A századok Brignone pártját fogták Zauchensee-n

Az eredmények tükrében kijelenthető, hogy a mai szuperóriás nyomvonala egy picivel inkább az óriás-műlesiklóknak kedvezett, azzal együtt, hogy érdemi variálást csak az alsó szektorban lehetett felfedezni. Igaz, Federica Brignone mögött egy vérbeli lesikló, Corinne Suter végzett, mégpedig elenyésző elmaradással, és az élete első dobogóját szerző Ariane Rädler egyértelműen a lesiklás felől közelíti meg a Szuper-G-t. A TOP10 is kétarcúan fest, hiszen Bassino negyedik és különösen Worley ötödik helye nem szerepelt a várakozások közt, Robinson pedig egyéni csúcsot döntött a szakágban, de ugyanígy tett a lesikló Gauche, és Ledecká sem vallott szégyent a mai napon. Lara Gut-Behrami némi meglepetésre csupán a 10. helyen végzett, míg a listavezető Goggia 19. helyét talán tegnapi esése idézte elő. Vlhová egy hellyel végzett az olasz előtt, amivel több csökkentette hátrányát az összetettben. A verseny szorosságát jól példázza, hogy 19 síző végzett másodpercen belül.

Csaknem egy hónap elteltével rendeztek újra szuperóriás-műlesiklást a Világkupában. Négy futamot követően Goggia magabiztos, csaknem százegységnyi előnnyel vezeti a szakágit. Az olasz csapat összességében is bitangerős, a tegnapi lesiklás fényében például Brignone is jó eséllyel pályázott a napi sikerre. Szombati sikere után Gut-Behrami tűnt a topfavoritnak, de az osztrákok dobogós reménye sem tűnt megalapozatlannak.

Forrás: Krone

A verőfényes napsütésben rendezett futam nyomvonalát a franciák edzője állította össze. A katapult híján lényegesen nagyobb szerep hárult a sebességszerzésre, egyébiránt a Kälberloch szűk volta okán különösebb újdonság nem volt megfigyelhető a tűzésben, a pálya végi kanyarulatok viszont kifejezetten óriás-műlesiklásra hajaztak. Marie-Michéle Gagnon (34.) az alsó kanyargós részen rendre lekerült az ideális nyomvonalról, azon sejtésünket, miszerint a kanadai tempója sem volt az igazi, a második sízőnél bizonyosodhattunk meg. Ariana Rädler (3.) jóval határozottabban viseltetett a pályán, és bizony az ívvétellel sem volt problémája. A bő másfél másodperces fölény már mértékadó alapidőt feltételezett.

Forrás: Šport.sk

Tamara Tippler (13.) a Panorama-kanyart jó magasról igyekezett bevenni, hogy aztán a záró kanyarokat jó ritmusban teljesítse. Ez lényegében megvalósult, még ha a honfitárs ellen érdemi esélye nem volt. Petra Vlhová (18.) felemás pályát síelt. A szűk fordítókkal teletűzdelt részen fordítani tudott helyzetén, csakhogy egy-két bizonytalan kanyarulattal a végén mindkét osztráktól kikapott. Annyi azért elmondható, hogy lépésről lépésre halad előre a szlovák a gyors számokban, ami az olimpiára még kiforrhat. Sofia Goggia (19.) zaklatott sízéssel nyitott, és a kövér kapuvételektől a továbbiakban sem tudott szabadulni. Egyszerűen a kanyartempója hagyott kívánnivalót maga után. Összetett szempontjából fontos, hogy két századdal bár, de kikapott Vlhovától. Priska Nufer (36.) egyértelműen a sebességre fókuszált, amit nem tudott lesodródások nélkül megoldani.

Forrás: CBC

Lara Gut-Behrami (10.) szokás szerint hetedikként rajtolt el. Tökéletes íveken haladt, de csak nem tudott érdemi előnyt kiépíteni a lejtő első felében. Az alsó kanyarokat szűken, de túl kontrolláltan húzta meg, amire ráment a sebessége, így pedig nem bírt versenyre kelni Rädlerrel. Mirjam Puchner (14.) a dobogó alsó fokáért volt partiban, néhány század választotta el csupán Tipplertől.

A lejtő végi kanyartempón dőlt el minden, tudta ezt jól Federica Brignone (1.). A csúszási fázisa szinte utánozhatatlan volt, mert bevállalta adott esetben a szélesebb kanyarulatokat is a magas tempóért. Bevált a számítása, tizedeket vert ott az osztrákra. Az olasz a felső két szektorban volt verhető, Ramona Siebenhofer (11.) pedig erős alaptempójával egy árnyalatnyival jobb is volt nála. Lent már inkább az volt a kérdés, felfér-e a dobogóra. A nemleges válasz ellenére azért elégedett lehetett, hiszen két erős házi vetélytársát megelőzte. Ha nem is sokkal.

Forrás: News in 24

Corinne Suter (2.) nyilván fontos tanácsokat kapott a szünetben, ami meglátszott magabiztos ívvételein. Már ami a felső szakaszokat illeti, ám hiába vert ott csaknem 3 tizedet az olaszra, a nyújtott S-kanyarokban hátrányba került. Némi meglepetésre végtempója fölényesre sikerült, így két századra meg tudta közelíteni Brignonét. Gut-Behrami leszorult a dobogóról. Tessa Worley (5.) kivirágzott a technikás pályaszakaszon, Fede’ némileg lagymatagabb kezdését pedig kihasználta, így három szektor után is jobban állt az olasznál. A végére azért testi adottsága, jelesül pöttöm mivolta hátrányául szolgált, így csak Gut-Behrami skalpját tudta levadászni. Akárcsak a remek végtempót produkált Elena Curtoni (8.). Esetében a már tegnap is bizonytalan Steilhang (nyújtott meredek) okozta veszteségeinek javát. Joana Hählen (26.) inkább a vert mezőnyt erősítette.

