Wengen: Kilde-Odermatt 1:1

Ott folytatódott a wengeni hétvége a mai, rövidebb lesiklással, ahol tegnap a szuper-G-vel abbamaradt: ismét Kilde és Odermatt feszült egymásnak a győzelemért. Ezúttal azonban a norvég kerekedett felül a svájcin, még ha csak bő egy tizeddel is. A mezőny ezúttal jóval szorosabban követte őket, élükön Feuz-cal, majd a dobogó mögött sorakozó, Hemetsberger vezette osztrákokkal. Kilde a győzelemmel élre állt a szakági tabellán.

A szervezők a dupla-Lauberhorn miatt péntekre egy valamivel rövidebb lesiklást terveztek, hogy a sízőknek ne kelljen kétszer végigsíelni a 4,5 kilométeres pályán. Így a mai rajt a Hundschopf előtt, az eredeti kanyar belső ívétől pár méterre kapott helyet. Az idő ismét kifogástalan volt, a nulla fok körüli hőmérséklet talán a pálya szokottnál kissé gyorsabb romlását vetítette előre, de szerencsére a múlt héten előrejelzett 10 °C körüli hőmérséklet elkerülte a pályát.

A nap egyik legfontosabb híre volt, hogy Vincent Kriechmayr annak ellenére indulhatott ma, hogy edzést nem teljesített az elmúlt 3 napban karantén miatt. Erre a szabályok faramuci volta adott lehetőséget: a szabályok a lesikláson való indulást az edzésen való rajtoláshoz (!) kötik, nem írják elő, hogy utána bármennyit is meg kellene tenni. Így ma reggel Kriechmayr egyébként el is rugaszkodott a rajtból, hogy hivatalosan legyen egy teljesített edzése (az más kérdés, hogy a tegnapi szuper-G ennél jóval inkább szolgálta azt a célt, amit a FIS szabálykönyve nem tud, nevezetesen, hogy a síző ismerkedjen a pályával). Hasonló különengedélyt egyszer adtak, Daron Rahlvesnek. A teljes “Kriechmayr-edzés” a videón:

A tervezett rajt pár percet késett, mert egy elősíző térdsérülést szenvedett, így a szervezők támogatták a pálya szélén váró mentőhelikopterhez. Így Johan Clarey (14.) végül negyed órás csúszással vághatott neki az így sem épp rövid pályának, 1:40 körüli idő, így is kimondottan hosszú lesiklásnak számít. Clareynak volt néhány nagyobb fékezései, többek közt a Kernen-S és a Ziel-S bejáratánál is. Daniel Hemetsberger (4.) sokkal gyorsabbnak bizonyult a franciánál, különöse annak hibásabb S-kanyarjait használta ki az osztrák. Az ottani jobb sízése jóval nagyobb kimeneti sebességet jelentett számára.

Beat Feuznak (3.) nagyon látványosan két ütemet is fékezett a Kernen-S előtt, és még így is gyorsabb volt Hemetsbergernél ezen a szakaszon. A szuper-G-re hajazó Langentrejen rendre jól szokott neki sikerülni, és ez most sem volt másképp. Időt végül a cél előtti ugratóban hagyott, ahol nagyon kirepült jobbra. Matteo Marsaglia (22.) a Minschkantén mentett hatalmasat, de így az alpesi útra lelassult, hátránya pedig a folytatásban is rendre növekedett.

Matthias Mayer (6.) is olyan sebességre tett szert az alpesi úton, hogy háromszor kellett fékeznie a Kernen-kanyar előtt. Ez azonban ismét kifizetődött kimeneti sebességben, viszont a pálya végén volt egy-egy szélesebb kapuvétele, így Hemetsbergert sem tudta megelőzni. Ott ahol kevesebbet kellett kanyarodni, ott Travis Ganong (20.) kimondottan jól síelt, de a technikásabb kanyarokban, ugratókban maradtak bőven tizedek. Vincent Kriechmayrnek (12.) egyszer már szerencsét hozott a hetes rajtszám, a kérdés az volt, most is így lesz-e. A világbajnok a Kernen-kanyar előtt hóekében (!) lassított le, de a végső hátrány nem ezen múlt. A pálya eleje épp hogy remekül sikerült, viszont utána számos bizonytalansága volt.

