Shiffrin versenyt, Vlhová kristálygömböt nyert Schladmingban

Schladmingban, a Planaion gyűlt össze a női műlesikló alpesi sí Világkupa mezőnye. Nézők nélkül, ám ettől eltekintve remek körülmények között Mikaela Shiffrin a második futamával szerezte meg a győzelmet. Petra Vlhová a legjobb első futam után talán kicsit számolgatott is, minimális hátránnyal zárt, ám így is övé a kis kristálygömb. Hatalmas hátránnyal Lena Dürr fért még fel a dobogóra. Az örök svájci-osztrák rivalizálás szép példájaként Rast és Mair holtversenyben 4., Leona Popović 6. helyet hozott Horvátországnak.

Egész kellemes állapotok fogadták a női alpesi sí Világkupa mezőnyét Schladmingban. Valamivel fagypont alatti hőmérséklet, szélcsend, kemény hó várta a mezőnyt a Planaion. Az első futam pályáját az olaszok edzője, Devid Salvadori, a második futamét a kanadai csapat képviseletében Manuel Gamper tűzte.

Az első futamot favoritként kezdhette Petra Vlhová, és pillanatnyi megingás nélkül adta meg az utolérhetetlen alapidőt (1.). Remek dramaturgiával rögtön követte is Mikaela Shiffrin, aki csak egyetlen szektorig tudta tartani a szlovák tempóját, négy tizedes hátránnyal ért célba (5.). Nem volt jó Vlhová felső szektora, ezt Lena Dürr menete is jelezte, ám aztán a német is kapta a tizedeket, jó zárással végül 3 tizeden belülre került (2.). Michelle Gisin a pálya közepére vészesen belassult, paradox módon mégis ekkor tévesztett kaput. A svájci hangulaton Wendy Holdener javított, az alját sajnálhatja kicsit, itt szorult századokkal Dürr mögé (3.). A házigazdák napját Katharina I Liensberger nyitotta, komoly késésekkel alaposan lemaradt a mezőnytől (8.).

Forrás: eurosportplayer.com

Brutális kezdést villantott Anna Swenn-Larsson, az őrült sebesség viszont hamar kieséshez vezetett, majd Ali Nullmeyer hajszálnyival óvatosabb, cserébe a célig eljutó menete sűrűsítette tovább az élmezőnyt (3.). A következő kanadai, Laurence St-Germain jóval kevésbé volt meggyőző, látványos hibákkal elsőként zuhant másodpercen túlra (25.). Szokatlanul lassú kezdéssel Sara Hector is a mezőny végére sorolt be (16.), majd Katharina II Huber gyengélkedése jelezte, hogy az osztrák hó nem lejt hazafelé (22.). Paula Moltzan őrült starttal, szétcsúszkáló lécekkel zúgott lefelé, a kamikáze-menet fél másodpercen belüli hátrány ért (6.). Ana Bucik lényegesen nyugodtabb menettel majd másfél másodpercet kapott (20.), Katharina III Gallhuber pedig talán úgy gondolta, ha már első nem lehet, inkább az ellenpólust célozza meg – két másodpercen túli hátránnyal evickélt célba (31.). Martina Dubovská menete is arra utalt, lassacskán inkább a második futam válik igazi kérdéssé, nem az élboly (30.). Végül kereken 2 másodperc kellett ehhez.

Forrás: eurosportplayer.com

Ideje volt a kis szünetnek a kiábrándító menetek után, Chiara Mair virított is egy zöld kezdést, igaz, a folytatás már inkább tisztes iparosmunkának tűnt (14.). A pálya alján veszített sokat Erin Mielzynski (19.), Leona Popović pedig talán a kezdését sajnálhatja inkább – épphogy másodpercen túlra csúszott a horvát (12.). A vírust maga mögött tudó Camille Rast immár másfajta koronára hajt, 0,75-ös hátránnyal megalapozott egy újabb bravúrt (7.). Nastasia Noens stabilan végigment, a biztosra hajtott (23.), Mina Fürst Holtmann pedig egy felejthető menet végén váratlanul egy zseniális alsó szakaszt mutatott (9.). Maria Therese Tviberg több kisebb megakadással a középmezőnyt gazdagította (24.), majd egy reklámszünetnyi megszakítás után Thea Louise Stjernesund harmatos síelése zárta a norvég sort (36.).

Forrás: eurosportplayer.com

Charlie Guest magabiztos menettel a mezőny pillanatnyi első felében vendégeskedhetett (16.), Marie-Therese Sporer pedig két szektoron át vezetett is, az aljára a kanyarokba veszve másodpercen túlra csúszott (11.). Egy lassan induló, ám a végére biztatóbbá váló Aline Danioth (26.) menetet követően Emma Aicher is feliratkozott a másodperc környéki hátrányok sorába (10.), Neja Dvornik viszont gyenge menettel kiírta magát a második futamból (34.). Charlotte Säfvenberg a középső részen vesztett sokat, így is jó helyre érkezett (13.), majd Amelia Smart magabiztos menete zárta a top-30-at (18.).

