz pont körüli hátránnyal, vagyis a pontverseny abszolút nyitott volt.

Fagypont körüli hőmérséklet, borús idő fogadta ma a síelőket. Az első futam pályáját a horvát Marko Šuman (alighanem Kostelić-papa méltó utódja), a másodikat az osztrák Paul Schwarzacher jelölhette ki.

Forrás: Eurosport

Norvégokkal indult a nap. Henrik Kristoffersen kezdhette a mai versenyt, különösebb hiba nélkül jött végig az elég nehéznek tűnő pályán (2.). Jóval lassabb kezdés után Sebastian Foss-Solevåg rálépett egy kék kapura, két szektorig tartott a mai napja. A pálya feléig majd másodperces hátrányt szedett össze Manuel Feller, az aljára viszont nagyon begyorsult, 4 tizedes lemaradással ért célba (5.). A hazai havon egész jól mozgott Linus Straßer, a felső meredeket sajnálhatja, fél másodperces hátrányát ott szedte össze (6.). Három tizedes hátránnyal nyitott Loïc Meillard, és ahogy a többiek, ő is tudott utána hozni Kristoffersenen, végül a századok nem voltak vele: 0,01 másodperccel szorult a norvég mögé (3.). Az idén megszokott látható szenvedést produkálta Marco Schwarz, csak az alsó kanyarokon érződött a régi rutin (10.). Meglepő módon Clément Noel is csak bóklászott a pályán, még az osztráktól is kikapott (12.). Alexis Pinturault görcsös akarása komoly hátrányt jelentett a meredeken, az alján 8 tizedre csökkentette a lemaradását (8.). Johannes Strolz is épphogy másodpercen belül maradt (9.), majd Alex Vinatzer a meredekkel látványosan megszenvedve kiírta magát az esélyesek közül (23.).

Daniel Yule remek meredekkel jelezte, hogy nem a pálya okozta előtte a vállalhatatlan meneteket, sajnálhatja, hogy a futam második fele nem sikerült tökéletesen, így 4 tizeddel elmaradt Kristoffersentől (4.). Az olaszok viszont csak szenvedtek, Giuliano Razzoli csak Vinatzert előzte meg (21.). Ramon Zenhäusern pár kapu után bajba került, utána a második futamért hajtott, az olaszokat így is megelőzte (20.). Dave Ryding már 2 másodperc fölé került (30.), Lucas Braathen pedig lába közé vett egy kaput. A horvát tűzés nem segített a formán kívüli Filip Zubčićon, senkit nem előzött meg, igaz, Rydinggal holtversenyben továbbcsúszott a második futamba (30.). Kristoffer Jakobsen ezúttal legalább célba ért (17.), ahogyan a kissé túl sokat vállaló, hibázgató Luca Ärni is (16.). Vállalható, 1,2-es hátrányt szedett össze Michael Matt (14.), majd Tommaso Sala szép meredek után beleszürkült a mezőnybe (15.).

Forrás: Ski Racing Media

Albert Popov az utolsó kapukra nagyon belassult (18.), Alekszandr Horosilov végig lassabb volt (24.). Fabio Gstrein pocsék menete (40.) után Atle Lie McGrath jelentette az ellenpólust, épphogy másodpercen túlra csúszott (11.). Tanguy Nef jól rápihenhetett a nélküle zajló olimpia alatt a folytatásra, négy tizedes hátránnyal fordult a pálya második felére, ahol nemcsak visszahozta, de 7 százados előnnyel ért célba (1.). Timon Haugan a második futamért küzdött (29.), végül megelőzte a túlzott tempóba sokszor belehibázó Armand Marchant-t (35.). Marc Rochat hamar kiesett, Simon Maurberger is kapura lépett, majd Luke Winters 2,6-os hátránnyal (37.) zárta az első 30-at.

Magasabb rajtszámmal is bőven sorakoztak még szép síelések. Sandro Simonet 0,82-es lemaradással egyenesen a top-10-be száguldott (7.), de Stefano Gross is javított az olasz hangulaton (18.). Nagy nap volt ez a spanyoloknak: Joaquím Salarich 50-es rajtszámmal bejött a 13. helyre, Juan del Campo pedig 54-essel a 28.-ra. A második futamba jutott még Ištok Rodeš (22.), Marc Digruber (25.), Erik Read (26.) és a francia Steven Amiez (60-assal 27.).

Szőllős Barnabás utolsóként, 72-es rajtszámmal, vagyis papíron a leggyengébb FIS-pontszámmal indulhatott neki a versenynek. Az elhasználódó pályán ekkor már sorjáztak a kiesések, vagyis a célba érés is bravúrnak számított. Barni azonban nemcsak ezt oldotta meg, mindennemű probléma nélkül, de 4,43-as hátrányával a célba érők közül is megelőzte a finn Sulkakoskit, így a 47. helyet szerezte meg.


