Hector bombaformában: behúzta Kronplatzot

Sara Hector egyszerűen elnyűhetetlen idén. A svédek specialistája a szezon hatodik óriás-műlesiklásán harmadik győzelmét aratta, s egyben ötödik alkalommal végzett dobogós helyen. Nem csoda tehát, hogy már közel száz ponttal előzi meg a szakági összevetésben a ma harmadikként zárt Worley-t. Petra Vlhová végzett a második helyen, ami annyit jelent, hogy nagyon megközelítette az összetett éllovasát Shiffrint. Érdekesség még, hogy sem osztrák, sem svájci nő nem végzett a TOP10-ben.

A Világkupa-szezon logikus emberi gondolkodással nehezen felfogható eseményét ötödik alkalommal rendezték meg. Január végén, hétköznap délelőtt és kora délután női óriás-műlesiklás. Meglehetősen magas díjazással. A munkából élő emberek számára nézhetetlen időpontban. Pediglen Kronplatz, vagy miként az olaszok mondják, Plan de Corones, illetőleg maga az lejtő, az Erta mesés látványt nyújt, rendre színvonalas és izgalmas versenyek színhelye.

A szezon hatodik óriás-műlesiklására három nagy hiányzó nem utazott el. Sofia Goggia távollétét mindenki megérti. Hatalmasat esett Cortinán, rásérült pár éve műtött térdére. Sok apró, de annál kellemetlenebb sérülést szenvedett, jelenleg rehabilitációját tölti, így némi esély még kínálkozik az olimpián való szereplésére. Annyi bizonyos, hogy nem edzésből fog érkezni Pekingbe.

Valahol a másik személy kiléte is sejthető. Lara Gut-Behrami nincs jó passzban, nagyon nincs. Habár Zauchenseen győzött lesiklásban, de egyébiránt meg sem közelíti tavalyi önmagát a kétszeres világbajnoknő. Az Amerikában összeszedett influenza, majd a Covid-fertőzés és karantén folytán aluledzettséggel küszködött, ami utóbbi három menetéből világosan lejött. Lara a garmischi hétvégét is kihagyja, viszont ő legalább edzéssel tölti a hirtelen felszabaduló időt.

A harmadik, Wendy Holdener nem küzd sem fizikális, sem mentális eredetű nehézséggel, ő egyszerűen gondos háttérmunkával csiszolná technikáját az olimpiára. Szintén nem indult Siebenhofer és Curtoni, előbbi az olimpiai mamutprogramjára pihenne rá, utóbbi pedig már a garmischi hétvégére hangol.

Napos, hideg, télies idő költözött az Ertára délelőtt, a pálya jeges állaga fair versenyt helyezett kilátásba, még ha a nap idővel meg is sütögette. A norvégok edzője 44 kaput tűzött, ebből 41 volt fordító. A megszokott óriás-műlesiklást követte a nyomvonal, de azért a meredekségből fakadóan teli volt nehéz szakasszal.

Forrás: Peterborough Examiner

Petra Vlhová (1.) erős és szemre szinte hibátlan menettel nyitott. Első ránézésre is benne volt a pakliban, hogy délelőtt már nem talál legyőzőre a szlovák. Marta Bassino (4.) nagy lendülettel kezdett hazai versenyén, ami egy jókora megbicsaklással járt együtt a meredeken. Federica Brignone (6.) hasonló agresszivitással vágott neki a lejtőnek, s bizony tartotta is a tempót az szlovákkal. Egy komolyabb rontás után jelentős, 7 tizednyi hátrányt szedett össze. Mikaela Shiffrin (3.) szép stílusan síelt, ami annak volt betudható, hogy nem engedte annyira léceit, mint az előtte haladók. A csaknem hattizednyi hátrány az esetleges tartalékos üzemmódba nem fért bele.

Forrás: The News & Observer

Sara Hector (2.) hatalmas elánnal, kicsattanó önbizalommal síelt, mint az egész télen tette. A pálya közepi banánkaput túlfékezte, talán ott mehetett el a vezető hely. A bő 3 tizednyi elmaradás azért bőven kezelhetőnek tűnt. Tessa Worley (8.) döntő hibát nem vétett, ugyanakkor több ívről lecsúszott, ami azért összességében jelentős elmaradást eredményezett. Michelle Gisin (11.) nem igazán találta a tűzés ritmusát, folyamatosan késésben volt.

