Odermatt megszakította Kilde szuper-G sorozatát Wengenben

Remek felvezetést kapott a wengeni hétvége a csütörtöki szuper-G-vel. A két topfavorit, Odermatt és Kilde kiemelkedett a mezőnyből. Szoros csatájukból végül a hazai kerekedett ki győztesen, karrierje első wengeni versenyén. A dobogóra még Mayer fért fel, az igen tempósra tűzött pályán. Lényegében egy sprint-Lauberhornt láthattunk. Erősen szerepeltek a németek is, Baumann és Ferstl is tízben végzett, de Innerhofer is jól hangolt a lesiklásokra.

Hányattatott sorsa volt eddig a mai versenynek: eredetileg Lake Louise-ban rendezték volna ezt a szuper-G-t, de a rossz idő miatt törölni kellett, és Bormióban jelölték ki a pótlást. Ott viszont két remek időben rendezett verseny után a harmadikra közbeszólt az időjárás. Hogy az olimpia előtt lehessen még egy szuper-G-t tartani, a FIS úgy döntött Wengenben megpróbálkozik ismét a pótlással. A Lauberhorn eddig csak egyszer adott otthont szuper-G versenynek, Marc Girardelli nyerte azt 1994-ben. Nézők a szokott helyeken ma nem lehettek, na nem a koronavírus miatt. A szervezők még ma is a Wengneralp-on és a célban lévő szurkolói zónákat építették, így a síjeggyel rendelkező hobbisízők külön belépő nélkül szurkolhattak a pálya szélén. Akadtak is szép számmal!

A rajtlistán egy komolyabb hiányzót találtunk: Alexis Pinturault úgy döntött kihagyja a szuper-G-t. A hírek szerint vasárnapi kiesése után végleg lemondott az összetett címvédésről a francia. Elindulhatott viszont Vincent Kriechmayr, aki korábbi csak tegnap délelőtt szabadult a karanténból. Így az edzéseket kihagyta, de szuper-G-ben ez a szabályok szerint nem feltétele az indulásnak. A hírek szerint az osztrákok még küzdenek valamilyen kivételért, hogy a két lesiklást se kelljen kihagynia.

Travis Ganong (19.) síelt elsőként a pályán, az ő menetén keresztül ismerkedhettünk meg a tűzéssel. A tűzéssel, ami a pálya adottságai miatt nem sok pontban térhetett el a lesiklástól. Az ugratókat tűzték csak lassabbra, valamint a szélesebb szakaszokon volt mozgástere az amerikai edzőnek. Maga a rajt a Minschkante közepén kapott helyet, az alpesi út bejáratánál. Ganong a pálya ezen a felső szakaszán nem volt kimondottan gyors, ott voltak kisebb megingásai. Ennek megfelelően Christian Walder (13.) itt rendkívül sokat adott az amerikainak, de az osztrák épp a pálya végén volt a kelleténél jóval bizonytalanabb.

forrás: blick.ch

Beat Feuz (24.) hatalmas üdvrivalgás közepette síelhetett végig a pályán. Ugyan remekül kezdett, kétszer is nagyot rontott, így ment el az esélye egy dobogó közeli helyezésre. Max Franz (12.) az alpesi úton remekül csúsztatta a léceit, és bár utána remek tempója volt, a kapuvételek ívei közel sem voltak tökéletesek. A pálya végére viszont megint megújult, és pár századdal befért Walder elé! A hétvégén várhatóan csak ma láthattuk a pályán Vincent Kriechmayrt (9.), mivel az edzések alatt karanténban volt. Az osztrák láthatóan fel is szívta magát emiatt: ugyan kezdése és befejezése sem volt a legtökéletesebb, a pálya közepén nehéz volt elképzelni, hogy sokkal jobban lehetett volna síelni.

Dominik Paris (7.) ki is használta Kriechmayr gyengébb szektorait, ott hozott sokat az osztrákon, és a pálya közepén is tartotta a lendületet, így ő is pár századot faragott az addigi legjobb időn. Marco Odermatt (1.) a Kernen-S után a legjobb tempót vitte a laposabb Langentrejen kanyarjaira. A kanyargós szakaszon pedig hiba természetesen nem volt. Ráadásul az Österreicherlochba a többiekkel ellentétben nem kellett belefékeznie, így egy teljes másodperccel vette át a vezetést!

forrás: blick.ch

Adrian Smiseth Sejersted (29.) egyike azoknak a szuper-G-specialistáknak, akik a lesiklástól is sokszor távol maradnak. Ez ma meg is látszott az idején, a lesiklótudásra alapozó pályán minden eddig leérkezett sízőtől elmaradt. Matthias Mayer (3.) a pálya felső részén nem tudott csak olyan tempót találni, mint Odermatt, a második felében szinte ugyanazt az űrmenetet tudta hozni, így nem volt kérdés a második hely.

forrás: blick.ch

Romed Baumann (4.) az alagút környéki szakaszról remek tempót vitt tovább, viszont a pálya alján voltak kisebb rontásai, ami miatt a második helyről is lecsúszott néhány századdal. Aleksander Aamodt Kilde (2.) a Kernen-S kijáratát még jobban oldotta meg, mint a svájci, a folytatásban viszont volt egy nagyon necces ugratója, ahol előnye legnagyobb része elment. A Ziel-S-ben is volt egy kisebb késése, így végül a pillanatnyi második helyet tudta megszerezni. Odermatt érezte, nagy lépést tett a győzelem felé.

forrás: blick.ch

Három igen halovány menet következett: sorozatban volt rendkívül bizonytalan szinte minden szektorban Nils Allegre (25.), Andreas Sander (33.), majd Mattias Casse (34.) is. A bormiói meglepetésdobogós Raphael Haaser (22.) olimpiai jegyért síelt: ennek tükrében bevállalósan kezdett, viszont utána jöttek a hibák, így elmaradt az ekkor 6-8. helyeken sorakozó osztrákoktól. Az első edzést nyerő, korábbi Lauberhorn-bajnok Christof Innerhofer (8.) remekül ráérzett a pályára. Talán egy kis sebesség hiányzott, kapuvételeinek íve tanítani való volt.

