Vlhová elorozta a százados Holdener első szlalomgyőzelmét

Nagyon közel került élete első műlesikló Világkupa-győzelméhez a századik szakági versenyét teljesítő Wendy Holdener, ám hiába vette fel a kesztyűt Petra Vlhovával, a szlalom jelenlegi kiemelkedő alakját ma sem lehetett megverni. A szlovák kiválóság már kedden megszerezheti újabb kis kristálygömbjét, miután a fő rivális, Shiffrin három év elteltével nullázott. Az amerikai kiesése egyszersmind teljesen nyitottá tette az összetettet. A napi dobogó harmadik fokára, idén először, Anna Swenn-Larsson állhatott fel. Nagy csillaghullás volt egyébiránt, Gisin az első, míg Liensberger a második futam hullott ki. A hazaiak Bucik 5. helyének örülhettek, míg az osztrákoknak ma Truppe 7. pozíciója volt a plafon. Nullmeyer és Mielzynski révén két kanadai síző fért a TOP10-be.

Gyorsan telik az idő, a mai volt már a szezon hatodik műlesiklása, s minthogy nyakunkon a hetedik Schladmingban, lassanként a szakági kristálygömbért folytatott küzdelem is kezd mind élesebbé válni. S nem utolsósorban több nemzetnél a napokban fog eldőlni, kik utazhatnak Pekingbe.

A favorit egyértelműen az a Vlhová, aki négyet nyert az idényben, ebből három ízben Shiffrint verve face-to-face küzdelemben. A szlovák mellett szólt, hogy újdonsült edzője, Mauro Pini keze nyomát viselte a délelőtti pálya. Több bújócskázós kombinációval teletűzdelt, technikás nyomvonallal kellett megküzdenie a sízőknek. Visszatért a tél Szlovéniába, bőven fagypont alatti hőmérsékletben, megfelelő hóviszonyok mellett kezdődött a verseny.

Forrás: Ski Sport Austria

Michelle Gisin napja idejekorán véget ért. Rögtön a harmadik kapura rálépett, túl szűken fordult a stanglira, rá abszolút nem jellemző módon kihagyott a figyelme. Lena Dürr (4.) mértékadó alapidőre törekedett, ám a nagy akarás gyakran zaklatott sízéshez vezetett. A német ritmustalan menete után Anna Swenn-Larsson (6.) csúszása szemnek kedvesebb volt. Az megint más kérdés, hogy a svéd kövér íveket húzott a nehezebb részeknél, ezért kevéssel kikapott a némettől. Katharina Liensberger (5.) a lankásabb szektorban kevesebb tempót adagolt, mint Dürr, így hiába ment egy zöld pályaszakaszt, ő is megkapta a maga 3 tizedét a némettől.

Forrás: Sportschau

Wendy Holdener (1.) egyedül a harmadik szektorban kapott egy keveset Dürrtől, egyébiránt remek ritmusban tette be léceit az ívekre. A félmásodperces előny akár a két fenomén ellen is versenyképesnek tűnt. Századokkal ugyan, de Petra Vlhová (2.) például kikapott a svájcitól. Elsősorban bealvós nyitó szektorát kárhoztatja ezért, mert egyébként hasonló dinamikát mutatott, mint előtte Wendy. Mikaela Shiffrinnek (3.) a lanka kezdetén nagyot kellett korrigálnia, amivel fél másodperc fölé tornázta hátrányát. A meredekre jó szokása szerint felpörgette magát, így bőven kezelhetőre csökkentette, konkrétan lefelezte elmaradását.

