Sífelvonó (Wengen + Zauchensee)

A schladmingi női szlalom másnapján rögtön jelentkezünk szokott előzetesünkkel, hiszen tartalmas napok előtt állunk. Mindkét nem esetén átlépünk a Világkupa-idény második felébe, míg a nők a január eleji ausztriai lesikló hetüket síelik, a férfiak erőt próbáló napok előtt állnak. Csütörtökön az előbb Lake Louise-ból, majd Bormióból elhalasztott Szuper-G-t pótolják, hogy aztán kétszer is végig síeljék a Lauberhornt, ha a melegfront engedni fogja. Vasárnap pedig a szintén klasszikusnak számító szlalommal fejeződik be a hétvégi program.

A hétvége programja:

A helyszín: Wengen

Wengen Svájc szívében, Bern kanton Interlaken kerületében járunk, Lauterbrunnen község területén. Maga Wengen mintegy 1300 lakossal bír. A Nyugati-Alpok emblematikus csúcsai, az Eiger, a Mönch és a Jungfrau övezik. Geológiai szempontból is érdekes vidék, a Jungfrau-masszívum ősi kristályos kőzetei összefonódnak a látványos sziklafalakat eredményező mészkőtakarókkal. Varázslatos környék, az Eiger északi fala éppúgy fogalom, mint az alagútban futó Jungfraubahn fogaskerekűjének végállomása, a 3454 méteres rekordmagasságban fekvő Jungfraujoch, vagy épp az Aletsch-gleccser. 2001 óta a világörökség része ez a vidék.

Forrás: Sky Sports

Wengen históriája

Szerkesztőtársam színvonalas írásában már bejárta a Lauberhornt, így e cikkben inkább az emlékezes futamok felidézésre szorítkozunk. Alábbi videós összeállítást azért még melegen ajánljuk megtekintésre.

Egy 1930-ig visszanyúló történelemmel bíró viadal történetét szinte lehetetlenség tömören összefoglalni. A világháborús időkben aktív Karl Molitor hegemóniájától Toni Sailer azóta is megismételhetetlen négyszeri győzelmi sorozatán át egészen napjainkig végig mehetnénk az eseményeken. A legrégebbi felvétel megörökíti azt a korszakot, amikor masszív életveszélyben síeltek a sebesség megszállottjai. 1965-ben meglepetésre az osztrák Stefan Sodat győzött, mégpedig 30-as rajtszámmal.

1989-cel már beköszöntött a modern síelés korszaka, mégpedig Marc Girardelli duplázásval. A luxemburgi nem volt az a kifejezett lesikló specialista, elsősorban a technikai számok, s különösen a kombináció nagyjai közé sorolandó, de amit január első felében leművelt, az bizony párját ritkította: egy héttel kitzbüheli lesiklás megnyerése után kétszer diadalmaskodott Wengenben. (Többször nem győzött már lesiklásban.)

Kristian Ghedina 1997-es sikere nem csak hírhedt célba vágódásáról maradt ismert. 106,33 km/h-s átlagsebességével azóta is rekordernek számít a Lauberhornon.

Súlyos hiba lenne a részünkről, ha wengeni visszaemlékezésünkből kimaradna a Herminator, vagy épp Bode Miller. Hermann Maier egyszer, az amerikai fenegyerek kétszer húzta be a királykategóriát.

Utazásunk végén elérkeztünk 2020-ra, az utolsó wengeni hétvégéhez, melynek nyitányán Beat Feuz vitte el a show-t, harmadszorra győzött. A videó tökéletesen alkalmas a pálya áttekintésére.

De aki ki nem hagyná Hans Knauß legendás kamerasiklásának egyikét, íme, egy példa:

Habár Wengenről elsőre mindenkinek a lesiklás jut eszébe, a szlalomosok közt legalább ekkora presztízzsel bír a hétvégét záró műlesikló verseny. Habár a jelenlegi mezőnyből ketten is dupláztak itt, természetesen a nagy kedvenc, Ivica Kostelić 2011-es sikerét emeljük ki. Naná, hogy horvát kommentárral!

A helyszín: Zauchensee

Salzburg tartományban, Altenmarkt im Pongau községben járunk, ennek része Zauchensee síközpontja. Korábban Altenmarkt-Zauchensee néven szerepelt a világkupában a helyszín, ám leegyszerűsítették, kikopott belőle az anyatelepülés neve. Salzburgtól 65 km-re helyezkedik el a 4000 lakosú Altenmarkt, a kisvárostól délre fekszik a síterep. A Salzburgi-Mészkő-Alpok vonulatai között járunk. 2344 m és 1339 m közötti tengerszint feletti magasságban járunk, legmagasabb pontja a Steinfeldspitze. A magasságból is látszik, leginkább az átlagos jelző a megfelelő erre a helyszínre, múltját tekintve is igaz ez a megállapítás. Az 1960-as években kezdték fejleszteni a síterepet, fokozatosan épültek az újabb és újabb felvonók és sípályák. Napjainkban 25 felvonó és 70 km-nyi pálya várja a látogatókat.