Forrás: La Stampa

Az előzmények ismeretében előre borítékolható volt Marta Bassino (4.) jó szereplése. Az óriás-műlesiklás egyik legjobbja elemében volt a ritmusos kanyarokban, így a némileg elszakadt TOP3 mögötti elsőszámú üldöző szerepét öltötte magára. Wendy Holdener (24.) életerősen kezdett, majd a tempós kanyarokban rendre métereket vesztett, így a nagy eredmény ezúttal elmaradt. Bár sok pozíció nem választotta el ekkor kettejüket, Ragnhild Mowinckel (17.) azért egészen más szintet képviselt. A záró etapra vált zaklatottá sízése, ott bukott el jó fél másodpercet.

Forrás: iSport.cz

Francesca Marsaglia (28.) eredménykényszerben síelt, de nem tudott nagyot alkotni, csupán két sízőt előzött meg. Ester Ledecká (9.) keményen betette léceit a szűk fordítókba, s bár akkortájt még zöldült a stopper, a technikásabb részeken kijött a különbség. Igaz, a világbajnoknőt egy picivel megelőzte az olimpiai címvédő. Romane Miradoli (15.) az erős középmezőnybe sorolt, mert nagy hibát nem vétett, de azért az elit tempójától is távol volt.

Tiffany Gauthier túlvállalta magát, választott sebességét nem bírta végig vinni, ő lett a nap első kiesője. Christine Scheyer (20.) inkább a sebességtartásban jeleskedik, mintsem annak kiharcolásában. A GS- kanyarokról nem is szólva, ezzel a középmezőnybe illő menettel nem került közelebb Pekinghez. Igaz, például Goggiától nem maradt el sokkal. Kira Weidle (16.) befért másodpercen belülre, de továbbra is hiába ostromolja első TOP10-helyezését a szakágban. Két ígéretes szektor után csúnyán elfogyott Roberta Melesi (40.), ekkortájt két olasz foglalta keretbe a mezőnyt a tabellán. Maruša Ferk Saioni (39.) időben nagyjából ugyanazt hozta, mint a fiatal olasz. A svájciak junior-vb-ezüstérmese immáron nem negyvenen túlról próbált nagyot alakítani.

Forrás: Le Dauphiné Libéré

Noémie Kolly (29.) a biztos pontszerzésen kívül többre nem volt képes. Nicol Delago a ritmusos rész előtt késésbe került, ami kivezette őt a pályáról. A franciák edzőjének munkája kitűntetés után kiált, ugyanis Laura Gauche (5.) komoly meglepetést okozott. A pálya másik kétharmadában alig néhány századot kapott Fedétől, így Worley-val holtversenyben zárt, a legjobbak közt. Jasmine Flury (11.) joggal volt dühös a célban, hiszen dadogós kanyarjaival egy remek eredményt bukott el a végén. S könnyen lehet, hogy az olimpiát. Stephanie Venier (30.) már lesiklásban sem alkotott maradandót, mai szereplése papírforma volt. Alice Robinson (7.) bődületesen bekezdett, s minthogy jó 2 tizeddel jobban állt Brignonénél a záró, GS-re hajazó szakasz előtt, vagyis benne volt a szenzáció lehetősége. Talán, mert nem kellő eréllyel vette az íveket, talán a rutintalansága miatt elfogyott a végére a szufla, mindenesetre „csak” a franciák mögött ért célba.

Harmincon túl is többek zöld szektorral kezdték menetüket, de az igazán nagy durranás összességében elmaradt. Öten szereztek pontot, név szerint Jasmina Suter (32-essel a 26.), Nadine Fest (33-assal a 21.), egyedüli amerikaiként Keely Cashman (34-essel a 23.), továbbá Sabrina Maier (40-essel a 22.), s végül Maryna Gaşienica-Daniel (48-assal a 25.).

A teljes futam:

Érdekes módon, miközben kedvenc számában, óriás-műlesiklásban leginkább csak szenved, Szuper-G-ben már másodjára győzött idén Federica Brignone. Ez a 18. sikere a Világkupában, amivel beérte az örökranglista 25. helyén álló kettőst, Anita Wachtert és Tamara McKinneyt. Corinne Suter ezen a télen másodjára, összességében tizennyolcadik alkalommal zárt dobogós helyen. A 26 éves Ariane Rädler – a háta mögött három súlyos térdsérüléssel – mindössze második teljes VK- idényét teljesíti. Második TOP10-helyezése egyben élete első dobogóját jelentette, amivel gyaníthatóan bebiztosította olimpiai indulását.

Sűrűsödött az állás mind a szakágiban, mind összetettben. Előbbiben három olasz áll az első három helyen, de Gut-Behrami végső sikere is bőven benne van a pakliban. Ami az összetettet illeti, Vlhová, ha nem is pontdömpinggel, de valamicskét közelített Shiffrinre.

A hölgyek jövő héten Corina d’Ampezzóba költöznek, ahol hasonló menetrend szerint zajlanak az események. Szombaton lesiklásra, vasárnap Szuper-G-re kerül sor.

A címlapkép forrása: TSN

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s