Az első olaszra a 32-es rajtszámig kellett várni az olasz tűzésű pályán, aligha véletlen, hogy egy biztonsági tűzéssel a lassú pályaromlást részesítették előtérben. Így se volt sok sikerélményük, közülük csak az utolsóként, 53-assal rajtoló Anita Gulli lépett tovább (21.). Lagymatag menetek sorjáztak sokáig, elvétve 1-1 továbbjutóval, így Nina O’Briennel (28.) és Ando Aszával (29.). Aztán a legvégére fordulva hirtelen feje tetejére állt a világ, a fehérorosz Marija Skanova (27.) után jött Gulli, majd egy érthetetlenül remek menet a finn Rosa Pohjolainentől (14.).

A második futamot Dubovská nyitotta, egész szépnek tűnő menettel ért célba (18.). Ando jóval óvatosabban síelt (24.), O’Brien viszont a pálya feléig előnyben volt, igaz, végül ő is kikapott a csehtől (19.). Skanova mert nagyot álmodni, évtizedes pályafutása második pontszerzése a rontott alsó szakasz nélkül még emlékezetesebb lehetett volna (20.). Danioth kezdése másodjára sem volt az igazi, most az alja se lett sokkal szebb (22.), St-Germain viszont magabiztos síeléssel jelezte, hogy csak kisiklás volt az első futam: majd egy másodperces előnnyel zárt az edzője által tűzött pályán (8.). Tviberg a meredeken hibázgatott, ami 2 tizedes hátrányt hozott (10.), Noens pedig a pálya alján kapott súlyos tizedeket (16.).

Huber is csak a pálya feléig bírta a kanadai tempóját, végül Tvibergtől is kikapott (15.). Gulli nagyot szenvedett, végül csak Andót előzte meg (23.), majd Bucik produkált egy igencsak biztonságinak tűnő menetet (12.). A második kanadainak kevésbé jött be a pályatűzés: Mielzynski lassúcska kezdés után nekirongyolt egy kapunak. Nem úgy a harmadiknak: az okos lehet talán az illő jelző Smart síelésére, nem vállalta túl magát, szerencséje is volt a századokkal, így besorolt St-Germain mögé (9.). Hector megakadt a meredek kezdetén, ezután sorjáztak a hibák (17.), Guest pedig a harmadik szektorát bánhatja, ahol balosai szemre is csúnyának tűntek (13.).

Forrás: https://twitter.com/Cro_Ski

A reklámszünetben nagyon süröghettek az osztrák pályamunkások: Mair majd fél másodperces előnyt adott el a pálya aljáig, ahol viszont visszaszerezte hozott előnyét és átvette a vezetést (4.). Pohjolainen egész más célokkal síelt, a vastag pontszerzés össze is jött (14.). Säfvenberg a meredekkel megküzdött, majd 7 tizedet kapott a végére (11.), majd Popović is csak az alsó szakaszig tudta tartani a lépést az osztrákkal (6.). Az osztrák olimpiai keretért küzdő Sporeren az elejétől látni lehetett, hogy őrült tempót próbál végigvinni, nem is lehetett más a vége, mint hibák és kiesés. Aicher jóval óvatosabbnak tűnt, egy megbillenés után mégis meglovagolt egy kaput. Holtmann egy szektor alatt eldobta előnyét, utána egész jól összeszedte a mozgását (7.).

Az újabb reklámszünetnél újabb osztrák érkező pezsdíthette gyors mozgásra a pályamunkásokat, ám hiába: Liensberger a meredeken otthagyta előnyét, a végén pedig óriási fékezéssel, szinte leállva csorgott célba (21.). Rast kiválóan kezdett, a pálya feléig még növelte is előnyét, a végén azonban nagyon belassult, fél másodpercet eladott, és Mairral azonos idővel ért célba (4.). Moltzan újabb őrült menettel próbálkozott, ám csodák nincsenek: a pálya feléig sem jutott, kapura lépett. Shiffrin másodjára már összekapta magát, nemcsak nem hibázott a végén, de még rá is pakolt hozott előnyére, másodperccel vette át a vezetést (1.). Holdener pár kapu után késésbe került, próbálta megoldani, de végül kapura lépett. Nullmeyer is csak egy szektoron át tudott varázsolni, utána akadozni kezdett a gépezet, majd kapura lépett. Nagyon óvatosan jött a két kiesett után Lena Dürr, de a visszafogottság végül megérte, hatalmas hátránya is dobogót ért (3.). Vlhová is óvatoskodhatott volna egy jót, hisz a dobogó is biztossá tette volna szakági győzelmét. No de a szlovákot nem ilyen fából faragták, mindent megtett, a kanyargós alsó részen viszont nem tudott elég gyors lenni, 15 századdal kikapott (2.).

Forrás: https://twitter.com/usskiteam

Mikaela Shiffrin 207. Világkupa versenyén 73. győzelmét és 116. dobogóját gyűjtötte be, némiképp váratlanul tért vissza az élre. Igaz, Petra Vlhová fejében valószínűleg ott járt a kis kristálygömb bebiztosítása, hiszen ez a 2. hely ehhez bőven elég volt. Két versennyel a vége előtt 220 pont az előnye a 162. versenyén 52. dobogóját szerző szlováknak. Összetettben viszont nagyon fájhat még neki ez a vereség, 55 pontra nőtt Shiffrin előnye… Lena Dürr 176. versenyén 3. alkalommal fért fel a pódiumra.

Fontos sporttörténelmi tény, hogy korábban még soha senki nem nyert 47 VK- versenyt egyazon szakágban. Nos, Shiffrinnek ez is sikerült.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s