Fehér-vörös csodaország — zakopanei program

A Négysáncverseny és a bischofshofeni ráadás után ismét egy igazi klasszikus, Zakopane következik a síugró világkupában, ahol ha nem is teljes kapacitással, de visszatérhetnek majd a szurkolók is a sánc mellé.

Egészen pontosan 9 ezer, koronavírus ellen beoltott szurkoló lehet majd ott a lelátókon, ami persze azért jóval kevesebb, mint a Wielka Krokiew hivatalos, 22 ezres befogadóképessége. Ezzel együtt, ha a szokásosnál esetleg egy kicsit visszafogottabb is lesz a hétvégén a hangulat 9 ezer (illetve a kerítésen kívül még biztosan ezen felül is jónéhány) lengyel síugrásrajongóval még mindig jobban járunk majd, mint az üres lelátókkal az elmúlt hetekben, úgyhogy a pohár ezügyben most inkább félig telinek látszik mint üresnek.

Ez a lengyel csapatról viszont nem mondható el, hiszen az még hagyján, hogy egyelőre az elmúlt évek egyik leggyengébb szezonjának néz ki számukra az idei, a hazai versenyük előtti héten olyan pechszéria sújtotta őket, mintha el lennének átkozva. Az ötszörös zakopanei győztes Kamil Stoch edzésen bokasérülést szenvedett, míg Dawid Kubacki és Pawel Wasek pozitív koronavírus-tesztet produkáltak (Wasekkel illetve a gyanús eredményt produkáló Jakub Wolnyval később újat csináltattak, mivel ezek negatívak lettek, végül mindketten indulhatnak a pénteki kvalifikáción). Nagy kérdés ezek után, hogy két — igaz nem csúcsformában levő — sztárjukat nélkülözve ezek után mire lesznek képesek, hacsak a fiatalok, akiket például a csapatversenyen hirtelen felszabaduló helyek is motiválhatnak, meglepetést nem okoznak, ami azért ha valahol, ezen a sáncon, amit ők ismernek a legjobban még akár el is képzelhető.

Hivatalos program

Január 14. péntek

15:30 Hivatalos edzés
18:00 Kvalifikáció

Január 15. szombat

13:30 Hivatalos edzés
16:00 Csapatverseny

Rajtlista
Élő eredmények (FIS Live) – edzés

Élő eredmények (FIS Live) – csapatverseny

Január 16. vasárnap

14:30 Kvalifikáció
16:00 Egyéni verseny

Élő eredmények (FIS Live) – kvalifikáció
Élő eredmények (FIS Live) – verseny

Sánc adatok

Wielka Krokiew
Zsűritávolság (HS): 140
K-pont: 125 m
Sáncrekord: 150 m Benjamin Østvold (NOR), 2021. 03. 13
Hivatalos rekord: 147 m Yukiya Sato (JPN), 2020. 01. 25. [videó]
Nyári rekord: 145 m Yukiya Sato (POL), 2019. 08. 18. [videó]

A tavalyi győztesek:

  • 2021. 01. 16. Ausztria
  • 2021. 01. 17. Marius Lindvik (NOR)
  • 2021. 02. 13. Ryoyu Kobayashi (JPN)
  • 2021. 02. 14. Halvor Egner Granerud (NOR)

A várható időjárás

Az időjárás-előrejelzés péntekre, a kvalifikáció napjára jósol csapadékos (inkább hóesés várható) és valamivel szelesebb (4-5 m/s) időt, míg szombaton enyhébb légmozgás (1-2 m/s) várható a verseny idején. A vasárnap határeset lehet, ugynis napközben enyhe estére ismét erősebb szelet jósolnak. Itt egyébként a szélirányon is sok múlik, ugyanis a sáncot két oldalról erdő védi, ami adott esetben sokat tud fogni, de ugyanakkor kavargóvá is teheti a szelet.

Így áll az összetett

A VK-összetettben továbbra is Ryoyu Kobayashi vezet 74 ponttal megelőzve Karl Geigert, míg a harmadik helye álló Halvor Egner Granerud mögött viszonylag szorosan ott van már honfitársa, Marius Lindvik is. Érdekesség egyébként, hogy az első négyesből hárman is nyertek tavaly ezen a sáncon, egyedül Geiger adós még az éllovasok közül a zakopanei győzelemmel (egy 5. hely a legjobbja 2020-ból).

HELYVERSENYZŐORSZÁGPONTSZÁM
1.Ryoyu KOBAYASHI891
2.Karl GEIGER817
3.Halvor Egner GRANERUD693
4.Marius LINDVIK643
5.Markus EISENBICHLER 472
6.Jan HÖRL440
7.Anze LANISEK 421
8.Stefan KRAFT409
9.Robert JOHANSSON369
10.Killian PEIER 356

Részletes táblázat

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s