Strolz 38-assal nyerte az adelbodeni szlalomot!

Rendkívül izgalmas versenyt hozott az adelbodeni műlesiklás. Az első futamban Gstrein és Feller még holtversenyben vezetett, a második futamban azonban a hetedik helyről tört előre a 38-assal síző Johannes Strolz. Feller a dobogón maradt, Gstrein azonban kiesett, így a harmadik helyet Linus Straßer szerezte meg. Őket három hazai síző követte. Ugyan Foss-Solevåg, Jakobsen és Noёl is az első futamban búcsúztak, továbbra is a szakági első három helyén állnak.

Tegnap a várható havazás miatt már pörgették az óriás-műlesiklást a Chuenisbärglin, az égi áldás pedig meg is érkezett. Tegnap délután óta folyamatosan esett a hó, gyönyörű alpesi tájat varázsolva Adelbodenbe. A verseny szempontjából azt várhattuk viszont, hogy a pálya jeges alapja, és a pályamunkások kitartó erőfeszítése nyomán ez kevéssé befolyásolja a verseny kimenetelét.

A pályát szlovén edző tűzte, és azt a szakági éllovas Sebastian Foss-Solevåg menetén keresztül ismerhettük meg. A norvég egészen a Zielhang közepéig remekül síelt, viszont egy vertikális kapusor utáni kanyarvételben kibillent és elesett. Így az alapidőt már Alexis Pinturault (5.) síelte. A francia ismét hozta idei remek szlalomformáját, nem igazán láthattunk megingást a menetében.

Clèment Noёl toronymagas esélyesként vágott neki a pályának, és bár jól kezdett, a második szektorban kapura lépett, így idén háromból más másodszor nullázott. Ezzel megnyílt az esély a győzelemre számos síző számára. Henrik Kristoffersen (4.) próbált is élni ezzel, viszont gyors lapos szakasz után a meredeken kimondottan nagy előnyéből két század híján mindent eladott. Manuel Feller (1.) végig közel síelt a kapuk tövéhez, és a meredek néhány századdal neki jobban sikerült, mint a norvégnak, így szorosan ugyan, de ismét váltás történt az élen.

forrás: blick.ch

Az ismét tízezer feletti szurkolótábor elsőként az abszolút hazai Ramon Zenhäusernnek (6.) szurkolhatott. Ő is tovább sűrűsítette a mezőnyt. A laposon jobb volt, mint a többiek, de a letörés előtt volt egy hibája, így ő a vezetést nem tudta átvenni. Sőt, 16 százados hátránnyal már most is csak negyedik helyet lehetett szerezni. Dörzsölhettük a tenyerünket a második futam kapcsán! A szakági címvédő Marco Schwarz (10.) az első valamirevaló szlalomfutamával rukkolt elő. Mindössze a meredek aljára tűzött ritmusos szakaszon került nagyobb hátrányba.

Daniel Yule (11.) hasonlóan síelt, mint Schwarz, azaz egészen a meredek második feléig századokra volt ő is a legjobbaktól, de az utolsó szektorra ő sem tudott elég lendületet megtartani. Dave Ryding (13.) nagyon sajnálhatja, hogy a leggyorsabb kezdés után volt némi bizonytalansága, de még ő sem vesztett el semmit dobogós reményeiből. Azzal a gyanúperrel viszont élhettünk, hogy a meredek második fele a sok friss hótól talán elkezdett felpuhulni. Az eddig remekül versenyző Alex Vinatzer (28.) ugyan épp alul ment jól, azon kívül viszont egyáltalán nem érezte a pálya ritmusát.

A szakági másik éllovasa Kristoffer Jakobsen ismét nagyon erőszakosan támadta a kapukat, ami idén elsőzör megbosszulta magát. A letörésnél már volt egy véleményes kapuvétele, a meredeken magán pedig kétszer is nagyot rontott, a másodikban pedig már ki is esett. Ezzel a három nagy esélyesből három ki is esett már. Loïc Meillard (19.) a letörésnél volt bizonytalan, de a meredeket az utóbbi idők átlagához képest tisztábban oldotta meg.

