Straßer a győztes a fordulatos schldamingi éjszakai szlalomon!

Továbbra is megjósolhatatlan versenyeket hoz a férfi műlesiklás. Szerencsére ehhez ma fair körülmények, tökéletes pálya és időjárás társult. Linus Straßer schladmingi győzelmével hat versenyen hat különböző győztes ünnepelhetett már. A német az ötödik helyről nyert, miután az első futam legjobbja, Jakobsen rálépett a harmadik kapura, eggyel előtte pedig Razzoli hibázott a pálya közepén. Atle Lie McGrath először állt dobogóra a szakágban, mindezt 34-es rajtszámmal! Az első futamot csak két osztrák élte túl, és a jobb Schwarz is csak a 24. helyen. A másodikban viszont Feller a 28.-ról a dobogóig menetelt.

A Kitzbüheli hétvégét most már hagyományosan követi a kedd esténként az éjszakai szlalom Schladmingban, a Planaion. A 25. alkalommal megrendezett Nachtslalom a szezon egyik csúcspontjává nőtte ki magát, köszönhetően a szinte belvárosi célterületnek, a főműsoridőnek, és a megszokotthoz képest jóval magasabb pénzdíjnak is. A szezon a műlesiklók számára igen fordulatosan alakult, az eddigi öt versenyen öt különböző győztest, és 13 különböző dobogóst avattak – és mindkét szám eggyel nőtt az este végeztével. Ráadásul eddig szinte minden verseny az első futam győztesének kapura lépésével ért véget…

Előzetesen el kell mondani, hogy érdekesen tűzte a pályát a franciák edzője a remekül előkészített, rendkívül jeges Planaion. Egy igen tempós, ritmusos, bár sűrű fordulókkal teli pálya várt rájuk. Egyedisége abban rejlett, hogy a korán érkező sízők konzervatívabban vágtak neki a lejtőnek. A szokásosnál kevesebb éllel is kiesés nélkül lehetett teljesíteni a pályát, amit nagyjából 7-8 síző után realizáltak a rajtban állók. Ami viszont a lehetőséget meghozta számukra, az az, hogy kifogástalan volt a pálya. A szakág idei első teljesen fair körülmények közt zajló futama megadta az esélyt magas rajtszámmal is mindenkinek. Ennek fényében is érdemes olvasni az első futamról írtakat:

A koronavírus miatt Kitzbühelt kihagyó Manuel Feller (28.) síelhetett először. Íveibe nem igazán lehetett belekötni, de mint később kiderült messze nem elég sebességet vállalt el. A pálya négyszeres győztese, Henrik Kristoffersen (11.) gyorsan át is adta ezt a vezető időt a múltnak. A rontott záró szakasz ellenére is jócskán megverte az osztrákot. De még ő is messze több éllel síelt, mint azt lehetett volna. Ramon Zenhäusern (27.) számos rontott verseny után ezúttal inkább célba szeretett volna érni, az általa egyébként kevésbé kedvelt meredek pályán. Nem sokon múlt, hogy ez rossz választásnak bizonyuljon kaputévesztés nélkül is…

forrás: The Nightrace Schladming/Facebook

Loïc Meillard (10.) lassú felfelé ívelő formája révén már a legjobbak közt rajtolhatott ma este. Az eddigiek alapján úgy tűnt, élt is a lehetőséggel. Remek kezdés után tartotta az iramot Kristoffersennel, majd a cél előtt a maga javára fordította vissza a futamot. Clément Noël (3.) a letörésnél valósággal remekelt. Érezte, lehet itt kisebb fékezésekkel is biztonsággal célba érni. Ezúttal ismét a kötélidegekkel rendelkező, év eleji formát láthattuk a franciától. Nem is volt kérdés, ő is tovább javítja a futam legjobb idejét.