Katharina Liensberger (17.) továbbra sem találja óriás-műlesikló formáját. Az igazán meredek résszel nagyon-nagyon megküzdött, sok volt az elfékezés. Alice Robinson (9.) próbált magasan kanyarodni, de az ideális ívekre rendre le-lecsúszott. Maryna Gaşienica-Daniel (5.) ritmusos, elegáns sízéssel rukkolt elő, de úgy, hogy a megfelelő tempóval is törődött. Élete első dobogójáért küzdhetett délután. Az olimpia közeledtével mind jobb formába lendült Ragnhild Mowinckel (7.), a norvég részéről különösen a meredeksízést kell kiemelnünk. Stephanie Brunnert (16.) feldobta az olimpiai kerettagság, talán túlzottan is. Gyakorta besokallt a kritikus pontokon. Katharina Truppe (10.) karantén utáni első éles futama a helyzethez mérten elment, az edzettséghiány a végén azért érződött. Mina Fürst Holtmann (11.) középszerű menetével zárult a ranglista legjobbjainak a sora.

Forrás: What is Find

A második blokkból (16-22) kiemelkedő csúszást nem tudtunk feljegyezni. Valerie Grenier (18.) masszív alappozíciót harcolt ki magának, Nina O Brien (20.) zaklatott sízése kellő tempóval párosult. Éppen csak továbblépett Ana Bucik (29.) és Corálie Frasse Sombet (24.), Camille Rast (22.) és Maria Therese Tviberg (19.) simábban kvalifikálta magát délutánra. Ricarda Haaser (32.) indiszponáltsága nem meglepő, hiszen tegnap tudta meg, hogy nem utazhat el Pekingbe.

Harmincig még hatan kerültek a második futamba, de a legjobb húszon kívül várhatták a folytatást. Huber (36.), Alphand (33.) és Diréz (DNF) viszont kiestek. Az olvadozó pályán keveseknek sikerült magasabb rajtszámmal a továbbjutás. Ketten viszont extrát nyújtottak: Elisa Mörzinger (33-assal a 13.) és Thea Louise Stjernesund (39-essel a 14.) voltak a délelőtt meglepetései. Rajtuk kívül még a svédek junior-világbajnoka, Hanna Elfman Aronsson (36-ossal a 26.) és a svájci Vanessa Kasper (49-essel a 30.) folytathatták a hatvan fős mezőnyből.


Forrás: Siol

Délután az amerikai Mike Day volt soron, ami a nyomvonal kialakítását illeti. Kasper biztonságinak mondható menete után két szlovén lány próbált szerencsét a változatlanul napsütötte lejtőn. Felemás módon, mert míg Ana Bucik (9.) mértékadó szintidőt síelt, a januárra látványosan összeomlott Slokar (27.) két durva kiszélesítéssel teljesen kiesett a ritmusból. Andrea Ellenberger (19.) összeszedettebb sízéssel rukkolt elő, nála a kanyardinamika hiányzott. Elfman Aronsson (22.) a biztos pontszerzésre hajtott rajtszámjavítás céljából, Robnik (25.) láthatóan többre vágyott, de a pontosság nem volt a harmadik szlovén lány erénye. Frasse Sombet (18.) lüktető tempót vállalt, ami néhol kifejezett zaklatott íveket eredményezett.

Simone Wild (28.) a sereghajtó pozícióig esett vissza, honfitársa, Camille Rast (21.) viszont egészen az utolsó szektorig versenyben volt Bucikkal. Elég volt egy megbillenés, és lecsúszott a TOP3-ból. Az amerikaiak lendületes stílusa szintén nem volt mentes a hibáktól, fél-fél másodperccel szorult Bucik mögé előbb Paula Moltzan (17.), majd O Brien (15.). Tviberg sokat vállalt, s bizony benne volt a pakliban, hogy végre megelőzi szlovént. Egy jobbosban túldöntötte léceit, így meg is volt a délután első kiesője. Grenier (11.) direkt íveken oldotta meg a letörést, de előnye egészen a legvégéig kitartott. Széteső mozgását Liensberger (23.) még inkább alulmúlta a záró szektorban. Az osztrákok bánatára Brunner még rosszabbul járt. A sok rizikó megbosszulta magát, egy balos fordítónál menthetetlenül kirúgta támaszlécét.