Muffat-Jeandet bokatörése révéné Filip Zubčić (20.) eddigi legjobb rajtszámával indulhatott szlalomversenyen. Ugyan technikájával nem volt gond, gyorsasága talán elmaradt a megszokottól. A meredek végén viszont remekül tudott újítani, így ő is másodpercen belül maradt, mint Vinatzeren kívül eddig mindenki. Linus Straßer (14.) bődületes nyitány után azért lelassult némileg, de ő is csatlakozott a szoros középmezőnyhöz. Michael Matt (41.) a letörést is magába foglaló szektorban idén először villantotta meg valós tudását és korábbi formáját, de a meredeken hatalmas hibát vétett, két másodperc feletti hátránnyal pedig nem igazán volt elképzelhető, hogy tovább lehet jutni.

forrás: Fanclub Ramon Zenhäusern/Facebook

A reklámszünet után valósággal felrobbant az adelbodeni stadion: Luca Aerni (3.) remek lapos szakasz után vágott neki a meredeknek, ahol szintén tartani tudta a legjobbak tempóját, mindössze öt századdal kapott ki Fellertől! A svájci jó sízésre viszont egyből megvolt az osztrák válasz: Fabio Gstrein (1.) messze a legjobb felső szakaszokat síelte, és bár a meredeken ő rajtavesztett 4 tizedet, ez is elég volt ahhoz, hogy holtversenyes első helyezett legyen Fellerrel!

Minden bizonnyal Matjaž Požar mester Štefan Hadalinnak tűzte a pályát, de utóbbi mindössze 4-5 kapuig tudta élvezni ezt a hazainak nevezhető tűzést. Nem tartott tovább a versenye Manfred Mölggnek sem, aki szintén néhány másodperc után tévesztett. A kezdésnél úgy tűnt Tanuy Nef (17.) nem tudta elkapni azt a lendületet, amit honfitársai, de a meredekre egészen magára talált a svájci. Alexander Khoroshilov (22.) a laposabb szakaszokon kapott hátrányt, de azon nem lepődtünk meg, hogy a meredeket kimondottan jó tempóban oldotta meg. Timon Haugan (37.) messze nem tudta olyan ritmusosan síelni a pályát, mint a mezőny nagy része. 17 célba érkezőből mindössze a harmadik volt, aki másodpercen kívülre került.

forrás: blick.ch

A sokadvirágzását élő Giuliano Razzoli (9.) szinte tökéletesen zárta le a meredek végét, és addig sem akadt olyan igazán nagy gondja, így remek kiinduló helyzetbe került a második futamra. Christian Hirschbühl minden bizonnyal Matt-tal versenyez a negyedik olimpiai helyért, és utóbbi hibáját ki is használhatta volna, de pár kapu után besokallt és kiesett. Armand Marchant (32.) azon szűk tábort erősítette, akik nagyon nem éreztek rá a pályára, izgulnia kellett a továbbjutásért. Matej Vidović (25.) jól kezdett a pálya első felében, de a meredeken talán a szokottnál egy kicsivel kevésbé is lehetett volna megfontolt.

forrás: CroSki/Facebook

Stefano Gross (23.) is hasonló utat járt be, mint a horvát: gyors kezdést kevésbé acélos meredek követett. Erik Read (36.) a pálya felső, lapos szakaszán hibázott, ami miatt nagy lendületet vesztett. Sandro Simonet (14.) tovább erősítette a remek svájci csapatteljesítményt: meredeken hosszabb idő után az első volt, aki jó érzékkel tudta engedni a léceit. Simon Maurberger (31.) kevésbé volt acélos, nem igazán volt esélye másodpercen belül sem maradni.

A folytatásban valamelyest a havazás is alábbhagyott, ami jobb látási viszonyokat jelentett a harmincon túliaknak. Ezt rögtön ki is használta Lucas Bråthen (12.), aki egy szektorral a vége előtt vezetett, de a meredek zárásában volt több késése is. Szintén vezető helyen fordult az utolsó szektorra Marc Digruber (8.), aki kevesebbet is hibázott, mint a norvég az imént, így 33 százados hátrányt szedett csak össze. A meredek végét még jobban síelte meg Johannes Strolz (7.), aki viszont a letörésnél billent meg, de így is befért a legjobb tízbe!

forrás: kleinezeitung.at

Rajtuk kívül is számos harmincon túli síző jutott második futamba, további nyolc síző. A már említett két horváthoz további kettő (!) csatlakozott: a sérülésből most visszatérő Istok Rodeš (16.), aki a horvátok legjobbja is volt, valamint Samuel Kolega (21.). Luke Winterstől (43-assal 18.) már többször láttunk bevállalós futamot, hibázós alsó szakasz nélkül tíz közelébe érhetett volna. Bejutott még a második futamba Tommaso Sala (24.), David Ketterer (26.) a legmagasabb, 57-es rajtszámmal, valamint Koyama Yojei (27.) és Dominik Raschner (53.). Az utolsó továbbjutó Marc Rochat (30.) volt, 1,37-es hátránnyal.