A 31 fős második futamot Ryding kezdte, szemre egész szép sízéssel (20.). Zubčić csúnyábban, ám bevállalósabban majd 7 tizeddel gyorsabb volt (13.), Haugan viszont a brittől is elmaradt (22.). Del Campo 3 másodperces hátránnyal a pontszerzésre hajtott (25.), Amiez viszont másodjára is mindent beleadott, besorolt Ryding elé (17.). Read pár századdal elmaradt a franciától (18.), és meglepetésre Digruberen sem segített az ostrák tűzés, másodpercnél is többet kapott (23.). Horosilov tartotta a horváttal a lépést a pálya feléig, ekkor viszont kapura lépett. Vinatzer is bevállalta a nagy tempót, nagyjából meg is tartotta hozott előnyét (7.). Rodeš a felső meredeken beszedett 3 tizedet, utána viszont remekül tartotta magát, 1 századdal ő lett a jobbik horvát (12.).

Razzoli öreguras síelése (21.) után Zenhäusern keresgélte az íveket, borzalmas végeredménnyel (24.). Popov a pálya feléig szépen tartotta magát, utána rengeteget kapott (19.), majd Gross csak az utolsó kapuknál csúszott Vinatzer mögé (11.). Jakobsen másodjára már nem tudott kibújni a bőréből, jött is előbb a 4 tizednyi előny, majd a kiesés… Ärni az első időmérő pontig jutott csak, két kiesés után jöhetett a top-15. Sala pár kapu után nagyot rontott, végül fél másodperces hátránnyal ért célba (14.). Matt 4 tizedes előnyt adott el, végül századokkal kapott ki Vinatzertől (9.). Az újból remeklő Salarich a pálya aljára sokallt be, végül egyetlen századdal Matt elé sorolt be (8.). A spanyol sítörténetbe piros betűs napként fog bekerülni a mai! Noel a meredeken csúnyán besokallt, nem sokkal később ki is esett, McGrath pedig nagyon rossz végére került a századoknak, 0,1-es hátránnyal hárman is megelőzték (10.).

Forrás: Ski Sport Austria

Schwarz több mint 6 tizedes előnyt adott el félpályáig, és ezután nem volt határa a zuhanásnak (16.). Strolz a második szektorban hatalmasat mentett, de hozott előnye így is elégnek bizonyult (4.). Az utolsó blokkot nyitó Pinturault lagymatag menettel eltűnt a középmezőnyben (15.), Simonet pedig elrontotta a nagy esélyt, kiesett. Straßer a meredeken nagyon lecsúszott, de az utolsó kanyargós kapukon vesztette csak el a meccset (6.). Feller fél másodperc feletti előnyt adott el, hogy aztán a végén visszahozza, és 0,25-tel átvegye a vezetést (3.). Yule nem tudott elég előnyt összeszedni az alsó szakaszig, kikapott az osztrákoktól (5.). Meillard jóval pattogósabb síeléssel másodperces előnyt szedett össze féltávig, igaz, a végére csak 0,37 maradt ebből (2.). Kristoffersen pár kapu után szinte leállt, de csak 2 tizedébe került, a pálya alján pedig sikerült visszafordítania, és megnyerte a Meillarddal szembeni párharcot (1.). Ezzel pedig egyben a versenyt is, Nef ugyanis csak a pálya közepéig bírta el a terhet, lába közé vett egy piros kaput és kiesett.

Henrik Kristoffersen egyre inkább kezd visszatalálni régi önmagához. 184. Vk-versenyén 68. dobogóját és 25. győzelmét húzta be. Több mint egy év után sikerült újból győznie szlalomban, vagyis megint újabb győztest köszönthettünk ebben az őrült idényben. Loïc Meillard 123. versenyén 7. pódiumát ünnepelhette, szlalomban 2018 után másodszor sikerült neki ez a bravúr. Manuel Feller talán a legmegszokottabb név a dobogón, 145. versenyén 14. top-3-as helyének örülhetett. Már 3 szlalomdobogója van az idényben, ez egészen elképesztő stabilitásnak tűnik manapság.

A szakági pontversenyben folytatódik az őrület: Braathen a kiesése ellenére továbbra is vezet 257 ponttal, Kristoffersen egyetlen ponttal áll mögötte. Meillard hátránya 10 pont, Felleré 12. Az első 13 síelő 100 ponton belül van. A szlalomkáosz mellékes következménye, hogy az összetett szempontjából gyakorlatilag tét nélküli ez a versenyszám, Kristoffersen a mai győzelmével is majd 150 pontra van még az összetett harmadik helyén álló Mayertől is.

A főcímkép forrása: laregione.ch.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s