Sebastian Foss-Solevåg (17.) talán túlságosan is támadni próbálta a pályát, ami miatt rögtön vétett is. Utána visszavett a tempóból, ami viszont a mai első futamban nem épp a legjobb választásnak bizonyult. A pálya címvédője, Marco Schwarz (24.) jól kezdett, a meredekében maradtak bent jócskán a tizedek. Alexis Pinturault szinte azonnal nagy rontással kezdett. Emiatt kockáztatott, de kiesés lett a vége. Kristoffer Jakobsen (1.) a kiesései ellenére továbbra is a kapuk tövében síel. Ennek meglett az eredménye, az összes szektorban a legjobb időt síelte, fél szűk hét tizeddel még Noëlt is megelőzte a svéd!

forrás: Ski Austria Alpin/Facebook

Linus Straßer (5.) jó formájáról már megbizonyosodhattunk januárban. Emellett ő is tudta már, lehet itt a szokottnál is jobban engedni a léceket. Bátran síelt, tökéletesen élt a kínálkozó lehetősségel. Filip Zubčić is látta, nagy elánnal kell síelni, ha ma valaki közel szeretne maradni a dobogóhoz. Ennek megfelelően kezdett ő is, de a némettel ellentétben a horvát 3 kapu után kiesett. A világkupa éllovasa, Lucas Braathen (3.) még mindig csak a második csoportból választhat rajtszámot. A norvég ezúttal is jó tempóban, és ami fontos, ezzel együtt mindössze egy késéssel síelt végig.

forrás: The Nightrace Schladming/Facebook

Alex Vinatzer (21.) túl óvatos volt, számos pech után nem mert ezúttal a szokott módon kockáztatni. Ezt ma egyszerűen nem díjazta ez a pálya. Dave Ryding (15.) lendületét a letörés előtt megtörte egy megbillenés, emiatt másodpercen kívülre csúszott. Daniel Yule (20.) erős kezdés után, a letöréstől egyre többször hibázott, folyamatosan távolodva a dobogótól. Luca Aerni (21.) ugyan nem kezdett épp a legjobban, a letörés őt inkább visszazökkentette a ritmusba.

forrás: The Nightrace Schladming/Facebook

Giuliano Razzoli (2.) volt az első, aki bármely szektorba gyorsabb volt Jakobsennél. Ez nemcsak kicsúszott szakasz volt, végig rendkívül kontrollált maradt, második helyre síelt be. Johannes Strolz volt rögtön a második, aki szintén gyorsabb volt valahol Jakobsennél, de ezt a sebességet nem tudta végig vinni. Ez azt jelentette, hogy az osztrák olimpiai csapat fele veszélyzónában izgult a továbbjutásért, egy el sem indulhatott, egy pedig kiesett. A lemaradó Fabio Gstrein fricskázhatta volna meg a hazai szakvezetést, de a meredeken kiesett.

Manfred Mölgg (23.) kisebb hibákkal síelt, de az olaszokat érintő kvótahiány ellenére is láthatóan tudott örülni az érte szurkolóknak. Tanguy Nef (8.) annak biztos tudatában síelt, hogy nem mehet Pekingbe. Neki viszont sikerült ami Gstreinnak nem, minden olimpiára utazó honfitársát megelőzte. A lejtő korábbi bajnoka, Aleksander Khoroshilov (6.) korábban híresen jól síelt hasonlóan jeges, meredek pályákon. Féltávnál még vezetett, és a letörést követően is életben tartotta dobogós esélyeit.

forrás: Ski Austria Alpin/Facebook

Tommaso Sala (13.) révén tovább sűrűsödött a tágan vett élmezőny. Albert Popov (9.) is megérezte a vérszagot. Ennek megfelelően ő is nagy elánnal vágott a pályának. Ugyan ez jelentett hibákat is, de az elsőként indulókhoz képest jóval komolyabb tempóval síelt. Egy rövid időre a kiesés miatt izguló Fellerék fellélegezhettek, összességében pedig a következő percek mentették meg őket: előbb Armand Marchant vállalt el akkora tempót, amibe belehibázott, majd Marc Rochat (29.) sem tudott hibátlanul végig síelni. Továbbá is intő jel volt viszont, hogy Rochat nagy késésekkel is alig maradt le az egyébként nagyokat nem hibázó Schwarz-Zenhäusern-Feller triótól.