Dominik Schwaiger (24.) a széles kanyarokban a mélyhó felé szélesített ki nem is egy ívet, ami miatt komoly hátrányba került. Dominik Paris (9.) a pálya első felében ott loholt Feuz nyakában. A lentebbi kanyarokkal azonban meggyűlt kissé a baja, hátrányának több mint kétharmada az utolsó kanyarkombinációban gyűlt össze. Ryan Cochran-Siegle (8.) megmutatta, mi történik, ha a Kernen-kanyarhoz érve valaki nem fékez le eléggé: elkapta a fal szélét, ami miatt jelentős lendületet vesztett a későbbiekre. Ezt bánhatja igazán, mert egyébként remek sízést láthattunk tőle.

Forrás: Reuters

Feuz győzelmére a legnagyobb veszélyt a soron következő Aleksander Aamodt Kilde (1.) jelentette, joggal… Kilde a Hundschopfot tanítani valóan ugrotta meg, és a kulcsnak számító Kernen-S-ből is az addigi leggyorsabban jött ki. Jelentős hiba ezután sem adódott, csak a Silberhornsprungon földet érve ingott meg egy pillanatra, de egyből rendezte is léceit. Rontásra a hazaiak a Ziel-S-ben is hiába vártak, így nem volt kérdés, az új elsőt láttuk síelni.

Bryce Bennett (7.) a pálya elején igen bizonytalan volt, de erőnlétben nem panaszkodhat: a pálya végére remekül összeszedte magát, itt már mondhatni nem is hibázott. Marco Odermatt (2.) a Kernen kijáratában minden óriásműlesikló-tudását felhasználva hatalmas lendületelőnyt gyűjtött mindenkivel szemben. Ugyan ezt követően a sebessége némileg elmaradt Kildétől, de egy tökéletes célra ugrással Feuz-ot is maga mögött tartotta a svájciak sztárja! Kilde nagyot fújtatott, mikor Odermatt célba ért és a lámpa pirosan villant.

Forrás: News in 24

Matthieu Bailet (31.) tegnap után ma sem tudott szépíteni a francia csapatteljesítményen. Alternatívnak is nevezhető útvonalaival senkit nem előzött meg az addig leérkezők közül. Ugyan még a main kívül is három lesiklás van az olimpiáig, de Otmar Striedingernek (21.) így sem jelentett jót, hogy Hemetsberger a 4. helyen áll. Striedinger viszont még csak honfitársa közelébe sem tudott férkőzni, ráadásul egy kanyarban a puha hóba is kicsúszott.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy Andreas Sander (41.) bekerült egy lefelé tartó spirálba… A német ma is teljesen szétesve síelt a korábban tőle megszokotthoz képest. Hatalmasat ment viszont Max Franz (5.)! Az osztrák megérezhette, Hemetsberger jó szereplésére válaszolnia kell.A felső szakaszokon még csak századok választották el Kildétől, és bár a középső, hosszú kanyargós szakaszon hirtelen növekedett a hátránya, a pálya utolsó szektoraira ismét magára talált. Talán még bravúrosabb volt Christof Innerhofer (13.) nyitánya. Az olasz a Kernen-S-ből tökéletesen mentett sebességet, így az alagút után már vezetett Kildével szemben. Utána viszont egy nagy rontás következett, amit több kisebb bizonytalanság is követett a célig.

Forrás: Galveston County Daily News

Romed Baumann (27.) biztató edzések és egy remek szuperóriás után szintén vérmes reményekkel vágott neki a lejtőnek. Már az alaptempója sem volt az igazi, erre jött néhány kellemetlen fékezés az alpesi utat követő, sebességgyűjtő szakaszon. Keveseket előzött meg, ami negatív meglepetésnek hatott. A hazaiak is sokkal többet vártak a Dolomitokban két dobogós helyet jegyző Niels Hintermanntól (18.). Bizonytalankodott az elkalimpált Minsch-kantén, s noha a záró sikánt megelőző szakasz élvonalbelire sikerült, összességében ma nem alkotott maradandót.

