Goggia egy bökkenő után ismét a lesiklás csúcsán!

Sofia Goggia gyorsan maga mögött hagyta a zauchenseei kisiklását és Cortina d’Ampezzón még hibái ellenére sem tudta legyőzni senki. A legközelebb egyébként Ramona Siebenhofer járt ehhez, aki sorozatban második lesikló dobogóját ünnepelhette. A szezonban először végzett az első háromban Ester Ledecká, ami az alpesi sízést illeti, snowboardban egyébként ugyanitt volt már idén győzelme is.

Cortina d’Ampezzóban, a híres és festői Olimpia delle Tofane pályán versenyez a hétvégén a női Alpesi Sí Világkupa mezőnye. Szombaton a lesiklók vehették birtokba a pályát – már amennyit engedtek nekik. A hegy tetején tomboló szél miatt az új rajtot majdnem a pálya közepén jelölték ki, kihagyva az ikonikus, két dolomitoszlop közt lecsúszó szakaszt. A táv így bő egy percre rövidült, és a pálya kanyargósabb részei maradtak így meg. A szél egyébként a Tofane megsíelt, fákkal jobban övezett területeit sem kímélte, de itt nem voltak olyan ugratók, ami miatt veszélyt jelenthetett volna a sízőkre.

A rajtlistán nem találtuk meg ezúttal sem az összetett első két helyezettjét, Mikaela Shiffrint, és Petra Vlhovát, akik az olimpiai felkészülés jegyében majd csak kedden, Kronplatzon állnak rajthoz, addig edzenek és pihennek. Újabb hétvégén maradt távol a szakági eddigi második helyezettje, Breezy Johnson. Az amerikai, csakúgy mint Zauchensee-n, itt is bukott az edzésen. A múlt héten első dobogóját szerző Ariane Rädler pedig pozitív koronavírus-teszt miatt kényszerszüneten tartózkodik.

Mirjam Puchner (5.) síelhetett először, aki idei két dobogója révén már elsőre jó alapidővel szolgálhatott volna, de láthatóan maga sem volt elégedett a menetével. Az persze csak később derült ki, hogy a mai nap egyszerűen nem lehetett hibátlan menetről beszélni, így végül közel sem volt annyira tragikus az osztrák helyzete. Michelle Gisin (6.) hosszabb szünet után tért vissza lesiklásban. Ugyan remekül kezdett, de a pálya végén nagyon lesodródott egy kanyarban, így fél másodperces előnye is hátrányba fordult a végén.

Erős kontrasztban volt Ramona Siebenhofer (2.) és Christine Scheyer (13.) menete. Míg előbbi sem volt tökéletes, a vezetést azért át tudta venni, addig Scheyer számos ívről lecsúszott, senkit nem előzött meg. Siebenhofer egyébként ugyan le-lecsúszott az ívekről, de tempójára nem lehetett panasz. Lara Gut-Behrami (9.) a pálya elején nem kezdett rosszul, de onnantól kezdve jöttek a kisebb bizonytalanságok, ami folyamatosan újabb súlyos századokat jelentettek. Marie-Michelle Gagnon (28.) két nagy hibával kezdett, jelentős hátrányba került, ami a célig csak tovább hízott.

forrás: blick.ch

Sofia Goggia (1.) nagy előnnyel kezdett, de utána egyből jött egy nagy hiba. Még egy kiesés közeli szituációja volt, ahol alig fűzte be magát a következő kapuba, de ezt is kompenzálni tudta sebességgel. Az volt érdekes, hogy ő maga sem hitte el, átvette a vezetést. Csak másodpercekkel később merte buzdítani a közönséget.

Federica Brignone (19.) a kanyarokban sokkal nyugodtabb volt, az utolsó harmadban viszont keresztbe forduló léccel kellett korrigálnia, ami nagyon visszavetette a tempóját. Corinne Suter (4.) láthattuk talán a hiba nélküli menetet, viszont ehhez az is kellett, hogy közel sem mert annyi tempót elvállalni, mint Goggia. Így végül Siebenhofertől is kikapott. Mint számos sízőnél, Ragnhild Mowinckelnél (8.) is a pálya végi tempó hiányzott a leginkább. Egészen odáig benne volt még a levegőben a dobogó is.