Egy kis statisztika az első futamhoz: a legjobb tízben 5 osztrák végzett, rajtuk kívül még egy jutott tovább. A legnépesebb tábort mégis a svájciak adták 7 továbbjutóval, míg a harmadik legnépesebb különítmény a horvát és az olasz lett, 4-4 sízővel! A verseny pedig szinte tiszta lappal folytatódott, ami a különbségeket illette: 4-en egy tizeden, 7-en két tizeden, 11-en voltak fél másodpercen belül, míg a másodperces határ alá 24-en síeltek be. Hans Pieren visszavonuló adelbodni versenyigazgató (aki egyébként koronavírus miatt teraszáról nézheti csak a versenyt), és a pályán munkálkodó önkénteseket, valamint katonákat dicséri ez az eredmény, hogy 40 centiméter friss hó, és folyamatos havazás mellett is ilyen kiélezett első futamot láthattunk.

forrás: Ski Austria Alpin Herren/Instagram

Osztrák edző tűzte a második futam pályáját, melyre a havazás alábbhagyott és csak a borús idő, no meg a jó hangulat maradt. Marc Rochat (18.) hibákkal teli futamán megbizonyosodhattunk róla, hogy jóval nagyobb kihívás vár a sízőkre, egy elsőre igen nehéznek tűnő vonalvezetéssel a meredeken. Dominik Raschner (16.) azonban nem tudta teljes mértékben kihasználni a svájci hibáit, egy másodpercre növekvő előnyének nagy része a meredeken elolvadt. Alex Vinatzer (7.) minden mindegy alapon nekirontott a pályának, és bőven benne volt a másodperc feletti előny. Ez végül a Zielhang bejáratánál elkövetett nagy hiba miatt nem lett meg, de szerencséjére a sebességet nagyon gyorsan visszanyerte.

Koyama Yohei (26.) a jóval nehezebb délutáni tűzéssel rendkívül megküzdött, de David Ketterernek (23.) sem ízlett igazán a számos ritmustöréssel teletűzött pálya. Nem jellemző mostanában, hogy Matej Vidović (24.) kiessen, és ezzel ma sem volt gondja, de a pálya végét leszámítva nem volt említésre méltó szektora. Tommaso Sala (22.) esetében a tempóra nem lehetett gond, de több ponton is messzire került a kapuk tövétől. Csapatszinten volt probléma a meredekkel, Sala és Vinatzer után Stefano Gross (20.) is ugyanott rontott. Meg kell viszont jegyezni, hogy időközben ismét erősödött a havazás, ami a látási viszonyokon nem segített.

forrás: blick.ch

Aleksander Khoroshilov (19.), csakúgy, mint délelőtt, megint a meredeken tobzódott inkább,  a lapos részeken viszont sokat vesztett. Samuel Kolega (21.) figyelt arra, hogy mindenképp leérjen és pontot szerezzen, nem úgy Filip Zubčić (15.). A horvát nem sokat védett, nagy tempót vállalt el, de ezzel a letörés körül nagyon sokat vesztett. Viszont megmutatta, hogy Vinatzeren 6 tizedet is lehet hozni a meredek alján. Loïc Meillardnak (6.) sem volt mit védenie és bár a meredek közepéig már 6 tizedes hátrányban állt. Onnan viszont remekül síelt, meg is előzte Vinatzert, és csak az volt a kérdés, meddig fog előrelépni.

Luke Winters (10.) egy magához képest igen precíz nyitánnyal síelt, de végül a meredeken sokallt be kissé. Ezzel együtt is szinte biztos volt, hogy eddigi legjobbját, a VK 19. helyet megjavítja. Mindenesetre a beállításra nem kellett sokat várnia az amerikainak, Tanguy Nef (13.) ugyanis kissé óvatosabbnak tűnt az egyre erősödő hóesésben, ráadásul a meredeken volt némi bizonytalansága. Istok Rodeš (25.) jelentős késésekkel síelt végig, az eredménylista hátsó traktusába csúszott vissza. Ezzel a mezőny felét követően továbbra is hazai vezetés volt, Meillard vezetett Vinatzer előtt, aki már úgy ugrott át 11 sízőt, hogy hatalmasat hibázott a meredeken.

Linus Straßer (3.) a pálya felső szakaszán folyamatosan növelte az előnyét, jól ráérzett a tűzésre. A meredeken ugyan nem tudta felvenni a versenyt Meillard-ral, de előnyéből így is bőven maradt még a célban. Svájciak bízhattak benne, hogy ismét hazai ül majd vissza a szponzorszékbe, de Sandro Simonet a meredeken kapura lépett, ő volt a mai első kieső. Rögtön jött a második is, Dave Ryding egy szektor után taposott rá egy stanglira. Lucas Bråthen (14.) tartani tudta a pálya feléig Straßert, viszont a letöréstől egy teljesen más Bråthent láthattunk, számos kapunál is késésbe került.