Röpke reklámszünetet követően nagyon fontos menetek következtek. Na, nem a versenynap szempontjából, mert azt azért kizárhattuk, hogy változni fog a dobogósok személye. Az olimpiai indulás volt a tét, például a svájciaknál. A korlátozott (11 fős) keret miatt gyaníthatóan több nemzetnél elsőbbséget fognak élvezni a többszámos sízők. Mint amilyen a Szuper-G-ben is vitézkedő Stefan Rogentin (15.). Zöldellő szektor után a Kernen-S bejáratába belefékezett, így kimeneti tempója sem volt versenyképes. A szuperóriásra hajazó szektorokban aztán erőre kapott, így nem tűnt el teljesen a mezőnyben. Megint más kérdés, hogy az elnyűhetetlen Carlo Janka (11.) elébe került. Az Alpinweg szinte tökéletesre sikerült a hátfájdalmaiból lassanként szabadulni látszó egykori összetett győztes számára, és bár láttunk már az övénél összeszedettebb záró szektort, aktuálisan befért a TOP-10-be, ami első idei VK- lesiklásnak bőven elment, sőt! Méltó zárása lehet egy szép pályafutásnak.

Forrás: Delo

Nils Allegre (23.) a nyitószakasz lendülete után a lejtőnek egyik pontján sem tudta felvenni a kesztyűt a legjobbakkal. Martin Čater (10.) ellenben váratlanul nagyot villantott. Már a Kernen-sikánig tartó rész is becsületére legyen mondva, a Hahneggschuss környékén pedig Kilde-i magasságokba síelt, ami egy TOP-10-helyezést ért a szlovénnak. Hiába nyújtott extrát tegnap Szuper-G-ben, az olimpiai esélyéért még legalább egy, de inkább hasonlót kell produkálnia Daniel Danklmaiernak (26.). Erős kezdése dacára gondjai támadtak a sebességátvitellel, ami további pontatlanságokat szült. A tegnapi futamának legvégén puszta figyelmetlenségből bukó Jared Goldberg helyett Urs Kryenbühl (25.) következett. Releváns eredmény híján hatalmas dobbantásra lenne szüksége az olimpiai induláshoz, de ezt ma megközelítőleg sem tudta hozni az amúgy változatlanul oltatlan svájci. Josef Ferstl (33.) remek Szuper-G után felejtendő lesiklást síelt. A Kernent követő, tévéközvetítésből kimaradt szakaszon szedett be egy komplett másodpercet az éllovastól. Boštjan Kline (31.) szintén pont nélkül maradt ezúttal, ugyanott bukott rengeteget, mint a német. Harmincadikként Mattia Casse (17.) igazolta, méltán küzdötte fel magát a startlista végéről a legjobb harmincba.

Harmincon túlról elsőként a szezonról szezonra liftező (ti. hol a TOP-20 környékét ostromolja, hol reménytelen meneteivel kicsúszik a harmincból) Gilles Roulin (33-assal a 19.) szerzett vastag pontmennyiséget. Már nem okoz meglepetést James Crawford (43-assal a 16.) remeklése, a kanadai után még Miha Hrobat (46-ossal a 28.), Stefan Babinsky (48-assal a 29.), s végül Justin Murisier (49-essel a 30.) került be a pontzónába. Utóbbi életében először mondhatta ezt el magáról lesiklásban.

Az első 30 futam egyben:

Forrás: Ottumwa Courier

Aleksander Aamodt Kilde 11. győzelmét szerezte a Világkupában, ebből az ötödiket lesiklásban. Nyert kétszer Grödenben, egyszer-egyszer pedig a garmischi Kandaharon, valamint a Birds of Prey-en, de a három nagy klasszikus lejtő közül ma hódította meg az egyiket. Sikerével átvette a vezetést a szakágiban, de jelen pillanatban fogalmunk nem lehet, hogy ő, vagy az őt üldöző 4-5 síző valamelyike emeli majd magasba az egyik legbecsesebb szakág kristálygömbjét március derekán.

Marco Odermatt idei teljesítményre lassan szavak nincsenek. Tizedszerre állt dobogóra ezen a télen, pontjainak száma pedig átlépte a bűvös 1000 egységet. Reális esélye van a lassan szinte borítékolható összetett trófea mellett három szakági elsőség elhódítására. Beat Feuz a 43-szoros VK- dobogós lesikló eddig három 3. helynél tart ebben a szezonban, de ez nem jelenti azt, hogy a folytatásban ne tudná lesimázni az évadot.

Holnap 12:30-tól sok mindenre fény derül, ugyanis immáron teljes hosszában síelik végig a férfiak a Lauberhornt.

A címlapkép forrása: Olympics News

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s