Gut-Behrami győzelmével szakadt meg Goggia szériája

Lara Gut-Behrami révén idén először nyert női lesiklást Sofia Goggián kívül más síző. Az olasz hét győzelemnél járó széria szakadt meg mai kiesésével. Gut mögött Kira Weidle végzett a második helyen, míg Ramona Siebenhofer személyében a hazaiak is képviseltették magukat a dobogón. Az olaszok Goggia kiesésével is erős csapatteljesítményt nyújtottak: Nadia Delago a 4., míg Brignone a 6. helyen végzett. Kettejüket Marie-Michelle Gagnon választotta el egymástól.

Január első felében a szokásoknak megfelelően Ausztriába látogatnak a női gyorssízők, és a tavalyi St. Anton-i túra útán a mezőny ismét Zauchenseebe tért vissza. A hiányzók névsora igen hosszú volt: a szakági második, eddig minden idei lesikláson Goggia mögött a második helyen végző Breezy Johnson az edzésen szerzett kisebb térdsérülést, így majd csak jövő héten, Cortinán versenyez újra, míg a VK-éllovas Mikaela Shiffrin a hírek szerint az olimpiáig már csak Kronplatzon áll rajthoz. Michelle Gisin szintén pihenőt tart a hétvégén, míg Nicole Schmidhofer lesiklásban lemondott az olimpiáról, így inkább rápihent a holnapi szuper-G-re. Szerepelt viszont a rajtlistán Vlhová, idén először a számban, míg Ledecká a hétvégére ismét visszaváltott a deszkáról a léceire.

Ami az időjárást illette: verőfényes napsütés köszöntött Kelet-Salzburgra szombat délelőtt. Ez annyiban nehezítette a versenyzők dolgát, hogy a hőmérséklet fagypont körüli tartományban volt, így a napsütötte szakaszokon fennállt a veszélye, hogy idővel felpuhul a hó. Ennek megfelelően a szakági ranglista legjobbjai igyekeztek alacsonyabb rajtszámokat választani. Utóbb az eredmények igazolták is megérzésüket.

Rögtön egy hazai síző, Ramona Siebenhofer (3.) síelt elsőként az idei naptárban kimondottan nehéznek számító, katapult-rajtjáról is ismert pályán. Az már ekkor látszott, hogy nemigen vétett hibát (talán egy komolyabb mélyre kerülése volt), és szemre igen magas sebességet mert elvállalni. A kérdés az volt, a top10-en túl meddig lehet ezzel a futammal ma eljutni. Utóbb kiderült, igen sokáig. Priska Nufer (18.) sízésében viszont már a hibák is nem egyszer benne voltak, de az alsó szakaszokon magas sebességének köszönhetően tartani tudta Siebenhofert.

forrás: skysportaustria.at

Kira Weidle (2.) jóval pontosabban húzta a kanyarokat, mint Siebenhofer, és mindezt remek sebességgel tette. Végig szoros meccsben volt az osztrákkal, a pálya végére viszont még sebességi fokozatot tudott váltani a német, és nagyobb előny birtokában sétálhatott az Audi-székhez. Ugyan jó óriásműlesiklóként Ragnhild Mowinckel (16.) elvileg a jobb kanyarodók közé tartozik a lesiklók mezőnyében, de ez a feltételezés ma vissza sem köszönt menetéből.

forrás: blick.ch

A verseny toronymagas esélyese volt Sofia Goggia, és ennek megfelelően folyamatosan növelte előnyét. A pálya közepéig bele sem lehetett kötni egyetlen kanyarvételbe sem, viszont egyszer csak egy kanyar kijáratában megbillent, szétcsúsztak lábai és így kiesett. Szerencsére a járásán nem látszott térdsérülésre utaló jel — a háló felé csúszva jól forgatta be egyetlen megmaradt lécét. Az esés után saját lécein csúszott le a célba.

Idei első gyorsszámos versenyét síelte Petra Vlhová (26.), és ez meg is látszott több helyen: nagyon kövér kanyarokat vett, és keményen kellett belefékeznie több helyen is. Corinne Suter (7.) nagyot mentett rögtön a felső szektorban: egy lábon mentette meg a menetét, mikor bal lába elé elkezdett a hóról. Ugyan nagy sítudásról tett tanúbizonyságot, versenyben is maradt, de időeredményén jócskán meglátszott ez a momentum. Nicole Delagonak (12.) a pálya közepén akadt kiemelkedő szektora is, de emellett voltak jelentősebb rontásai is, így is sem volt veszélyes Weidléra.

forrás: blick.ch

Goggia kiesésével komoly esélyessé lépett elő időközben Lara Gut-Behrami (1.). Élni is tudott ezzel, remek tempóval síelt szinte mindenhol, különösen a kanyargós középső szektorokban. A Zielsprungba viszont belehibázott, így közel fél másodpercből egy tized maradt az előnyből a célban. Így bár minden esélye megvolt a győzelemre, ekkor még izgulni kellett, nehogy valaki a végén fordítson esetleg.

