Megy ez edzés nélkül is: Kriechmayr nyerte a Lauberhornrennent!

A világjárvány közelgő lecsengése felé vezető fontos momentumként is kezelhetjük a mai wengeni lesiklást. Noha a tribünökön csak meghívott vendégek ülhettek, a lejtő ikonikus pontjain embertömegek ünnepelték a világ legbátrabb alpesi sízőit. S búcsúztatták karrierje utolsó menetét teljesítő bajnokukat, Carlo Jankát. A hangulat akkor lehetett volna még pezsgőbb, ha Beat Feuz nem hibázik annyit, s behúzza negyedik sikerét a Lauberhornon. Nem így történt, ezt pedig Vincent Kriechmayr kíméletlenül kihasználta. A kétszeres világbajnok edzések nélkül győzött Wengenben, 2019 után újra. A dobogó harmadik fokára az a Dominik Paris állhatott fel, aki így át tudta venni a vezetést a szakágiban. Marco Odermatt egy hajszállal szorult le a pódiumról.

A wengeni hosszú hétvége harmadik versenynapjára, szombatra időzítették a fő attrakciót, vagyis az igazi Lauberhornrennent. Habár az időjárási helyzet tegnap is engedte volna azt, hogy teljes pályán síeljenek le a sportolók, de egyfelől 24 órán belül kétszeri 4,5 km-en át tartó fókuszált síelés még az ő szintjükön is embert próbáló, s nem kicsit balesetveszélyes feladat, másrészről világosan el kell különíteni a csúcseseményt a felvezető versenyektől. Hasonlóra készülhetünk fel jövő héten Kitzbühelben is.

Verőfényes napsütés uralkodott Wengenben, ugyanakkor a fagypont fölötti hőmérséklet okán nem meglepő módon a ranglista legjobbjai a lehető legalacsonyabb rajtszámot választották. Mindössze 48 síző rajtolt el a Lauberhornon, a vb-ezüstérmes Andreas Sander volt a legnagyobb hiányzó, más kérdés, hogy a pocsék formában senyvedő német távolmaradása valamelyest érthető.

Egy kétszeres olimpiai bajnok tolmácsolásában ismerkedhettünk meg a teljes lejtővel. Matthias Mayer (5.) a bevezető szakaszon szemre bizonytalankodott egyet, de alapvetően jó ritmusban teljesítette a Russi-ugratót. A Kernent a tegnap is látott ellenlendülettel kezdte, annak kimenetében mégsem tűnt masszívnak a tempója. Nagyobb gond nélkül leért, de nem volt elégedett. Romed Baumann (19.) zöld szektorral kezdett, s hiába volt jobb a kimeneti sebessége, mivel a Kernen-kanyarban felsíelt az azt határoló dombocskára. Túl sok volt a direkt kanyarvétel, gyengén ment az osztrákból lett német.

Forrás: Bote für Urschweiz

Beat Feuz (2.) menetét kitörő ovációval kísérte végig a Lauberhorn mentén sorakozó embertömeg. Tombolhattak a svájciak, mert maga mögé utasította az osztrák riválist, ugyanakkor messze nem ment hibátlanul. Jellemzően az ugratókkal gyűlt meg a baja, különösen a Silberhornsprungon esett fájdalmasan. A sebességőrző részbe is bele-belehibázott. Az egyébként kifejezetten jó formába lendült Martin Čater (6.) ellen még nem kellett izgulnia. Ami sokatmondó volt, hogy a záró sikánban 3 tizedet osztott ki a csalódottan üldögélő Feuznak. Az csak utóbb derült ki, hogy élete egyik legjobb eredményt hozta össze a szlovén.

Forrás: Blick.ch

Dominik Paris (3.) két erőlködős kanyarral fordult a Hundschopfra, s minthogy léceit az alpesi út végeztével is túlengedte, így a Kernenben többet nyert a nagyobb tempóval, mint vesztett. Szoros meccsben kapott ki a svájcitól, úgy, hogy hat tizedet osztott ki neki a Hahneggschusst követő szakaszokon.