Simon Maurberger (26.) sem síelt a legtisztábban, végül századokkal Schwarz mögé fért be. Stefano Gross (16.) is úgy döntött minden mindegy alapon megmutatja, neki is ott lett volna a helye az olimpián. Ugyan utazó csapattársait nem verte meg, a számos jó sízőt maga mögé utasított. Luke Winters (30.) hasonló forgatókönyvvel rendelkező versenyeken villantott már nagyot, de ezt most a célig nem bírta jelentős hiba nélkül.

forrás: blick.ch

A tökéletes körülmények és a számos, lassabban kezdő síző révén adott volt a lehetőség, hogy kockáztatással egészen a futam végéig bárki továbbjuthasson. Ennek megfelelően számos kockáztatós menet következett. A hátralévő 43 sízőből 26-an estek ki épp emiatt. A legnagyobb sízés Atle Lie McGrathtól (7.) érkezett. A norvég remekül síelve végig tartotta a lépést az élmezőnnyel – utolsóként ért be másodpercen belülre. Nem sokkal kisebb bravúr volt Benjamie Ritchie (11.) menete, 43 sízőt követően. A végére lassult valamelyest, de ő is közel volt a másodperces határhoz. A sok kockáztatás viszont azt is hozta magával, hogy végül sok harminc felett síző mégsem jutott tovább. Közülük már csak két svájcit, Reto Schmidigert (14.) és Sandro Simonet-t (19.), valamint a brit Billy Majort (43.) nem említettük. Ezzel a második futamba ismét Svájcból jutottak a legtöbben, 8-an, őket 6 olasz követte ezen a listán. Hazaiak viszont mindössze ketten maradtak, Feller és Schwarz, a 24. és a 28. helyen.

A 73 fős rajtlistán szerepelt Szőllős Barnabás is! Az izraeli színekben szereplő síző a pálya felénél még 30-on belüli részidővel állt, szemre is igen tetszetős íveket húzott. Az utolsó ellenőrző pontig volt egy kisebb késése, de az esély így is megvolt a továbbjutásra. Végül nem sokall a vége előtt sokallt be és csúszott ki. Összességében viszont nagyszerűen síelt, gratulálunk a futamhoz!

Barna teljes futamát az alábbi linket találjátok:

Az ideális körülmények a második futamra is maradtak, pályatűzés viszont jelentősen más arcát mutatta a Planainak. A svájci edző jóval távolabb tűzte a kapukat egymástól, sokkal kanyargósabb, technikásabb pálya várt a sízőkre. Luke Winters (26.) síelhetett elsőként a háromnegyed kilenckor kezdődő második futamban. Többször teret vesztett, érezte ő is, nem ebből lesz a legnagyobb előrelépés. Ennek megfelelően Marc Rochat (25.) egy sokkal kontrolláltabb menettel folyamatosan növelte is előnyét. Egy ritmustévesztés viszont épp a meredek végén jött, így a nagy előrelépésben ő sem feltétlenül bízhatott.