Ryan Cochran-Siegle (40.) adott esetben még okozhatott volna nehéz pillanatokat a pillanatnyi dobogósoknak, vés bár volt egy nagyon látványos mentése, de ez a Langentrejenen jelentős sebességvesztéssel járt, ami már inkább másodpercben volt mérhető, ami az időhátrányt illeti. Stefan Rogentin (11.) a pálya felső részén fel tudta venni a versenyt Odermatt-tal, és bár a pálya közepén azért elmaradt a legjobbaktól, láthatóan nem remegett meg attól a nyomástól, hogy olimpiai indulás a tét számára a mai nap.

forrás: blick.ch

Matthieu Bailet (26.) nem brillírozott igazán a mai versenyen, nem úgy Loïc Meillard (15.)! Ugyan ezt a svájci helyezése nem feltétlen mutatja, de az utolsó előtti szektorban még hozott is pár századot Odermatton. A top10 minden bizonnyal a cél előtti S-kanyarban ment el számára. James Crawford (5.) mindössze a kezdő szakaszon nem talált elég tempót, onnantól összesen nem kapott két tizedet Odermatt-tól. A pálya vége különösen jól sikerült a kanadainak, így nem is volt kérdés, hogy a dobogósoktól nem fog sokkal lemaradni. Josef Ferstl (6.) esetében pedig kevésbé lehet kiemelni egy-egy pontját a pályának. Ő ugyan folyamatosan kapott 1-2 tizedet, de összességében remek sízést láthattunk tőle is. Daniel Danklmaier (10.) remek tempóban kezdett, sokáig a dobogó sem volt teljesen irreális cél. Viszont a záró szakaszba belerontott, így „csak” egy top10-es helyezést szerzett.

Az előbb említetteken kívül is volt még osztrák induló 30-on belüli rajtszámmal: Stefan Babinsky (16.) azonban elmaradt eddigi honfitársaitól, pedig neki hatalmasat kellett volna villantania, hogy egyáltalán számításba vegyék Pekinget illetően. Kanadaiból is akadt még a rajtlistán: Brodie Seger (17.) erős pontszerzéssel zárt, Broderick Thompson (31.) azonban nem került be a legjobb 30-ba sem. Johan Clareytól (18.) azért inkább a következő két napban (és talán még inkább jövő héten) várhatunk erősebb eredményt, ennek ellenére ma is értékes pontokat szerzett, ahogy az óriásműlesikló Justin Murisier (26.) is. Nem szerzett viszont pontot Urs Kryenbühl (38.) és Blaise Giezendanner (36.) sem.

Harmincon túli rajtszámmal egyértelműen Nils Hintermannt (37-essel 14.) kell kiemelni. Sebessége a két felső mért ponton a legjobb volt, viszont a pálya aljára lelassult, ami a top10-es helyezésébe került végül. Rajta kívül pontot szerzett még Guglielmo Bosca (20.), Martin Čater(21-) a legmagasabb rajtszámmal (41-essel), Simon Jocher (23.), Steven Nyman (28.) és Giovanni Franzoni (30.) is.

Marco Odermattot eddig is hatalmas rajongás övezte már Svájcban, de ezúttal öt nap alatt hazája mindkét ikonikus helyszínéről is begyűjtött már egy-egy győzelmet, amivel biztos tovább növeli az őt övező lelkesedést. Odermatt egyébként jubilált, 10. győzelmét szerezte, idén pedig 6 győzelemmel ő egyértelműen a szezon legeredményesebbje. Szuper-G-ben negyedik alkalommal nem talált legyőzőre karrierje során. Aleksander Aamodt Kilde három szuper-G győzelem után szorult eggyel hátrébb. Továbbra is igaz viszont, hogy idén amikor célba ér, dobogóra áll szuperóriásban (a Beaver Creek-i első versenyen a cél előtt győzelemesélyes menetből esett ki). Összességében 25. alkalommal végzett dobogón, a szakágban 15-ödször. Matthias Mayer 41. alkalommal állt VK-dobogóra, ebből 20-at számlál szuper-G-ben, épp annyit, mint lesiklásban.

A szakági világkupában két versennyel a vége előtt 61 pontos előnye van Kildének Odermatt előtt, míg Mayer lemaradása már 90 pont. Legközelebb viszont csak márciusban folytatódik a harc a kis kristálygömbért, Kvitfjellben. Összetettben Odermatt előnye tetemes, 396 pont, Kilde előtt. Mayer itt is 3., 438 pontos lemaradásban.

Holnap az első lesiklással folytatódik a Lauberhorn-hétvége, melynek rajtja ismét 12:30-kor lesz!

Borítókép forrása: reuters.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s