Forrás: Asia Newsday

Sara Hector (11.) baja alaposan meggyűlt a lejtővel. Tipikus példája volt annak, amikor a tobzódó önbizalom nem párosult jó napi formával. Másfél másodperces differenciát könyvelhetett el a svéd. Ana Bucik (8.) szemre jó lendülettel, de széles íveken abszolválta a pályát, így Hectort tudta csak megelőzni. Martina Dubovská gyötrelmes késedelembe került a második letöréstől kezdve, aminek egy kapura lépés lett a vége. Katharina Truppe (9.) többször kiesett a ritmusból, ami egy nagyon széles ívvételben, egy megtorpanásban és közel másfél s hátrányban nyilvánult meg. Katharina Gallhuber (12.) gyaníthatóan bebiztosította pekingi indulását, így elvileg teher nélkül síelhetett volna. Ehhez képest senkit nem előzött meg, ehhez nagymértékben hozzájárult két mélyről, hónaljból vett fordulója. Paula Moltzannak (15.) kutya baja nem esett tegnapi csúnya esése után. Rendezetlen meredekkel elsőként csúszott ki a 2 s-es időhatárból. Chiara Mair (26.) még az amerikaitól is elmaradt 5 tizeddel. Az olimpiai indulásért vívott küzdelemben nem segítette délelőtti, óvatoskodó meredeksízése. Laurence St-Germain (16.) kevesebb élt használt, mint az osztrák, épp csak a ritmust nehezen találta délelőtt, így ő is a leszakadók közé sorolódott.

Katharina Huber (13.) egészen jól elkapta a meredek kezdetét, s bár a széles ívek rámentek időeredményére, Mairt jelentősen megverte. Leona Popović (21.) lécei rendre elugráltak a hóról, és ez csak részben volt tulajdonítható az ideális íven kialakulóban lévő kádaknak. Vele ellentétben Erin Mielzynski (14.) betagozódott a középmezőnybe, Ali Nullmeyer (9.) pedig megmutatta, nem csak a különlegesen rossz körülményekből húzott hasznot Zágrábban. Jó filozófiával viszonyult a meredekhez, három szektor után még másodpercen belül állt, s bár a végére elfogyott egy picit a koncentráció, a tény, hogy Truppével azonos időt ért el, mindenképp örömre okot adó fejlemény. Nastasia Noens (18.) nem mert sokat vállalni a meredeken, Maria Therese Tviberg annál inkább. Egy késéssorozat végén beakadtak lécei a stangliba: előre vágódott, de megúszta épen. A honfitárs Mina Fürst Holtmann (22.) leért ugyan, de csupán Mairt tudta megelőzni egy kevéssel. A rossz menetet mára kimaxolta, bízhatott a jó folytatásban.

Forrás: Sportschau

Charlie Guest (20.) a határait feszegette, illetőleg rendre túlhaladta. Súlypontja nagyritkán állt optimális pozícióban. Neja Dvornik (35.) kapuktól távol vette a kanyarulatokat, s a bőven 3 s-en túli hátrány már nem ígért továbbjutást a szlovénnek. Marie-Therese Sporer (22.) még benne van a pakliban, ami az osztrák kerettagságot illeti. Három szektor után még nagyon jól állt, aztán zaklatott alsó résszel épp csak megelőzte Mairt. Charlotta Säfvenberg (17.) magabiztosan kvalifikált délutánra, Asza Andónak (41.) szép, de lassú sízéssel erre esélye nem volt. Emma Aicher (19.) , a németek üdvöskéje a lejtő feléig az arany középút ügyelt a tempóra, a végén már a biztonságra törekedett. Továbbjutási problémái nem voltak, a 3 s-en kívül zárt Meta Hrovatnak (32.) azért még izgulnia kellett. Nina O Brien (27.) egy pozícióval, de jó fél másodperccel került a szlovén elé. Úgy tűnt, valahol kettejük közt kerül meghúzásra a TOP-30-at érintő határ.