Manuel Feller (3.) ezúttal már tényleg nem védekezett (nem is volt mit). Remek lendülettel síelt végig, ezúttal a hibamentes futam komoly sebességgel is társult, 1,72-es előnnyel vette át a vezetést. A kérdés csak annyi volt, meddig lehet ezzel a menettel előrelépni. Azt sejteni lehetett, hogy a kár a top10 is elérhető, de a végeredményben talán még maga Feller sem bízott. Ramon Zenhäusernnek (18) hasonló felfogásban kellett síelnie, mint Fellernek, de a meredeken voltak késései, egy másodperccel alulmaradt. Feller esetében körvonalazódott a nagy előrelépés: Simon Maurberger (24.) nem tudott versenyezni az iménti menetekkel.

forrás: Ski Austria Alpin/Facebook

Az Európa-kupán már futamgyőztes, de az olimpiáról lemaradó Billy Major (18.) karrierje első pontszerző lehetőségén is támadta a pályát. Marco Schwarz (17.) a letörésnél maradt el igazán Fellertől, de a kettős osztrák vezetést biztosítani tudta. Manfred Mölggtől (22.) korrekt sízést láthattunk, a célban jócskán fürdőzött az 1000 szurkoló üdvrivalgásában. Alex Vinatzer (5.) sem védekezett ezúttal, végig nyomás alatt tartotta Fellert. Végül a vezetést századokkal ugyan, de nem tudta átvenni, a kettős osztrák vezetést viszont megtörte. Tovább tolta hátra Schwarzot a remekül kezdő Luca Aerni (13.), aki a letörés után esett vissza valamennyire.

Jól kezdett Daniel Yule (15.) is, viszont a meredeken volt jó pár nagyobb fékezése, joggal csóválta a fejét a célban. Sandro Simonet (21.) számos elhibázott második futam után idén először szerzett pontot egy konzervatív menettel. Timon Haugan (14.) a meredeken használt jóval több élt, ami miatt a pillanatnyi dobogóról is lecsúszott. Sebastian Foss-Solevåg (6.) a meredeken ugyan kapott Fellertől, ahogy eddig midneki, de a laposabb részeken tartotta az osztrákot. A századok azonban nem a norvéggal voltak. Stefano Gross nagyon agresszívan ment neki a pályának, őrizni próbálta előnyét. A merdeken viszont kapura lépett, ő lett a második futam első kiesője.

forrás: wienerzeitung.at

Tizenöt sízőt követően továbbra is Feller vezetett, de érkezett Dave Ryding (20.) fél másodperc előnyből. A letörésig remekelt, onnantól viszont nem ment neki. Ugyan visszacsúszott, de célba érésével egyszerre két brit szerzett pontot ma este! Reto Schmidiger már a lapos felső szakaszon elvesztett teljes előnyét, majd a letörésnél kapura lépett. Tommaso Sala (7.) már a meredek végén is őrizgetett két századot a hozott előnyből. Ugyan a végén nem tudott gyorsabban síelni, mint Feller, de ismét két jó futamot teljesítve szerzett pontokat, ahogy idén eddig minden műlesikláson.

forrás: Ski Austria Alpin/Facebook

Henrik Kristoffersen (4.) a letörésig hatalmas tempóban síelt, onnan viszont jöttek a kisebb hibák. A laposon volt egy nagyobb térvesztése, ami miatt három századdal ugyan, de alulmaradt Fellerrel szemben. Benjamin Ritchie (23.) a meredekre telejsen szétesett, ahonnan már nem tudott újítani de az amerikai így is értékes pontokat gyűjtött ma. Loïc Meillardnak (16.) már a kezdése sem volt a legmeggyőzőbb, a meredeken pedig ő sem mert közel sem annyit vallani, mint amit Feller (egyébként hiba nélkül) megsíelt. Albert Popov (11.) ugyan lassabban kezdett, a meredeken viszont ő tartotta a legjobban az osztrákot. A befejezés viszont megint lassabbra sikerült.