Forrás: Ski Racing Media

Zauchensee históriája

Nevezett síterep a statisztikusok rémálma, elvégre hol Altenmarkt, hol Zauchensee néven fut, hol pedig a kettő kombinációjaként. Maga a helyszín a nyolcvanas évek folyamán végbement fejlesztések egyik gyümölcse, az évtized vége óta pedig a Világkupa kezdetben alkalmi beugrója, majd mind gyakrabban felbukkanó részese. Szép lassan a gyorsasági számok legjobbjainak kedvelt pályája formálódott ki. Az ezredforduló táján kialakult szokásrend szerint 2-3 évente legalább egyszer a VK- naptárba kerül Zauchensee.

Mondanunk sem kell, presztízskérdést csinálnak az osztrákok a győzelemből, épp ezért nyeltek keserű pirulát 2000-ben, amikor a svájciak világbajnoki ezüstérmes lesiklója, Corinne Rey Bellett aratta le itt egyik elsőségét az öt közül.

Azóta azért kijutott a dicsőségből az osztrákoknak is, két évre rá például Dorfmeister duplázott, de utóbb Götschl is behúzott egy lesiklást. Nagy titkot nem árulunk el azzal, hogy Lindsey Vonn a lejtő legeredményesebb sízője. Egy-egy kombináció és Szuper-G mellett kétszer nyert a királykategóriában. Alábbiakban 2011-es csúszása tekinthető meg.

2014-ben a századok harcát tekinthette meg a szépszámú nézősereg. Már Fenninger első helye is hajszálon múlt, majd érkezett 28-as rajtszámmal Garmisch kétszeres világbajnoka, a sérülése után korábbi önmagát nehezen találó Lizzie’ Görgl, s behúzta utolsó lesikló győzelmét.

A 2017-es futam, pontosabban a rossz időjárási viszonyok miatt csak néhány órával azt megelőzően megtartott edzés meghozta a magyar alpesi síelés feketenapját. A lassanként bombaformába lendült Miklós Edit hatalmasat esett a gyakorláson, ami végső soron pályafutása végét jelentette a számára.

Ugyanezen napon megint a magas rajtszám hozott szerencsét egy osztráknak, Christine Scheyer énekelte ki a sajtot a már győztesnek hitt Tina Weirather szájából. Kettejük menetének összehasonlításában a pályával is jobban megismerkedhetünk.

Hírmorzsák két hétvége közt

1) Végig söpör az osztrákokon a járvány?

Január első napjaiban a svájci és a norvég technikai szakágat fertőzte végig a koronavírus, s bár nem szép dolog az ördögöt a falra festeni, olybá tűnik, mostantól a nagy riválison lesz a sor. Hétfőn derült fény Katharina Truppe pozitív tesztjére. A Kranjska Gora-i hétvége legjobb osztrák sízője ezért már el sem utazott Schladmingba. (Mely versenyt egyébként a csúcsokat döntögető esetszámok ellenére megtartották. A stájer tartomány nem volt oly finnyás, mint a salzburgi…) Kedden robbant aztán a bomba: kétszeres világbajnokuk, Vincent Kriechmayr se véletlenül nem rajtolt el az első wengeni lesikló edzésen. A felső-ausztriai klasszis legjobb esetben még elrajtolhat a csütörtöki Szuper-G-n, amennyiben megérkezik addig a negatív teszteredménye, mert egyébiránt semmiféle tünete nincs. Edzésfutam híján a két lesikláson biztosan nem indulhat.

2) Marcel Hirscher apja és az ÖSV útjai szétváltak

Közös megegyezéssel véget ért Ferdinand Hirscher újabb korszaka az Osztrák Sí Szövetség kötelékében. Az osztrák sílegenda édesapja 2019 óta dolgozik az óriás-műlesikló szekcióban, ez idő alatt többek közt Roland Leitinger, Stefan Brennsteiner és Patrick Feurstein felkészülését segítette, s tényszerűen visszatalált a szakág a világelitbe, utóbbi síző pedig valósággal berobbant a nemzetközi mezőnybe.

3) Nívós meghívásos verseny Crans-Montanán

Mialatt a lesiklók nyüstölik egymást Wengenben, egészen impozáns szlalomos mezőny gyűlik össze ma este egy másik svájci helyszínen, Crans-Montanán. Nem annyira titkoltan a 2027-es világbajnokság promócióját lendítenék fel a pénzdíjas műlesikló versenyen. A komplett helvét válogatotton (Zenhäusern, Yule, Aerni, Nef, s a többiek, Meillard az egyedüli távolmaradó) kívül tiszteletét teszi a VK-tabella két éllovasa, Foss-Solevåg és Jakobsen, továbbá Noël, Ryding, Horosilov, Braathen és a teljes olasz keret. Érdekes versenyre van kilátás, melyről mindenképp beszámolunk. Az 50 ezer svájci frank összdíjazású viadal érdemi része 19:10-kor kezdődik, méghozzá egyenes kieséses rendszerben: első futam a TOP15-ért, majd a második kör a legjobb tízért, aztán egy harmadik menet az ötös döntőért, amelyet este nyolc körül tartanak meg.

Kis színes a social médiából

14 év, két svájci óriás-műlesikló sikere a Chuenisbärglin.

A kép, ami alapján megint öregebbnek érezzük magunkat…

Egy átlagsportembert igencsak bosszantaná, ha 29 szlalomdobogóból egyetlenegy győzelem se sikerülne. Na, Wendy Holdener nem ez a fajta, ő széles mosollyal nyugtázta, hogy végre lépést bírt tartani Vlhováékkal.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s