Marie-Michelle Gagnon (5.) nagyszerűen síelt a kanyargós részeken, az utolsó ugratóba viszont ő is belerontott, valószínűleg itt ment el a pillanatnyi dobogó. Eddig úgy tűnt, idénre Mirjam Puchner (17.) kiegyensúlyozottságot talált, de ma kétszer is komolyat rontott, így messze elmaradt a legjobbaktól. Jasmine Flury (9.) többször is szélesen kanyarodott, így bár sebessége remek volt, a hátránya így is folyamatosan nőtt, még ha nem is mindenhol jelentősen.

forrás: blick.ch

Elena Curtoni (13.) a pálya elején nem találta igazán a jó íveket, a végére viszont valamelyest újítani tudott. Christine Scheyer (10.) menetéről hasonlókat lehetett elmondani, mint az imént Curtoni esetében is. A lejtő korábbi győztese ezúttal nem tudott újabb dobogóért küzdeni. Tamara Tippler (27.) egy pálya eleji jócskán elkésett kanyarban súlyos tizedeket, és lendületet hagyott. Utóbbi pedig a folytatásban is kamatostul bosszúlta meg magát. A napsütötte szakaszok érzékelhetően lassultak az utóbbi időben, de az árnyékos kanyarokban így is Federica Brignone (6.) volt a legjobb, aminek köszönhetően jó végső eredményt könyvelhetett el.

Ester Ledecká (8.) kisebb kezdeti hibája is alig került valamibe az addigi legnagyobb tempó miatt. Ugyan a sebességgel később sem volt probléma, de több helyen is mélyre került emiatt. Ilka Štuhec (15.) a rajt után rontott komolyabbat, ami után már ugyan nem kelleés bár a folytatást illetően nem volt szégyenkeznivalója, egy jobb eredmény esélye már itt, az elején elszállt. Nadia Delago (4.) a pálya első felében remekül síelt, és bár az alsóbb szakaszokban sem volt nagy hiba, a legvégére ahhoz már nem tudott kellően felgyorsulni, hogy karrierje első dobogóját megszerezze. Az első húsz sorát Stephanie Venier (20.) zárta egy nem különösebb acélos futammal.

forrás: laola1.at

A folytatás már nem hozott különösebben nagy meneteket, ami valószínűleg a napsütésben puhuló pályának is köszönhető volt. Egy síző viszont még ennek ellenére is majdnem beverekedte magát a legjobb 10-be, Ariane Rädler (11.). Az osztrák a pálya közepén lévő kanyarokban tartotta az iramot Guttal, a végére viszont nagyon lelassult. És bár két sízőt leszámítva a harmadik tízes csoportból mindenki pontot szerzett, Rädlerhez hasonló menet már nem akadt. A két nullázó Jacqueline Wiles (33.) és a nagy bukást elkerülő Sabrina Maier voltak. Pontszerzőként zárt viszont Francesca Marsaglia (19.), Romane Miradoli (20.), Nadine Fest (21.), Elisabeth Reisinger (22.) és Laura Gauche (22.) holtversenyben, Joana Hählen (24.), és Jasmina Suter (28.).

A később érkezők közül Noemie Kolly (14.) síelt nagyot 38-assal. A svájci bravúrosan síelt a középső szektorokban, rontott befejezésén szállt el a top10! A nála később érkezők közül már csak egy pontszerző akadt, Camille Cerutti (30.), aki 42.-ként síelve szerzett 1 pontot. Mellettük pontszerzőként zárt még a feltehetőleg az olimpiai kombinációra gyakorló Wendy Holdener (25.) és az orosz Julia Pleskova (29.). A harmincon túli blokk egy kisebb burleszknek is helyt adott: Michaela Heider bukása után egyből érkezett a mentőhelikopter, de ezt a síző nem várta meg, saját lécein lecsúszott a célba…

Lara Gut-Behrami megszerezte idei második, karrierje 34. győzelmét. Ezzel az örökranglistán Gut lehagyta Hanni Wenzelt és Bode Millert, és utolérte Pinturault-t. Csak egy aktív síző sikeresebb náluk e tekintetben, Shiffrin. A következő elérhető mérföldkő a 36-os, ahol Seitzinger, Raich, Svindal tanyázik jelenleg. Kira Weidle karrierje 4. dobogóját szerezte meg, mindegyiket lesiklásból. Legutóbb tavaly, a Val di Fassa-i versenyen végzet a legjobb háromban, de második helyet a egészen a mai versenyig még nem szerzett a 25 éves német. Ramona Siebenhofer legutóbbi dobogója egy nappal született korábban, mint Weidle-é, ugyanúgy az olasz síparadicsomban. Karrierje során hatodszor állhatott dobogóra, szintén minden alkalommal lesiklásban.

Az összetettben Petra Vlhová pár ponttal lopta magát közelebb Shiffrinhez, hátránya 50 pont. Goggia nullázása és Johnson távolléte miatt a szakági élén nem történt változás, Siebenhofer a harmadik helyre jött fel mai dobogójával.

Folytatás holnap, ismét Zauchensee-n, de már szuper-G-vel.

Borítókép forrása: lematin.ch

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s