Forrás: Eurosport

Tizenöt sízőt követően Bucik, Grenier és O Brien foglalta el az első három helyet. E helyzeten Hrovat (16.) sem változtatott. Az edzői stáb foghatta fejét, a legeslegvégén került késésbe, ott ment el elsősége. Bár Thea Louise Stjernesund (6.) sem nőtt fel a szlovén menetéhez, elmaradt tőle súlyos tizedekkel, ugyanakkor messze kiemelkedett a környékén indulók közül. Nagy örömkitöréssel nyugtázta a vezetés átvételét. Mörzinger (20.) elizgulta magát váratlanul jól sikerült első futama után, sokszor mélyre került a kanyarok bemenetén. Gisin (26.) megjárta a bukóteret, majd a letörésre tűzött széles kanyarban akadtak gondjai. Holtmann (14.) különösebb hiba nélkül, visszafogottan tolta le a pályát. Truppe (12.) agilis menete kis híján rossz véget ért, amint léceit megdobta egy hupli. Nem sokon múlt, hogy katapultáljon, de nagy reflexszel valahogy menetirányba erőltette magát. Robinson (13.) ugyanott került kis híján a kék vonalon túlra, ezt egy szélesre vett banánkapu előzte meg. Nem csoda, hogy nem volt veszélyes az első háromra.

Ami a legjobb nyolc síző előtt így nézett ki: Stjernesund, Bucik, Grenier. Érezhetően szintet lépett a színvonal. Tessa Worley (3.) szinte tökéletes íveket húzott, a már fentebb emlegetett éles fordítónál ez némi kompromisszummal sikerült csak. Ezzel együtt kerek négy tizeddel élre állt a francia, amit a norvég lány főhajtással vett tudomásul. Mowinckel (8.) tudatosan készült a kritikus kanyarokra, a szükséges lendület mégis hiányzott a végére. Federica Brignone (4.) fej-fej elleni csatát vállalt, míg a meredeken egyértelműen magabiztosan mozgott, mint a francia, a sebességgyűjtős részen egy árnyalatnyival alulmaradt. A célban ez 5 százados elmaradással jelentkezett.

Forrás: Vail Daily

Gaşienica-Daniel (10.) baja meggyűlt a kanyarátmenetekkel, ívváltásai messze nem voltak oly magától értetődők, mint amit megszoktunk tőle az előző egy évben. Bassino (7.) menete hozott egy korrekt szintet, épp az az átütőerő hiányzott belőle, ami szakági győztessé tette az előző szezonban. A kapukat azért támadta becsülettel, az egyikre vissza kellett applikálni a zászlócskát. Mikaela Shiffrin (5.) jól odapörkölt az edzője által tűzött pályán, de nem jöttek a várt üzembiztos ívek. A kanyarátmeneteken hol lesodródott, hol rendre megbillent a teste. Sejthető volt, hogy az aktuális harmadik hellyel ma nem zár dobogón.

Forrás: Winnipag Free Press

Sara Hector (1.) csúszására lassan szavak nincsenek. Annyira későn fékezett, mint senki más, fergeteges tempójába pedig még a hibák is belefértek. Közte egy nagyon komoly kisodródás a letörésnél. Már az bravúr volt, hogy egyáltalán be tudott fordulni. A Worley-Brigone páros vastapssal jutalmazta, amiért ezzel együtt is megverte őket a svéd. Mármint délután is. Petra Vlhovának (2.) tehát nem egy verhetetlen menettel szemben kellett volna megvédenie első helyét. Ám ehhez kockáztatnia kellett. Jól adagolta a tempót, így végig zöldülő szektorokhoz ért a záró szektorhoz, ahol viszont világosan elmaradt sebességben Hectortól. Brignone tehát leszorult a dobogóról. Emésztgessünk még egy tényt: nincs sem osztrák, sem svájci a legjobb tíz között óriás-műlesiklásban.

Túlzás lenne azt állítani, hogy Sara Hector a semmiből jött volna elő az idei évben, elvégre jó egy évtizede ott van a szakág bő krémjében. Na, de arra kevesen számítottunk, hogy az addig egyetlen VK- sikernél járó svéd jelenleg négynél tart, s az idei óriás-műlesikló versenyeken – egy kivétellel – mindig dobogóra vezetett az útja. Toronymagasan vezeti a szakágit. Vlhová a 12., míg Worley a 34. dobogóját ünnepelte ma óriásban.

A hölgyek egy része a hétvégén még két versenyszámban összeméri tudását Garmisch-Partenkirchenben. Szombaton lesiklást, vasárnap Szuper-G-t rendeznek a Kandaharon.

A címlapkép forrása: Neveitalia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s