Nyolcan voltak még hátra, közülük egyből az utolsó svájci. Tanguy Nef (10.) nyolc tizedet adott el a merdek aljáig, és azt már láthattuk, egálból  a pálya végén nagyon nehéz meccselni Fellerrel. Atle Lie McGrathnál (2.) lépte át az előny az egy másodpercet, és volt már hátránya Jakobsenhez képest ezen belül. Előnyét tartotta a letörésig, és ott is az egyik legkevesebb hátrányt szedte csak össze, így 34-es rajtszámmal állt az élre akkor, amikor már csak hatan votlak hátra.

forrás: blick.ch

Aleksander Khoroshilov (8.) a meredeken ugyan szépen síelt, de közel sem elég gyorsan. A sűrű élmezőny miatt nem túl nagy hátránnyal is sokat csúszott vissza. Linus Straßer (1.) a letörésig megőrizte előnyét, így megvolt az esély, hogy átvegye a vezetést, ráadásul a meredeken kicsit vissza is hozott az elveszett tizedekből. Ugyan a cél előtt 3 kapuval kibillent a ritmusból, de ennek ellenére is maradt 3 század a neve mellett.

Clément Noël (9.) ezúttal ugyan nagy rontás nélkül célba ért, de korai formája estére már nem tért vissza, a tízből is épp csak nem csúszott ki. Lucas Braathen (12.) több késéssel kezdett, ami után a meredeken sem tudott újítani. Még Noëltől is kikapott, ezzel Straßer idén már másodszor volt dobogón. Az pedig biztossá vált, ismét újabb szezonbeli győztest avatunk!

Giuliano Razzoli ismét a győzelem kapujában állt. Ugyan kis előnyét hamar eladta, de nem volt kizárt a győzelem sem. A letörésnél viszont kapura lépett és vasárnap után ismét kiesett. Ezzel McGrath révén ismét újabb dobogósa volt a szezonnak, ráadásul megint harmincon túlról. A győztes személye volt csak kérdés: Kristoffer Jakobsen viszont rövidre zárta ezt —a harmadik kapuban esett ki.

Linus Straßer karrierje során harmadszor győzött, de szlalomban szerzett dobogóinak sorát csak tavaly, a zágrábi sikerével nyitotta meg. Utána Adelbodenben szerzett újabb dobogót, amit idén megismételt, ezt követően győzött most Schladmingban. A német viszonylag csendben lopta be magát a legjobb szlalomosok sorába az utóbbi 1-2 évben, előtte parallel-specialistaként szerzett egy győzelmet és további két dobogót. Mai sikere révén az olimpián a legjobb 7-ből kap majd rajtszámot.

Az amerikai szülőktől, még a tengerentúl született Atle Lie McGrath karrierje 3. dobogóját szerezte, mindössze 29. indulásán. Tette mindezt úgy, hogy 3 dobogója 3 különböző szakágban (óriás, parallel, műlesiklás) született. Tavaly Alta Badia-i második helyét követően Adelbodenben megsérült, Lechben viszont már újabb dobogóval vétette észre magát idén. A szezonban ő a harmadik, aki 30 feletti rajtszámmal állhatott dobogóra szlalomban! Szám szerint a 14. különböző dobogós is ő a szakágban idén. Év elején úgy tűnt, Manuel Feller inkább óriásban remekel idén, de az osztrák kis híján nyert Adelbodenben szlalomban. Wengen után viszont koronavírus miatt 10 napot karanténban töltött, ezt követően ma délelőtt volt ismét léc a lábán. Ennek tükrében még inkább komoly bravúr, hogy a 28. helyről felért a dobogóra.

A szakági világkupában továbbra is őrzi elsőségét Lucas Braathen, előnye 37 pont Foss-Solevåg előtt. Feller visszazárkózott, már a harmadik helyen áll, Yule és Straßer előtt.Nyolcan vannak száz ponton belül 3 versennyel a vége előtt. Összetettben a 6. helyezett Kristoffersen a legjobb a mai indulók közül, Pinturault visszacsúszott a 9. helyre.

A férfiak az olimpia előtt már nem versenyeznek, viszont Kínában jövő vasárnap hajnalban a lesiklásukkal kezdik meg az alpesi sízők a programot. A hölgyek a hétvégén még Garmisch-Partenkirchenbe látogatnak.

Borítókép forrása: The Nightrace Schladming/Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s