Szlovénia leiskolázta a mezőnyt Zakopaneban

Újabb csapatversennyel folytatódott Zakopaneban a síugró világkupa, ahol ezúttal a szlovénok arattak — nem kicsi — győzelmet. Lanisekék több, mint hatvan ponttal előzték meg a második-harmadik helyért nagyot csatázó német-japán kettőst.

Pénteken az erős szél miatt nem tudták megtartani az edzéseket és a kvalifikációt a Wielka Krokiewen, így ma délután még a verseny előtt beiktattak két edzéssorozatot, ami szerencsére ezúttal nagyobb gond nélkül lezajlott.

Ezzel együtt is jutott azért szerep a szélnek, ugyanis döntően hátszél fújt a mai versenyen, olykor elég nehéz körülményeket teremtve, így az átlagnál valamivel több betlit láthattunk akár még a nagycsapatok versenyzőitől is. Noha Yukiya Sato révén az első csoportban még a japánok nyitottak az élen, a második ugrásoktól kezdve a Lovro Kos, Peter Prevc, Timi Zajc, Anze Lanisek összeállításban versenyző Szlovénia állt az élre, akik az első sorozat végére csaknem harmincpontos előnyt építettek ki maguknak. Mögöttük a dobogós helyekért már szorosabb volt a verseny, ugyanis a német, a japán és a norvég csapatot csak néhány pont választotta el egymástól.

Meglepetésre csak utánuk következtek az eddigi két csapatversenyt egyaránt megnyerő osztrákok miután Daniel Tschofenig és Jan Hörl remek ugrása mellett Daniel Huber és Clemens Aigner sem érte el a K-pontot. A hazai versenyükön elég tartalékosan, a Dawid Kubacki és Kamil Stoch nélkül felálló lengyelek a hatodik helyen fordultak, míg mellettük még az oroszok és a csehek jutottak tovább a második sorozatba, míg a kilencedik kazahok számára egy sorozat után véget ért a verseny.

Az első sorozat eredménye

A második sorozatban a győztes kiléte már nem nagyon volt kétséges, hiszen a szlovénok biztos előnyük birtokában maximum akkor csúszhattak volna le az élről, ha valamelyikük nagyobbat ront, netán elesik. Ennek épp az ellenkezője történt, és végül több mint duplájára növelve előnyüket, 67 pont különbséggel végeztek az élen, miközben ketten, Peter Prevc és Anze Lanisek is túlugrották a zsűritávolságot 140,5 méterrel.

A második helyért a németek és a japánok vívtak nagy csatát, amiben eleinte utóbbiak álltak jobban, ám a németek az utolsó két ugrásnál nagyot hajráztak. előbb Markus Eisenbichler ugrott 141,5 métert, amivel övé volt egyébként a leghosszabb ugrás a versenyen. Ezzel már csak hat pont volt a hátrányuk, amit az utolsó körben Karl Geiger tüntetett el egy 137 méteres ugrással, miközben odaát Ryoyu Kobayashi 135,5 méterig jutott, így végül hat tizeddel a németeké lett a második hely míg a Japán csapat a bronzérmes pozícióban zárt.

Az első körhöz képest kiegyensúlyozottabb volt az osztrák csapat teljesítménye is, aminek köszönhetően egy helyet előrelépve negyedikként zártak az ötödik helyre szorítva a ezzel a norvégokat. Mögöttük nem változott a sorrend az első körhöz képest, Lengyelország lett a 6., Oroszország a 7., Csehország pedig a 8.

Végeredmény

HELYCSAPATPONTSZÁM
1.Szlovénia1101,7
2.Németország1034,7
3.Japán1034,1
4.Ausztria1011,3
5.Norvégia 1009,1
6.Lengyelország962,1
7.Oroszország 949,7
8.Csehország805,9

Részletes eredmények
Nemzetek kupája

A zakopanei hétvége holnap az egyéni versennyel folytatódik (16:00), amely előtt 14:30-tól megrendezik majd a péntekről elhalasztott kvalifikációt is!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s