Forrás: Breitbart

Még nem érte el a Kernent, de már másodpercen túli hátránynál járt Dominik Schwaiger (17.). Érdekes módon a lejtő kulcsrészeit, leginkább a Ziel-S-t remekül síelte meg. Vincent Kriechmayr (1.) megismételte tegnapi hóekéjét a Kernen bejáratánál, ezúttal előre megfontolt szándékkal. Zöldellő sebességét a továbbiakban is tartani tudta, ami azzal együtt élre helyezte, hogy néhol túlzottan konzervatívnak tűnt, az aréna előtti sikánkombinációt pedig szélesen tudta csak bevenni. Matthieu Bailet (27.) kiadós ekeszántással operált az alpesi út kijáratánál, ez esetében fakadt inkább indiszponáltságából. Kiszorult a pontzónából.

Aleksander Aamodt Kilde (7.) brutálisan bekezdett, de a Minsch-Kantén mélyre került, így hiába erőltette végig életerős tempóban a Kernen-sikánt, a sebességtartásra építő szakaszon végleg elszálltak győzelmi esélyei. A Silberhorntól kezdve legalább annyit elért, hogy minimalizálta veszteségeit. Christof Innerhofer (12.) nagy lendülettel nyitott, mint az szokása, ám a Hundschopf- traverz- Kernen hármasban egymást érték a nagy rontások. Belefékezett az emblematikus ugrató előtt, így is épp befért, ami maga után vont egy roppant mély Minsch-Kantét. Alig maradt 2 s-en belül.

Forrás: SRF

Marco Odermatt (4.) parádézott a Lauberhornon. Ifjú kora ellenére mesteri eleganciával síelte meg a világ leghosszabb lejtőjét. Az már a felső piros szektor után nyilvánvaló volt, hogy a vezetést nem veszi át, de hibát nem lehetett felfedezni sízésében. Végül két század választotta el a dobogós helyen álló Paristól, de ez így is hallatlan bravúr volt egy óriás-műlesiklótól. Mayert és Kildét is megverte csont nélkül. Daniel Hemetsberger (11.) sokat kapott a lejtő tetején, ennek okát nem láthattuk. A folytatásban hatalmasat küzdve benne ragadt a legjobb tízben, de kérdés volt, hányan előzik még meg. Johan Clarey (18.) irtózatosan elrontotta a Kernen bejáratát, az az előre billenés egy komplett másodpercet ért a következő időmérési pontig.

Travis Ganong (34.) rendkívül visszafogottan, hovatovább, gyámolatlanul síelt. Elmaradása majdnem elérte a négy másodpercet. Otmar Striedinger (9.) az olimpiai indulásért küzdött, az osztrák lapok szerint elsősorban Hemetsberger ellen. A házi riválist megverte, a TOP-10-ben zárt, de még Kitzbühelben bizonyítania kell.

Forrás: Krone

Carlo Janka (47.) búcsúmenete felpezsdítette a közönséget. A svájci alpesi síelés nagy alakja anno némileg váratlanul, ám annál nagyobbat dobbantva robbant be a köztudatba. Egy év leforgása alatt (2009/2010) mindent megnyert, amit egy síző megnyerhet: világbajnok, olimpiai bajnok, majd összetett Világkupa-győztes lett. Aztán jöttek a sérülések egymás után, minek következtében az elmúlt fél évtizedben keresztszalag nélkül síelt, egyre komolyabb hátfájdalmak közepette. Tegnap még utoljára megmutatta, milyen tudás lakozott egykoron benne, a mai menete már inkább a búcsúról szólt. A Silberhorn után kicsúszott, de nyilván nem tehette meg közönségével, hogy ne síeljen le a célig.