A verseny utolsó svájci bajnoka, Daniel Yule (8.) gyorsan kezdett, és bár rossz futamról semmiképp sem beszélhettünk, de pár századot innentől minden szektorban eladott. Marco Schwarz (11.) idén először tudott szakági címvédőként pontot szerezni, de a meredek saját edzője elgondolásában sem ízlett neki igazán. Az utolsó reklámszünet előtt Giuliano Razzoli (9.) érkezett még, de csakúgy, mint mindhárom honfitársa, ő is elszúrta a meredek bejáratát. És bár ugyan lassabb volt eddig, mint Straßer, nem maradt le sokkal, a hiba és a sűrűsödő mezőny miatt viszont jó pár helyet csúszott vissza. Ezzel a legjobb nyolc előtt Straßer állt az élen Meillard és Vinatzer előtt.

forrás: nettavisen.no

A hóesésben a pályakarbantartás délelőtt és délután is segített az elsőként érkezőnek, ezt próbálhatta kihasználni Marc Digruber (17.). Ugyan a második szektorban sokat eladott, a meredek közepéig nem volt reménytelen. Ott viszont akadt egy jelentős hiba, ami miatt jelentősen visszaesett. Johannes Strolz (1.) viszont élni tudott a kínálkozó lehetőséggel. A letörésig remekül síelt, és bár a meredeken teret vesztett egy pillanatra, ezzel együtt is megtartotta előnye felét, valamint bejelentkezett egy pekingi helyre is. Ramon Zenhäusernnek (4.) nagyon nem ízlett a számos ritmustörés, de a pálya végére az érte minden évben idelátogató Fanclub hangereje feltüzelte, és remekül hajrázva elcsípte a pillanatnyi dobogó alját.

forrás: ba.n1info.com

A ma látott csillaghullás nem állt meg Ryding kiesésével: Alexis Pinturault megcélozta a dobogót, de a meredeken kibillent és ő is kiesett. Egy dobogó mellett idén másodszor nullázott szlalomban az összetett címvédője. Henrik Kristoffersen (12.) laposon látott két megbillenése nagyon lelassította, ráadásul a meredeken nagyon sokat hibázott még, így jelentősen visszaesett. Johannes Strolz mindeközben hitetlenkedve figyelte a történéseket, végig zokogta a legnagyobb izgalmakat.

Luca Aerni (5.) volt az osztrák győzelem utolsó lehetséges kerékkötője, de a pálya felső részén sokat vesztett, és nem teljesen tökéletes meredeke okán még Zenhäusernttől is kikapott a legjobb svájci címéért folytatott meccsben. A kérdés már csak az volt a három osztrák közül ki fog nyerni. Manuel Feller (2.) a letörésig alig kapott Strolztól, viszont ott is belehibázott egy kisebbet, így csak a második helyre ért be. Már az is biztossá vált, hogy új osztrák győztest hirdetnek ma. Fabio Gstrein jól kezdett, láthatóan nem védekezett, hanem győzni akart. A letörésig már kisebb hátrányban volt, de nem volt reménytelen a helyzete. Azonban ott rontott, egy kapura lépés miatt esett ki. Johannes Strolz 38-as rajtszámmal győzött Adelbodenben!

A már 30 éves Johannes Strolz a négy évvel ezelőtti Európa-kupa összetett győztese, Calgary kombinációs bajnokának, Hubert Strolznak a fia. Utóbbi ott egyébként épp Fabio Gstrein nagybátyját megelőzve győzött. Strolz a main kívül 14-szer szerzett eddig VK-pontot, szlalomban, óriásban és kombinációban. Eddigi legjobb eredményét két éve Madonnán érte el, akkor 10. helyen végzett. Utoljára VK-szlalomot 15 éve, épp itt, Adelbodenben nyertek 30 feletti rajtszámmal – akkor Marc Berthod 60-assal győzött.

Manuel Feller a hétvégén megszerezte 11. és 12. dobogóját, szlalomban most jár a 8.-nál, idén az elsőnél. Linus Straßer parallel menőből vált kimondottan jó szlalomossá. Három parallel dobogó után, már három speciálszlalomos pódiumnál tart. Legutóbb épp itt, Adelbodenben végzett második helyen, egy évvel ezelőtt.

A férfiak maradnak svájcban, a tervek szerint csütörtökön a Lake Louise-ban, majd Bormióban is törölt szuper-G-t pótolják.

Borítókép forrása: france24.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s