Harmincon túl kevés volt a minőség, talán ennek volt betudható, hogy csupán öten kerültek a második futamba. A kanadai Amelia Smart (33-assal a 7.) kiemelkedőt nyújtott, bátor sízéssel befurakodott 1 másodperces hátrányon belülre. Rajta kívül még két svájci, Elena Stoffel (32-essel a 25.) és Nicole Good – nem Gut (44-essel a 24.), valamint életében először Zrinka Ljutić (32-essel a 30.) és a francia Kenza Lacheb (52-essel a 28.) küzdhetett tovább a pontokért. Megjegyzendő, hogy egy harmadik horvát, Andrea Komšić (37-essel a 31.) továbbjutása se múlt sokon. Eközben olasz lányt nem láthattunk délután, Marta Rossetti (49.) és Anita Gulli (37.) jelentősen elmaradt az első harminctól.


A horvátok szupertinije síelhetett le tehát elsőként a délutáni pályán, melynek nyomvonalát az osztrákok egyik edzője állította össze. Ljutić (26.) a rajt után széttűzött kapuknál rontott egy nagyobbat, egyébiránt szépen lesíelte a pályát. A VK-szinten hasonlóan tapasztalatlan Hensien (28.) és Lacheb (27.) menete után még a horvát lány állt az élen, O Brien (25.) azonban rutinját felhasználva sokkal többet mert vállalni, és a sűrűn tűzött záró rész bizonytalanságai ellenére simán átvette a vezetést. Igazi mércét mégsem ő, hanem Chiara Mair (19.) állított fel a többieknek. Egyszerre tudott szűken és tempósan kanyarodni, ő már jelentősebb előrelépésben is bízhatott, tekintettel arra, hogy alig 5 tized választotta el a TOP-15-től. Stoffel (21.) langyosabb kezdése után minden szektorban jobb volt egy-két századdal, mint az osztrák, jól jelezve, hogy rendkívüli azért tőle sem láthattunk. Good (23.) nem kívánta elpackázni első VK- pontjait, biztonsági menettel sem maradt el sokkal az első kettőtől.

Forrás: itromso.no

Mina Fürst Holtmann (12.) a jelek szerint napi egy erős menetre van kalibrálva. Igaz, stabilnak másodjára se volt mondható, amit művelt, de a lankán, illetve a záró meredeken egyértelműen más szintet képviselt, mint a korábbiak. Az elején még dadogott sízése, jól jelezte ezt az ambiciózus Sporer (17.), aki 4 tizedet osztott ki neki. Lendületéből sok hiba következett, de legalább Mairt legyőzte a házi versenyben. Popović (20.) a meredek végét elrontotta, Guest (18.) inkább kiegyensúlyozottságára épített. Aicher (13.) tisztes előnnyel vezetett a záró szektor előtt, ott aztán néhány kövér kapuvétellel elérte, hogy néhány századdal a norvég mögé kerüljön. Noens (16.) a lagymatag kezdését bánhatja, hiszen az utolsó szakaszon is tartani tudta Holtmannt. Így azonban a harmadik helyre sorolt. Säfvenberg (24.) sok-sok élt használt a magas rádiuszú részen, törvényszerűen eltűnt a homályban. St-Germain (22.) sízéséből szintén hiányzott a meggyőződés, a kanadai is alaposan visszaesett.

Forrás: Sportschau

Tizenöt sízőt követően tehát Holtmann vezette a verseny, mögötte Aicher és Noens következett. Moltzan (13.) hozta szokott agresszív habitusát, ez a meredeken előnyére vált, a lankán kevésbé. A német leányzóval azonos idővel ért célba. Két kanadai foglalt helyet a TOP-10-ben délelőtt, a rutinos Erin Mielzynski (9.) még előttük megmutatta, közel áll a tengerentúliak ízléséhez a lejtő. Öttizednyi fórjának fele kitart a célig, köszönhetően annak, hogy végig stabil tudott maradni. Huber (11.) súlypontja a második letörésnél került mélyre, lényegében ott bukta el a vezető helyet, de osztrák riválisait így is simán maga mögött tartotta. Katharina Gallhuber (8.) már nem tette meg ezt a szívességet, érdemi hibát sehol nem vétett, jó másfél tizeddel állt élre. Hector (10.) fergetegesen nyitotta futamát, amire mérges lehet, az a második letörésnél történt megbillenés. A TOP3-ból Katharina Truppe (7.) szorította ki. Az utolsó szektorban egyértelműen felülmúlta honfitársát, megint más kérdés, hogy a lankán megingott egy pillanatra. Ali Nullmeyer (6.) ellenben épp az osztrák gyengébb szakaszain alkotott maradandót. A sűrűn tűzött részen fél másodpercet osztott ki az osztráknak, s kétség nélkül élre állt.