Nadia Delago (20.) számos hibával teljesítette a pályát. Egyelőre Goggiát leszámítva egyik olasz sem remekelt a hazai lejtőn. Ilka Štuhec (11.) ugyan másodpercen belül maradt az éllovas idejéhez képest, de ez egy ilyen rövidített, sprintlesikláson már jelentősebb hátrány. Valószínűleg erősödött a szél a pálya elején, mert Kira Weidle (10.) hátrányára magában a sízésében nem lehetett magyarázatot találni. A középső szektorban pedig magasan a legjobb volt, ott sokat tudott fogni Goggián.

forrás: corriere.it

Nicol Delago (14.) sebességben követte azt a felfogást, amit Goggia képviselt, de ez nála időben is jelentkező rontásokat hozott, ő is a mezőny végén tanyázó olaszok közé sorolt be. Elena Curtoni (14.) is kövér kanyarvételekkel indított, a folytatás viszont összeszedettebbre sikeredett, de kezdeti hátrányát már ez sem tudta kompenzálni, ideje megegyezett az iménti Delago-testvér idejével. Marta Bassinonak (40.) papírforma szerint a kezdeti kanyargós szakasz kedvezett. Itt érvényesítette is ezt az előnyét, a pálya második felére viszont jelentős hibák miatt lassult le.

Az ilyen, nem hibátlan menetekkel teli versenyek jolly jokere Ester Ledecká (3.).  A cseh lány inkább kissé visszafogottan kezdett, hogy utána végig tarthassa Goggia sebességét. Meg is lett az eredménye a tőle valamivel átgondoltabb sízésnek: letaszította Sutert a dobogóról. Priska Nufer (12.) ugyan nem kezdett acélosan, de ő szintén azon kivételek közé tartozott, akik a pálya záró szakaszára tudták rendezni soraikat. Tamara Tippler (26.) esetében is a pálya vége jelentette eredménye magyaráztat, de neki itteni nagy sebességvesztését kell kiemelni. Jasmine Flury (23.) a középső szakaszon tudta csak tartani a lépést a legjobbakkal, mindenhol máshol komoly lemaradásban volt.

A folytatásban jórészt harmatos, pár pontra elegendő meneteket láthattunk. Már akinek ez összejött, mert Jasmina Suter (31.), Riccarda Haaser (35.) és Francesca Marsaglia (37.) harmincban sem zárt, míg Joana Hählen kiesett. Egy pontot szerzett mindössze Nadine Fest (30.), ennek dupláját Noemie Kolly (29.), míg valamivel többet Stephanie Venier (23.), Laura Gauche (21.), illetve Romane Miradoli (17.) Láthattunk viszont még egy igazán nagy menetet, Elisabeth Reisingertől (7.). Az osztrák kezdésénél még csak fel  sem kaptuk a fejünket, a záró szakaszon viszont óriási időt repesztett, még az itt remekül síző Goggiával szemben is faragott pár századot!

Harmincon felüli rajtszámmal Jacqueline Wiles (14.) bizonyult a legjobbnak, 36.-ként síelve. A legmagasabb rajtszámmal történő pontszerzés is amerikaihoz fűződik, Alix Wilkinson (18.) előtt már 46-an síeltek le a pályán, mielőtt elrajtolt volna. Pontot szerzett még Julia Pleskova (21.), Sabrina Maier (25.), valamint a bosnyák Elvedina Muzaferija (27.) is.

forrás: skionline.ski

Sofia Goggia idei 6. sikerét aratta, míg összességében 17-nél tart már. A zauchenseei meglepő nullázást leszámítva továbbra sem talált legyőzőre a leggyorsabb szakágban. Úgy tűnik Ramona Siebenhofer a legjobbkor lendül csúcsformába, múlt héten szuper-G-ben végzett a harmadik helyen. Az osztrák hetedik dobogós helyezését szerezte, ebből ez a harmadik Cortináról, és további kettő van még más olasz helyszínről. Ester Ledecká ezen a télen másodszor állt dobogóra Cortina d’Ampezzón, igaz, decemberben mindezt még snowboardon csúszva tette. A cseh síző alpesi síben 6. VK-dobogóját szerezte, idén viszont ez volt számára az első ilyen előkelő helyezés. Legutóbb alpesi sí VK-dobogón napra pontosan egy éve állt, a Crans-Montana-i lesikláson.

Összetettben Goggia 200 ponton belülre zárkózott az éllovas Shiffrinhez képest, holnap már rajthoz fog állni Szuper-G-ben. Goggia adott esetben akár komoly visszazárkózást is összehozhat a holnapi, illetve a jövő hétvégi garmischi versenyeken. Szakágiban Goggia magabiztosan vezet Siebenhofer előtt, előnye 136 pont.

Borítókép forrása: fisi.org

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s