Megkérdőjelezhető beülőválasztás, erős szél, mínuszos távolsági pontok, Kramer győzelem – avagy a női VK szombati történései Willingenben

Hosszas várakozások és megkérdőjelezhető döntések övezték a willingeni versenyt, amelyet egy sorozat után be is fejezett a zsűri. Az eredmények ennek ellenére nem alakultak váratlanul: Marita Kramer győzött, Katharina Althaus és Ema Klinec előtt.

Hosszú idő után folytatódott a női síugró Világkupa, egészen pontosan majdnem egy hónapos kihagyás után. Utoljára a Szilveszter kupán rendeztek versenyt a lányoknak, amelyet eredetileg egy japán turné követett volna a naptárban, Sapporoban és Zaoban, azonban a koronavírus okozta problémák miatt ezeket a versenyeket törölték, és a FIS nem is pótolta ezeket más helyszínekkel.

Így aztán izgatottan várhatták a lányok, hogy újra megküzdhessenek egymással, azonban nem indult egyszerűen a szombati verseny. Az erős szél miatt a próbasorozatot törölni kellett, de a versenyt, az eredeti menetrendhez hűen, 13 órakor elindította a zsűri. Ugyanakkor Sandro Pertile a FIS rádióban jelezte, hogy valószínűsíthetően több rövid szünetre lesz kilátás a verseny során. Ez be is igazolódott, a mindössze 28 versenyző több mint egy óra alatt tudott csak leugrani!

A verseny első szakaszát beárnyékolta Selina Freitag bukása, akinek az első pillanatokban súlyosnak tűnt az esése, de szerencsére saját lábán hagyta el a kifutót. A bukás úgy tűnt, inkább mentálisan viselte meg a versenyzőt, akit egyébként neveztek is az Olimpiára.

Ugyan a már fentebb említett időjárási körülmények nem könnyítették meg a zsűri dolgát, de a beülőválasztások abszolút mértékben megkérdőjelezhetőek voltak. Emiatt határozottan nem volt a kedvencünk a mai verseny – és nem is tette sokkal népszerűbbé az amúgyis kevésbé népszerű női szakágat a zsűri.

Csakhogy számokkal is érzékeltessük a helyzetet: a mezőnyből mindössze öten ugrottak 120 méternél hosszabbat. A sorozat leghosszabb ugrása 127 méter volt, egy olyan sáncon, ahol a K-pont 130 méter! Azt pedig ne felejtsük el, hogy a K-pont alatti ugrások mínusz pontokat érnek a távolságért kapott pontokban. Emiatt pedig többek neve mellett a távolságért kapható pontok oszlopában mínusz számok szerepeltek az eredménylistán.

Emellett, ha ez nem lenne elég, a folyamatos szembeszél miatt átlagosan több mint 20 pontot vontak le a versenyzőktől. Így alakult, hogy a 23. helyen végző Kinga Rajda összesen 1,9 pontot szerzett. Mögötte a 24. helyen négy versenyzőt is találunk, akinek a neve mellett 0, azaz nulla pont szerepelt!

Talán nem meglepő, hogy a zsűri törölte is a második sorozatot. Ez pedig messze a legjobb döntés, amit a zsűri a verseny során hozhatott.

Így aztán Marita Kramer (123,5m) újabb győzelmet zsebelt be. A második Katharina Althaus (126,5m) lett, a harmadik helyen pedig Ema Klinec végzett.

Reméljük a vasárnap ennél sokkal izgalmasabb versennyel örvendeztet majd meg minket és a mezőnyt egyaránt!

Részletes eredmények

VK összetett

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s