Max Franz (10.) tegnapi ötödik helyével minden bizonnyal bebiztosította pekingi repülőjegyét. Mai produktuma zaklatottabbra sikerült, a pálya felső kulcsszakaszain sorjáztak a rontások, így leginkább a harmadik számú osztráknak járó pozícióért volt versenyben. Elbukta a dolgot néhány századdal Striedingerrel szemben. Ryan Cochran-Siegle (15.) kifejezetten jó tegnapi siklása után másodjára már nem tudta úgy odatenni magát. Az elkalimpált Hundschopfnál látszott már, hogy a legjobb tíztől ma ki fog szorulni. Bryce Bennett (21.) sízésében is fel lehetett fedezni némi fáradságot, keveseket tudott megelőzni. Niels Hintermann (13.) volt a svájciak utolsó mentsvára, és bizony Kriechmayrig kell visszamennünk, amennyiben hasonlóan szép ívet akarunk említeni a Hundschopfot megelőzően. Más kérdés, hogy ezzel sem ment sokra, mert a Kernen kimeneti sebessége elmaradt a legjobbaktól. Erős záró szektorral azért stabilizálta olimpiai indulását.

Forrás: Blick.ch

A negyedik svájci lesikló személye sem lehet kétséges azok után, hogy Stefan Rogentin (8.) meggyőző produktummal épp befért Kilde mögé, ezzel élete első TOP-10 helyezését szállítva a leggyorsabb számban. A harmatos francia szereplést Nils Allegre (23.) sem tudta feledtetni, csak két nagyon fogalmatlan társát tudta megelőzni. Urs Kryenbühl (22.) végleg megpecsételte sorsát, ami az olimpiai álmokat illeti, s Matteo Marsaglia (28.) is nagyon közel került ehhez. Az olaszok sízője a Silberhorn-ugratóról esett nagyon mélyre. Komoly bravúr volt, hogy megfogta, sőt egész vállalható sebességgel zárta menetét. Josef Ferstl (30.) és Mattia Casse (29.) kutyául elfáradt a két és fél perces száguldás után, ugyanazt a szintet hozták, az olasznak legalább tegnapról van egy szép helyezése. Daniel Danklmaier (16.) az utolsó szalmaszálba kapaszkodott volna. Nem járt sikerrel, valamennyi osztrák riválisától kikapott. Steven Nyman (42.) egész héten versenyképtelen volt Wengenben, ezért a sereghajtó pozíció nem volt váratlan. Jared Goldberg (32.) tette teljessé az amerikai dobogót – hátulról nézvést! A csütörtöki Szuper-G utolsó méterein csúnyán a bukótérbe rongyolt jenkinek ma is volt néhány kemény jelenete. Boštjan Kline (20.) két felejtendő nap után ráérzett végre Wengen titkára. Az, hogy hátrányának harmadát az utolsó szektorban szedte össze, azt tudjuk be fáradtságának.

Harmincon túlról négyen szereztek pontot. Az olimpiáról lemaradó Gilles Roulin (32-essel a 25.) és Christian Walder (37-essel a 26.) számára ez vékonyka szépségtapasz csupán, német részről Simon Jocher (38-assal a 24.) még vélhetően épp utazhat. James Crawford (41-essel a 14.) legújabb üdvöskéje ismételten villantott, s ha minden igaz, Kitzbühelben már harmincon belül kap rajtszámot. Nagy szó, hogy súlyos bukás, ezáltal sérülés nélkül megúsztuk ezt a hétvégét.

A teljes futam itt tekinthető meg:

Vincent Kriechmayr 10. győzelmét aratta a Világkupában, ebből a negyediet húzta be lesiklásban. 2019-ben már egyszer diadalt aratott a nyugati szomszéd szentélyében, de az idei kétségkívül különlegesebb attrakció volt. Karanténból érkezve, edzéslehetőség híján fricskázta meg a svájciakat. Bár indulása a szabályoknak megfelelt, még biztosan napokon át téma lesz. Beat Feuz 44. dobogós helyét szerezte, ebből a negyediket idén. Bormiói kiesését kivéve eddig hozta magát a télen, ha így folytatja, besöpörheti az újabb kis kristálygömböt. A kitzbüheli dupla e tekintetben sorsfordító lehet. Dominik Paris 27 pódiumnál jár, s megint vezet a szakágiban. A helyzet azonban rettentően szoros, hiszen hatan állnak ötven ponton belül.

Holnap szlalommal zárul a wengeni program.

A címlapkép forrása: The Straits Times

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s