Forrás: News Fox24

Ekkortájt már csak a legjobb nyolc volt hátra, igaz, közülük csak Ana Bucik (5.) tűnt foghatónak. Nem így történt, a szlovén nagyot síelt hazai közönség előtt. A délután legjobb futamát hozta, s ami fontosabb, gyenge pontot sem lehetett felfedezni teljesítményén. A szakági elit viszonylatában ez persze nem mondott semmit. Smart (13.) a letörésnél elkövetett túlsodródása után átállt biztonságira, de így is élete legjobbját hozta a Világkupában. Anna Swenn-Larsson (3.) diadalittasan örömködött a célban, nem csoda, hiszen lepipálta a szlovén menetét. Leginkább a meredeken kapta el nagyon a fonalat. Liensberger minimális előnnyel rajtolt, majd sokadik kicentizett kapuvételére ráfázott. Nem fért be, így 2019 márciusa után újra nullázott szlalomban.

Forrás: Olympics

Akit még a papírforma szerint megelőzhetett a svéd lány, az Lena Dürr (4.) . Kisebb betegsége dacára végig tartotta a lépést, bő 2 tizeddel maradt el tőle. Mikaela Shiffrin ördögi magabiztossággal száguldott át a bujkáló szakaszon, a második ritmustörésnél azonban késésbe került, ami másodpercen túli előny birtokában egy lába közé vett kapuhoz vezetett. Három év, 30 verseny után esett ki újra szlalomban az amerikai fenomén. Swenn Larsson dobogója ezzel biztossá lett. Petra Vlhová (1.) ugyanazt hozta, mint a jenki, csakhogy nagy rontás nélkül. Végletekig koncentráltan tette dolgát a szakág új egyeduralkodója, a másodpercen túli előnnyel és az etalonfutammal nagy nyomást fejtett ki Wendy Holdenerre (2.). Aki 100. VK- szlalomján élete első szakági sikeréért síelt. Valamivel akadozottabbnak tűnt ugyan a svájci síelése, de ez csak szemre tűnt problémásnak. A végéig harcban volt, két késve vett kapu pecsételte meg sorsát. Jött az újabb második hely…

Részletes eredménylista

Forrás: Yahoo

Petra Vlhová hamar feledtette tegnapi kisiklását, kedven számában idei ötödik győzelmét aratta 6 futam alatt. Összességében 25 Világkupa-sikernél tart, vagyis beérte az örökranglista 16. helyén álló Dorfmeister- Walliser duót. Szlalomban tizenhetedszer szólalt fel tiszteletére a szlovák himnusz, s már csak egy siker választja el Anja Pärsontól.

Wendy Holdener a mindenkori műlesikló mezőny legszerencsétlenebb figurája. 100 VK-rajtjából 29-szer állt dobogón, de a győzelemre még mindig várnia kell. Anna Swenn-Larsson eddig visszafogottabb szezont síel, ma állt először dobogóra. Ez a nyolcadik egyéni pódiuma.

A hölgyek kedden a Flachau helyére beugró Schladmingban folytatják egy éjszakai szlalom keretében, hogy aztán jövő hétvégén már a gyorsasági specialisták kerüljenek előtérbe.

A címlapkép forrása: Yahoo Sports

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s